Syskonvagn TEST: 3 bästa Syskonvagnarna (bäst i test)

Väntar du inom kort syskon till ditt barn. Blir barnen kanske rentav pseudotvillingar? Då är det dags att börja förbereda ett inköp av en syskonvagn. Om det äldre syskonet fortfarande behöver sitta i vagnen när ni ska någonstans är chansen stor att detta även kommer behövas när den lilla babyn har fötts. Då är det klokt att se till att det finns en bra syskonvagn i hemmet när nytillskottet kommer. Oroar du dig för att en sådan vagn ska ta upp alltför mycket plats och att den ska bli svår att förvara i hemmet? Ingen fara. Idag finns det många nätta modeller som inte tar så väldigt mycket mer plats än vanliga barnvagnar. Även om du väljer att satsa på en mer robust variant som tar en del plats får du räkna med att vagnen förmodligen bara kommer att användas under en begränsad period. Om det inte är så att det är tvillingar ni väntar vill säga. Då kommer förstås vagnen att användas länge, men då gäller det helt enkelt bara att göra plats för den på något bra ställe i hemmet, och se till att välja en användarvänlig vagn som hela familjen kommer att tycka mycket om.

Bäst Syskonvagn

Toppval Syskonvagnar Vanliga frågor


Vem behöver en syskonvagn?

Vi har redan nuddat snabbt vid ett par tillfällen då en syskonvagn kan behövas. Vi ska nu gå igenom dem mer ingående. Ett tillfälle då den här typen av vagn behövs är när du har ett barn som är 1-2 år och ni väntar ett syskon till denne. I den åldern är fortfarande storasyskonet för liten för att själv gå bredvid vagnen överallt, och det är nödvändigt att ni har en vagn som kan användas till båda barnen. Då behövs en syskonvagn. Samma sak gäller om ni inte har några barn sedan tidigare, men upptäcker vid ultraljudet att ni väntar tvillingar. Då behövs naturligtvis en syskonvagn. Om ni har ett barn som fortfarande åker vagn, och upptäcker att ni väntar tvillingar behövs naturligtvis också en syskonvagn. Då ställs dock lite andra krav på vagnen, eftersom det måste finnas plats för tre barn i den. Lyckligtvis finns det trillingvagnar att hitta och det går faktiskt även att hitta vagnar för fyra barn om det skulle behövas. Du behöver med andra ord inte misströsta och tro att det ska vara omöjligt att hitta en bra vagn, bara för att fler barn än två behöver kunna åka samtidigt.

Viktigt att känna till

Något som är bra att känna till är att en syskonvagn kan användas på ett antal olika sätt, så att de passar barnens ålder. Om du till exempel köper en syskonvagn som ska användas av en nyfödd och ett äldre syskon, behöver du ha en vagn där det går att använda en liggdel och en sittdel samtidigt. Du behöver med andra ord en typ av kombivagn. Du bör även ha möjlighet att välja riktning på såväl liggdel som sittdel, så att du kan anpassa hur du vill att dina barn ska vara vända när de är ute och åker vagn. Du kanske vill att ditt minsta barn ska sitta vänd mot dig när det är dags att byta ut liggkorgen. Däremot kanske storasyster eller storebror är van att sitta framåtvänd. Då vill han eller hon förmodligen fortsätta med det.

Om du däremot väntar tvillingar kommer du förstås att börja med att använda liggkorgarna för båda barnen, och sedan byts dessa ut mot sittdelar när barnen är redo för det. Troligtvis kommer detta att ske ungefär samtidigt för båda barnen, men det är inte säkert. Ibland utvecklas tvillingar i olika takt, och det kan vara dags att börja med sittdel tidigare för den ena av tvillingarna, medan den andra fortsätter åka i liggkorgen ytterligare någon månad. Fördelen med syskonvagnar i kombimodell är att de är väldigt flexibla. Det gäller dock att du väljer en modell som är just flexibel, för att det ska vara möjligt att välja mellan liggkorg och sittdel, och för att du ska kunna vända sittdelen åt önskat håll.

Vem behöver en syskonvagn?

Olika typer av syskonvagnar

När du ska välja bland de syskonvagnar som finns på marknaden är det mycket möjligt att du kommer bli överraskad över hur många olika vagnar som faktiskt finns i den här kategorin. Många som inte tidigare har tittat så noga på just syskonvagnar tror att det ska vara en ganska smal marknad, men faktum är att det finns gott om modeller att välja mellan. Det finns dels kombivagnar med liggdel och sittdel, precis som på enkelvagnar, dels vagnar där man kan använda en mjukare liggkorg samt sittdel. Det finns även renodlade sittvagnar, vilket kan vara lämpligt om du köper vagn åt tvillingar som hunnit bli så pass stora att de sitter i vagnen, eller om du tidigare använt en separat liggvagn till det yngsta barnet och en sittvagn till det äldre barnet, men båda nu kan använda sittvagn.

Då kan en sittvagn med plats för två barn fungera bra. Om du däremot snart ska bli förälder och vill kunna använda vagnen redan från början även till det minsta barnet, är en renodlad sittvagn inte något som kan användas från dag 1. Vad du ska välja beror alltså på åldrarna på dina barn. Även bland de olika typerna av vagnar finns det skillnader. Du är med andra ord inte klar med beslutsfattandet när du väl har valt om du vill ha en kombivagn eller en sittvagn. Du har nu kommit fram till de mer detaljerade besluten som kanske är mindre vart för sig, men ändå lika viktiga för att du ska få en vagn som du blir nöjd med.

Toppval Syskonvagnar 2024

Vi har valt dessa Syskonvagnar som våra Toppval.
Låt syskonen åka bekvämt i någon av dessa fina vagnar av hög kvalitet.

1. Beemoo Sport Kombo 2 Syskon- & Tvillingvagn, Grey Melange
När du har två barn som båda är i åldrarna att de behöver åka vagn, behöver du förstås en syskonvagn som är både smidig och flexibel att använda. En sådan har du här. Den är utrustad med två rejäla och stora lufthjul i bak och ett i fram, vilket gör att den blir behaglig och enkel att köra. Dessutom har den ryggstöd som kan fällas individuellt, vilket är otroligt viktigt oavsett om dina barn är lika gamla eller om du har en liten och en lite större. Tröttheten kan komma vid olika tillfällen och du vill naturligtvis att båda dina barn ska uppskatta promenaden.

Som du säkert har lagt märke till finns det många syskonvagnar som tar rejält med plats. När du fäller ihop denna vagn blir den dock väldigt kompakt och tar inte alls upp speciellt mycket plats. Det är en stor fördel, eftersom du ofta har en hel del annan packning som också måste få plats när du reser med två små barn.

Kolla priset

2. Emmaljunga NXT TWIN FLAT Syskonvagn 2023, Outdoor Black/Outdoor Offroad
Den här syskonvagnen från Emmaljunga är ett riktigt bra val om du är ute efter en robust och fin vagn som både du och dina barn kan komma att uppskatta och ha nytta av under en lång period. Den kommer med ett chassi, en sittdel och en liggdel. Här har du alltså möjlighet att låta storebror eller storasyster åka bekvämt i sin sittdel samtidigt som lillasyster eller lillebror kan åka i sin liggdel tills det är dags att börja sitta upp i vagnen. Dessa delar går för övrigt också att köpa till separat, om det skulle bli aktuellt med två sittdelar exempelvis.

Sittdelen är ergonomiskt utformad och går naturligtvis att vända. Den har en inbyggd fempunktssele vilket säkerställer säkra promenader. Både rygg- och fotstöd är justerbara, vilket gör att bekvämligheten hela tiden kan upprätthållas för den lilla passageraren. Vad gäller liggdelen är den enkel att montera på med ett enkelt klick.
Handtaget går att justera och det är klätt i konstläder. Detta bidrar till bekvämlighet för dig, men också till en känsla av elegans.

Kolla priset

3. Baby Jogger City Mini GT 2 Syskonvagn, Jet
Många syskonvagnar är väldigt dyra. Du vill naturligtvis ha det bästa till dina barn, men samtidigt kanske du är ekonomiskt lagd och vill köpa en prisvärd vagn som är budgetvänlig. Då är det här ett bra alternativ.

Den är utrustad med bra fjädring och den har ett inbyggt fotstöd, vilket är förbättringar jämfört med tidigare versioner av den här omtyckta vagnen. Något som bidrar till att göra den här syskonvagnen så populär är den smidiga och lättanvända funktionen när du ska fälla ihop eller upp den. Det går fort och det är lätt. Du behöver inte vara särskilt stark, och det tar inte lång tid. Det är helt enkelt en väldigt enkel och smidig procedur. En annan stor fördel är att vagnen har fullt liggläge. Detta är väldigt viktigt eftersom det lilla barnet behöver kunna vila ordentligt och samtidigt få avlastning och stöd för ryggen. Här finns också en sufflett som går att justera och som skyddar barnen mot sol på ett effektivt sätt.

Kolla priset

Sittdelarnas funktion

Sittdelarna är de delar barnen kommer använda under längst period. Därför är det allra viktigast att du lägger fokus på att hitta en vagn där du trivs bra med sittdelarna och dess funktion. Ta inte för givet att alla vagnar har sittdelar med fullt liggläge. Om du har relativt små barn behövs fullt liggläge. Därför är detta väldigt viktigt. Har du äldre barn kan viloläge räcka, även om det naturligtvis är en smaksak. Något som är viktigt att tänka på är att man på vissa vagnar har valt att göra chassit så pass smalt att det inte går att få fullt liggläge om sittdelen är vänd i ett visst läge. Åt andra hållet kan dock liggläget utnyttjas fullt ut. Detta kan också vara något som är värt att ha i åtanke när du överväger att välja en liten modell för att spara utrymme. Detta kan då föra med sig andra konsekvenser som kan betraktas som negativa, så det är viktigt att se till helheten. Något annat som är viktigt att tänka på är att sittdelarna kan vara olika rymliga. Även här är det viktigt att fundera över vilka krav du har. Är det viktigt med rymliga sittdelar, eller är det viktigare att få en nätt och relativt liten vagn? Det tål att tänkas på, och det är något du med fördel kan börja fundera över redan nu.

Välj en syskonvagn som syskonen trivs i.

Däckval

Olika vagnar har olika typer av däck. Det gäller naturligtvis även syskonvagnar. Här blir det ännu viktigare att välja en vagn med en typ av däck som du känner dig bekväm med. Fundera över vilket underlag och i vilka miljöer du främst kommer använda vagnen. Tänk också på att en syskonvagn av naturliga skäl blir lite tyngre än en enkelvagn, vilket gör att det blir ännu viktigare med bra däck. Fundera över om du föredrar stora punkteringsfria däck, stora rejäla luftdäck, små svängbara däck eller mindre fasta däck. Fundera även över om du vill ha en vagn med tre eller fyra hjul. Båda varianterna finns och det gäller att du funderar noga över detta eftersom det är ett av de klart viktigaste besluten du kommer att fatta när det gäller vagninköpet.

Möjlighet att göra om till singelvagn

Vissa syskonvagnar kan göras om till singelvagnar, men långt ifrån alla. Om du har tvillingar är kanske inte detta aktuellt, eftersom de med stor sannolikhet kommer fortsätta använda vagn ungefär lika länge. Om du däremot köper en syskonvagn för att både en nyfödd baby och dennes storasyskon ska kunna åka, kan det vara intressant med en vagn som kan göras om till singelvagn. Förr eller senare kommer storasyster eller storebror bli för stor för att behöva åka vagn, och då är det naturligtvis skönt att slippa gå runt med en vagn som plötsligt är onödigt stor och bred. Gå därför noga igenom vad som gäller för de olika modellerna innan du bestämmer dig för en.


Frågor och svar kring Syskonvagnar

✅ Vad är det för maxvikt på liggdel respektive sittdel på en syskonvagn?

Olika modeller har olika maxvikter. Liggdelarna har av naturliga skäl en betydligt lägre maxvikt. Där är det vanligt att maxvikten ligger på 8-9 kg, även om det finns andra varianter också. Sittdelarna har ofta en maxvikt mellan 15 och 25 kg. Vissa har exempelvis 18 kg, medan andra har 22 kg. Det finns ingen generell standard för vikter, utan här är det viktigt att du läser produktens specifikation noga, så att du kan se vad som gäller.

✅ Finns det syskonvagnar som har stöd för adapter till babyskydd?

Ja, det gör det. Alla syskonvagnar har inte detta, lika lite som alla singelvagnar har det. Om du letar kommer du däremot upptäcka att vissa modeller har adapter att fästa babyskydd på som tillbehör som ingår, medan andra har så att det går att beställa till.

✅ Hur bred är en syskonvagn?

Här finns det väldigt stora skillnader mellan olika vagnar. Numera finns det gott om nätta syskonvagnar som utan problem kommer in i såväl bussar som hissar. Vissa vagnar är bara runt 65 cm breda. Andra kan vara runt 75 cm breda, vilket även det är relativt nätt. Naturligtvis finns det även betydligt bredare vagnar. Titta dock inte bara på storleken när du ska välja vagn, utan titta på helheten och se till att välja en vagn som du trivs med överlag.

Källor:

Toppval Syskonvagnar

Sofia
Sofia

Sofia är vår expert inom kategorin barnprodukter. Hon har en gymnasieutbildning från Barn- och Fritidsprogrammet och läser nu tredje terminen på Förskollärarprogrammet vid universitetet. Hon arbetar extra i en barn- och leksaksbutik förutom när hon skriver om barnrelaterade produkter här på Letsbuyit.
Du når Sofia på sofia@letsbuyit.se