Vedklyv TEST: 3 bästa vedklyvarna (bäst i test)

Om du ofta klyver ved, antingen för eget bruk eller kanske även för att sälja, har du förmodligen redan upptäckt att vedklyvning kan vara ett både tidskrävande och fysiskt tungt uppdrag. Det gäller att hitta arbetssätt som förenklar så mycket som möjligt, och visst går det att klyva ved med hjälp av en yxa, men vi rekommenderar verkligen att du investerar i en bra vedklyv. Det kommer underlätta din vardag och det kommer framför allt spara din kropp från en hel del slitage. Att klyva ved manuellt innebär en hel del påfrestningar för dina axlar och även andra delar av kroppen. Sådant slipper du om du istället väljer att använda en vedklyv.

Bäst vedklyv

Topp-3 Vedklyv
Att tänka på
Vanliga frågor

Olika vedklyvar på marknaden

För den som inte har tittat närmare på de olika vedklyvar som säljs är det förstås lätt att tro att de flesta vedklyvar är ungefär likadana. Det här är kanske inte en sådan maskintyp där man föreställer sig att det ska finnas några större skillnader. Även om det kanske finns färre skillnader än när det kommer till många andra maskintyper, finns det fortfarande flera olika modeller och typer. Du kan bland annat välja mellan stående vedklyvar och liggande vedklyvar.

Stående vedklyvar

De stående modellerna kallas även vertikala vedklyvar. De kan kräva mer erfarenhet från användarens sida eftersom vedträet behöver stå upp innan det klyvs. Det är ett precisionsarbete som inte alla behärskar. En hel del av de personer som behärskar de vertikala vedklyvarna tycker däremot att de är riktigt effektiva och bra. De flesta stående vedklyvar som finns på marknaden är lite mer avancerade och därmed också dyrare modeller än de liggande klyvar som finns. Personer som klyver stora volymer ved för hemmabruk använder sig ofta av stående vedklyvar, även om det naturligtvis inte gäller alla. Det finns även olika modeller bland dessa. Bland annat kan det finnas skillnader när det kommer till om vedklyvarna drivs med el eller bensin.

Klyvd ved är en fröjd för ögat.

Horisontella vedklyvar

Horisontella vedklyvar, som även kallas liggande vedklyvar, anses av många vara säkrare än de vertikala vedklyvarna. Den främsta anledningen till detta är att veden placeras i ett fack där den sedan splittras. Skillnaden är ganska stor jämfört med den stående varianten där veden istället placeras i upprätt läge innan det klyvs. Det förekommer flera olika typer av horisontella vedklyvar på marknaden. Det finns till exempel liggande klyvar med korta ben. Tanken med dessa är att de ska placeras på ett stativ för att vedklyvningen ska kunna skötas på ett bra sätt. Det finns också liggande vedklyvar med långa ben. De kan användas fristående och har alltså inget behov av något kompletterande stativ. Det finns också vedklyvar med förbränningsmotorer som är liggande. Dessa används främst för professionellt bruk. Naturligtvis kan horisontella vedklyvar också förekomma med såväl eldrift som bensindrift. Det finns också traktordrivna vedklyvar av denna typ.

Topp 3 Vedklyvar 2024

Vi har valt dessa vedklyvar som våra Topp-3. Underlätta din vedhantering med någon av dessa gedigna klyvar.

1. Vedklyv, Traktordriven 7 ton, 70 cm

Att klyva ved kan vara ett tidskrävande uppdrag om du behöver göra det för hand. Om du har stora mängder ved att klyva går det helt enkelt inte att hantera allt manuellt. Den här vedklyven kommer då att underlätta din vardag rejält. Den är traktordriven och den har hög kapacitet. Klyvkraften ligger på 7 ton och den har en maxklyvlängd på 70 cm. Något som gör den här klyven lättanvänd är att den har ett trepunktsfäste. Det gör att den är lätt att förflytta när den kopplas till och från traktorn.

Den här vedklyven kommer med en 2-klyvskniv och en 4-klyvskniv som går att ställa in på önskat höjdläge. Klyvningen underlättas också av att det finns ett uppsamlingsbord. Där kan den färdiga veden samlas upp på ett smidigt sätt. Utrymmet är stort, vilket är viktigt eftersom det gör att du kan jobba på ostört utan att behöva fundera på vart du ska lägga den ved du redan hunnit klyva.

Kolla priset

2. Vedklyv Kindling Cracker King

Många av de vedklyvar som säljs är mycket stora och i många fall även traktordrivna. De är förstås väldigt effektiva när du behöver klyva mycket stora volymer på kort tid. Om du däremot bara behöver klyva ved för hemmabruk och vill förenkla processen behöver du något helt annat. Då kan denna fina vedklyv passa bra. Den är tillverkad i gjutjärn vilket gör den robust men den tar inte speciellt mycket plats. Vikten på produkten är 9,4 kg vilket gör den lätt att flytta vid behov. En stor fördel är att du slipper hugga ved med yxa, vilket är positivt för dina axlar och rygg samtidigt som det också minskar skaderisken.

Det går att fästa den här fina vedklyven vid en huggstubbe med hjälp av en skruv om du skulle vilja. På så sätt kan du klyva ved utan att uppleva någon instabilitet. Du kan också använda en slägghammare tillsammans med denna klyv om du vill förenkla processen ytterligare.

Kolla priset

3. Vedklyv – 7 ton

Om du behöver en vedklyv som är riktigt effektiv och som har kapacitet att hantera stora volymer ved, kommer du troligen att uppskatta den här modellen. Den kan hantera klyvtryck på 7 ton och den kommer med en 1,5 kW motor. Förutom att den är effektiv är den också enkel att hantera, något som givetvis är viktigt. Vikten på vedklyven är 66 kg men den är ändå enkel och smidig att flytta på tack vare att den är försedd med både hjul och ett handtag som gör den enkel att dra.

När du använder den här vedklyven behöver du använda två händer vilket ökar säkerheten i och med att det eliminerar klämrisken. Vad gäller säkerheten är det också värt att nämna att det finns ett säkerhetsgaller på vedklyven. För att kunna använda den här klyven behöver du ansluta den till ett eluttag. Kom också ihåg att använda skyddsutrustning när veden ska klyvas, trots att produkten är säker att använda.

Kolla priset

Olika typer av drift

Som vi nuddat vid som hastigast finns det olika typer av drift för vedklyvar. Det gäller både horisontella modeller och vertikala modeller. Det förekommer att vedklyvar drivs med el men även att de drivs med bensin. Det finns också exemplar som är traktordrivna.

Bensindrivna vedklyvar

Det finns vedklyvar som är bensindrivna. Det kan finnas flera anledningar till att man väljer en sådan. Det kanske inte finns tillgång till el där man befinner sig och kanske har man inte tillgång till en traktor. Då blir ofta en bensindriven variant det givna alternativet. Det man bör känna till är att dessa ofta är betydligt långsamma än andra alternativ. För den som verkligen behöver hög effektivitet och snabba resultat är kanske detta inte det rätta valet. Om tidspress däremot inte är någon faktor du behöver ta hänsyn till, kan detta mycket väl fungera.

Eldrivna vedklyvar

Eldrivna vedklyvar är vanliga. Motorerna i dessa maskiner drivs helt enkelt av vanlig hushållsel. En vedklyv som ska användas inomhus bör vara av denna modell eftersom de inte ger ifrån sig några farliga avgaser. Det är ju vanligare att veden klyvs utomhus, men även där går det utmärkt att använda vedklyvar med eldrivna motorer, under förutsättning att det finns el att tillgå där man befinner sig vill säga.

Traktordrivna vedklyvar

Det finns ett flertal vedklyvar som drivs av en traktor. Dessa passar väldigt bra för arbete ute i skogen, om du vill kunna klyva veden direkt på plats, utan att först behöva transportera trädstammarna till samhället för hantering. Om du har tillgång till en traktor är det här ett riktigt bra alternativ. Även inom denna kategori finns stora variationer. Det finns många olika modeller att välja på, även om du har bestämt dig för att du vill ha en traktordriven vedklyv. Vissa varianter är större och kraftfullare. Det innebär i sin tur att de klarar att klyva krafigare vedträn. Detta är naturligtvis något du måste tänka på när du ska välja vilken typ av vedklyv du ska köpa.

Klyva ved med yxa eller vedklyv?.

Att tänka på

En vedklyv är ett förhållandevis okomplicerat redskap jämfört med många andra maskiner och redskap. Trots det finns det en rad saker som du behöver tänka på för att din upplevelse ska bli bra.

  • Säkerheten ska alltid stå i fokus när du väljer vedklyv. Läs igenom produktspecifikationen noga. Lägg speciellt fokus vid huruvida klyven är utrustad med några skyddsmekanismer. Det bör finnas säkerhetsspärrar som gör att vedklyven slutar gå om du inte håller i handtagen exempelvis. Skyddsfunktionerna kan vara lite olika utformade, men säkerhetsspärrar bör finnas på det redskap du väljer.
  • Var alltid noga med att följa de säkerhetsanvisningar som följer med vedklyven. Det kan bli otroligt stora skador om du råkar få in fingrar eller andra kroppsdelar i klyven, och det kan räcka med att du fastnar med något klädesplagg för att det ska kunna leda till skador. Sätt därför alltid säkerheten främst, så att inget oförutsett och mycket tråkigt inträffar.
  • Gå igenom olika tryck som vedklyvar har och se till att välja ett tryck som faktiskt uppfyller de behov du har. För den som aldrig använt en vedklyv förut kanske inte trycket säger så mycket, men det är detta som avgör hur kraftiga vedträn som maskinen klarar att klyva. Om du behöver ha ett redskap som kan hantera relativt kraftiga vedträn är det viktigt att du skaffar en tillräckligt kraftfull vedklyv. En vedklyv som ska kunna hantera relativt grova stockar behöver ha ett tryck på åtminstone 7 ton, gärna mer. Om du tittar på de olika redskap som finns, kommer du snabbt se att många varianter har ett mindre tryck än detta. Om du skulle köpa en sådan skulle du snabbt bli besviken om du förväntade dig att den skulle kunna hantera grova vedträn.
  • Om du tycker att kostnaden är för hög för en vedklyv kan du antingen köpa den tillsammans med några grannar eller släktingar, eller helt enkelt hyra redskapet istället. Det fungerar faktiskt alldeles utmärkt och det behöver inte bli speciellt dyrt.

Hyra eller köpa vedklyv

Hyra eller köpa?

En fråga som troligtvis kommer komma upp förr eller senare är huruvida det är bäst att köpa en vedklyv eller att hyra en. Naturligtvis hänger svaret mycket på hur du har tänkt använda vedklyven. Om du är en privatperson som bara klyver några vedträn i månaden, för att kunna gå ut och grilla korv över öppen eld, eller för att någon enstaka gång elda för att det är mysigt i en braskamin, klarar du dig förmodligen alldeles utmärkt med att hyra. Vedklyvar hör till de redskap som är relativt billiga att hyra. Ofta kan du komma undan med cirka 300 kronor för en dag. Hittar du en riktigt billig uthyrare kan du kanske till och med få hyra vedklyven under en hel helg för det priset. Om du bara klyver ved vid enstaka tillfällen kan det vara en bra lösning.

Köp nödvändigt vid mer regelbunden användning

Om du klyver ved för att kunna elda hemma, på grund av att det är den huvudsakliga uppvärmningsmetoden, behöver du utan tvekan en egen vedklyv. Det skulle snabbt bli dyrare att hyra en, eftersom du skulle behöva hyra den så ofta. Det är bättre att spara ihop pengar till en egen vedklyv som uppfyller de krav du har på redskapet. Om du anser att en ny vedklyv är för dyr kan du alltid leta efter begagnade vedklyvar i bra skick. Sådana finns att hitta på annonssajter som Blocket, men det kan även finnas renodlade branschsidor som listar annonser. Om du trots allt vill ha en ny, kan du försöka höra dig för i grannskapet om det finns något intresse att gå ihop och köpa en tillsammans. Då blir det troligtvis inte någon speciellt dyr investering för var och en av er. Däremot behöver ni förstås komma överens om ett schema internt, så att ni vet vem som ska använda den vid vilken tidpunkt. Om ni har god kontakt med varandra bör detta dock inte innebära några problem.

Frågor och svar kring Vedklyvar

✅ Vad kostar en vedklyv?

Eftersom det finns så många olika varianter förekommer det också stora skillnader. De billigaste varianterna kostar inte mer än cirka 3 000 kronor. De mer avancerade modellerna som används av personer med ett mer omfattande behov kostar dock betydligt mer. För den typen av vedklyvar får man ofta betala upp emot 20 000 kronor. Naturligtvis finns det även många alternativ som hamnar mitt emellan dessa ytterligheter i pris. För många som ska ha vedklyven till privat bruk räcker en vedklyv i medelprisklassen bra.

✅ Hur långa vedkubbar får plats i en vedklyv?

Det är väldigt individuellt, men det brukar gå att läsa i produktbeskrivningen. Om det till exempel står att vedklyven har en klyvlängd på 30 cm, innebär detta att vedkubbarna får vara max 0,3 meter för att få plats i klyven. En klyvlängd på 60 cm innebär att det går bra att klyva vedkubbar med en längd på 0,6 meter.

✅ Vilka vedklyvar har kraftigast klyvtryck, en eldriven eller en bensindriven?

Det är generellt sett den bensindrivna. Den eldrivna kommer inte upp i samma tryck eftersom den drivs av vanlig hushållsel.

✅ Finns det någon speciell funktion som är bra att titta efter hos en vedklyv?

Det finns förstås många bra och nyttiga funktioner, men för den som tillbringar mycket tid med att klyva ved är justerbar höjd något som är väldigt bra. Det gör att du kan få en bekväm arbetsposition som hjälper dig att slippa ryggont och stel nacke. Detta är definitivt något att hålla utkik efter.

Källor:

Topp-3 Vedklyv

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin