Hundsele

Som hundägare har man tagit på sig det totala ansvaret för ett levande väsen, och man måste se till att hunden får ett så bra liv som möjligt. Det gör man förstås i första hand genom att sköta om hunden väl och ge den kärlek och omtanke. Det finns förstås också en del tillbehör man måste ha, som matskål, koppel och halsband. Mat- och vattenskål finns förstås hemma redan när den lilla valpen flyttar in i sitt nya hem. en bädd och lite leksaker är också bra att ha för att valpen ska känna sig hemma redan från början. Vilka leksaker och tillbehör man köper är förstås en fråga om tycke och smak, och beror också på vilken typ av hund man har.

Bäst Hundsele

Snabbmeny:
Toppval Hundselar Vanliga frågor


Ett komplement till det traditionella hundhalsbandet

Efter en tid behöver valpen vänjas vid att gå i koppel, så man kan ta den med på promenader, och låta den följa med på de egna aktiviteterna. De flesta skaffar ett valphalsband, som senare får bytas ut mot ett större halsband när valpen växer. Halsband och koppel är den traditionella kombinationen när man går ut med hunden. Men, det finns ett alternativ till halsbandet som många gånger fungerar bättre för både hund och matte/ husse. En hundsele kan köpas istället för, eller som komplement till, det traditionella hundhalsbandet.

Sele istället för ett halsband?

Det finns många tillfällen då hundselen överglänser halsbandet. Om det finns barn runt hunden, till exempel, kan det vara lämpligt att välja en sele istället för ett halsband. Små barn rycker ibland i halsbandet för att påkalla hundens uppmärksamhet och det kan i värsta fall skada hundens nacke. Ibland händer det till och med att barnen lyfter hunden i halsbandet, i synnerhet om det handlar om små hundar, vilket självklart kan orsaka hunden både obehag och skador. I kombinationen barn och lekfull valp är hundselen det klart bästa valet.

Tryggt med sele

Små hundar går oftast tryggare i hundsele än med halsband. Små hundar är ofta sårbara i möten med aggressiva hundar och om du har sele på hunden kan du enkelt dra in den, och till och med lyfta upp hunden i selen om det behövs.

Hundar som drar mycket i kopplet kan bli bättre på att gå i koppel om du byter ut halsbandet mot en hundsele. Du kan hålla tillbaka hunden ordentligt utan att den riskerar att kvävas. Många upplever också att hunden faktiskt drar mindre när den går i sele.

Toppval Hundselar 2023

Vi har valt dessa Hundselar som våra Toppval.
Passar för promenader och aktiviteter med alla typer av hundar.

1. Hundsele Hurtta Venture No-Pull Harness, Blå

Har du problem med att din hund ofta drar på promenaderna? Du kanske har tänkt flera gånger att du förutom regelbunden träning även skulle behöva något annat hjälpmedel för att få bukt med det här problemet. Då kan denna antidragsele från Hurtta vara precis det redskap du behöver. Den finns i flera olika storlekar, från Small till XXL. Det innebär att du kan använda en sådan här hundsele oavsett om du har en liten, medelstor eller väldigt stor hund. Värt att nämna är också att selen kan justeras över bröstet på huden. Även runt halsen finns justeringsmöjligheter. Tack vare detta kan du få en sele som verkligen sitter bra på just din hund.

Det här är en sele som är bekväm för hunden att ha på och den passar utmärkt för vardagspromenaderna men även när du ska ut på äventyr i skog och mark. Det finns ett loophandtag högst upp på selen, vilket ger dig ökad kontroll när du behöver det.

Kolla priset

2. Hundsele Hunter London Comfort M-L, Oliv

Många hundägare tycker att det är både bekvämare och mer praktiskt att använda hundsele i stället för halsband när det är dags att motionera hunden. Vissa byter ut halsbandet helt, medan andra växlar mellan att använda en bra sele och ett halsband. Oavsett om du letar efter en sele att låta ditt hund använda dagligen, eller om du bara vill ha en att plocka fram då och då, kan denna modell från Hunter vara ett lämpligt alternativ. Den kommer i en behaglig olivgrön färg som är tillåtande när det kommer till fläckar. Även om du vistas ute i naturen med din hund där det är lätt att färgfläckar uppstår, är denna lämplig att använda.

Den här hundselen är slitstark och tack vare det mjuka fleecefodret är den också väldigt bekväm för hunden att ha på sig. Selen sitter säkert på plats tack vare ett stabilt säkerhetslås. Det går dessutom att justera selen så att passformen verkligen blir bra.

Kolla priset

3. Hundsele Active Canis M

Det kan finnas en rad olika anledningar till att hundägare väljer att använda sele i stället för halsband när det är dags för promenader. En väldigt vanlig anledning är att hunden drar i kopplet. Ibland kanske det inte påverkar promenaden så mycket, mer än att det väcker viss frustration. Med starkare hundar kan det dock även bli ett riktigt problem, där det blir svårt att orka med att hålla i hunden. Naturligtvis är det då viktigt att träna på detta, för att försöka få bort grundproblemet. Det finns även redskap som kan underlätta medan träningen pågår. Denna hundsele är ett utmärkt exempel på ett nyttigt redskap att plocka fram. Den är mycket prisvärd men den är också effektiv.

Vad gör då denna sele? Den motverkar helt enkelt att hunden ska dra i kopplet. Det fungerar tack vare att du fäster hundens koppel i en ögla som finns framme vid hundens bog. Om hunden ligger på och drar i kopplet kommer den då automatiskt att vända sig mot dig.

Kolla priset

Flexi-koppel

Om du använder Flexi-koppel är hundselen betydligt skonsammare för hunden än ett vanligt hundhalsband. Hundar som går i sånt koppel uppfattar inte alltid att de är kopplade, utan tror att de är fria. Därför springer de på i full fart tills det tar stopp. Naturligtvis blir stoppet lindrigare om hunden har sele eftersom kraften fördelas på en större del av kroppen. Om du behöver ta in hunden snabbt gör du det också skonsammare om hunden har en sele på sig.

Det finns alltså många anledningar att investera i en hundsele. Du behöver givetvis inte byta ut halsbandet i alla situationer, men det är alltid bra att ha en hundsele åtminstone som komplement till halsbandet. Många som en gång börjat med sele föredrar att fortsätta, viket väl är ett bevis på att både hund och människa trivs med denna lösning. För dig som ofta är ute i skog och mark med hunden är selen nästan oumbärlig.

För dig som ofta är ute i skog och mark med hunden är selen nästan oumbärlig.

Det finns många olika typer av hundselar. Vilken typ av sele du ska välja beror helt på hur du tänker använda den. Det stora sortimentet innehåller bland annat vanliga, traditionella hundselar, spårselar, skyddsselar och sportselar.

Selar för små hundar och valpar

Selarna går naturligtvis att få i alla storlekar, så att man kan använda sele oavsett vilken ras man har. Det finns också olika modeller och olika material. För mindre hundar, och hundar med känslig hud, passar mjuka selar i tyg eller skinn bra. För servicehundar och tjänstehundar finns speciella, ergonomiska selar med handtag på ryggen för bästa möjliga funktion tillsammans med föraren. Det finns hundselar som är avsedda att få hunden att sluta dra, och det finns små valpselar för de första promenaderna.

Till detta sortiment kan också läggas arbetsselar som spårselar, dragselar och liknande som används till brukshundar och andra arbetande hundar.

Fundera på vilken typ av hundsele du vill ha

Att välja hundsele

Att välja hundsele är inte alltid så lätt. Utbudet är stor och brett, och det finns en hel uppsjö av både praktiska och snygga selar. Det största utbudet hittar du här på internet. Här finns allt samlat på ett ställe vilket gör att du får en bra överblick över vad marknaden har att erbjuda. Ett första steg när du ska sålla i utbudet för att hitta en lämplig sele får du förstås fundera på vilken typ av hundsele du vill ha. Om hunden ska arbeta eller tävla är det ju ganska självklart att köpa en sele för det speciella jobbet. Men, de flesta selar som säljs är selar som är avsedda att användas till vardags när man promenerar med hunden, eller är ute i skog och mark. Din hund är förstås den avgörande faktorn när det gäller valet av sele.

Selen ska förstås passa hunden till storlek och form, så att den sitter bra och känns bekväm för hunden. När du har hittat en lämplig modell för just din hund är resten av valet mest en fråga om tycke och smak. För tillverkarna har inte enbart tagit hänsyn till funktion när de skapat sina selar, utan också lagt stor vikt vid design, färg och form. Du kan, med andra ord, få en sele som faller dig i smaken och som passar din, och hundens, stil. Material, färg och eventuellt mönster sätter en personlig stil på selen, och många hundägare är lika måna om hundens outfit som sin egen.

När det gäller priset finns det selar för de flesta plånböcker. Du kan hitta påkostade, exklusiva selar och riktigt billiga selar och valet är naturligtvis ditt. En vanlig standardsele kan du få för ett par hundralappar, men om du vill ha bling-bling eller extra hög kvalitet får du förstås vara beredd att betala mer.

Frågor och svar kring Hundsele

✅ Varför ska man välja sele istället för halsband på hunden?

Det finns en rad tillfällen och situationer då en sele kan vara ett bättre alternativ. Dels finns det vissa aktiviteter då en sele behövs, exempelvis när man tränar spårning med hunden. Även på promenaden föredrar många en hundsele. Det ger hunden större rörelsefrihet än ett halsband. För hundföraren ger det också bättre kontroll. Vidare är det mer skonsamt för hundens hals och nacke, medan ägaren ändå kan få med sig hunden vid behov. Här hittar du våra Toppval av Hundselar.

✅ Hur väljer man hundsele?

Här gäller det att ta hänsyn både till den tilltänkta användningen av selen och hundens storlek och beteende. För den som har en stor hund som tenderar att bli stark under promenader, är det förstås viktigt att välja en sele som är tålig och robust och som inte öppnar sig eller går sönder. Om selen ska användas under längre stunder är det viktigt att selen är bekväm för hunden att ha på sig även under långa pass. Bekvämlighet är förstås viktigt för alla hundar. Om selen kommer att användas i mörker kan det vara en god idé att välja en sele med reflexer inbyggda. Vissa selar är anpassade för att minimera hundens förmåga att dra i kopplet. En sådan kan vara ett bra val om hunden tenderar att dra mycket i kopplet. Passformen är också mycket viktig att titta på när en sele ska väljas. Det spelar ingen roll om det är en stor hund eller en liten hund som ska ha selen, att den sitter bra är av absolut största vikt.

✅ Finns det några nackdelar med hundselar?

Vissa upplever att en hundsele kan vara lite krånglig att ta på, men det beror egentligen främst på valet av sele. Det finns gott om modeller som är väldigt enkla att ta på, så den enkla lösningen är kort och gott att välja en av dessa varianter. En annan nackdel som ibland nämns när vissa selar kommer på tal är att ringen där kopplet fästs inte är tillräckligt hållbar, men även detta är en fråga om val av modell. Detta är för övrigt ingen skillnad mot ett halsband. Även där finns olika konstruktioner och olika nivå av slittålighet.

✅ Hur mycket kostar en hundsele?

Modellen påverkar priset en hel del. Det finns förhållandevis bra selar för runt 500 kronor. Det finns även en hel del billigare alternativ, men de är inte alltid så slitstarka. Naturligtvis finns det också dyrare selar som kostar mellan 500 och 1 000 kronor, som ofta passar bra för den som vill ha en riktigt tålig och hållbar sele, samt en sele med antidrageffekt.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Hundsele Vanliga frågor

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin