Postlådor

Vilka typer av postlådor finns det och vad skiljer dem åt?

Har du någon gång funderat över hur många olika typer av brevlådor det faktiskt finns? Ofta är detta något som glöms bort totalt. Vissa köper aldrig en brevlåda överhuvudtaget. Andra bestämmer sig för att byta ut den klassiska plastlådan utanför huset den dagen de blir husägare för första gången. Så fort de ger sig ut och börjar leta kommer de upptäcka att marknaden för postlådor faktiskt är ganska bred och stor. Det finns många olika typer av brevlådor, och alla kan hitta något som passar.

En klassisk brevlåda

Det allra vanligaste är att man har en klassisk brevlåda som monteras på en stolpe av något slag. Många av dessa lådor är tillverkade i plast. Färgen kan naturligtvis variera. Dessa finns i allt från vitt till svart och mörkgrön. De här lådorna kan passa för den som sällan får några paket, men däremot en del brev, och som har möjlighet att tömma lådan varje dag. Den som däremot vill ha en klassisk brevlåda vad gäller storlek, men som vill ha en annan design eller högre säkerhet, kan titta på de alternativ som finns i stålplåt. Även dessa finns i olika färger och nyanser, och med motiv, vilket gör att man kan hitta något som passar designmässigt. De finns också med lås, vilket gör att det går att bibehålla en hög säkerhet även om man inte har möjlighet att tömma brevlådan varje dag.

Paketpostlåda – för den som mottar paket då och då

Näthandeln har blivit stor de senaste decennierna. Det medför förstås att det är många som förutom de vanliga breven även mottar ett flertal paket varje vecka. Den som handlar mycket på nätet, eller av annan anledning får många paket, vill kanske ha en Paketpostlåda istället för en klassisk liten brevlåda. En paketpostlåda är betydligt större än en vanlig brevlåda. Den står ofta direkt på marken, och har dessutom en större lucka för inkast. Det gör att brevbäraren kan dela ut paketen direkt till mottagaren istället för att lämna dem vidare till ett postombud. Det blir betydligt enklare och mer praktiskt för mottagaren. Naturligtvis finns dessa lådor med lås.

Veckopostlådan – rymmer mycket post

Det finns många som av olika anledningar bara har möjlighet att tömma postlådan någon eller några gånger per vecka. Ofta kan det bero på arbete på annan ort, men det kan även bero på att man vistas i ett fritidshus delar av veckorna, eller andra orsaker. Oavsett vad det beror på behöver man fundera över valet av postlåda om man har den här typen av tillvaro. Det behövs en låda som rymmer en hel del post, och säkerheten behöver vara hög. Lyckligtvis finns det gott om bra Veckopostlådor på marknaden. De monteras ofta direkt på marken, är rejält stora, har lås och är dessutom försedda med insynsskydd. Det vanligaste är att dessa är tillverkade i stålplåt, vilket gör dem robusta och förhållandevis inbrottssäkra. Det gör att man tryggt kan låta brev och paket ligga där några dagar i väntan på tömning. Insynsskyddet gör dessutom att tjuvar inte kan se när man är hemma och har tömt lådan, och när posten ligger kvar.

Här hittar du vår guider inom Postlådor:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin