Kanske har du som äger bil eller funderar på att köpa en hört talas om lackförseglingar, särskilt från entusiaster. Det kan för den ej insatte kännas tekniskt och svårt att greppa när du inte får ett sammanhang att sätta det i, men det behöver inte egentligen vara så. Här hittar du svaren på vad som menas med begreppet, hur det hela fungerar, samt några vanliga frågor.
En lackförsegling är en tjänst som kan utföras på din bil för att förlänga livslängden på bilens lackering. Den gör att lacken behåller sitt lyster och den får bilen att se och kännas ny längre. Därför är det vanligt att man väljer att utföra lackförsegling omedelbart på en bil som man precis har köpt, så att den eftertraktade nybilskänslan varar så länge som möjligt. Du höjer genom lackförsegling även andrahandsvärdet på bilen – behåll därför gärna kvittot från förseglingen, så att du kan visa upp detta när du säljer bilen i framtiden.
Vad finns det för fördelar med att utföra lackförsegling?
Innehåll
När du använder din bil tar lacket med tiden en hel del stryk: den utsätts för väder och vind inklusive solljus, samt smuts, vägsalt och asfalt. En ej lackerad bil ser med andra ord så gammal ut som den är – men det går att undvika detta genom lackförsegling, gärna när den är nyköpt och senare för att upprätthålla skicket. Även sådant som att bilar – framförallt röda sådana – bleknar med tiden och ser mer ljusröda eller rosa än röda ut med tiden på grund av solljus är något du kan förhindra med lackförsegling. Med lackförsegling slipper du även att vaxa bilen, och den blir mer lättvättad då smuts inte fäster lika bra på en bil med lackförsegling som på en utan.
Hur länge håller en lackförsegling?
Det går inte att ge ett generellt svar på det, då en lackförsegling håller olika länge beroende på hur du använder din bil och hur du tvättar den. Det finns dock några riktmärken, efter förutsättningen att bilen används genomsnittligt mycket – att du kör till och från jobbet, och ibland vissa längre och kortare resor – och att du inte utsätter den för onödigt slitage genom att parkera den på uppfarten vid dåligt väder. Du som maskintvättar din bil kan då räkna med att lackförseglingen varar i cirka ett år, medan du som handtvättar den kan räkna med att den varar i hela två till tre år. I denna beräkning bör man även tänka på att det är lättare att tvätta en bil med lackförsegling, och att handtvätt alltså inte är ett lika stort projekt som det annars kan vara.
Vad finns det för skillnader mellan lackförsegling och vaxning?
Du som har läst så här långt kanske undrar vad det finns för skillnad mellan lackförsegling och vaxning av bilen. De har flera likheter, men lackförsegling håller mycket längre – cirka en till tre år – jämfört med vaxning, som kan behöva göras var tredje till sjätte månad; vissa typer av bilvax klarar knappt av att gå genom en biltvätt, utan kräver omvaxning redan efter en eller två tvättar. Lackförseglingar är dessutom mer slittåliga än vaxningar, och skyddar bilen bättre – både från kemiska effekter som oxidering och blekning och mekaniska effekter som repor och slitage.
Finns det liknande behandlingar för andra delar av bilen?
Det går även att applicera olika typer av förseglingar på andra delar av bilen för att på liknande sätt skydda även dem. Några exempel är att du kan applicera glasförsegling på vindrutan för att försvåra att smuts och insekter fastnar på fönstret, eller fälgförsegling och strålkastarförsegling för att skydda och förenkla rengöring av fälgar respektive strålkastare.