Köpa stubbfräs → 3 bästa stubbfräsarna (bäst i test)

Bäst stubbfräs


Att fälla träd är en naturlig uppgift för skogsägare och det kan även bli aktuellt för villaägare som vill fälla något träd på sin gård. Momentet därefter blir att ta bort de stubbar som lämnas kvar efter trädfällningen. Då behövs en specifik maskin för att underlätta, närmare bestämt en stubbfräs. Naturligtvis kan det också vara så att ett träd har fällts för länge sedan, och att det fortfarande står kvar en rejäl stubbe. Om den finns i din trädgård vill du förmodligen få bort den. Då är stubbfräsen den perfekta maskinen. Efter att stubben har avlägsnats blir gräsklippningen enklare att utföra. Det blir även enklare att anlägga den fina trädgård man som husägare förmodligen drömt om.

⭐ De 3 bästa Stubbfräsarna 2024

Vi har valt dessa stubbfräsar som våra Toppfavoriter. Kraftiga fräsar men ändå enkla att transportera.

⭐ Bäst i test: Stubbfräs från Kellfri

Om du har en trädgård där det finns gott om stubbar vill du förmodligen kunna göra något åt det. Du kan naturligtvis gräva upp dem för hand, men det är ett tungt fysiskt arbete. Om du i stället införskaffar en stubbfräs som denna kan du göra det enkelt för dig och du kan se till att rygg och axlar håller. Den har en motor med 15 hk och ett stabilt handtag som gör att du på ett tryggt och säkert sätt kan fräsa ned stubbarna. För varje drag kan du slipa ned stubben med mellan 1 och 2,5 cm. Detta innebär att du förhållandevis snabbt kan bli av med stubbarna.

Stubbfräs från Kellfri

Den här fräsen kommer med 12 stycken frässtål och den har ett fräsdjup på 5-10 cm. Vidare är den försedd med rejäla tänder som är tillverkade av härdat stål. Med den här stubbfräsen kan du få en finare trädgård med färre stubbar utan att du behöver anstränga dig allt för mycket fysiskt.

Fräsdjup: 50 – 100 mm
Fräshöjd: 350 mm
Fräskoppling: Centrifugal
Antal frässtål: 12 st
Hjuldiamter: 250 mm
Motor: 15 hk
Vikt: 125 kg
Volym bränslemängd: 6.5 liter
Växellådans oljemängd: 1.1 liter

Knapp för att se priset på produkten.


2. Stubbfräs – 9 kW

När en praktisk och kraftfull stubbfräs är vad du behöver är det här redskapet för dig. Den har en fyrtaktig bensinmotor på 420cc. Med den här når du ned på ett fräsdjup på 23 cm. Fräsen är utrustad med nio tänder som på ett effektivt sätt äter sig igenom stubben som ska tas bort. Det gör att du får bort alla stubbar mycket fortare än om du hade försökt ta bort dem för hand. Dessutom är det här tillvägagångssättet betydligt skonsammare för din kropp.

Stubbfräs 9 kW fräser stubbar enkelt.

Stubbfräsen kommer med hjul och dessa går att låsa på en av sidorna, allt för att det ska bli enklare att flytta med dig fräsen. Effekten på den här maskinen är 9 kW och fräshjulet har en diameter på 30 cm. Maskinens bredd är 75 cm. Det här är ett redskap som du kommer ha stor nytta av att ha hemma på gården. Den är robust och lättanvänd samtidigt som den har en hög kapacitet.

Motor: 420cc, 4-takt
Effekt: 9 kW
Fräshjul, tjocklek: 9 cm (inkl. tänder)
Tänder: 9 st.
Fräshjul diameter: 30 centimeter
Fräshöjd under jorden: 23,5 cm
Fräshöjd över jorden: 60 cm
Maskinens bredd: 75 cm

Knapp för att se priset på produkten.


3. Stubbfräs – 15hk

Det här är en stubbfräs som gör det möjligt för dig att fräsa bort stubbar i trädgården både snabbt och säkert. Den kommer med en fyrtaktsmotor på 11 kW och den har ett fräsdjup ned till 224 mm under marken. När det gäller arbete över markytan kan den arbeta upp till 515 mm över ytan. Fräshjulets diameter är 30 cm och tjockleken är 90 mm.

Stubbfräs – 15hk

Den här stubbfräsen är utrustad med nio tänder som på ett effektivt sätt fräser sönder stubben så att du på kort tid kan få bort den ordentligt. Du kan på så sätt få en fin trädgård utan onödiga stubbar samtidigt som du kan undvika att slita på kroppen mer än nödvändigt. Stubbfräsen drivs med blyfri bensin och bränsletanken rymmer 6,5 liter. Maskinen väger 110 kg vilket innebär att det här är en rejäl produkt som verkligen klarar av de tunga projekten på gården. Samtidigt är den enkel att hantera och förflytta tack vare hjulen.

Diameter fräshjul: 300 mm
Tjocklek fräshjul: 90 mm
Fräsdjup: 225 mm
Fräshöjd: 515 mm
Bredd på maskin: 760 mm
Antal tänder: 9
Hjulstorlek: 13″
Broms: Trumbroms
Drivrem: 2
Motor: Ducar OHV 4-stroke
Start: dragstart
Motorvolym: 420 cc
Effekt: 15 HP / 3600 rpm
Bränsletank: 6,5 L
Oljekapacitet: 1,1 L
Bränsle: blyfri bensin
Vikt: 110 kg

Knapp för att se priset på produkten.


Hur vi betygsätter produkter

Så används stubbfräsen
Att använda en stubbfräs kan vara komplicerat. Tillvägagångssättet har vissa likheter med en motorsåg. Den mer eller mindre äter upp stubben och flisar sig igenom den tills endast sågspån finns kvar. De sågspån som ligger kvar efter arbetet kan antingen transporteras bort eller läggas på komposten om en sådan finns.

För att resultatet ska bli bra är det viktigt att stubbfräsen hanteras på rätt sätt och att arbetet utförs med omsorg. Den som aldrig tidigare hanterat en maskin av den här typen bör fundera över att eventuellt anlita en firma för att sköta arbetet. Om stubben blir borttagen på ett felaktigt sätt kan det uppstå skador på marken och stubben blir inte nödvändigtvis helt borttagen. Detta är naturligtvis inget man vill ska hända. Att anlita en firma för hjälp med stubbfräsningen bör inte vara några problem. De flesta företag som arbetar med att fälla träd kan också ta bort stubbar och har utrustning för detta.

För den som kan hantera en stubbfräs är detta ett mycket användbart redskap. Det gäller dock att välja en modell av hög kvalitet och god prestanda. Det kan nämligen skilja mycket mellan olika exemplar.

Att välja rätt stubbfräs
Vilken stubbfräs man bör välja beror av naturliga skäl på vem som ska ha den och hur den kommer att användas. Ett företag som arbetar med trädfällning, borttagning av stubbar och andra markarbeten behöver naturligtvis en betydligt mer kraftfull maskin än en privatperson som enbart kommer använda den för begränsat privat bruk i trädgården. Även för en privatperson kan dock behovet variera.

Vissa kommer främst behöva flytta på relativt små stubbar. Det kanske sker någon enstaka gång per år. Om så är fallet räcker det ofta med en relativt enkel fräs. Om privatpersonen ifråga däremot har en rad större stubbar att ta sig an, kommer denne trots allt behöva en större och mer kraftfull stubbfräs. Det gäller med andra ord att titta på helheten vid valet av produkt.

Manuella maskiner
Det bör noteras att det finns väldigt stora skillnader mellan olika stubbfräsar på marknaden. Det finns mindre manuella maskiner som du kör manuellt, gående bakom fräsen. Det är dock inga små maskiner det handlar om. Även de mindre exemplaren har ofta en vikt på cirka 130 kg eller över. Det gör att det behövs viss kraft för att kunna hantera fräsen på ett bra sätt när stubbar ska tas bort. Detta är något som alla privatpersoner bör vara medvetna om innan de själva införskaffar en stubbfräs och påbörjar sitt arbete. För den som är van att hantera liknande maskiner innebär det dock sällan några problem.

Välj en fräs med individuella bromsar
En klar fördel kan vara att välja en fräs med individuella bromsar. Det gör att det blir lättare att ta sig fram, men det förenklar också om du behöver ta dig ned för trappor med maskinen. Förutom de mindre manuella fräsarna finns naturligtvis också stora stubbfräsar som ofta används av de företag som arbetar professionellt med den här typen av arbeten. Det handlar om speciella stubbfräsar som monteras på en grävare, vilket innebär att du även behöver ha en maskin att montera stubbfräsaren på.

Den här varianten använd vid exempelvis markanläggningsarbeten och planteringar samt borttagning av större stubbar och rötter i skog och mark. Dessa maskiner har större arbetsbredd och kan ofta fräsa på ett större djup. Eftersom de inte framförs manuellt krävs inte samma styrka och manuella precision för att hantera dem. Däremot krävs det naturligtvis att man klarar att framföra den här typen av fordon eller maskin.

Perfekt för skogsägare
Vidare ska det nämnas att de här fräsarna vanligtvis inte används för mindre arbeten i exempelvis trädgårdar. De här är helt enkelt till för användning på hyggen, i skog och på större marker. Det här är vanligtvis inte en maskin som en privatperson införskaffar för att ta bort stubbar på egen mark, såvida det inte rör sig om en skogsägare som sköter sina egna marker. För professionellt bruk kan däremot de här maskinerna vara ypperliga att ha.

Givetvis finns också mellanlägen när det kommer till stubbfräsar. Det finns relativt små, självgående fräsar som underlättar arbetet jämfört med manuellt hanterade maskiner. De har vanligtvis fler och större tänder och kan ta sig ned på ett betydligt större arbetsdjup. För större stubbar är dessa maskiner bra, och de kan användas även i trädgårdar. De är generellt dyrare än de manuellt styrda maskinerna, men inte lika dyra som de största fräsarna som främst är avsedda för professionellt bruk.

Viktiga faktorer när du väljer stubbfräs
Innan du väljer maskin bör du titta närmare på en rad faktorer. Naturligtvis behöver du undersöka hur högt över mark och hur djupt under jordytan du kan fräsa med de olika fräsarna. Du bör naturligtvis även titta på vad det är för motor i de olika modellerna, och se vilka som kan antas uppfylla ditt prestandabehov. Vidare behöver du undersöka vikten om det är en manuellt körd fräs. Antal tänder och deras storlek kan också vara intressant att se över. Många skulle också säga att tankvolymen är intressant, med tanke på att det styr hur länge du kan arbeta utan att behöva avbryta för tankning. Självklart behöver man även försöka komma fram till om det är en manuellt styrd fräs som är aktuell, eller om det är en självgående stubbfräs som ska införskaffas.

För att sammanfatta:

  • Vilken prestanda har motorn?
  • Kontrollera hur högt över mark och hur djupt under jordytan du kan fräsa med de olika fräsarna.
  • Undersöka stubbfräsens vikten om den är manuellt körd.
  • Undersök tankvolymen för att veta hur länge du kan arbeta utan att behöva avbryta för tankning.
  • Kontrollera antalet tänder och deras storlek.

Se en stubbfräs i aktion
Filmen från Kellfri visar en stubbfräs i aktion och hur effektivt den jobbar.

För dig som ska använda stubbfräsen regelbundet
Det kanske inte är den typ av maskin som väljs om det enbart rör sig om någon enstaka mindre stubbe per år som ska tas bort. Handlar det däremot om mer regelbundna arbeten, eller om det är en egenföretagare som utför arbeten åt andra, kan det här vara ett bra val. Trots att den här typen av maskin är manuellt styrd, lämpar den sig även för professionellt bruk. För en enskild entreprenör kan det här därför vara ett bra alternativ.

Naturligtvis finns det också stubbfräsar som är betydligt dyrare. Vissa av de fräsar som kan monteras på en grävare kostar runt 30 000 kronor, vilket visserligen är billigare än en dyr manuell fräs, men då krävs det ju även att man äger en grävare att sätta den på. Naturligtvis kan de även vara dyrare eller billigare, beroende på bredd, antal tänder etcetera.

Priset bör i sig inte vara helt avgörande vid val av stubbfräs. Däremot är det naturligt att det har viss betydelse. Det viktigaste är dock att man ser över hur behovet ser ut, och ser till att välja en variant som uppfyller de krav som finns. Bland de alternativ som finns, där kraven uppfylls, kan man naturligtvis låta priset vara med och avgöra.

Hyra stubbfräs
Att köpa en stubbfräs kanske inte är aktuellt om det enbart handlar om att någon enstaka stubbe ska tas bort från den egna trädgården. Då kan det istället vara bättre att hyra en fräs. Detta är fullt möjligt. Det finns gott om företag som hyr ut diverse maskiner, däribland stubbfräsar. Fördelen med att hyra, förutom att man slipper betala inköpspris, är att man får tillgång till maskiner av riktigt bra kvalitet.

Vanligtvis kostar det mellan 1000 kronor och 1500 kronor att hyra fräsen under en dag. Man kan då utföra så mycket arbete som hinns med. Många firmor kräver att man även betalar en kostnad för det tandslitage som blir. Det gör att det är väldigt viktigt att plocka bort sådant som kan ha en negativ effekt på tänderna innan arbetet påbörjas. Om det till exempel finns stenar runt stubben är det viktigt att dessa plockas bort. De kan annars förstöra fräsens tänder snabbt, vilket kan resultera i stora merkostnader.

Den som känner sig osäker på hur en stubbfräs ska hanteras kan, som tidigare nämnts, anlita en firma som kommer med maskinerna och tar bort stubbarna. Det är visserligen dyrare än att hyra maskinen och utföra arbetet själv, men då kan man känna sig säker på att det blir korrekt gjort.

Den företagare som vill hyra ut maskiner har ofta en stor kundkrets. Det finns gott om stubbar som behöver tas bort i vårt avlånga land. Detta gäller förstås såväl i skog och mark som i villaträdgårdar. Skogsägare har ofta egna maskiner, men villaägare äger långt ifrån alltid en egen stubbfräs. Många av dem uppskattar möjligheten att kunna hyra en fräs under det antal dagar som behövs. Att starta och bedriva uthyrningsverksamhet av maskiner kan därför vara en god affärsidé.

Frågor och svar kring Stubbfräsar

✅ Är det dyrt att byta ut delar på en stubbfräs?

Det beror naturligtvis på vilka delar det är som behöver bytas ut. Det beror även på vilken maskin det gäller. Generellt kan nya tänder vara dyra. Däremot går det ofta att köpa en ny rem för 3-400 kronor, nytt skär finns för runt 100 kronor till vissa modeller och en ny broms går ibland att köpa för runt 300 kronor. Naturligtvis kan tillbehören till större och mer avancerade maskiner vara dyrare, men till de mindre maskinerna är många tillbehör relativt billiga.

✅ Hur mycket bränsle får plats i tanken på en liten manuell maskin?

Det kan förekomma vissa skillnader, men det är vanligt att bränsletanken rymmer mellan 6 och 7 liter. Detta gäller då de mindre manuellt drivna fräsarna.

✅ Hur fungerar en stubbfräs rent tekniskt?

I maskinen finns en vass stålskiva som roterar. På den sitter mycket vassa tänder samt ett skärande blad. När stålskivan roterar trycks den mot stubben. Stubbens trä blir då finfördelat och förvandlas till sågspån. Detta kan för övrigt användas som biobränsle.

✅ Går det att använda ROT-avdrag om man anlitar hjälp med stubbfräsning?

Ja, generellt går det att få ROT-avdrag för den här typen av arbeten.

✅ När är det klokt att använda en traktordriven stubbfräs?

Det finns gott om tillfällen då det här kan vara ett bra alternativ. Om ett staket ska sättas på en yta där det finns gott om stubbar är en traktordriven stubbfräs ett bra redskap. Att handfräsa bort alla stubbar kan ta lång tid. Det blir sällan effektivt på ett så omfattande arbete. Traktordrivna stubbfräsar är också bra att använda ute i skog och mark där ett större område ska hanteras. Det kan exempelvis ha fällts ett stort antal träd inom ett område, där stubbarna ska tas bort. Då är den här typen av fräs att föredra.

Källor:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin