Vad gör en copywriter och art director?

copywriter art director

Är du intresserad av reklam, kommunikation, text och har nära till att komma med kreativa och innovativa lösningar och idéer finns det flera yrkestitlar som kan vara intressanta för dig. Två av dem är art director och copywriter. Vidare i artikeln kan du läsa mer om vad en art director och en copywriter gör.

Art director

En art director, eller AD som det kan förkortas till jobbar oftast på en reklambyrå eller liknande med att leda den kreativa processen genom att exempelvis ta fram en reklamkampanj. En art director står för allt det visuella och jobbar bland annat med att ta fram visuella idéer inför en kampanj, lägger fram förslag för utformningen av en produkt som ska presenteras och ta fram, väljer typografi, tar fram skisser, regisserar fotograferingar och rörlig bild, har en överblick över produktionen av kampanjen och beställer illustrationer. En art director är den kreativa ledaren över ett projekt och delegerar olika arbetsuppgifter till de andra på företaget.

Förutom att en art director sysslar med det visuella och kreativa står personen också för den kreativa processen och kommer med idéer och lösningar för att kampanjen ska sticka ut i mängden och bli lyckad. En art director sysslar alltså både med det kreativa och med produkt och affärsutveckling.

För en art director är datorn ett mycket viktigt arbetsredskap då stora delar av arbetsuppgifterna utförs på datorn i olika program. Några exempel på program som en art director jobbar i är Photoshop, InDesign och Illustrator.


En art directors arbetsuppgifter är varierande, kreativa och strategiska.

Copywriter

En copywriter, eller en reklamskribent som det kan kallas för på svenska är den som tar fram alla texter för en reklamkampanj och skriver texter i ett kommersiellt syfte. Texten de skriver ska vara säljande oavsett om det gäller en tjänst eller en produkt.

Förutom att en copywriter skriver själva texten så består deras arbetsuppgifter även av research för att ta in fakta och bakgrundsmaterial. En copywriter står för hur det önskade budskapet kommuniceras via text. Sedan är det olika till vilken plattform det gäller, det kan vara allt från tryckt reklam till annonser på sociala medier, radioreklam och digitala kanaler. Copywritern är den som sätter ord på kampanjen.

Det är olika hur lång texterna är. Det kan vara allt från slogans till rubriker och enstaka meningar. Men texterna kan också vara långa och avancerade. Med andra ord är en copywriter expert på det här med text.

Copywriters kan jobba på en reklambyrå, webbyrå eller liknande. Då jobbar personen oftast tillsammans med en art director. Men det är också vanligt att de är frilansare.

Skillnaden mellan copywriter och art director

Den största skillnaden mellan en copywriter och en AD är att en copywriter endast fokuserar på text. Medan en art directors arbetsuppgifter är något bredare och mer visuellt.

Utbildning

De som jobbar som copywriter eller art director har en utbildning i bagaget. I den här delen kan du läsa mer om den utbildning som krävs för att få jobb som någon av yrkestitlarna.

Det båda yrkestitlarna har gemensamt är att det är krav på högskoleutbildning eller eftergymnasial utbildning. Men om du vet att du vill jobba som copywriter eller art director kan du få grundläggande utbildning på gymnasiet om du går det estetiska programmet med inriktning bild och formgivning eller estetik och media. Därefter kan du söka dig vidare till en högskola.

Du kan välja att utbilda dig på en högskola men det finns även yrkesutbildningar som ger likvärdig utbildning. Bergs school of communication är ett exempel på en högskola där du kan få bra utbildning inom kommunikation. Där kan du välja att gå enstaka kurser eller läsa en master. Du kan också utbilda dig genom en yrkeshögskola, till exempel YRGO.

Populära barnvagnar i Sverige

populära barnvagnsmärken

Barnvagnen är ett av de större inköpen för blivande föräldrar och det finns en mängd märken och modeller på den svenska marknaden. Att välja rätt barnvagn kan kännas som en snårig djungel för vilken blivande förälder som helst.

De flesta föräldrar använder vagnen dagligen och därför är det viktigt att man tänker igenom sitt köp i förväg, så att man trivs med barnvagnen.
Förstagångsföräldrar väljer oftast en duovagn eller en kombivagn. Gemensamt för dessa modeller är att de har separata ligg- och sittdelar som gör att vagnen kan användas länge. Man byter enkelt mellan ligg- och sittdel när barnet växer. De flesta duo- och kombivagnar har dessutom chassin där man kan fästa ett babyskydd.

De populäraste barnvagnarna 2022!

Britax

Britax är ett klassiskt märke som har funnits på den svenska marknaden i över 50 år.
Produkterna förknippas ofta med säkerhet och kvalitet och genom åren har Britax funnits med på de flesta svenska topplistor över mest populära barnvagnar.
Modellen Britax Römer Smile III är en smidig och kompakt duovagn med ligg- och sittdel. Det är enkelt att byta mellan delarna och det går att fästa ett babyskydd från Britax på chassit. All tillverkning av Britax produkter sker i Europa och förutom barnvagnar är Britax ett populärt märke för bilbarnstolar.

Emmaljunga

Emmaljungas vagnar har tillverkats i Sverige sedan 1925, och man firar alltså snart 100-årsjubileum! Familjeföretaget Emmaljunga satsar på hög kvalitet till rimlig kostnad. Säkerhet samt miljö och hållbarhet står också högt på agendan. Emmaljunga NTX90 F Select är en stabil och robust duovagn med klassisk ligg- och sittdel. I den här modellen har man satsat på körkomfort med stora hjul och bra fjädring. Många väljer Emmaljunga för den stabila konstruktionen och den snygga designen. Den här vagnen går att få i allt från klassiskt svart eller grått till beige, rosa, röd, gul och olika nyanser av blå! Tillsammans med Britax toppar Emmaljunga ofta barnvagnstester år efter år och märket är populärt hos svenska föräldrar.

Crescent

Crescent associeras kanske oftast till cyklar men märket har även barnvagnar. Crescent satsar på produkter som passar nordiskt klimat och har hög säkerhet.
Crescents senaste duovagn heter Crescent Pretsige Exclusive Duovagn. Den har ett lättviktschassi och punkteringsfria däck. Det är en komplett vagn med ligg- och sittdel och passar till de flesta babyskydd. Den här populära vagnen finns i olika nyanser av grått och svart. Vagnen är enkel och smidig, den fälls ihop med så kallas Autofold, vilket innebär att den fäller ihop sig själv med hjälp av gravitationen. Det enda du behöver göra är att trycka in en knapp.

På Barnguiden.nu finns ett stort barnvagnstest där du enkelt kan jämföra dessa tre klassiker. Där finns mängder med bra tips och tester för föräldralivet.

populära barnvagnsmärken

Andra populära barnvagnsmärken

Bugaboo

Bugaboo intog den svenska marknaden för ett 20-tal år sedan med sin stilrena design. Varenda influencermamma syntes i media med sin Bugaboo och en kaffe latte och märket blev snabbt populärt hos svenska föräldrar. Här fokuserar man på kvalitet för den medvetna moderna familjen med upptäckarlust.

Stokke

Stokke är känt framför allt för den praktiska Tripp Trapp-stolen som följer många barn genom deras uppväxt, men man har även barnvagnar i sitt sortiment.
Barnvagnarna är utformade för att ge barnet närhet till föräldern, vilket syns i designen med en upphöjd sittdel. Designen ger, förutom bra sikt för barnet, en mer ergonomisk lösning för föräldern. Stokke är ett norskt märke som har funnits på marknaden i över 40 år. Skandinavisk design med funktionalitet, komfort och enkel användning.

Säkerhet framför allt

Tänk på säkerheten!

Förutom märke och modell när du väljer barnvagn ska du se till att vagnen är säker! Det finns en säkerhetsstandard på vagnar, EN 1888, som vagnen ska vara märkt med för att uppfylla kraven i standarden. Standarden ser till bland annat hjulens placering, tipprisk, klämrisk, handtagens säkerhet, selens säkerhet och eventuella kemikalier i tygerna.
Det ska finnas en säkerhetsspärr som gör att vagnen inte fälls ihop automatiskt och vagnen ska ha godkända bromsar. Något annat som kan vara bra att se över är om vagnen har reflexer. Om inte rekommenderas att sätta dit några egna så att ni syns ordentligt ute!

Så vaknar du utvilad och pigg

Vakna utvilad

Ibland kan det vara väldigt svårt att komma ur sängen. Men det finns några bra knep för att vakna pigg på morgonen och få en riktigt bra start på dagen. För att vakna pigg behöver du prioritera din sömn och få bra kvalité på den.

Det är faktiskt möjligt att bli en morgonmänniska även om det kanske inte känns så nu. Med hjälp av smarta rutiner och nya vanor kan du vakna pigg och utvilad samt få en härlig morgon. Medan vissa människor kan skutta upp ur sängen och avverka en hel drös med saker på morgon har andra trötta ögon och kuddränderna kvar i ansiktet fram till lunch. Det beror på att människors kroppar är programmerade att sova vissa tider under dygnet. Människor har helt enkelt olika dygnsrytm. Men trots detta är det möjligt att vakna utvilad och få en dräglig morgon för alla.

Planera din sömn

För att vakna piggare är det viktigt att du får kvalité på din sömn. Kvalitativ sömn är betydligt viktigare än kvantiteten. När du somnar börjar en sömncykel. En sömncykel består av lätt sömn, djupsömn och REM-sömn, även kallad drömsömn. Varje sömncykel tar ungefär 90 minuter. Räkna cirka åtta timmar baklänges från den tidpunkt du vill kliva upp. Detta ökar chanserna att du ska vakna under det lätta sömnstadiet. När du sover lätt vaknar du även lätt utan att känna dig helt yrvaken.

Sluta snooza och ha något att stiga upp till

För att du lättare ska komma upp ur sängen är det bra att sluta snooza. Att inte kliva upp direkt gör dig segare, har forskning visat. Ett tips är att lägga din mobiltelefon längre bort från sängen för att du ska tvingas stiga upp. När du sedan stiger upp är det bra att ha något att se fram emot. Försök göra saker som du uppskattar, då kommer det vara lättare att gå upp på morgonen. Exempelvis att ta en löprunda, att din favoritfrukost är förberedd, att ta en lång dusch eller att du kan se lite av din favoritserie. Sätt en guldkant på morgonen helt enkelt.

Gör dig en morgonrutin

Gör dig en morgonrutin

En morgonrutin kan du forma efter eget tycke och smak. Försök att konstruera en morgonrutin som är enkel att komma ihåg och lätt att genomföra. Genom att införa tydliga rutiner kommer du göra saker på autopilot, vilket är bra när hjärnan inte riktigt vaknat ännu. Att aktivera kroppen direkt på morgonen är oftast en bra idé för att verkligen komma igång. Tänk på att inte släppa dina rutiner på helgen, då är allting lättare på måndagsmorgon.

Var konsekvent med dina sovtider

Att vara konsekvent med dina tider är ett annat tips. Ställ klockan på samma tid varje morgon och lägg dig vid samma tidpunkt varje kväll. Detta gör att kroppen får en inbyggd rutin. När rutinen är inpräntad i kroppen kommer du öka chanserna att få den sömn du behöver och därmed vakna utvilad. Prioritera även din sömn, låt inget komma i vägen för den. Att sova minst sju timmar per natt är att rekommendera för att vakna pigg och utvilad.

Var konsekvent med dina sovtider

Sänk temperaturen i sovrummet

För att kunna somna på kvällen är det en fördel att ha det lite svalare i sovrummet. Ett lugnt sovrum kan även bidra till att du sover bättre. Om du vet med dig att du har svårt att somna är det en bra idé att försöka varva ner innan det är dags för sängen. Undvik skärmar 30 minuter innan sängdags och gör istället något som lugnar dig. Förberedd kroppen på sömn. Även vid sänggåendet kan det vara bra att införa en rutin så att kroppen fattar att det är dags att sova. Exempelvis kan du läsa en bok eller dricka te och sedan borsta tänderna. För många är det bra att undvika träning och koffein nära sänggåendet. Sådant kan störa sömnen.

Tre golv för just ditt hem

välja golv till sitt hem

För många är det hög tid att renovera sina bebodda eller nya boenden. Med det tillkommer en hel del beslut som är viktiga för att bli riktigt nöjda. Ett av dem är vilket golv man ska använda sig av i sina olika utrymmen. Här presenteras olika golvval som passar in i olika rum i just ditt hus eller din lägenhet.

I dessa tider är det många som väljer att se sig om efter förändring. Det kan antingen vara en ny bostad i form av hus eller lägenhet, men också en enkel renovering för att fräscha upp den nuvarande bostaden och få en ny, mysig touch på sitt hem.

En av de mest upplyftande förändringarna man kan göra i sin bostad är att byta golv. Därför presenteras det olika golvsorter som passar i olika utrymmen här.

Vinylgolv

Vinylgolv finns i olika skepnader och är alternativ som passar väl in i olika typer av utrymmen. Vinylklickgolv är ett av de alternativ som finns på marknaden och har många förtjänster. Med en hållbar natur i form av stabilitet, slittålighet, ljuddämpning och förmåga att få rena på ett enkelt sätt, är vinylgolv ett ofta förekommande val för personer som går i tankar om nya golv.

Med de egenskaperna passar golvtypen in i rum som hallen, köket och barnrummet. Helt enkelt är vinylgolv ett gediget alternativ där du inte vill vara alltför rädd om underlaget.

Lägga nytt golv

Trägolv

Om vinylgolv symboliserar en enkelhet i utrymmen där det behövs, har trägolv andra egenskaper och förtjänster. Det finns olika typer av trägolv där du kan stå för det perfekta valet för att framhäva den elegans och mysighetsfaktor som eftersökes i ditt rum.

Eftersom att golv beskrivs som rummet själ är trägolv ofta det givna valet i rum där en mysig touch premieras. Rum som kök, kontor, vardagsrum och sovrum är perfekta tillhåll för ett fint trägolv då det är utrymmen du verkligen vill känna dig som hemma i.

Vad finns det då för olika trägolv? Massiva trägolv kräver mer behandling men tenderar att ge den mest genuina och mysiga känslan. Ett dyrare alternativ är massiva stavparkettgolv som är en mer klassisk sort. Den kräver oftast expertis när den ska läggas, men med sin långsiktiga och vackra natur är det alltid värt pengarna.

Vackert trägolv

Letar man efter ett billigare trägolv är lamellparkettgolv ett populärt val. Där består bara ytan av äkta trä, vilket gör att plånboken inte blir lika drabbad som de andra alternativen. Andra fördelar med lamellparkett är att det kan installeras själv och slipas vid ett par tillfällen.

Textila golv

Vill man ha ett mjukare underlag än de tidigare nämnda golven är ett textilt golv ett högaktuellt alternativ. Det passar väl in i lek/barnrum, sovrum och vardagsrum då det är tyst och inte ger ifrån sig en massa ljud när familjen springer omkring där hemma. Modernare textilgolv är dessutom relativt enkla att rengöra numera, även om det kräver en del jobb jämfört med vinyl- och trägolv.

Nackdelen med de textila golven är att fläckarna trots allt kan vara svårjobbade att få bort – speciellt om man inte hanterar dem direkt – och att det kan leta sig in en del damm och kvalster om man har otur.

Överraska någon med en liten present

små kuvert

Små kuvert är ett perfekt sätt att visa någon i ditt liv att du tänker på dem. Oavsett om du skickar ett kort till en vän, familjemedlem eller bekant, så visar det att du bryr dig. Dessutom gör det mottagarens dag lite mer speciell, och de kommer garanterat att uppskatta det.

En annan användning för små kuvert är att skicka små presenter eller födelsedagspresenter. Detta är perfekt om du inte vill att mottagaren ska veta att du har gett dem en present, eller om du inte vill att det ska se ut som om du har spenderat mycket pengar. En småsak i ett litet kuvert ser mycket mer värdefullt ut än en stor sak i ett stort kuvert! Dessutom kommer mottagaren att förstå hur mycket du uppskattar dem, oavsett storleken på presenten.

Gör din gåva personlig

Det är alltid trevligt att skicka små kuvert med lite personlig information. Detta gör det mer intressant för mottagaren, och det visar att du har tagit dig tid att tänka på dem. En idé är att skriva en liten lapp som förklarar varför du har valt just det kortet eller presenten. Detta gör också mottagaren glad, eftersom de får veta hur mycket du uppskattar dem!

Små kuvert är även en bra idé om du vill skicka något till någon du inte känner så väl. Detta gör det mer personligt och trevligt, och mottagaren kommer säkert att uppskatta det. Det är ofta uppskattat att skicka små kuvert till människor du inte träffar så ofta, som vänner eller familjemedlemmar som bor långt bort. På så sätt kan du visa dem att du tänker på dem, och få en chans att upprätta en relation även om det är på distans.

Personliga gåvor

Små paket är ibland bättre än stora paket

När man ska skicka små paket är små kuvert ett bättre alternativ. Detta beror på att det är billigare, enklare och smidigare att skicka små kuvert. Det tar mindre tid att förbereda dessa, och det går även snabbare att skicka dem. Dessutom är det ofta billigare eftersom de väger mindre och tar mindre plats. Dessutom gör du brevbäraren en tjänst som slipper bära lika mycket och det är mer miljövänligt.

Oavsett om man får ett stort eller litet paket som en överraskning så blir man lika glad ändå. Det är själva överraskningen som räknas i detta fall. En liten överraskning är ett sätt att visa någon att du tänker på dem och bryr dig om dem. Det kan också vara ett sätt att göra någon annan glad, utan anledning. En god gärning helt enkelt.

Ta chansen att överraska någon med en liten present.

Så ta chansen att överraska någon med en liten present. Du kommer verkligen göra någon glad, och det i sin tur gör att man själv också blir glad. Delad glädje är dubbel glädje som det gamla ordspråket säger. Det stämmer verkligen väl överens med verkligheten. Genom att skicka små kuvert till dina vänner och bekanta kan du skapa lycka och glädje i dina relationer. Det visar att du uppskattar dem och om du har tur kommer du få en överraskning tillbaka!

Så väljer du bäst abonnemang och mobiltelefon

Välj bäst abonnemang och mobiltelefon

Prisskillnaden mellan olika abonnemang kan vara väldigt stor – fastän tjänsterna som erbjuds är snarlika. Beroende på vilken operatör man väljer kan det skilja på hundratals kronor varje månad. I djungeln av abonnemang och operatörer gäller det att hitta rätt för just dina behov – det kan man tjäna mycket på i längden.

Vi har sammanställt en guide som hjälper dig att hitta det bästa mobilabonnemanget, det bästa tv-abonnemanget och den bästa mobiltelefonen.

Välj mobilabonnemang

Vid första anblick kan mobilabonnemang verka snarlika från de flesta operatörer. I ett abonnemang ingår i regel fria samtal och meddelanden inom Sverige, sen väljer man den surfmängd som passar ens månadsbehov. Men om man tittar lite närmare på operatörernas villkor och erbjudanden finns det faktiskt en hel del saker som skiljer dem åt – och det finns många kronor att spara på ett mobilabonnemang med rätt villkor för just dina behov.

Att tänka på när man väljer mobilabonnemang:

 • Data: Hur mycket data går åt varje månad? Surfen används de gånger du inte är ansluten till ett WiFi-nätverk – till exempel på arbetsplatsen eller hemma. Den används alltså främst när man är ute på resande fot.
 • Täckning: Bor du på landet eller i en mindre ort? Vilken operatör har bäst täckning där du bor?
 • Support: Är support över telefon viktigt för dig? Om du nöjer dig med support över chatt, mejl och forum kommer du ofta billigare undan.
 • Pris: Hur mycket vill du betala i månaden? Prisskillnaden är väldigt stor mellan de stora operatörerna som har egna mobilnät och de mindre operatörerna som hyr in sig i deras nät. Här kan man spara in på månadskostnaden allra mest – genom att välja en mindre operatör som samtidigt har bra villkor.

Bästamobilabonnemanget.se är en jämförelsesajt för mobilabonnemang. Här listas de bästa abonnemangen på marknaden. Priser och erbjudanden uppdateras dagligen.

Att tänka på när man väljer mobilabonnemang

Välj tv-abonnemang

Vad är nyttan med en tv om den inte har bra innehåll? Det finns mängder av tv-abonnemang och strömningstjänster på marknaden idag – men vilket är egentligen bäst? Vilket har lägst pris? Vilket har mest nöje? Mest sport? Med rätt tv-abonnemang får du tv-underhållning som matchar dina intressen.

Att tänka på när man väljer tv-abonnemang:

 • Kanalpaket och playtjänster: Vad ingår i abonnemanget? Linjära tv-kanaler, playtjänster, appar? Vilken typ av tv-abonnemang som är bäst beror på hur man vill kunna använda sin tv. Med linjära tv-kanaler kan du titta på tablå-tv och med playtjänster kan du strömma kanaler, serier och filmer.
 • Streaming, parabol, tv via fiber: Hur vill du få tillgång till dina tv-tjänster? Det finns tv-abonnemang som skickar sitt innehåll via parabol – då får man ofta bästa möjliga bild och ljud. Tv-abonnemang via fiber är ofta smidigt och erbjuds av många olika operatörer. Att välja en streamingtjänst är särskilt populärt – då kan man ta med sig sitt tv-abonnemang vart man än är, bara man har tillgång till internet och kan logga in i streamingtjänstens app.

Tvabonnemanget.se är en sajt som hjälper dig att jämföra och hitta bäst tv-abonnemang och streamingtjänster för din plånbok och dina tv-vanor. Jämför tv-abonnemang och streamingtjänster från alla ledande operatörer.

Välj mobiltelefon

Smartphonetillverkarna försöker ständigt överträffa varandra. Regelbundet släpps det nya smartphone-modeller med snabbare prestanda, klarare skärmar och bättre nya funktioner. Hur hittar man egentligen rätt i smartphone-djungeln?

Att tänka på när man väljer mobil

Att tänka på när man väljer mobil

 • Operativsystem: De huvudsakliga operativsystemen idag är Android, som är utvecklat av Google, och iOS, som är utvecklat av Apple. Generellt kan man säga att iOS endast används av iPhone och alla andra enheter kör någon version av Android. Vilket operativsystem föredrar du?
 • Funktioner: Vass kamera? Stor skärm? Stort minne? Vattentålig? Vilka funktioner är viktigast för dig?
 • Med abonnemang eller utan: Är du nöjd med det abonnemang du har? Då kan du välja att endast köpa en telefon. Om du vill prova något nytt finns det alltid möjligheten att köpa en telefon tillsammans med ett mobilabonnemang – välj om du vill delbetala telefonen eller inte.

Smartphones.se är en sajt som samlar alla de bästa mobiltelefonerna idag. Läs recensioner och hitta aktuella priser och erbjudanden på de populäraste mobiltelefonerna just nu.

Spara pengar som student – bästa spartipsen

spara pengar som student

Som student kan du behöva hålla riktigt hårt i slantarna för att få vardagen att gå runt. Det spelar sällan någon roll om du har både studiebidrag från CSN och ett extrajobb på sidan om, eftersom livet som student helt enkelt är väldigt knapert. Bor du dessutom på egen hand och har flyttat ifrån föräldrarna har du både hyra, elräkningar och andra kostnader att ta hand om än bara dina egna nödvändigheter.

Letar du efter bra och smarta sätt att spara pengar som student har du kommit helt rätt. Vi har nämligen plockat ut de allra bästa, smidigaste och inte minst enklaste sätten för dig att leva gott och samtidigt få mer pengar över i fickan. Använd dig av alla tips för ett extra bra sparande eller välj ut de som passar din vardag och livsstil bäst.

10 spartips för studenter

10 spartips för studenter

 • Du behöver se till att du har stenkoll på din ekonomi och därför bör du göra en budget så snart som möjligt. Titta på vilka utgifter och inkomster du har och kolla igenom bankkontot för att se vart pengarna går. Vilka onödiga utgifter kan du skära ner på?
 • Oavsett om du bor hemma hos föräldrarna eller i studentlägenhet har du säkerligen en och en annan sak som du inte behöver. Släng inte i nästa storstädning, utan se till att försöka sälja så mycket saker som möjligt. Det kan vara allt från skor till köksmaskiner eller elektronik.
 • Det finns en hel del stipendier och bidrag som studenter kan ansöka om. Visst krävs det lite ansträngning, men inte speciellt mycket. Bidragen kan dessutom hjälpa dig väldigt stort, som t.ex. bostadsbidraget.
 • Ta ett extrajobb när studierna ligger lågt. Det finns många jobb som du till och med kan göra hemifrån din egen dator och på så sätt minska kostnaderna för busskort eller bensin för att ta dig till jobbet.
 • Vi förstår att det kan vara lockande att köpa med sig lunch från favoritrestaurangen eller gå ut och käka med kompisarna, men försök att spara på slantarna och gör ett riktigt storkok hemma istället. Gör matlådor och frys in och planera dina inköp så sparar du på både plånbok och miljö.
 • Använd dig av studentkortet och jaga studentrabatter så mycket du bara kan! Det finns mängder med rabatter som studenter kan använda sig av i alla olika situationer, t.ex. när du ska skaffa elavtal, hemförsäkring eller när du ska handla en ny vinterjacka eller kurslitteratur. Se till att du verkligen använder de erbjudanden som finns.
 • Vill du drastiskt minska dina boendekostnader kan du med fördel bo tillsammans med en kompis eller ta in en inneboende. Genom att dela på bostadskostnaderna kan du spara flera tusenlappar varje månad. Här kan du även välja studentkorridorer som ett alternativ.
 • Just nu är elpriserna väldigt höga och det är något som påverkar oss alla – student eller inte. Se om du kan byta elavtal till något som är billigare eller försök att vara mer försiktig med din elförbrukning i hemmet. Stäng av datorn innan du går iväg till skolan, eftersom standby drar precis lika mycket som en vanlig lampa.
 • Se till att du öppnar upp ett sparkonto på din bank eller på annan bank som du föredrar. Det spelar ingen roll om du bara kan sätta in några enstaka 20-lappar varje månad. Allt sparande är viktigt och kan komma till stor användning när det verkligen krisar sig.
 • Gör inga onödiga inköp och försök att handla det mesta du behöver second hand. Second hand är inte längre något som anses vara dåligt eller något som bara de med sämre ekonomi behöver. På second hand hittar du allt från möbler till ditt hem, inredning och kläder i garderoben.

Detta var våra smarta tips för spara pengar som student.

SEO-byråer och sökoptimering – Så fungerar det

seo byrå

Om du är företagare har du säkerligen hört talas om SEO. SEO är nämligen det som säga vara avgörande för om ditt företag lyckas eller inte. Enkelt förklarat kan man säga att SEO är en marknadsföringsstrategi som sker digitalt och som hjälper din hemsida att synas i mer relevanta resultat, t.ex. på Google. I SEO använder man sig av olika tekniker, strategier och rapporter, men också sökord, länkar och bilder.

Har du aldrig arbetat med SEO tidigare kan det vara svårt att förstå dess riktiga effekt och det här är en SEO byrå kan hjälpa dig. På en SEO byrå sitter mycket kunniga och duktiga personer som hjälper dig med både On-page såväl som Off-page optimering.

Vad kan en SEO-byrå göra för dig?

Vad en SEO-byrå kan göra för just dig beror naturligtvis på vilka tjänster som de erbjuder. En komplett, professionell och seriös SEO-byrå har dock vanligtvis ett team med blandade kunskap för att kunna ge dig optimal hjälp hela vägen. Du kan bland annat få hjälp med intern länkgranskning och texter, samt innehållsstrategier, bildoptimering och konkurrensanalyser. Du kan också få UI/UX-granskning för SEO, samt spårning, rapportering och mycket mer.

Som tidigare nämnt kan en SEO byrå arbeta både On-page såväl som Off-page. Det förstnämnda innebär bland annat att arbeta med den egna sajten och få den så optimal som möjligt. Det kan göras genom att titta på rubriksättningarna, sökorden som ni har använt er av, samt metatext, innehåll och eventuella bilder. Tittar vi istället på hur Off-page SEO fungerar handlar det om att optimera internet för att slussa besökare vidare till just din webbplats. Då använder man sig t.ex. av länkar, länkrelevans och sökord i ankartexter.

Hur snabbt ger SEO resultat?

Hur snabbt ger SEO resultat?

Det är näst intill omöjligt att säga hur snabbt du kommer att få ett resultat av SEO, eftersom det är mycket varierande. Valet av bransch kommer bland annat att ha betydelse, såväl som valet av SEO byrå och hur mycket erfarenhet och kunskap de besitter. I de allra flesta fall brukar företag få mycket bra resultat inom loppet av 6-12 månader. När vi talar om resultat menar vi då inte fullt resultat av SEO, utan en märkbar ökning av konverteringar, leads och trafik på din hemsida. Det behöver dock inte innebär att du faktiskt har nått ditt mål.

Det som är viktigt att ha i åtanke är att SEO tar tid och därför kan du inte förvänta dig resultat direkt. När man arbetar med sökmotorer som t.ex. Google kommer sökmotorn att ta fram de bästa sökresultaten för frågan och att rankas högt är således något du måste förtjäna.

Är en SEO-byrå ett måste?

Är en SEO-byrå ett måste?

Naturligtvis finns det ingen lag som säger att du måste anlita en SEO-byrå till ditt företag – eller för att kunna rankas högt hos sökmotorerna. Upplever du att du har tillräckligt med tid och resurser kan du med fördel lära dig SEO själv och på så sätt göra arbetet på egen hand. I de flesta fall kommer det dock löna sig att ta in professionell hjälp, åtminstone om du vill ha ett bra och effektivt resultat så fort som möjligt.

Oavsett om du väljer att anlita eller inte bör du ändå skapa dig grundläggande kunskap om ämnet. Det är helt enkelt till fördel för nästan alla framtida samarbeten som du kommer att ha. När och om du väl bestämmer dig för att anlita kommer det dessutom att bli lättare för dig att välja en byrå som verkligen kan leverera det ni söker. Idag finns det många kurser om SEO som du kan hitta på internet och som med fördel kan genomföras på distans.

Tips inför anställningsintervjun

tips vid anställningsintervju

Ska du på anställningsintervju? Det är ju kanon! Med det sagt är du kanske, som många andra skulle vara, nervös inför intervjun. Du vill så klart göra ett så bra intryck som möjligt, såpass så att du antingen får jobbet eller går vidare till rond två av anställningsintervjuer. I den här artikeln kan du läsa de viktigaste sakerna att tänka på inför intervjun, inklusive en genomgång av de frågor du kan förvänta dig att få.

Förberedelser är A och O inför en anställningsintervju

Att känna en viss anspänning inför en intervju är inte nödvändigtvis något dåligt, det betyder bara att du är på alerten. Det är dock inte bra att vara nervös för saker som du inte behöver vara nervös för, och det går att sänka nervositeten genom att du är väl förberedd.

 • Läs på ordentligt om arbetsgivaren och tjänsten du söker
 • Utifrån vad du läst på ovan förbereder du egna frågor som du kan ställa när du intervjuas
 • Förbered dig på de frågor du kan komma att få under intervjun (se nedan)

”Berätta något om dig själv”

Detta är en grundläggande fråga som ofta inleder en anställningsintervju. Målet för intervjuaren är helt enkelt att få en bild av vem du är som person. Du behöver inte vara särskilt detaljerad med ditt svar utan gå igenom sådant som familj, fritidsintressen och annat som skulle kunna klassas som typiskt småprat.

Berätta något om dig själv

”Varför söker du det här jobbet?”

Det här är en viktig fråga. Här tar du stöd i informationen du inhämtade under första punkten ovan. Varför gillar du företaget? Har det med deras produkter, tjänster eller kultur att göra? Om du inte känner något särskilt fokuserar du på att lyfta din kompetens.

”Vad har du för tidigare erfarenheter som kan vara bra för det här jobbet?”

Kan du något språk eller har du andra kunskaper eller erfarenheter som kan vara relevanta för tjänsten?

”Vilka egenskaper tror du är mest betydelsefulla för den här tjänsten?”

Egenskaperna som efterfrågas för tjänsten finns i jobbannonsen. Vilken/vilka av de egenskaperna har du mest av? Lyft den/dem som en styrka. Undvik klyschor som att säga något i stil med att du trivs med att ha “många bollar i luften” eller dylikt.

”Hur kan du hjälpa vårt företag på bästa sätt?”

Här fokuserar du på att lyfta rena fakta kring din kompetens, utbildning och tidigare erfarenheter.

Hur hanterar du stress i jobbet?

”Hur hanterar du stress i jobbet?”

För den här frågan bör du vinkla stress som något positivt, det vill säga den typ av stress som kan upplevas när det är mycket att göra men läget ändå är under kontroll.

”Har du några frågor till oss?”

Den här frågan dyker oftast upp när en arbetsintervju lider mot sitt slut. I och med det kommer ditt svar att lämna ett bestående intryckt, det är därför särskilt viktigt att du har en eller flera frågor att ställa. Under dina förberedelser inför intervjun har du formulerat flera möjliga frågor. Frågan eller frågorna du ställer ska vara specifika, dock inte sådana som du enkelt kan hitta svar på i jobbannonsen eller på företagets hemsida.

Håll huvudet kallt och lycka till

Till sist. Det kanske är anställningsintervjun för drömjobbet som du ska gå på, och om du inte skulle få jobbet så blir du förstås besviken. Men kom ihåg att det faktum att du fick gå på intervjun i sig betyder att företaget tycker att du har potential. Skulle det inte gå vägen gäller det då att ta nya tag och att du då förbereder dig inför nästa intervju. För du kommer garanterat att få fler chanser att visa vad du går för. Lycka till!

Att tänka på när man anlitar en flyttfirma

anlita flyttfirma

Funderar du på att byta bostad eller är du kanske mitt upp i en flytt? Det finns många orsaker till varför du kan behöva byta bostad. Det kan t.ex. handla om att du har fått ändrade familjeförhållanden och behöver större eller mindre, men det kan också handla om att du vill se nya platser, ska jobba på annan ort eller bara vill byta hemmiljö.

Oavsett varför du ska flytta kan det vara bra att anlita en flyttfirma – och det i god tid. Visst är det fullt möjligt att flytta utan hjälp från proffsen, men det är betydligt mer tidskrävande och jobbigt. En flyttfirma kan inte bara ta hand om transport, vilket är ett vanligt missförstånd. De kan också leverera kartonger och emballage till dig eller hjälpa dig att packa ner dina saker i kartonger på ett professionellt sätt. Dessutom har flyttfirmor kunskap om hur saker bör packas och fraktas på bästa sätt, t.ex. för att minska risken för olyckor.

5 viktiga tips när du ska anlita flyttfirma

5 viktiga tips när du ska anlita flyttfirma

Har du aldrig anlitat en flyttfirma tidigare kan det vara svårt att veta hur du ska gå tillväga. Även när du betalar för experthjälp kommer du att behöva förbereda dig för att flytten ska gå så smidigt som möjligt. Här listar vi fem viktiga tips som alla bör tänka på när en flyttfirma ska anlitas för första, andra eller femte gången.

1. Välj en flyttfirma som är seriös

För att du ska bli nöjd med flytten ska du först och främst se till att du väljer en flyttfirma som är seriös, professionell och registrerad för F-skatt. På så sätt kan du vara trygg med att det finns försäkring och att du kan använda dig av RUT-avdraget för att få lägre kostnader.

2. Kontrollera vilka tjänster som erbjuds

Det är inte alla flyttfirmor som erbjuder alla tjänster. Se därför till att du kontrollerar vilka tjänster flyttfirman har och huruvida de lämpar sig för dina behov eller inte. Många föredrar att packa på egen hand, medan andra vill ha hjälp redan från första kartongen. Vissa vill ha en flyttfirma som även hjälper till med flyttstädning och andra anlitar städfirma på sidan om.

3. Förbered bostaden

Har du valt att sköta själva packningen på egen hand är det viktigt att din bostad är förberedd på flyttdagen. Se till att kartongerna är märkta ordentligt så att flyttfirman vet vilka rum de ska placeras i. Du bör även se till att ha allt packat och klart direkt när flyttföretaget ringer på dörren. På så sätt drar du inte ut på tiden i onödan.

4. Boka flyttstädning

När du ska flytta kommer du också behöva genomföra en flyttstädning. Även här är det många som väljer att ta professionell hjälp. Majoriteten av alla städfirmor föredrar att genomföra flyttstädningen när bostaden är helt tom. Det kan vara svårt att lyckas kombinera både städning och flytt på en och samma dag, eftersom personalen kan behöva gå om varandra. Om du bokar en flyttfirma som erbjuder flyttstädning ser de själva till att samspela för att ge dig ett bra resultat.

5. Kontrollera ditt RUT-avdrag innan

Det är inte flyttfirmans fel om du inte har RUT-avdrag kvar att nyttja eller om du inte uppfyller kraven. Innan du förlitar dig på avdraget bör du alltså säkerställa att du har avdrag att använda dig av. Det gör du genom att kontakta Skatteverket för att säkerställa att du uppfyller alla de krav och villkor som finns. Om du inte har använt dig av RUT- eller ROT-avdrag under året och betalar skatt i Sverige behöver du sällan oroa dig för att avdraget ska vara slut.