Våfflor kan ätas på flera olika sätt, men det behövs ett våffeljärn för att tillaga dem, det är då de får sitt karakteristiska utseende som påminner om små hjärtan. Ordet våffla kommer från tyskans Waffel och redan 1642 var det ett känt begrepp. Troligtvis kommer ordet från Jungfru Maria (Vår Fru). I Sverige infaller våffeldagen 25 mars, då det är Jungfru Marie bebådelsedag. Våfflor är lätta att göra och de behöver inte serveras bara på våffeldagen, de kan serveras när som helst.
Tänk dig en skön sommarkväll när solen är på väg ner, då kan du göra iordning en smet och grädda lite våfflor, servera med grädde och sylt, eller färska bär. När du ändå ska göra våfflor, passa då på att göra en större mängd smet än vad som går åt. Våffelsmet går alldeles utmärkt att frysa ner. Blir det mycket smet över, häller du den i flera påsar, då kan du ta fram så mycket det går åt nästa gång du ska grädda våfflor.
Olika sorters våfflor
Innehåll
Våfflor finns i olika variationer och serveras på olika sätt i olika länder. Om du vill ha en våffla som är matig använder du ägg i smeten, för att få frasiga våfflor ska inga ägg tillsättas. En så kallad entrévåffla är en variant som är mer matig, den görs på smördeg som läggs i våffeljärnet och istället för att ha vispad grädde och sylt till kan du servera dem med crème fraiche, fin kaviar och lök. Kejsarvåfflor är en frasig variant, och det finns att köpa färdig våffelmix med samma namn ute i matbutikerna. I Amerika är det vanligt att våfflor serveras med sirap och smör, men de kan också serveras tillsammans med exempelvis kyckling. I Belgien är våfflorna tjockare än de svenska och formen är fyrkantig, de kan serveras med vispad grädde och sylt, men även med glass.
Så här tillagas våfflor
En våffelsmet består av mjöl, vatten eller mjölk/grädde och smör. Det finns flera olika recept som du kan använda dig av, så välj det som passar dig. Du kan även ha i ägg eller jäst. Våfflorna ska sedan gräddas i ett våffeljärn som är specialgjort för våfflor, det finns våffeljärn både för att grädda en våffla eller för två, och våfflorna gräddas på båda sidorna direkt, därför behöver de inte vändas. Våffeljärn är elektriska, precis som en brödrost och du sätter bara in sladden i ett eluttag. Om inte våfflorna ska ätas direkt, kan du ställa dem i ugnen och sätta den på 75 grader. På så sätt håller de sig frasiga tills de ska serveras. Smeten mår också bra att vila lite när den är färdig, den blir då luftigare. Om inte alla våfflor äts upp, är det bara att lägga dem i frysen.
Bra tips att tänka på
Om du vill ha extra frasiga våfflor kan du hälla i lite mineralvatten eller öl i smeten. Våfflorna blir godare om du har riktigt smör i smeten, istället för olja eller margarin. Smör ger alltid en mildare och mustigare smak. Använd inte elvisp när du gör våffelsmeten, det är bättre med en ballongvisp eller att du rör ner ingredienserna. Om du använder en elvisp är det lätt att våfflorna blir sega och inte frasiga, det beror på att gluten utvecklas då. När våfflorna är färdiggräddade bör de läggas direkt upp på tallrikarna, stapla dem inte ovanpå varandra som är vanligt med pannkakor, då blir de mjuka. De våfflor som inte serveras direkt mår bäst av att läggas på ett galler. Innan du lägger i ny smet i våffeljärnet, måste du röra om i smeten, eftersom mjölet annars sjunker ner till botten. Vill du ha mjuka våfflor ska du ha ägg i smeten, och om du vill ha frasiga våfflor ska ägg uteslutas.