Flishugg – bästa

Bäst flishugg

Snabbval: Toppval Flishugg Budgetval Vanliga frågor

Dela på Facebook Dela på Twitter


Många lantbrukare och skogsägare använder regelbundet en flishugg. Det här är en maskin som också ofta finns hos de olika maskinföretagen som dels hyr ut maskiner, och dels även utför uppdrag där de bistår med såväl maskiner som arbetskraft. Flishuggen kallas ibland även flistugg. Om du hör detta ord är det med andra ord samma maskin som beskrivs. Även flismaskin är ett ord som används. Om du är på jakt efter mer information om den här typen av redskap, eller om du planerar att köpa en kanske du letar online. Då kan du prova med samtliga tre sökord. Det kan leda till att du får fram mer information.

Vad används en flishugg till?

En högst relevant fråga är naturligtvis vad en flistugg används till. Namnet, eller rättare sagt namnen, säger ju en hel del om användningsområdet. De här maskinerna används helt enkelt för att omvandla grenar och kvistar till flis. Grenarna som klipps och flisas ned kan ha olika tjocklekar. Exakt hur tjocka grenar en flistugg klarar att hantera kan variera från en modell till en annan.

Vad gör man då med flisen som man har tagit fram med hjälp av maskinen?
Det kan naturligtvis till viss del variera. En del lägger flisen i rabatterna som ett skyddande lager. När den placeras i rabatter och runt buskar och fruktträd kan det bidra till att minska avdunstningen. Det kan också göra att mindre ogräs växer. Användningsområdet för flisen beror naturligtvis också på mängden flis som framställs. Att lägga den i de egna rabatterna är sannolikt bara aktuellt i de fall där man använder flishuggen till att ta reda på grenar och kvistar hemma i trädgården. Detta är dock långt ifrån alltid fallet. Många skogsägare använder flismaskiner när de avverkat och gallrat på sina marker. Då är det knappast aktuellt att använda all flis som tas fram till de egna rabatterna. Flis i större mängd är något som man ofta tar vara på och använder som råvara till såväl papper som energi.

Olika typer av flishuggar

Det finns en rad olika typer av flishuggar. Detta är viktigt att känna till, eftersom du behöver bestämma dig för vilken typ av maskin du ska ha. Det kan förekomma stora skillnader, både i storlek och när det kommer till kapacitet. Att välja rätt för just ditt syfte och behov är därför viktigt.

Många som äger skog och har större områden att ta hand om väljer att investera i en traktordriven flishugg. Även inom denna kategori finns det ett flertal varianter att välja på. Anledningen till att många skogsägare, men även många andra, väljer ett traktordrivet alternativ, är naturligtvis att det blir både enklare och mer praktiskt. De har ett behov av en robust och kraftfull maskin som kan hantera stora volymer.

Kraftfulla redskap

Det är naturligtvis också en fördel att det går att spara tid. Därför väljer de en flistugg som drivs av en traktor. Många av de här huggarna är framtagna för att kunna ta hand om hela träd. Det rör sig med andra ord inte bara om grenar, likt de du kan finna hemma i en villaträdgård. För skogsägaren behövs mer kraftfulla redskap, eftersom det annars skulle bli alltför mycket manuellt arbete. En kraftfull traktordriven flistugg med hög kapacitet är därför det givna valet.

Parkskötsel

Även för parkskötsel fungerar det utmärkt att använda den här typen av maskin. Vissa producenter har tagit fram olika serier för park- och skogsanvändning. De modeller som är framtagna för skogsbruk styrs ofta med hjälp av kran. Kranmatningen i sin tur hanteras från hytten på traktorn. Naturligtvis krävs det att den som ska hantera maskinerna har viss erfarenhet eftersom det blir ett antal moment att hantera, bortsett från själva framförandet av traktorn. Det finns dock även skogsmaskiner som har handmatning och det är naturligtvis till viss del en smaksak huruvida man föredrar handmatning eller kranmatning.

Några saker som kan vara värt att titta på vid valet av flishugg är antal knivar som används, eftersom detta kan ha betydelse för prestandan. Grovleken på flisen som tas fram kan också vara intressant att kika närmare på. Naturligtvis är det även viktigt att titta på kapaciteten per timme. I synnerhet när maskinen ska användas för professionellt bruk har detta stor betydelse. Hur mycket tanken rymmer är naturligtvis också av stor betydelse. Något annat som kan ha stor vikt är just vikten. Detta kan bland annat påverka vilken typ av traktor som behövs för att kunna driva tuggen.

Traktordriven, bensindriven eller diseldriven

Förutom traktordrivna flistuggar finns det även flera andra varianter. Det finns till exempel bensindrivna flistuggar och dieseldrivna flistuggar. De ser ut som en liten släpvagn där allt sitter på enheten, så även maskinens motor. Värt att nämna är också att det finns flishuggar med vertikal huggskiva samt flishuggar med horisontellt hjul. Även här kan användningsområdet samt behovet påverka valet. Det kan också vara så att användaren har personliga preferenser kring vad man föredrar. Om du inte redan vet med dig vad du ska välja, kan det vara en god idé att läsa på mer om de olika varianterna. Du kan då se vad de har för olika fördelar och eventuella nackdelar. Du kan också se mer om vad de olika modellerna främst brukar användas till. På så sätt kan du bilda dig en uppfattning om vilken produkt du bör överväga att skaffa.

Toppval Flishuggare 2024

Vi har valt dessa tre flishuggare som våra Toppfavoriter. Effektiva flismaskiner med stor kapacitet.

===

===

Priset på en flismaskin

Eftersom vi redan har nämnt det faktum att det finns både mobila och traktordrivna flismaskiner, har du säkert redan räknat ut att prisskillnaderna är stora. De maskiner som är framtagna för professionellt bruk är förstås betydligt dyrare. Även inom den kategorin kan det självklart förekomma skillnader. Avgörande för priset är naturligtvis kapacitet och prestanda. Även tillverkare kan påverka priset. Vissa märken är helt enkelt dyrare än andra, det går inte att komma ifrån. .

Om vi tar en titt på enklare flishuggar som är bensindrivna, så går det att komma förhållandevis billigt undan. Sådana går att hitta från cirka 10 000 kronor. Det kan faktiskt gå att hitta ännu billigare exemplar, främst för den som letar online. Värt att nämna är att detta naturligtvis inte är de mest avancerade varianterna.

Flisens kapacitet och prestanda

Kapacitet och prestanda är begränsad och maskinerna i den här prisklassen är främst använda för begränsat privat bruk. De här redskapen klarar inte att ta hand om hela träd. Här är det istället grenar som tas om hand. För den privatperson som vill hålla fint hemma i trädgården och samtidigt ta hand om virket, kan detta vara ett fullt tillräckligt alternativ. För skogsägaren räcker dock inte en sådan maskin långt. Det bör också nämnas att det även finns betydligt dyrare bensin- och dieseldrivna flismaskiner. Dessa har större kapacitet än de billigare alternativen. Det är dock inte heller här frågan om hantering av träd och stora trädområden. Till sådana syften används fortfarande i första hand traktordrivna alternativ.

Traktordrivna flistuggar

Om vi istället ska titta på just traktordrivna flistuggar så förekommer det även där stora skillnader i pris. Det finns faktiskt modeller att hitta från cirka 14 000 kronor. Även här är det naturligtvis så att de billigaste alternativen inte är de mest avancerade. De skogsägare som behöver maskiner med hög prestanda lägger ofta betydligt mer pengar än så på sina flismaskiner. För den som enbart kommer använda flishuggen i liten skala kan dock de enklare och därmed billigare modellerna räcka. Mer påkostade flismaskiner med högre prestanda kostar ofta runt 30 000 kronor eller något mer. Det finns även riktigt robusta alternativ för runt 50 000 kronor. Den typen av maskiner kan ofta ta hand om grova stammar och de har väl fungerande hydraulisk inmatning. De har också vanligtvis justerbar inmatningshastighet.

Se en flishugg i aktion

Filmen från Kellfri visar en flishugg i aktion där den omvandla grenar och kvistar till flis.

Det finns förmodligen en rad faktorer som kommer påverka ditt val av flishugg. Dels är det förstås viktigt att du sätter dig ned och funderar över hur din nya maskin kommer att användas. Vilka behov finns och vilka krav behöver du ställa på maskinen? Det är viktigare än många kanske inser att sätta sig ned och göra en kravspecifikation. Det är först då du kan utesluta vissa modeller när du börjar sondera terrängen. Du kan då dels läsa på själv om olika produkter i butikerna. Många av maskinerna kan du då förmodligen snabbt utesluta på egen hand. Det blir också lättare att ställa frågor till återförsäljarna. Du vet då vad du behöver, och kan enkelt formulera dig och fråga om dessa funktioner finns och om maskinen du tittar på uppfyller dessa krav. Det blir helt enkelt lättare att bilda en uppfattning om vilka maskiner som kan tänkas vara aktuella för dig.

Du behöver självklart också komma fram till om du ska ha en traktordriven modell eller en mobil flismaskin. Detta är en oerhört viktig faktor. Om du inte har en traktor och inte heller har tänkt skaffa en eller hyra en, är svaret ganska givet. Om du å andra sidan har köpt skog som ska gallras har du kanske inte så många alternativ. Då är ett traktordrivet alternativ snarast ett måste. Det gäller förstås att se till både förutsättningarna och ändamålet även här.

Din budget och dina krav på maskinen

Naturligtvis spelar även priset roll. Du måste ta en titt på din budget och se vad den tillåter. Du kan inte förköpa dig, och betala mer än du har råd med. Däremot är det viktigt att du inte heller köper en flishugg som inte uppfyller dina krav för att komma billigare undan. Om du kommer fram till att en flistugg av den kaliber du behöver egentligen är för dyr för dig har du tre alternativ. Du kan antingen se dig om efter en begagnad maskin. Du kommer då ned i pris men kan ändå få dina krav tillgodosedda. Du kan även köpa en ny maskin men med finansiering istället för direktbetalning. Många återförsäljare erbjuder avbetalningsmodeller av olika slag. Det finns också möjlighet att istället hyra maskinerna du behöver. Du kan antingen långtidshyra dem eller hyra per tillfälle när du behöver dem. Detta kan vara ett bra alternativ om du bara behöver använda flishuggen vid enstaka tillfällen.

Frågor och svar kring Flishuggar

✅ Kan man välja flisstorlek när man använder flishugg?

På många maskiner finns möjlighet att justera knivarna så att flisstorleken anpassas. När du beställer eller köper en flismaskin anges ofta ett spann, inom vilket det går att anpassa flisstorleken.

✅ Hur manövreras traktordrivna flishuggar?

Det kan variera beroende på vilken typ av inmatningsmetod som används. För handmatning styrs det ofta med hjälp av säkerhetsspakar, medan kranmatade maskiner ofta styrs från traktorns hytt. Detta är något som brukar anges specifikt i produktspecifikationen för de olika flismaskinerna.

✅ Vad kan flisen användas till för olika ändamål?

Den används ofta för framställning av bränsle att elda med, men kan även användas till att täcka trädgårdsland, buskar eller motionsspår exempelvis.

✅ Hur vet jag hur tjocka grenar min maskin klarar av att hantera?

Detta är också något som brukar anges tydligt i varje separat produktspecifikation. Det finns inget allmängiltigt mått på hur kraftiga grenar en flishugg ska kunna hantera. Istället varierar det från maskin till maskin. Vissa enklare modeller kan enbart hantera grenar som är upp till 8 cm, medan andra mer kraftfulla maskiner kan hantera stammar som är flera decimeter i diameter.

Källor:

Snabbmeny: Toppval Flishugg Budgetval Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom samma område:

 • Minigrävare
 • Släntklippare
 • Stubbfräs
 • Flishugg
  • Bild på vår redaktör
   Redaktör

   Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
   Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
   Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin