Tujahäck TEST: Bästa snabbväxande Tujan & Tujahäcken (bäst i test)

Många vill ha ett insynsskydd och en avgränsning runt tomten. Och det finns en hel massa olika sätt att hägna in en tomt, eller en del av den. Man kan sätta upp stängsel eller staket, och man kan plantera en häck. En häck ger efter en tid det bästa insynsskyddet, och en stor fördel är att du själv kan bestämma hur hög inhägnaden ska vara. Du kan givetvis också bestämma själv hur högt du bygger staketet, men där finns inga utrymmen för förändring när du väl har valt ditt staket. En häck kan justeras efter behov, och om du tycker den har blivit lite för hög går det bra att klippa ner den till lagom höjd. De flesta häckplantor går att klippa och tukta för att få den höjd och form du vill ha. men, en del är mer lämpade för formklippning än andra, och vissa sorter blir höga medan andra håller sig lägre av naturen.

Bäst Tujahäck

Toppval Tujahäckar 2024 Vanliga frågor


Tuja – snabbväxande, tålig och lättskött

Syrenhäckar och bokhäckar hör till de vanligaste lövfällande häckarna i vårt land. Vill du ha en häck som är grön året om väljer du förstås heller barrträd som gran och tuja. Båda dessa ger en tät grön ”vägg, förutsatt att de klipps och ansas regelbundet. Vill du att häcken snabbt ska växa upp och ge insynsskydd rekommenderar vi att du väljer tuja. Tuja hör till de absolut populäraste häckväxterna, och det beror på att den är snabbväxande, tålig och lättskött. När du sätter en häck av tuja har du omedelbart ett resultat, ett tätt, vintergrönt vindskydd. Och plantorna behöver inte särskilt lång tid på sig för att även ge ett efterlängtat insynsskydd.

Så sköter du Tujahäcken

Tujahäcken kräver inte särskilt mycket vård, och om du vill ha en friväxande häck behöver du inte ens klippa den. Om du vill ha en formad häck, eller vara säker på riktigt tät grönska, behöver den ansas, eller trimmas, varje år. Den bästa tiden för trimning är från slutet av våren, när tjälen har släppt i marken, till början av sommaren. Tänk på att inte klippa topparna förrän häcken har nått den slutgiltiga höjden. När du har en häck som är så hög som du önskar kan du också klippa och forma den på höjden. När du stoppar höjdtillväxten genom att klippa topparna kommer plantorna att lägga all sin energi på att bli täta. Så ju oftare du klipper desto tätare häck kommer du att få. Men det är viktigt att du inte klipper ända ner till veden, för då kommer tujan inte att skjuta nya skott, och den blir inte grön igen. Du ska alltså bara klippa i de gröna delarna av tujaplantorna.

Att tuja är så populär som häckväxt beror inte bara på att man får en vacker, vintergrön avskärmning, utan det beror också på att tuja är en mycket lättskött växt. Om du har häcken under uppsikt och underhåller den väl under de två första säsongerna behöver den bara ett minimum av skötsel sen.

Vanliga sorter: Brabant och Smaragd

Det finns flera olika sorters tuja att välja på men när det gäller plantering av häck är det i huvudsak två sorter, Brabant och Smaragd, som används. Båda dessa tillhör Thuja occidentalis och ger en vintergrön häck, men det finns en del skillnader mellan dem. De främsta skillnaderna ligger i färg, form och tillväxthastighet, men det skiljer också en del i pris. Brabant är den billigare sorten, och det är också denna som växer snabbast. Smaragd har en något vackrare färg, framför allt vintertid då Brabant ofta kan anta en mer grönbrun ton. Hur snabbt plantorna växer beror förstås på var i landet du planterar dem, samt vilken jordmån de växer i. Men, generellt räknar man med att Thuja Brabant växer cirka 50 cm per år, medan Smaragd har en tillväxt på runt 30 cm per år.

Om du vill ha en tuktad häck behöver du förstås klippa den något oftare om du väljer en mer snabbväxande tuja, men å andra sidan får du en häck på den höjd du önskar tidigare. Priset på tuja Smaragd ligger högre än på tuja Brabant, men priserna beror också på storleken på plantorna. Ju högre tuja du köper desto mer får du betala. Men, köper du högre plantor har du en rejäl häck redan från början, och du får både vindskydd och insynsskydd i trädgården direkt.

Toppval Tujahäckar 2024

Vi har valt dessa Tujahäckar som våra Toppval.
Vintergröna och täta tujahäckar. Brabant är omtyckt pga sin snabba växt som gör den till ett perfekt insynsskydd.

Rekommenderade tujahäckar

>> Beställ Tujahäckar online.

Hur tätt man ska sätta plantorna

Många frågar hur tätt man ska sätta plantorna när man planterar en tujahäck. Det finns inget entydigt svar på den frågan, utan det är beroende på hur stora plantor du köper, hur kvaliteten på plantorna är, hur hög häck du vill ha och förstås också på vilken budget du har för din häck.

Plantera Tuja

En riktigt tät häck redan från början

Om du köper tujaplantor som är klippta och omplanterade på odlingen behöver du inte sätta dem lika tätt som om du köper glesa plantor av sämre kvalitet. Vill du ha en riktigt tät häck redan från början behöver du köpa tuja av bra kvalitet och i princip sätta plantorna rotklump vid rotklump. Om du ger häcken några år på sig att växa sig tät, kan du sätta två till tre plantor per meter, beroende på plantornas storlek. Denna plantering ger en tät och fin tujahäck efter några år, men du måste alltså ha ett visst tålamod innan du kan se det slutgiltiga resultatet. Plantera inte tujan för djupt när du sätter din häck.

En riktigt tät häck redan från början

Om du köper krukodlade exemplar ska de stå på samma höjd i jorden som de gör i krukan. Gräv en ordentlig grop, eller ett brett dike, så att det blir ordentlig plats för rötterna, och så planteringsgropen inte kommer att fungera som ett vattenhål vid regnväder. Om man gör en trång liten grop är det stor risk att vatten blir stående i planteringsgropen när det regnar, vilket gör det svårt för rötterna att få syre. Även om nyplanterade tuja vill ha rejäl och regelbunden vattning är det aldrig bra med stående vatten. Plantorna behöver den första tiden mellan 15 och 25 liter vatten per vecka, beroende på plantornas storlek. Ett bra tips är att lägga ut en så kallad droppslang, för att ge dem en jämn vattentillförsel.

Frågor och svar kring Tujahäckar

✅ Vilka är fördelarna med att plantera en häck med just tujor?

Det finns ett flertal fördelar. En av de kanske tyngst vägande fördelarna är att en tuja är mycket tålig. Dessa plantor är betydligt tåligare än många andra alternativ som kan användas till häckar. De kan också placeras både i sol och skugga vilket är en fördel eftersom du inte behöver tänka så mycket på väderstreck. En tujahäck växer också upp förhållandevis snabbt, vilket gör att du redan efter något år kan skyddas mot insyn. Det går också utmärkt att formklippa thujor för att få exakt det resultat du är ute efter. Här hittar du våra Toppval av Tujahäckar.

✅ Hur tätt bör tujaplantorna planteras?

Det brukar vara lagom att räkna på att det behövs två tujor per meter. Om du mäter sträckan där häcken ska växa upp kan du med andra ord relativt snabbt räkna ut hur många tujor du behöver köpa för att häcken så småningom ska bli lagom tät.

✅ Vad bör man tänka på när man planterar en tujahäck?

Det finns en hel del saker att tänka på för att plantorna ska växa upp så snabbt som möjligt och för att de ska få den näring de behöver. Först och främst behöver du undersöka om plantorna är torra när du får dem. Om du upptäcker att de är det bör du se till att de blöts upp innan du sätter ned dem i det dike du grävt. Använd gärna en vattenfylld hink så att de hinner dra åt sig ordentligt med vatten. Därefter bör du se till att du gräver tillräckligt brett och djupt. Gräv gropar som är åtminstone 40 cm djupa där du sätter ned plantorna. Bredden bör vara 60 cm eller något bredare. När du har satt ned en planta bör du trampa till jorden, detta för att det ska bli stadigare så att inte tujan välter vid minsta vindpust. Det ska också vattnas efter att tujorna har placerats i sina gropar. På så sätt blir det också mer stabilt runt plantorna samt att de små buskarna får den näring de behöver för att kunna bilda större rötter och växa sig större.

✅ Hur tar man bäst hand om en tujahäck?

Den första och viktigaste aspekten är vatten. Det är inte bara alldeles i början som det är viktigt att vattna häcken regelbundet. Det bör du göra hela första sommaren och det är fullt möjligt att du även behöver fortsätta med den regelbundna, flitiga bevattningen även året efter. Det beror förstås till viss del på hur torrt det är. Det handlar dock inte om att slänga på lite vatten varje dag, utan det handlar snarare om att se till att vattna riktigt ordentligt då och då så att vattnet når rötterna. När våren kommer är det också en god idé att gödsla eftersom detta ger plantorna välbehövlig näring. Kogödsel går utmärkt att använda för detta syfte, men det finns även speciell trädgårdsgödsel som går att använda.

Källor:

Toppval Tujahäckar Vanliga frågor

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin