Växtbelysning

Gillar du att odla ger växtbelysning en helt ny dimension till din odling. Alla vet ju att växter behöver ljus för att kunna växa och må bra. Man skulle kunna säga att växterna faktiskt skapar sin egen mat av ljus, genom fotosyntesen. Fotosyntes är en ständigt pågående process som är förutsättningen för liv, och utan den hade inte vi människor kunnat leva här. För att fotosyntesen ska fungera måste det finnas tre ingredienser: ljus, koldioxid och vatten. Växten tar in koldioxid, vatten och solenergi ( ljus) och omvandlar detta till syre och kolhydrater, och det är denna process som kallas fotosyntes. Syret och kolhydraterna använder växten sig sen av under natten, för att cellerna ska kunna ”andas”.

Bäst Växtbelysning

Snabbmeny:
Toppval Växtbelysning Vanliga frågor


Gott om ljus krävs

För att växterna ska trivas och växa bra krävs att de får gott om ljus. Under sommaren får växterna oftast allt ljus de behöver av det naturliga solljuset, men i vårt land har vi en ganska kort odlingssäsong om vi ser till ljusmängden. Om vi ger växterna ett tillskott av ljus kan vi starta säsongen betydligt tidigare, och vi kan till och med odla växter under vintern, som annars inte skulle kunna växa alls. Men, det finns en hel massa olika typer av växtbelysning att välja på, och det är inte alltid så lätt att veta vilken som är bäst. Och det finns egentligen inte heller ett enhetligt svar på frågan vilken belysning man ska välja. Det beror helt enkelt på hur du vill använda din växtbelysning och vilken funktion den ska fylla.

Om du ska ha en belysning som ska lotsa dina växter igenom en lång och mörk vinter ställs det lite större krav än om du vill sätta upp en belysning som ger ett tillskott av ljus till din sådd, eller dina sticklingar så att du kan starta odlingssäsongen några veckor tidigare än annars. Står växterna i ett ljust söderfönster kanske de inte ens behöver extra ljus. I ett mörkare fönster kan du behöva ge dem ett litet tillskott, och om du odlar växterna inne i rummet, eller i ett källarutrymme, behövs det förstås starkare lampor.

Grundläggande krav

Det finns också några grundläggande krav som vi alla ställer på växtbelysningen:

Belysningen ska ge tillräckligt mycket ljus, så att växterna kan fortsätta att växa.

  • Ljuset ska vara av bra kvalitet och passa för växterna
  • Belysningen ska ge ett ljus som är behagligt för det mänskliga ögat. Ju behagligare ljus desto bättre
  • Sist men inte minst är det bra om armaturen är energisnål, vilket gynnar både den egna plånboken och miljön. Ju lägre watt-tal desto mindre kostar det att driva belysningen.

Tillräckligt mycket ljus så att växterna kan fortsätta att växa.

När det gäller ljusstyrkan är det viktigt att tänka på att växter är anpassade till att växa utomhus, i naturligt solljus. Det är ljusenergin från solen som är den naturliga livskällan för alla växter. Att solljuset är viktigt kan man se på att de flesta växter inte blommar under vintern när ljuset är svagt. Solen är den perfekta ljuskällan och den ger växterna all den energi de behöver. Dessutom ger den ett sken som är behagligt även för människor. Om växterna kan få tillräckligt med solljus är det alltså det optimala växtförhållandet. Men, här uppe i Norden kan det, av naturliga skäl, vara svårt att ge växterna tillräckligt med solljus hela året. Om du, till exempel, vill odla grönsaker året om, eller vill ge dina krukväxter de bästa förutsättningarna att klara vintern, kan du ha stor nytta av växtbelysning.

Toppval Växtbelysning 2024

Vi har valt dessa Växtbelysningar som våra Toppval.
Perfekta växtlampor för förodling, inomhusodling och övervintring av dina favoritväxter:

1. Växtbelysning Nelson Garden LEDramp m adapter No1 23W

Om du har odlat länge vet du redan hur viktig rätt belysning är för resultatet. Har du däremot inte odlat tidigare men vill börja kanske du inte riktigt har full koll på detta, men vill hitta de bästa produkterna för att kunna lyckas. Oavsett hur lång erfarenhet du har av odling, kan den här LED-rampen vara precis vad du behöver för att dina växter ska trivas även på vintern. Rampen är 85 cm lång och har en styrka på 23 W.

bild

Naturligtvis finns det goda skäl till att det är en god idé att välja den här belysningen. Den är energisnål, något som är viktigare än någonsin med dagens höga elpriser. Samtidigt är den mycket effektiv och fyller sitt syfte, vilket självfallet är minst lika viktigt. När du vill få växterna att må bra inomhus även när vintern och mörkret kommer är rätt belysning för växterna A och O. Denna LED-ramp gör jobbet på ett bra sätt.

Kolla priset

2. Växtbelysning Nelson Garden LED-lampa med skärm, 15 W

När du ska få växter att överleva vintern och dessutom förbli i gott skick, behöver du säkerställa att du har tillräckligt bra växtbelysning i det rum där växterna placeras. Det finns gott om alternativ, men den här LED-lampan med skärm är en något ovanlig men mycket effektiv lösning. Du kan placera flera lampor av den här typen i växtrummet och på så sätt ge dina växter den omsorg de behöver under de mörka månaderna.

bild

En stor fördel med den här LED-lampan är att den är effektiv samtidigt som den är energisnål. Det senare är något som allt fler blir måna om att titta på, inte minst på grund av dagens mycket höga elpriser. Här kan du ge dina växter den belysning de behöver utan att dina elräkningar blir onödigt höga. Lampan kommer med en reflektorskärm som får ljuset att riktas nedåt. På så sätt kan växterna tillgodogöra sig så mycket ljus som möjligt.

Kolla priset

3. Växtbelysning till hydroponisk odlingsbox

Det finns gott om olika typer av växtbelysning, något som du säkert redan har upptäckt. Att det finns många LED-ramper och vanliga LED-lampor har du säkert märkt, men det finns även andra lösningar. Det här är en lite ovanligare typ av växtbelysning. Du får här en ställning med inbyggd belysning och med denna ger du dina växter goda förutsättningar att fortsätta må bra även när de mörkaste månaderna infinner sig.

bild

Ställningen är nätt och tar inte mer plats än nödvändigt. Utseendemässigt uppskattas den också av många då den inte sticker ut mer än nödvändigt. Viktigast är dock dess funktionella egenskaper. Det kan vara svårt att få dina växter att förbli fina och välmående när de inte får något solljus, eller för lite av den varan. Att odla är roligt men naturligtvis vill du inte behöva börja om varje år när våren kommer. Om du använder den här växtbelysningen kan du se till att dina växter mår lika bra på vintern som på sommaren, vilket är mycket uppskattat.

Kolla priset

Den ljusintensiteten som träffar bladen på en växt

När du ska välja växtbelysning måste du känna till vad det är du ska titta efter. Det vi oftast tittar på när vi ska köpa en lampa, oavsett vad det är för typ av lampa eller vad den ska användas till, är hur många watt den är på. Men, watt talar bara om vilken effekt en lampa har, inte hur mycket ljus den levererar. Den enhet som anger ljusstyrkan heter lux. När solen skiner, mitt på dagen, är ljusintensiteten som träffar bladen på en växt som står utomhus cirka 100 000 lux. De solstrålar som skiner in genom ett fönster vid samma tidpunkt ger ungefär 25 – 35 000 lux. Om det finns moln som skymmer solen kan ljusstyrkan inomhus sjunka till 5000 lux. Ett rum som har bra belysning kan ha en ljusintensitet på runt 500 lux. Det skiljer alltså väldigt mycket mellan det naturliga solljuset vid bra förhållanden och den belysning som vi ändå uppfattar som bra i ett rum.

Olika märkningar som anger effekt och ljus

När du tittar på lampor ute i handeln kan du hitta en del olika märkningar som anger effekt och ljus:

  • Watt som alltså anger effekten på lampan och inte hur mycket ljus den ger.
  • Lumen, som är en beteckning för ljusflödet från lampan, det vill säga mängden ljus som strålar från lampan.
  • Lux mäter den koncentrerade mängden ljus som träffar en viss punkt.

Du kan också hitta märkningar som candela, som anger styrkan på ljuskällan och uMol som enklast kan beskrivas som en beskrivning av antalet fotoner som träffar en viss yta per sekund, i ett våglängdsområde som växter kan ta upp genom fotosyntes.

Det finns alltså många siffror och beteckningar som kan röra till begreppen när man ska välja växtbelysning. Tänk på att lux och lumen hör ihop, de berättar hur mycket ljus en ljuskälla ger. För att du ska få någon tillväxt alls hos dina växter behöver belysningen ge minst 1600 lux ( eller 30 uMol om en sån angivelse finns). ska du använda belysningen till att dra upp sticklingar kan dessa klara sig med mindre ljus i början. Men de flesta växter kräver mer än 1600 lux, och i synnerhet växter som ska sätta frukt behöver ha mer ljus än så.

Tänk på att en del belysningar som ger mycket ljus också alstrar mycket värme, vilket kan göra miljön ogynnsam för både växter och människor. Energisnåla belysningar ger oftast mer ljus och mindre värme, vilket är att föredra när du ska använda belysningen till dina växter.

Frågor och svar kring Växtbelysningar

✅ När behövs särskild växtbelysning?

Det finns gott om tillfällen då växtbelysning kan göra stor nytta. Om du brinner för odling och vill ha möjlighet att odla exempelvis örter när som helst på året kan du göra detta om du tar hjälp av rätt belysning. Om du har många blommor och andra växter så att du inte har plats att ge dem tillräckligt med solljus kan också rätt växtbelysning hjälpa. Då kan du placera dem i blomhyllor mitt inne i ett rum, förutsatt att de får tillräckligt med ljus som skapar en tillräcklig temperatur. Det finns också belysning som används till att göra det möjligt att övervintra växter som annars inte skulle klara mörkret och kylan som kommer med vintern. Här hittar du våra Toppval av Växtbelysningar.

✅ Kan man använda samma typ av växtbelysning oavsett vilken typ av växter det är man odlar, och oavsett om det handlar om att odla eller om det handlar om att övervintra redan uppvuxna växter exempelvis?

Nej, det finns olika typer av belysning och det är viktigt att känna till skillnaderna och naturligtvis att välja rätt. Ofta har man flera växter som man vill ha ljus på, inte bara en. Det innebär att man behöver större lysrörsarmaturer och det finns ett flertal sådana att välja mellan. Färgen och färgtemperaturen har stor betydelse. Vad beträffar temperaturen brukar man rekommendera en färgtemperatur mellan 6400 och 6500 kelvin. Det finns också en del att tänka på gällande användning av reflektor för att uppnå önskad effekt. Man kan också behöva lägga till lampor med ytterligare styrka på färgtemperatur för att exempelvis få knoppar att slå ut. Man brukar också säga att vitt ljus är det som är bäst för växter.

✅ Hur många timmar per dygn bör växtbelysning användas?

Det beror helt på i vilket syfte belysningen används. Det beror också på vilken typ av växt eller odling det är som ska förses med ljus. Det finns en del olika rekommendationer kring detta, men för att ge ett enkelt direktiv så brukar det vara lämpligt att ha belysningen igång mellan 14 och 16 timmar per dygn, även om exakta angivelser alltså kan variera beroende på syfte.

✅ Hur nära växterna ska belysningen placeras?

Det viktiga här är att se till att avståndet är tillräckligt rejält tilltaget för att inte växten ska skadas av strålningen från belysningen. Cirka 2 decimeters avstånd mellan belysningen och plantan kan vara en ungefärlig riktlinje, men huvudsaken är som sagt att undvika strålskador på bladen. Det kan många gånger vara möjligt att ha ett mindre avstånd utan att det innebär någon skaderisk. Det kan dock även krävas ett längre avstånd i vissa fall, så här gäller det att inte bara stirra sig blind på några angivna mått utan att även använda det sunda förnuftet. Det kan variera beroende på typ av belysning och belysningens styrka. Olika ljuskällor kan kräva olika avstånd för att inte orsaka några skador.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Växtbelysning Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom Plantering:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin