Nu är det vår och det är dags att ta tag i sina odlingar. Det är många av oss som har förstått att det är en fantastisk känsla att odla sina egna grönsaker. Oavsett om det bara är ett fönster i din lägenhet eller på en kolonilott. Det råder en grön våg i samhället där fler och fler vill bli självförsörjande och tv-program som Mandelmanns och 100% Bonde har hjälpt till med detta. Det är otroligt mycket att lära sig dock och du kommer att märka att ju mer du lär dig, desto mer finns det att lära dig om odling. Det finns inget tak på hur mycket man kan lära sig inom odling och som nybörjare kommer du göra massvis av misstag. Det är oundvikligt men bra. Det är från de misstagen du kommer lära dig och bli bättre. Ta bara en sådan skillnad på jord. Det är ett outtömligt område och det beror på vad du vill odla.
Planteringsjord och blomjord
Innehåll
Blomjords viktigaste egenskap är att den innehåller långtidsgödsel vilket gör det idealt för att plantera blommor i. Då slipper du gå och vattna med näring under säsongen för det finns redan i jorden. En försvårande omständighet när det kommer till att odla inomhus är att det inte tillförs några näringsämnen. Utomhus så har vi fantastiska djur som hjälper till att bryta ner material och göra detta till näringsämnen som grönsakerna kan ta upp. Det fungerar inte så inomhus då det framförallt inte finns några maskar som är de viktigaste nedbrytarna. Därför är det bra om du tillför lite näring efter ett tag för näringen kommer att ta slut även i blomjorden.
Planteringsjorden, eller grönsaksjorden som den också kallas, innehåller mer kväve än blomjord och det behövs för att grönsaker ska få en bra start i livet. Ska du plantera grönsaker inomhus för att senare flytta ut så är det allra bäst att köpa planteringsjord och inte blomjord. Ska du plantera blommor inomhus så kommer du behöva tillföra mer näring om du planterar i planteringsjord än i blomjord. Det är lätt att tänka att det inte spelar någon roll men det gör det absolut.
Ändra färg på blommor med PH
En annan sak som är cool med jord är att du kan påverka dina växter mer än du tror. Vissa plantor ska ha sur jord och växer dåligt i jord med normal PH. Har du någonsin försökt odla blåbär eller Rhododendron i vanlig jord så vet du att det inte går så bra. De kräver sur jord. Planterar du Hortensia så kan du få en annan färg på blommorna om du ändrar PH. Vill du ha blå hortensior ska du ha sur jord. Är jorden mer basisk så kommer de få en mer rosa färg.
Det är anledningen till att du kan se rosjord, rhododendronjord och ibland även andra typer av jord i butiker. Dessa växter behöver speciell jord för att växa ypperligt. Du kommer antagligen få några enstaka rosor om du planterar i vanlig jord men den kommer inte att trivas lika bra som om du gav den perfekt jord.
Låt naturen göra jobbet
har du en kolonilott eller större odlingsutrymme så kan du göra det som har blivit så populärt på sistone, att täckodla. Det betyder att du täcker jorden året runt för att organismer i jorden ska kunna använda sig av näringen i det organiska materialet när det förmultnar. Du kan använda allt organiskt material du hittar. Gamla växtdelar, hö, halm, ensilage, grenar, fårull. Bara fantasin sätter gränser och när det förmultnar så kommer du ha näring i jorden utan att ha lyft ett finger.