Hundbädd

Har du hund har du säkert märkt att hunden gärna drar sig undan till en speciell plats när den vill sova. Och en hund sover och vilar också en del under dagen, och inte bara på natten som vi människor. Kanske vill din hund helst sova i din säng under natten, men de flesta hundar vill också ha en egen hundbädd dit de kan dra sig tillbaka för att få vila ostört.

Bäst Hundbädd

Snabbmeny:
Toppval Hundbädd Vanliga frågor


Hundbäddar och hundsängar

En hundbädd eller en hundsäng ingår därför alltid i de där tillbehören man skaffar till sin hund, ofta redan innan den lilla valpen kommer till sitt nya hem. Det finns massor av olika hundbäddar och hundsängar att välja på. Bäddar i olika stilar och former och många av dem är kanske mer tänkta att behaga matte och husse än hunden. Även om hunden inte bryr sig så mycket om hur bädden ser ut, vill den förstås ha en bädd som är skön att ligga i och som känns ombonad och trygg. Och även om vovven inte bryr sig så mycket om ifall bädden är leopardmönstrad eller rosa, eller om den är formad som en panda eller som en soffa, så är det förstås kul att ge sin hund en bädd som man själv tycker är fin.

Alla hundar är ju också personligheter och då kan förstås matte och husse se vilken hundbädd som bäst matchar den fyrbenta vännen. Detta förutsätter förstås att man köper bädden när man har lärt känna hunden. Ofta välkomnas den lilla valpen med en lagom stor bädd, som sedan måste bytas ut när valpen växer ur den, och när det är dags har man ofta hunnit lära känna sin hund och vet vilken typ av bädd den föredrar.

Studera din hund innan du bestämmer dig för hundbädden

Det finns hundbäddar som ligger direkt på golvet, och hundsängar där bädden ligger i någon form av ställning så att liggplatsen blir upphöjd. Vissa hundar vill gärna ligga lite högre upp, medan andra inte sätter sin tass i en hög hundsäng. Så studera gärna din hund innan du bestämmer dig, så att du väljer en bädd som hunden vill utnyttja. Hur beter sig hunden i vardagen. Kryper den helst ihop i ett hörn på golvet, eller väljer den att hoppa upp och lägga sig i en möbel om det finns möjlighet? Du kan självklart aldrig gardera dig helt och vara säker på att hunden kommer att älska en bädd eller en säng. Men, med utgångspunkt från hur hunden gör när den kan välja själv är det större chans att du väljer rätt bädd för din hund.

Studera din hund innan du bestämmer dig för hundbädden

Precis som vi människor kan även hundar ha speciella behov när det gäller sängar och bäddar. En gammal hund som har besvär med sina leder, till exempel, kan må bättre om den får sova i en ortopedisk hundsäng med memoryskum. Memoryskum används även i madrasser för människor och har en avlastande funktion som är skonsam för onda leder och andra krämpor. Det finns ett antal hundbäddar som lämpar sig extra bra för äldre hundar, eller hundar som har besvär med sina leder.

Toppval Hundbäddar 2023

Vi har valt dessa Hundbäddar som våra Toppval.
Stilrena hundbäddar av god kvalitet.

1. Hundbädd Fryson Skåne Stengrå

Om du vill ta väl hand om din hund och samtidigt se över dess inomhusmiljö och utrustning finns det flera saker du kan införskaffa. En sådan sak är en bra hundbädd, och då är den här fina varianten ett utmärkt val av flera skäl. När denna har fyllts med stoppning har tillverkaren verkligen inte snålat, och vad som gör det hela ännu bättre är att stoppningen som använts är återvunnen. Din hund får ett utmärkt stöd när den vilar i denna bädd och samtidigt gör du alltså även en insats för klimatet.

Bädden kommer i en fin men diskret grå färg som gör att den passar in i så gott som vilket hem som helst. Överdraget kan tas av vid behov vilket är positivt eftersom du kan tvätta det i maskin och se till att det håller sig fräscht länge. Positivt är också att hundbädden är försedd med halkskydd undertill vilket gör att den ligger stadigt på sin plats.

Kolla priset

2. Hundbädd Hunter Loppa 60 cm, Antracit

När du letar efter en hundbädd till din hund kan det finnas olika faktorer du tittar på. Om du har en stor hund som behöver avlastning för leder och muskler är du troligtvis ute efter en bädd som kan bidra med bra stöd. Om du däremot har en liten hund som du främst är ute efter att ge en mysig plats att vila på, kan den här fina hundbädden från Hunter passa bra. Hunter är kända för att vara duktiga på att ta fram produkter till hundar och hundägare, och naturligtvis håller även denna produkt hög kvalitet.

Bädden är riktigt mjuk och ger verkligen hunden en mysig egen plats i hemmet. Den är tillverkad i plysch med stoppning av polyester och den är kort och gott ypperlig för små hundar. Det bör också nämnas att denna naturligtvis även kan användas av katter. En mycket positiv aspekt är att denna bädd kan tvättas i maskin på 30 grader.

Kolla priset

3. Hundbädd Rosewood Silver Fluff 79×79 cm

Om du har en liten hund som du gärna vill ge en ny hundbädd har du ett fint exemplar här. Denna silvergråa bädd blir snabbt en trygg och säker punkt i hemmet för hunden, och det faktum att den är både mjuk och bekväm bidrar naturligtvis till att de flesta hundar trivs med denna. Bädden är klädd med en fantastiskt mjuk fuskpäls som bidrar till att göra den här sovplatsen till en mycket bekväm plats för hunden. Materialet är också värmande, vilket gör detta till ett mycket lämpligt produktval för hundar som ofta fryser.

Kanterna på den här bädden är upphöjda och det är bra av flera anledningar. Dels ger det ökad trygghet till hunden när han eller hon väl ligger i bädden, dels ökar det bekvämligheten eftersom det ger en bra plats för hunden att vila huvudet på. Positivt är också att bädden kan tvättas i maskin samt att undersidan är försedd med halkfritt material vilket gör att bädden ligger kvar där du placerar den.

Kolla priset

En lättskött och hygienisk bädd

Materialet i hundbädden är en annan sak att tänka på. Vill du ha en lättskött och extra hygienisk bädd kan det vara klokt att välja en bädd i ett material som är lätt att göra rent. Konstläder eller teflonbelagda överdrag går lätt att torka av och du kan enkelt hålla bädden ren. Men det finns många hundbäddar i andra material om du, till exempel, vill ha en mjukare bädd. Fleece är ett populärt material, som både är mjukt och skönt, och som är värmande under kalla vinternätter. Fleece går inte lika lätt att torka av, men om du överdraget är avtagbart går det att tvätta i maskin och materialet torkar snabbt så att bädden kan användas igen. Se bara till att välja en hundbädd med avtagbart överdrag, så kan den användas under många år utan att bli ohygienisk. Vissa hundbäddar och sängar har en lös liggdyna som kan tas ur och tvättas, vilket förstås gör det enklare att hålla bädden ren, eftersom det oftast är själva dynan som blir smutsig.

Bädd för hunden som är mjukt och skönt, och som är värmande under kalla vinternätter.

Har du en liten hund som tycker om att ligga ombonat finns det små krypin som fungerar för både katter och hundar. Bädden ser ut som en liten igloo eller koja, med ett ingångshål där hunden går in.

Bäddar med eller utan kanter och i olika former

Olika former

Bäddar finns med eller utan kanter och i olika former, allt för att passa hunden. Men de finns också i mängder av färger och mönster, modeller och stilar, så att husse och matte kan välja en hundbädd som både passar hunden, hemmet och den egna smaken. När det gäller hundsängar finns det nästan inga begränsningar i design och form. Du kan hitta allt från romantiska och snirkliga järnsängar till eleganta rokokosoffor med svängda ben. För den som vill ge sin hund en alldeles unik och personlig säng finns förstås också möjligheten att själv bygga en säng i den stil man vill. En trälåda eller några brädor kan snabbt förvandlas till en stomme till hundens nya säng om du är lite händig med såg och hammare. Lite trävirke och en burk färg är det enda, förutom lite fantasi och skaparglädje, som behövs för att skapa en personlig och snygg säng till din fyrbente vän. Sy en mjuk och skön dyna, eller köp en färdig hunddyna, och bädden är komplett.

Hitta en skön och bra hundbädd till din hund

Hundbäddar finns i alla prisklasser, för alla plånböcker. Du kan enkelt hitta en skön och bra hundbädd till din hund även om du inte vill lägga en förmögenhet på liggplatsen. Det finns massor av hundbäddar att välja i prisklassen runt ett par hundra kronor. En enklare hundbädd kan du få för en hundralapp, men du kan också hitta exklusiva hundsängar för flera tusen kronor. Den dyraste sängen behöver inte alltid vara den bästa, utan det är ditt val hur mycket du vill satsa på hundens nya bädd.

Här på nätet hittar du ett stort utbud av både hundbäddar och hundsängar, och här finns ofta också de bästa priserna. Dessutom finns här nästan alltid kampanjer och erbjudanden som kan ge dig en hundbädd till ett extra lågt pris.

Frågor och svar kring Hundbäddar

✅ Vem behöver en hundbädd?

En hundbädd kan egentligen vara bra att ha för alla hundägare. Däremot finns det tillfällen då det kan vara extra bra att ha en. Den som till exempel inte vill att hunden ska ligga i soffan eller sängen bör erbjuda ett bekvämt alternativ, och då kan en hundbädd vara ett ypperligt hjälpmedel. En bra hundsäng kan också vara bra för en hund som har problem med lederna. Vissa bäddar som finns på marknaden är ergonomiskt utformade just med tanke på hundens leder. En hundsäng kan också vara bra att ha med när hunden ska följa med på semester och vistas på annan plats än i sin hemmiljö. Det ger en bekant plats mitt i allt det nya. Här hittar du våra Toppval av Hundbäddar.

✅ Vad bör man tänka på när man köper en bädd till sin hund?

Det finns en rad faktorer som behöver tittas på och vägas in. För det första har förstås storleken på sängen betydelse. Bädden behöver vara tillräckligt rymlig för att hunden ska få plats att ligga på ett bekvämt sätt i den. Väldigt många bäddar säljs i olika storlekar. Det innebär att köparen behöver vara medveten om detta och fundera över vilka mått som behövs. Det är också klokt att ta en titt på typen av stoppning. Det bästa är förstås att välja en bädd med en typ av stoppning som ger stöd åt lederna. Något som också kan vara bra att ha i åtanke är att vissa hundsängar är enkla att rengöra och kan torkas av med en fuktig trasa eller till och med sköljas av, medan andra kan vara så gott som omöjliga att hålla rena. Detta kan också vara värt att väga in i ett beslut.

✅ Vad kostar en hundbädd?

Eftersom det finns så många olika typer av hundbäddar finns det inget enhetligt och enkelt svar på den frågan. De enklaste bäddarna går att köpa för runt 200 kronor men det finns också lyxiga alternativ som kostar över 3 000 kronor. Naturligtvis är det inget måste att betala 3 000 kronor för att få en bra bädd till hunden, men för att få en ergonomisk modell kan det krävas en säng i medelprisklassen åtminstone.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Hundbäddar Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom detta område:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin