Använd gärna en röklåda på grillen

så använder du en röklåda

Grilla är någonting som hör sommaren till, och i Sverige tas ofta grillen fram så fort det blir varmare väder, för att sedan grilla ofta hela sommaren. Om du vill prova på att röka mat på din grill, kan du använda en röklåda. För dig som grillar mat på en kol- eller gasolgrill passar en röklåda perfekt. Du ställer röklådan på grillen och på så sätt kommer den värme som finns i grillen att passera genom lådan, detta sker eftersom röklådan är gjord av metall och det finns hål i locket. Askan samlas i lådans botten och du kan smidigt fylla på under hela tiden du röker. Prova gärna att röka fisk eller kött, det ger en härlig smak och du kan samtidigt använda grillen till att grilla grönsaker och potatis i folie. Det kommer bli helt underbart gott!

Om du aldrig rökt förut

Har du aldrig använt en röklåda förut, är du kanske lite orolig över hur det går till, och om det är svårt, men det är mycket smidigare än du kan tro. När du röker för första gången kan du använda dig av en receptbok som beskriver steg för steg hur du ska göra. Du kan även googla på rökning i röklåda och få upp både goda recept, och hur du ska göra, du kan också titta på korta videos hur det går till.

Röka på en kolgrill

Först tänder du kolgrillen och väntar tills glöden är som färdig, sedan placerar du röklådan på själva kolen, inte på gallret utan under. En röklåda är perfekt att använda om du ska röka platta fiskar eller tunna köttbitar. Se till att toppventilen är öppen till hälften och den ska även vara vriden bort från flisen. För att reglera värmen är det bättre att du tillsätter eller tar bort briketter än att du öppnar och stänger ventilen.

Röka på en gasolgrill

Använder du en gasolgrill placerar du röklådan på gallret som finns ovanför en av de brännarna som finns på gasolgrillen, på så sätt får röklådan värme direkt. Du stänger därefter lådans lock innan du lägger dit maten som ska rökas, detta ska göras för att röken ska kunna byggas upp. Se till att värmen ligger på 130 grader eftersom det är den perfekta temperaturen för att röka mat.

Att grilla utomhus på sommaren.

Om du vill kallröka

Det går också bra att kallröka i en röklåda, och då lägger du spånet i röklådans botten, därefter sprayar du på vatten så spånet blir blött. Innan du lägger på det som du ska röka, ska du använda en gasbrännare för att bränna spånet, sedan ska locket läggas på och det måste ligga på ordentligt så att inga spritångor kommer ut. Spritångorna gör så att maten inte smakar bra. När du kallröker ska temperaturen vara lägre och maten ska rökas längre än vid varmgrillning. Temperaturen bör vara omkring 15-30 grader, därför är det inte lätt att kallröka under sommaren eftersom utetemperaturen ofta är högre än den temperatur som krävs vid en kallrökning. Kallrökning passar därför bäst att göra på våren och hösten.

Några tips på mat som kan rökas

Du kan både röka kött och fisk och det smakar gott vilket som. Hel fläskfilé är väldigt gott att röka, och platta fiskar smakar även de underbart om de får tillagas i en röklåda. Rökta räkor är en delikatess, de kan du servera med aioli. Även ost och korv är gott att röka och korven passar bra till korvbröd, osten kan du använda till en god sallad som passar både till köttet och fisken. Lycka till med din rökning!

Vad innebär digital signage?

digital signage

Digital signage är smart och enkelt sätt att förmedla information via små, eller för den delen större, digitala skärmar. Skärmarna kan visa information som ofta behöver uppdateras. Exempel på den här typen av information är till exempel avgångstider, plötsliga förändringar i planering eller annan data som enkelt måste kunna ändras på distans.

Tekniken med digital signage, eller digital skyltning som det ibland heter på svenska, har funnits länge. Men i och med de senaste årens utveckling inom alltifrån datasäkerhet till dataöverföring så har branschen tagit ett stort kliv framåt. Tekniken har också hittat fram till en större grupp användare och idag ser fler än någonsin fördelarna och möjligheterna med digital signage.

Exempel på användning

Som nämndes ovan så är användningsområden för digital signage många och skiftande. Här presenterar vi lite mer i detalj vilken nytta de kan fylla i olika sammanhang. Listan är långt ifrån fullständig, utan består av exempel. Inget hindrar er från att själva hitta ett användningsområde för digital signage. Tekniken är mycket mångsidig och ännu finns det många områden att utforska när det kommer till den här smarta teknologin.

Marknadsföring

Digital signage är ett lysande sätt att visa upp och lyfta fram tillfälliga erbjudanden på varor eller tjänster. Eftersom de omväxlande kan spela upp filmer, visa upp bilder eller visa produktdemonstrationer så passar de perfekt i varuhus eller andra större butiksmiljöer.

Exempel på användning av digital signage

Prislistor och menyer

Även om tryckta menyer på papper eller plast fortfarande är mycket vanligt, inser fler och fler företag inom restaurang, verkstad och till exempel spa fördelarna med digital signage. Med digitala listor och menyer kan priser och annan information snabbt uppdateras utan att hela menyn behöver skrivas om.

En digital meny har också fördelen att dess grafiska uttryck kan förändras utan att informationen egentligen ändras. Så även om priser och utbud är detsamma under hela året så kan färger och grafik bytas ut så att de passar årstid eller högtid.

Interaktivitet och spel

Digitala skärmar behöver inte alltid hänga på väggen för att i en statisk fysisk position visa information för de som går förbi. Du kan låta människor interagera med din skärm genom att de får fylla i formulär, spela ett spel eller anmäla sig till en tävling du anordnar eller en e-postlista som du eller ditt företag har.

Låt människor interagera med din skärm

Intern kommunikation

Istället för att skicka ut e-post, eller kanske till och med brev, till medarbetare så kan företaget använda digital signage. Det är inte bara snabbt och effektivt utan det förbättrar också kommunikationen på jobbet och känslan av samhörighet på arbetsplatsen.

För att boosta lagandan så kan positiva resultat för företaget publiceras på digital signage. Det kan röra sig om försäljningssiffror eller kanske er akties utveckling.

Det är ett faktum att människor engagerar sig mer när de läser eller upplever något på en skärm jämfört med hur de reagerar på ett mail eller skrivet dokument. Informationen på skärmen behöver för den delen inte vara särskilt formell alla gånger. Varför inte använda en digital signage för att räkna ned till fredagens after work?

Hårdvara och skärmar

Skärmarna köper du eller hyr in och väljer i samband med hur många skärmar du eller ni behöver, samt i vilken storlek. Det handlar i regel om platta LCD-skärmar, ofta med touch-funktion.

Mjukvara

Skärmarna och den information som publiceras på dem kontrolleras från en skräddarsydd och anpassad mjukvara. Den här mjukvaran installerar ni på den dator eller de datorer som används av de personer som ska styra innehållet på er digital signage.

Programvaran är i regel mycket lätt att använda och kan som sagt skräddarsys så att den blir precis så som ni vill ha den.

Så väljer du rätt växtbelysning

belys dina växter

Eftersom vi bor i ett land där det naturliga ljuset är sparsmakat under en stor del av året kan det vara en bra investering att skaffa belysning till dina växter inomhus. Med hjälp av växtbelysning kan du ge dina växter och plantor den mängd ljus som de behöver för att de ska må bra och ge dig ett försprång på odlingssäsongen.

Utbudet på växtbelysning är stort och det kan vara svårt att veta vilken typ av belysning som passar bäst för just dina växter. I det här inlägget kan du läsa mer om hur du kan tänka för att skaffa rätt sorts växtbelysning.

Olika typer av ljus

Till att börja med kan det vara bra att veta att det finns olika sorters ljus. De kan vara olika starka. Eftersom växtbelysningen används som substitut för solen ska den belysning du väljer vara likvärdig med solljuset för att det ska ha en effekt på växterna. När solen är som starkast mitt på dagen så är ljusintensiteten 100 000 lux. Lux är ett begrepp som används för att beskriva ljusintensiteten även på belysning. Ett lysrör kan till exempel var 148 000 lux. Men eftersom en del växter är mer ljuskänsliga än så andra är det viktigt att du läser på om de växtsorter du har för att hitta passande belysning.

Förutom att belysning kan ha olika intensitet så kan de avge olika färger. Växter trivs som allra bäst under rött och blått ljus.

Avståndet mellan växter och belysning

En annan sak som kan vara bra att veta är att när du har fått hem den belysning du valt ut till dina växter är det är viktigt att de inte är placerade för nära bladen. Även om växterna trivs i ljus och värme så finns risken att bladen blir brända om de är för nära ljuskällan. Därför ska du placera belysningen en bit ifrån växterna.

Energisnål belysning

Energisnål belysning

Att ha på belysning kan bli rätt kostsamt. Det bästa du kan göra för att välja en belysning som är energisnål och sparar både på plånboken och klimatet är att kolla upp wattantalet. Ju lägre watt, desto mer energisnål är belysningen.

Välj efter storlek

Det kan vara en bra idé att välja en belysning som passar in i ditt hem. Det finns många varianter och storlekar på växtbelysning. För att välja rätt storlek ska du utgå från hur många växter eller plantor som ska få plats under växtbelysningen. Om du bara har några enstaka växter räcker det med en mindre variant. Har du har flera plantor så behöver du givetvis ha belysning som ger ljus åt alla. Har du riktigt många växter där hemma kan du behöva köpa flera olika storlekar för att ge ljus till alla dina växter.

Så länge ska ljuset stå på

När du har skaffat bra belysning till dina växter, fått hem den och placerat den över dina växter är belysningen redo för användning. Något som kan vara bra att veta är att växtbelysningen inte ska stå på under hela dygnet. Det räcker med att belysningen är påslagen omkring 12-14 timmar. Det är för att ljuset ska vara ett substitut för naturligt solljus och solen går ju ner på kvällarna. Om växterna får för mycket ljus kan det vara en bidragande faktor till att de inte mår bra.

Svivel – en revolutionerande uppfinning

om svivlar

En svivel är en slags koppling på exempelvis en slag eller ett rör. Dess funktion gör det möjligt för de sammankopplade delarna att röra sig, till stor del, oberoende av varandra. Det gör att man till exempel kan vinkla den väg som en vätska tar igenom ett rör även efter att själva röret installerats.

När det handlar om svivlar som sitter på slangar så fyller också de en mycket viktig funktion. En slang kan liknas vid ett rör, med den skillnaden att slangen har en viss flexibilitet. Det är denna flexibilitet som gör att slangen blir enkel att monteras samt att den kan samlas eller rullas ihop för att ta mindre plats.

Men flödet genom slangen blir bättre ju rakare slangen är. Dessutom är det inte bra för slangen att böjas under tryck. Beroende på tillverkningsmaterial och tryck så kan slangens livslängd minska med upp till 90 % redan vid en ganska liten böjning. En svivel är därför mycket praktisk både för att kunna vinkla slangen på ett bra sätt och för att förlänga slangens livslängd.

En annan sak att tänka på är att slangens diameter dramatiskt förändras när den böjs. Det får till följd att trycket förändras, vilket kan vara mycket besvärligt framförallt inom industrin.

Uppfinning, användning och historia

Uppfinning, användning och historia

När sviveln uppfanns på 1930-talet så kom den att innebära en mindre revolution. Uppfinningen användes inledningsvis i den mekanik som var inblandad vid malning med vattenkvarnar. Där kunde man överge de ineffektiva lösningar man tidigare använt.

Det dröjde inte lång tid innan annan aktörer inom annan industri upptäckte hur svivlar kunde underlätta processer även inom deras respektive område. I stort sett all typ av tillverkningsindustri där man transporterade gas eller vätska i någon del av processen kom att använda svivlar.

Vad tillverkas svivlar av?

De tidigaste svivlarna var tillverkade av rostfritt stål, vilket fortfarande är ett vanligt material. Idag används dock en rad andra material beroende på vilket medium som sviveln ska fungera tillsammans med.

Svivlar av hög kvalitet klarar ofta av att transportera flera olika medium. Det är idag vanligt att de klarar av vatten, luft, olja och olika gaser. Därför är kemnickel i kombination med rostfritt stål vanliga metaller.

Förutom att svivlar idag är gjorda av lite andra material än de första varianterna var, så ser konstruktionen i stora drag likadan ut. Detta är typiskt för goda uppfinningar som löser problem på ett revolutionerande sätt – de håller över tid.

Svivlar idag

Svivlar idag

Idag är svivlar mycket vanliga i all typ av industri, från läkemedelstillverkning till bilfabriker. Två moderna industrier där man funnit särskilt stor nytta med svivlar är naturgasproduktion och framställningen av etanol.

När det gäller naturgas så tas fyndigheterna ofta upp från en plats långt under markytan. Vägen upp innebär en del utmaningar i sig där en svivel kan komma mycket väl till pass under flera steg på vägen. Sedan ska gasen transporteras, antingen till centrala gasklockor för lagring eller genom pipeline dit gasen ska användas. Också under den här delen av processen så är sviveln ytterst värdefull.

Sammanfattning

De fördelar det finns med att använda en svivel är flera:

 • Flexibel rotation även under förändrat tryck
 • Bättre hållbarhet tack vare att slangar ej behöver böjas i onödan
 • Inget förlust av tryck – exakt samma tryck före som efter sviveln
 • Effektiv användning av slang och rör – inga onödiga sträckor behöver dras

De flesta av de många fördelar som finns med att använda en svivel kan enkelt räknas om till ekonomiska besparingar. En svivel är enkelt uttryckt en energi- och materialbesparande del i de flesta industriella sammanhang.

Användningsområden för stängselstolpar

stolpar till stängsel

Har du ett nytt projekt på gång där du vill slå upp ett stängsel runt din fastighet eller annan egendom? Kanske är det så att du funderat på att anlita ett företag som kan sätta upp ett stängel men tänkt om och nu insett att detta är ett projekt som du vill ta tag i och utföra på egen hand. Detta går alldeles utmärkt, och med några enkla tips som du kan ha i åtanke blir detta ett fantastiskt smidigt projekt och snart kan du vara så säker på att ditt stängsel är på plats. Vad behöver man då införskaffa för att få upp sitt stängsel, vilka typer av stängselstolpar ska du använda och hur höga ska dessa vara? Allt handlar självklart om vad du ska använda stolparna till. Här får du några tips som underlättar i ditt projekt.

Användningsområden för stängselstolpar

Stängselstolpar är stolpar som är avsedda för att kunna inhägna en yta som vi önskar skilja av. Med detta kan vi dra slutsatsen att stängselstolpar går att använda på ett flertal olika sätt. På stängselstolpar kan vi fästa ett stängsel eller nät och därför används de för att hägna in en privat tomt. Med stängsel kan vi se till att eventuella husdjur håller sig på tomten, men så även små barn som annars är väldigt nyfikna. Men ett stängsel är även en perfekt lösning för att hålla obehöriga utanför din egendom. Men stängselstolpar går att använda till mycket mer än att ringa in tomten. Att skapa en paddock eller en hage är också användningsområden för dem. Skapa dig din paddock för hästarna eller en hage för djuren att gå och beta i. Stängselstolpar har många användningsområden och det går mycket bra att fästa såväl plankor på stolparna, ett nät eller annat för att inhägna ytterligare.

Saker att tänka på vid köp av stolpar

Vad finns det då för saker som man ska tänka på vid inköp av stängselstolpar? Detta är en komplex fråga och det beror helt på vad stängselstolparna ska användas till. Men det som är gemensamt för de alla är att du bör välja stolpar som är gjorda i tryckimpregnerat trä. Varför detta kan man då undra? Att det är tryckimpregnerat får stolpar att vara stabila och tåliga för väderomslag och rusk och därför blir hållbarheten och livslängden mycket längre än om du hade valt andra stolpar. En annan sak ska som du bör tänka på är att se till att stolparna är cirka 150 centimeter höga för att du ska kunna få ner stolparna en bit ner i backen för att de ska stå stadigt. Hörnstolparna bör vara grövre än resterande stolpar och de bör vara något högre för att de ska kunna stå emot och klara påfrestningar.

Nu är det dags för dig att placera ut stolparna och slå ner dessa. Se till att placera dem med ett avstånd från varandra på dryga fyra till sex meter. När stolparna är på plats och rejält nedslagna i backen kan du enkelt välja om du vill spika upp plank mellan stolparna eller om du vill fästa dit ett nät eller annat som hägnar in ytan. Det finns ett par saker att tänka på när du ska köpa stängselstolpar och har du dessa tips i åtanke blir det smidigt för dig att komma igång.

Att tänka på innan du tar ett konsumtionslån

Konsumtionslån är lån som ges till konsumenter för att finansiera vissa typer av utgifter. Det kan röra sig om lånade pengar för att finansiera allt från ett bröllop till en bil. Ett konsumtionslån kan vara den exakta ekonomiska lösningen du behöver för att uppfylla dina önskemål – men det medför också risker.

Att ta ut ett konsumtionslån är ett stort beslut. Därför har vi sammanställt en lista med olika saker att tänka på innan du skickar iväg din ansökan.

Tänk efter en extra gång innan du ansöker

Inköp som finansieras med konsumtionslån blir ofta mycket dyrare än väntat. Om du tar ett konsumtionslån för att köpa en ny cykel riskerar du att du behöva betala tillbaka mer än dubbelt så mycket som du lånat. Om du inte har pengarna i dag bör du fråga dig själv om du verkligen har råd att betala tillbaka det du lånar inom den satta löptiden.

Undersök vilka erbjudanden du kan få

Undersök vilka erbjudanden du kan få

Att jämföra räntorna och villkoren som erbjuds av olika långivare säkerställer att du får det bästa konsumtionslånet för dina behov. Vi rekommenderar att du jämför innan du tar ett lån på LoanScouter.

LoanScouter är en låneförmedlare, och låneförmedlare fungerar som sådan att de jämför lån från olika långivare på marknaden. Således får du som potentiell låntagare en transparent överblick över de olika lånen som erbjuds där de rankas efter lägst effektiv ränta och andra faktorer som spelar stor roll när man ska ta ett lån.

Låna inte mer än du behöver

När man väl börjar undersöka de olika lånemöjligheterna som finns är det lätt hänt att man stirrar sig blind på vad man blir erbjuden snarare än vad man behöver. Försök att alltid hålla huvudet kallt och inte låna mer pengar än vad du verkligen är i behov av.

Kartlägg vad det är exakt du ska använda ditt konsumtionslån till och hur mycket pengar som behövs till detta. Ska du exempelvis finansiera en renovering med ett lån bör du ha en tydlig bild av vad du kan täcka med ditt eget kapital och vad du behöver lånade pengar till.

Försök förbättra din kreditvärdighet

Försök förbättra din kreditvärdighet

Om du inte behöver pengar med omedelbar verkan är det alltid värt att försöka förbättra din kreditvärdighet innan du ens skickar iväg din ansökan. Ju bättre kreditvärde du har desto bättre erbjudanden och mindre avslag kommer du nämligen få. Långivare sätter nämligen ränta och villkor bland annat utefter låntagarens kreditvärdighet, och därför vill du såklart försäkra dig om att du får så bra erbjudanden som möjligt.

Om din kreditvärdighet är låg finns det sätt att förbättra den. Det handlar om att betala sina räkningar i tid, återbetala eller åtminstone konsolidera sina redan existerande lån och krediter och helt enkelt försöka bibehålla en så stabil livsstil som möjligt.

Dubbelkolla den totala kostnaden

Innan du bestämmer dig för att ta ett konsumtionslån bör du alltid veta vad lånet kommer att kosta. Om du går via en låneförmedlare så bör alla pris presenteras, men det är en god idé att alltid själv beräkna den totala kostnaden för att vara säker på att det inte uppstår några överraskningar.

När du undersöker de olika lånens totala kostnader är det såklart nödvändigt att ställa dem mot varandra. Här vill du alltså ha det billigaste lånet, men även det lån med rimligast villkor.

Odla sommarens läckerheter i en pallkrage

odla i sommar

När det är dags att börja plantera potatis, grönsaker och bär på våren, är det många som funderar över vilket det bästa sättet är: pallkragar eller odla fritt? Det är både en smaksak, vad som passar bäst i din trädgård, och vad du själv känner dig bekväm med. Med frilandsodling menas att du odlar direkt på marken och häller på matjord. Odlingen kommer att vara i markhöjd och det du odlar låter sina rötter växa nedanför marken. Du kan också lägga på extra mycket jord så odlingen ligger en bit ovanför jorden, och sedan kan du markera med till exempel stenar emellan, så det är smidigt att hålla undan ogräs och lättare för dig att komma åt att rensa i odlingslandet.

Odling i pallkragar

Du kan antingen göra pallkragar själv genom att spika ihop plankor till den storlek du vill ha dem i. Du kan även köpa dem i butiker som säljer växter, jord och trädgårdsredskap. Pallkragar kan också göras i metall, då har de längre hållbarhet. Pallkragarna ska du sedan placera på marken där du vill ha dem, och du, tänk på hur mycket sol det du ska odla bör ha, så du ställer dem i rätt solläge. Att de ska stå direkt på marken beror på att de organismer som finns i marken ska kunna ta sig upp i pallkragens jord. Du kan använda en eller två pallkragar på varandra, det beror på vad du ska odla, och det kan även vara bra med två pallar om du har svårt att böja dig ner. Fyll på pallkragarna med jord ända upp till kanten. Om du köpt dina pallkragar brukar odlingsytan vara på cirka en kvadratmeter. Har du däremot gjort egna, bestämmer du måttet själv.

Odling i pallkragar

Pallkrage kontra markodling

Som sagt är det en smaksak om du vill odla i pallkrage eller direkt på jorden, och som med allt annat finns det fördelar och nackdelar med dessa odlingsformer med. Om du ska odla väldigt mycket är det bättre med ett friland, om du täcker området du odlat i med gräs håller sig jorden fuktig och rötterna på det du odlat kan lättare komma ner i jorden för att hitta vatten. Vid frilandsodling är det extra viktigt att du regelbundet förbättrar jorden. Det som kan vara negativt med ett friland är att det tar mer tid än en odling i pallkragar. Det blir mycket knäsittande, därför bör du ha knäskydd på dig, och har du problem med dina knän, passar det bättre med pallkragar. Ett annat stort problem är att mördarsniglar lätt tar sig in på odlingsmarken och förstör växtligheten.

Odlingsmarkens underlag

Även om du vill odla direkt på marken, kan underlaget göra att det inte går, om marken består av stenar och hård mark, där det inte går att gräva, passar pallkragar betydligt bättre. Pallkragarna ställer du som sagt bara ovanpå gräsmattan, lägger först i wellpapp och sen fyller du på med jord. Om du vill kan du alltid måla pallkragarna i olika färger, gärna utifrån vad du odlat i dem, då är det också lättare att komma ihåg vad du planerat exempelvis morötterna, om du målar pallkragen orange.

Detta kan du odla

Du kan odla nästan vad du vill, grönsaker, potatis, jordgubbar, rabarber, morötter, olika sorters sallader, lök och mycket mer. Fröer kan du köpa i de flesta större butiker. Jordgubbar är aldrig fel att odla, och rabarber som du kan göra mycket av, är en tacksam grönsak, som både är nyttig och god. Du kan fråga på en blomsterhandel vad som passar i ditt område. Du kan oftast odla allt det du själv vill odla, och sedan har du en härlig sommar och höst med egna odlingar som du kan laga något gott och bjuda dina vänner på. Lycka till med din odling!

Behöver du låna pengar för att finansiera ett stort köp?

samla dina lån

Om du går i lånetankar så är du långt ifrån ensam. Varje år så tecknar svenska folket upp sig för tusentals lån för allting från köp av hörlurar till att finansiera större saker såsom en bil eller en bostad. Men det är lätt hänt att man blir överväldigad av all information som finns att tillgå kring lån online.

I den här texten kommer vi att hjälpa dig att navigera igenom den djungel som dagens lånemarknad innebär. Vi kommer att prata om olika typer av lån, samt vad som är bra att tänka på.

Det viktigaste man måste ha i åtanke oavsett hur man lånar är räntekostnader. Höga räntekostnader kan innebära att man sätter sig själv i en riktigt tuff ekonomisk sits. Privatlån, eller samlingslån som det också ofta kallas kan föra med sig dessa. Vi kommer att tala med om samlingslån och vilket kraftfullt ekonomiskt verktyg det kan vara om det används på rätt sätt lite längre ner i den här texten. Om du letar efter alternativ för samlingslån så är det bara att klicka på länken så kommer du att tas till en resurs som kan hjälpa dig få en överblick.

Vad behöver du lånet till?

Att ta ett lån är någonting som man verkligen inte bör ta lättvindigt på. Även om det är ett ekonomiskt verktyg som man kommer att behöva använda sig av under årens lopp så är det fortfarande någonting som är förknippat med en hel del ansvar.

Vad behöver du lånet till?

Därför är det viktigt att du ser till att det du behöver låna till verkligen är värt den extra kostnaden som räntan kommer att skapa. Men ibland så har man inget annat val. Generellt sätt så bör man undvika lån som man tar för att konsumera, men det finns undantag till detta då det kan vara logiskt att teckna upp sig på ett lån. En sån situation kan vara om man behöver renovera någonting hemma eller om man behöver skjuta till pengar för köp av transportmedel eller bostad.

När bör man ta ett samlingslån?

Detta är en fråga som inte har något givet svar, utan det beror helt på hur din nuvarande situation ser ut. Men innan man tecknar ett samlingslån så kan det vara bra att förstå vad det är för någonting.

När bör man ta ett samlingslån?

Ett samlingslån är, som namnet antyder, ett lån som man tecknar upp sig på för att samla mindre lån under en och samma avbetalning. Om man har många små lån med höga räntekostnader kan man sänka sina kostnader varje månad genom att teckna ett samlingslån och betala av dessa mindre lån med ett samlingslån och på så sätt bli tvungen att betala mindre varje månad.

Tänk på att räkna på kostnader för lånet

Tänk på att du alltid behöver räkna på vad lånet kommer att kosta dig över tid för att försäkra dig om att det passar in i din budget. Ett lån är ett ekonomiskt verktyg, men det behöver användas på rätt sätt.

Vilka grönsaker kan man svarva med en grönsakssvarv?

svarva med en grönsakssvarv

Grönsakssvarven har blivit en populär och självklar del i många svenskars kök. Vi äter betydligt mycket mer sallad och grönsaker än förr i tiden, eftersom vi vet hur bra det är för kroppen och hälsan. Det klurigare med grönsaker är att de tar tid att förbereda, framförallt om man vill äta många olika sorters grönsaker. Tyvärr är det en anledning till att många inte äter så mycket grönsaker som de kanske skulle vilja. Det är just därför grönsakssvarven har blivit så populär och ett praktiskt tillskott i många kök landet över.

Grönsakssvarv som köksredskap

En grönsakssvarv är ett slags köksredskap som “svarvar” grönsaker. Det innebär att du enkelt kan skapa smakrika sallader, zucchinipasta och få i dig alla de nyttigheter du kan hitta i grönsaker. Det finns många olika märken och modeller på grönsakssvarvar på marknaden som har olika funktioner. Många moderna grönsakssvarvar är elektriska, vilket gör dem oerhört lättanvända. Andra är manuella som du ofta behöver veva för att svarva grönsakerna.

De lite lyxigare varianterna låter dessutom användaren välja vilken storlek som grönsakerna ska svarvas till. Allt från 9 mm till 3 mm kan du få som tjocklek på dina grönsakssvarvar, vilket gör att den passar lika bra för dig som vill göra grönsakspasta eller förbereda frukt. Vissa grönsakssvarvar har även funktionen att svarva grönsaker i olika former. Ringar, skivor och spiraler kan du få med vissa lyxiga grönsakssvarvar och är något att hålla utkik efter om du vill ha en mer mångsidig grönsakssvarv. De flesta grönsakssvarvarna har några slags fötter för att stå stabilt på köksbänken vid användande.

Vilka grönsaker kan man skära i en grönsakssvarv?

Vilka grönsaker kan man skära i en grönsakssvarv?

De flesta grönsaker passar för att skära i en grönsakssvarv. I grund och botten handlar det om att införskaffa en grönsakssvarv som passar dina behov och för de grönsaker du vill svarva. När du har en mångsidig grönsakssvarv kan du förbereda de grönsaker du vill utan några större problem. Något som blivit väldigt populärt de senaste åren är zucchinipasta, vilket är en slags pasta du gör genom att svarva zucchini. Förövrigt passar grönsakssvarven väldigt bra för att svarva de flesta grönsaker. Särskilt effektiv är köksmaskinen vid svarvning av hårda och mer svårhanterade grönsaker. Att svarva till exempel morötter är både tidseffektivt och ger ett saftigt och lättätet resultat. Svarvade grönsaker gör sig jättebra i wokrätter och i sallader. Svarvade grönsaker som ett alternativ till skurna grönsaker drar lättare åt sig dressing och ger en mjukare textur till hela salladen. Om du är van vid att äta skurna grönsaker kan svarvade grönsaker vara en härlig omväxling, vilket kan göra det lite roligare att äta grönsakerna.

Välja grönsakssvarv

Eftersom det finns många grönsakssvarvar på marknaden som varierar i pris och kvalité kan det vara svårt att veta vilken svarv man bör välja. För att hitta en lämplig grönsakssvarv kan det vara bra att fundera över hur mycket du vill och kommer använda köksverktyget. Om du äter mycket grönsaker och planerar att använda grönsakssvarven mycket kan det vara värt att investera i en något dyrare variant, eventuellt med motor. Tänk även på att svarven ska vara enkel att använda utifrån dina förutsättningar. Tänk på vilka grönsaker du skulle vilja använda grönsakssvarven för och utgå därifrån när du ska välja svarv. Välj en som verkar enkel att använda och lätt att rengöra. Om du kommer använda verktyget näst intill varje dag är det viktigt att den är lätt att hantera. Titta med fördel på recensioner för att göra urvalet något lättare. Välj grönsakssvarv efter noggrann efterforskning och tänk igenom beslutet ordentligt. På så sätt kan du få en grönsakssvarv som passar dina behov som handen i handsken och kommer bli en användbar partner i köket.

Inför din privatleasing

privatleasing

Att köpa en egen bil är inte längre en självklarhet för att få tillgång till en. Många väljer istället att leasa en bil. Privatleasing är en finansieringslösning som inte kräver en kontantinsats.Leasing är en form av långtidshyra som löper under en bestämd period mot en månadsavgift. Vid kontraktslut lämnas bilen tillbaka. Kostnaden för privatleasing varierar beroende på bil, körsträcka, eventuella utrustningstillägg och avtalslängd.

För vem passar leasing?

Privatleasing är ett bra alternativ för dig som vill göra det enkelt för dig utan att binda upp pengar i ett bilköp. Genom privatleasing har du full koll på bilens månadskostnader. Leasing tillåter dig att få en helt ny bil utan att du behöver oroa dig för bilens andrahandsvärde.

Värdeminskning är en av de största kostnaderna för bilar. Om du exempelvis väljer att leasa bil i Växjö, behöver du som privatperson inte oroa dig för andrahandsvärdet den dagen du lämnar tillbaka den, utan bilhandlaren står för den delen.

Privatleasing passar främst dig som kör lite. Månadspriset blir lägre ju mindre kilometerantal mätare visar. Därav bör du räkna ut ungefär hur många kilometer du i allmänhet kör varje månad, så att du vet om leasingavtalet är förmånligt för dig och dina behov. Exempelvis är leasing en bra lösning för dig som bara behöver bilen i jobbet under några år, och därmed inte vill ligga ute med stora kostnader under tiden.

Fördelar med privatleasing

Många väljer privatleasing för att det är bekvämt. Man ska däremot komma ihåg att leasingbolag ofta tar ut höga marginaler för att inte gå minus på dig som kund, då bilens restvärde minskas under hyresperioden. Det kan därför vara billigare att köpa en bil, helt beroende på hur mycket du kör och kommer använda bilen under leasingperioden.

Fördelar med privatleasing

 • Du får en ny bil utan att behöva oroa dig för värdeminskning.
 • Ingen kontantinsats krävs.
 • Du behöver inte ta ett lån för att köpa bilen.
 • Du har full koll på månadskostnaderna.

Nackdelar med privatleasing

 • Leasing är i allmänhet dyrare än att köpa bilen.
 • Kan vara dyrt att komma ur kontraktet om ditt behov ändras under hyresperioden.
 • Onormalt slitage, småskador, missad service eller fler kilometerantal än avtalet sagt kan bli dyrt vid återlämning av bilen.

Så fungerar leasing

Oftast krävs ingen kontantinsats, utan du betalar en fast månadskostnad. Kostnaden för leasingen varierar beroende på vilken bil du valt, hur många kilometer du förväntas köra, eventuella utrustningstillägg och avtalslängden. Avtalet reglerar hyresperioden, där vanligaste hyresperioderna är mellan ett och tre år.
Innan du tecknar ett avtal är det viktigt att diskutera med bilhandlaren så att kontraktet är förmånligt efter dina behov och så du vet exakt vad som gäller. Exempelvis kan körsträckan justeras något och huruvida kostnader för service och underhåll ingår varierar.

Så fungerar leasing

Att kolla på innan du skriver på

Vid alla avtal är det kontraktet som reglerar rättigheter och skyldigheter för båda parter. Du bör alltid läsa igenom kontraktet noggrant innan du signerar ett avtal. Det är viktigt att du förstår avtalet och är i samförstånd med bilhandlaren.
Frågor som du bör ställa och ha koll på innan ni ingår ett leasingavtal är:

 • Vem får köra leasingbilen?
 • Kan du säga upp avtalet under hyresperioden?
 • Vem ansvarar för underhåll och service?
 • Vad händer vid en skada på bilen?
 • Vem ansvarar för eventuella fel på bilen under hyresperioden?
 • Får bilen köras utomlands?
 • Lägsta bindningstid?
 • Vad anses vara vanligt slitage vid återlämningen?
 • Vad kostar eventuella kilometrar som överstiger avtalet?

Olika leasingpaket inkluderar olika tjänster och tillägg. Exempelvis kan däck och däckbyte, försäkring, reservbil under servicetid, biltvätt och liknande ingå. Läs noga igenom vad ditt leasingpaket inkluderar så att du inte betalar för mer än du behöver. Bränslekostnader och fordonsskatt betalas alltid av dig som leasar, resterande kan ofta bakas in i månadspriset.

De flesta tvisterna uppstår vid återlämningen. Därför kan det vara bra att inkludera att en oberoende tredjepart är med och värderar bilen vid återlämning i kontraktet för att slippa eventuella tvister.

Bilförsäkring leasing

Försäkring på bilen är densamma som när du köper en bil. Du kan välja att köpa en försäkring direkt från leasingföretaget, eller från valfritt försäkringsbolag. Kostnaden för försäkring är ofta densamma oavsett om du hyr eller äger en bil.