Har du trädgård vill du förmodligen också ha en kompost. Komposten hjälper inte bara till att bli av med hushålls- och trädgårdsavfall utan ger också en alldeles utmärkt jordförbättringsprodukt som får växterna att stortrivas.
Snabbmeny:
⭐ Toppval Varmkomposter ⭐ Vanliga frågor
Kompostera trädgårdsavfall
Innehåll
Om du bara ska kompostera trädgårdsavfall klarar du dig med en enklare kompost. Då kan du till exempel sätta upp kompostgaller, eller bygga en öppen kompost av några stockar eller liknande. I en öppen kompost kan du lägga gräsklipp och annat du rensar bort ur rabatter och landen. Om du vill kompostera ogräs måste du tänka på att låta det ligga och torka innan du slänger det på komposten, så att du inte får en massa ogräsfrö i kompostjorden som sedan ska läggas ut i trädgården. Låt ogräset ligga tills det torkat ordentligt så att fröna inte gror, och så att eventuella rötter garanterat inte kan ge upphov till nya ogräsplantor. De mest invasiva växterna är det bra att inte lägga på komposten över huvud taget, för säkerhets skull.
Att kompostera hushållets avfall
Det är ju inte bara trädgårdens avfall som kan bli till värdefull och nyttig kompostjord. Det går alldeles utmärkt att kompostera hushållets avfall, men då gäller oftast andra regler. Förr fanns det kommuner som inte tillät kompostering över huvud taget. Numera är reglerna inte lika restriktiva, men när det gäller kompostering av köksavfall kan det finnas lokala bestämmelser som du bör ta del av innan du sätter igång din kompost. Det är som sagt inte lika stränga regler idag, det finns till och med kommuner som erbjuder en lägre sophämtningstaxa om du komposterar ditt hushållsavfall. Och det är så att i stort sett allt hushållsavfall går att kompostera om man bara väljer rätt system. Allt du kan äta kan du också kompostera, men det går också att lägga sånt som kaffesump och teblad på komposten. Mängder av små kryp kommer att förvandla dina matrester till fin och näringsrik jord utan att du behöver anstränga dig alls. Men det gäller att kompostera på ett sätt så att inte flugor eller råttor dras tillkomposten och så att det inte uppstår dålig lukt. För att ta vara på rester från hushållet bör du välja en varmkompost. Då ligger komposten i ett slutet kärl som dels hindrar flugor och skadedjur från att komma in, och dels ser till att hålla komposteringsprocessen igång.
Det finns många olika kompostbehållare att välja på, och vilken just du ska ha beror på vad du vill kunna kompostera och hur mycket avfall du räknar med att hushållet ger. Man brukar räkna med att en familj på fyra personer producerar cirka tolv liter komposterbart avfall varje vecka. Då behöver man ha en kompostbehållare på mellan 200 och 400 liter. Tänk på att det alltid är bättre att ha en för stor behållare än en som är för liten. En större behållare behåller också värmen bättre vilket gör att komposteringen fungerar bättre. En liten kompost fryser också lättare på vintern, vilket får till följd att komposteringsprocessen stannar upp.
Toppval Varmkomposter 2024
Vi har valt dessa Varmkomposter som våra Toppval.
Stabila komposter med kraftig botten och luftkanaler, en garant för snabb och bra kompostering av trädgårds- och köksavfall.
===
===
Välj en isolerad varmkompost
Om du tänker kompostera animaliska matrester som kött och fisk ska du välja en isolerad varmkompost. Då kommer komposteringen att fungera även på vintern. Men vilken kompost du ska välja beror också på hur mycket du lägger i komposten och hur kallt det är där du bor. Ju mindre material det är i komposten desto större är risken att det fryser.
Välj en varmkompost som är tät och som har lock för att förhindra att råttor och möss tar sig in. Om du fått flugor i komposten kan du strö över ett tunt lager jord. Flugor gör ingen skada men kan upplevas som obehagliga.
Viktigt med bra syretillförsel
För att komposten ska fungera på ett bra sätt är det viktigt med bra syretillförsel. Eftersom det år åt syre vid nedbrytningen är det viktigt med en luftig miljö i komposten. Visserligen är det inte nödvändigt att röra om i komposten, men det skyndar på processen, så om du vill att avfallet ska bli till jord snabbare kan det vara bra att röra om då och då. Det finns de som tror att det är ett måste att röra om men så är alltså inte fallet. Om du rör om så tänk på att inte röra för djupt. Rör bara i de översta två till tre decimetrarna. Om du rör för djupt kommer det färska avfallet ner på djupet där det är syrefattigt, och resultatet blir att processen går långsammare istället för snabbare. Man ska undvika att blanda färskt och gammalt material.
En bra balans mellan kväve och kol
För att komposteringen ska fungera måste det vara en bra balans mellan kväve och kol. Det kan låta krångligt att hålla reda på vilka ämnen som ingår i komposten men det är egentligen väldigt enkelt.
Matrester innehåller mycket kväve och vatten, och för att få en bra balans behöver du tillsätta kol i någon form. Du kan, till exempel, sätta till sågspån, rivet papper eller torra löv för att få en kol – kvävebalans i komposten. Du kan också använda trädgårdsavfall som finfördelade grenar och kvistar. Du varvar alltså hushållsavfall, papper, sågspån, löv och annat. Se till att finfördela materialen och komposteringen kommer att fungera perfekt. Du får räkna med att det tar ungefär två säsonger innan avfallet har förvandlats till fin kompostjord som du kan strö ut i trädgårdens rabatter och köksland. I norra delarna av landet kan det till och med ta längre tid än så.
Innan du köper din varmkompost bör du ta reda på vad din kommun säger om hur kompostbehållaren ska vara utformad. Det vanliga är att det krävs en kompostbehållare som är tät och isolerad för kompostering av hushållsavfall.
Frågor och svar kring Varmkomposter
✅ Varför ska man ha en varmkompost?
✅ Vad bör man tänka på om man vill börja med kompostering i en varmkompost?
✅ Vad kan man lägga i en varmkompost?
✅ Går det att kompostera även på vintern?
Källor:
- https://www.viivilla.se/tradgard/kompost1/kompostera-mera/
- https://www.youtube.com/watch?v=oUC9T4LTcsE
- http://blogg.bokashi.se/anvand-en-gammal-varmkompost-pa-vinter/
Snabbmeny:
⭐ Toppval Varmkomposter ⭐ Vanliga frågor
Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider:
Redaktör
Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin