Skogsvagn

Arbetar du i skogen med jämna mellanrum? Då behöver du förstås ha de rätta redskapen och maskinerna för att underlätta ditt arbete så mycket som möjligt. Något som du tveklöst behöver är en bra skogsvagn. Den gör ditt arbete enklare men också betydligt mer effektivt. Det gör att du får mycket mer gjort varje gång du är ute i skogen.

Bästa Skogsvagnen

Toppval Skogsvagnar Vanliga frågor


Detta är en skogsvagn

Vad är då egentligen en skogsvagn? Om du har arbetat i skogen länge har du säkert full koll på det. Om skogsbruk däremot är någonting relativt nytt för dig kanske du ännu inte vet exakt vad alla maskiner används till och vad som är skillnaden mellan dem. Vi ska därför titta närmare på vad en skogsmaskin faktiskt är för något, och hur den kan användas på bästa sätt.

Utseende och funktion

En skogsvagn är helt enkelt en stor vagn som dras bakom ett annat fordon. Det är försett med en kran, för att ge största tänkbara effekt. Exakt hur vagnen ser ut kan förstås variera beroende på vilken modell du väljer, men generellt har de många liknande drag. Storleken kan naturligtvis variera då det finns många olika varianter, men generellt är skogsvagnen en robust och tålig vagn med en boggi som det är lätt att klättra upp på vid behov. Vagnarna är försedda med en skyddsgrind. Anledningen till detta är att föraren av dragfordonet alltid ska kunna känna sig säker. De flesta vagnar saknar däremot sidogrindar. Istället har de bara vissa stöd på sidorna för att lasten ska kunna ligga kvar på ett stabilt sätt.

Avsaknaden av sidogrindar gör också att lastningen blir betydligt enklare. De flesta skogsvagnar är dessutom försedda med stödben vilket gör att lastningen sker på ett både enklare, stabilare och säkrare sätt. Många av vagnarna är försedda med kran, för att du på ett smidigt och snabbt sätt ska kunna gripa tag i timmer och lyfta upp stockarna på vagnen. De minsta och enklaste vagnarna saknar däremot kran. På dem är det manuell lastning som gäller. Det medför dock sällan några problem, eftersom det då ofta handlar om mindre volymer virke.

Ofta kanske det är ved för eget bruk som ska hämtas och det går det mycket väl att handlasta. Till detta syfte räcker det också gott med en av de mindre vagnarna. Om du däremot avverkar virke i större mängder och behöver ta reda på det vill du nog ha en av de större skogsvagnarna, och då en med kran.

Detta är en skogsvagn

Gott om vagnar att välja på

För den som behöver en bra skogsvagn finns det många olika alternativ att välja mellan. Det finns vagnar för den som tar rätt på skog i liten skala, men naturligtvis även för stora företag som hanterar stora volymer varje månad. Storleksmässigt finns det naturligtvis stora skillnader. Vissa vagnar är små och nätta och kräver inte så mycket av det fordon som ska dra den. Dessa mindre varianter kan till exempel dras bakom en ATV.

Ett sådant mindre ekipage är lämpligt för den som äger ett litet stycke skog och själv vill kunna ta reda på virket, men som inte behöver några stora maskiner och vagnar för att kunna hantera detta. Det finns också en rad vagnar i medelstorlek, samt några riktigt stora varianter. Ett fordon som ska kunna dra en av de större vagnarna behöver vara betydligt mer kraftfull än de fordon som bara behöver kunna dra lättare vagnar. Här kan det krävas en kraftfull traktor eller annat fordon med liknande kapacitet.

Toppval Skogsvagnar 2024

Vi har valt dessa Skogsvagnar som våra Toppval.
Bra köregenskaper och maximal rörlighet.
Effektiva i skogen utan att göra avkall på säkerheten.

1. Skogsvagn 8 ton

Skogsvagnar finns i olika storlekar och med olika kapacitet. Vad du bör satsa på styrs förstås till stor del av projekten du har framför dig. Om du behöver en rejäl vagn med riktigt bra köregenskaper kan den här modellen passa utmärkt. Den har hög markfrigång och är framtagen för att vara både klättringsvänlig och rörlig.

Vagnen är utrustad med en stabil frontgrind. Den finns på plats för att säkerställa att föraren skyddas mot timret på ett bra sätt. Vid konstruktionen av den här vagnen har man också vidtagit flera åtgärder för att göra den säker. Exempel på detta är att både hydrauliken och slangdragningen har bytts in eller på annat sätt skyddats. En stor fördel med den här skogsvagnen är att den levereras monterad och färdig att använda. Den har också provkörts innan den levereras vilket gör att du kan vara säker på att den fungerar som den ska.

Kolla priset

2. Tipp- och Skogsvagn ATV Pro, Tower2+

Om du bor på en stor gård har du en hel del projekt av varierande slag att hantera. Då behöver du bra redskap för att arbetet ska flyta på. Denna skogsvagn kommer att underlätta ditt arbete en hel del. Vagnen kopplas till ATV vilket gör att den kan framföras även i skogsterräng. Den har bra klättringsegenskaper och tar sig fram även där det lutar. Värt att nämna är att den har ett insatsflak som går att ta av. Vid köp följer det också med två sidostödben som går att justera. Dessa underlättar vid lastning.

Det finns betydligt större skogsvagnar än denna, men det här är en ypperlig vagn att ha hemma på gården och för lite mindre skogsprojekt. Den kan antingen användas som komplement om du redan har större vagnar, eller som enda vagn om du har ett mer begränsat behov. Den är lätt att hantera och arbeta med och det blir enklare av att både framlämmen och baklämmen går att ta av.

Kolla priset

3. Skogsvagn

När du är på jakt efter en flexibel skogsvagn kan denna vara det du söker och behöver. Den kommer med boggiupphängning och en stor fördel är att den kan kopplas till såväl traktor som ATV. Det gör att du kan använda det fordon som du enklast tar dig fram med för stunden. Om du behöver ta dig fram i lite mer oländig terräng kan en ATV vara enklare att använda. Om du däremot vill komma fram snabbare med mer kraft och tyngre last kan en traktor vara att föredra.

När du behöver en skogsvagn är det förmodligen viktigt att den tål ganska tung belastning. Just denna vagn har en maxlast på 1000 kg. Det innebär att du kan lasta på en hel del timmer innan det är dags att åka och tömma lasten. Vikten på själva vagnen är 170 kg. Det är med andra ord en förhållandevis nätt vagn som ändå är robust.

Kolla priset

Att välja vagn

Att välja skogsvagn kan vara svårare för den enskilde privatpersonen som äger lite skog, än för företaget som köper in skogsmaskiner flera gånger per år. Nu undrar du säkert varför, men svaret är inte så förvånande. Det handlar förstås om att den som ofta gör den här typen av inköp förmodligen vet mer vad som är viktigt att titta efter och vad som skiljer en riktigt bra skogsvagn från en svagare.

För den som däremot aldrig tidigare har köpt en skogsvagn, eller som gjort det vid något enstaka tillfälle för flera decennier sedan kan det vara svårare att avgöra vad som är viktigt att titta på. Exakt vad som har störst betydelse kan förstås variera beroende på preferenser, men det finns ändå vissa saker som alltid är viktiga att ta en titt på innan man köper en skogsmaskin eller större skogsredskap.

Rörlighet och köregenskaper

Rörlighet och köregenskaper

Något som det naturligtvis är viktigt att granska är vagnens köregenskaper, framkomlighet och rörlighet. Du bör bland annat titta efter om det finns gott om fri luft under vagnen. Detta är nämligen en förutsättning för att den lätt ska kunna ta sig fram även där terrängen är mer krävande. Det gör att den tar sig fram över såväl stockar som stenar på ett effektivt sätt. Det är också viktigt att välja en modell med ramstyrning eftersom detta påverkar styrning och stabilitet. En klättringsvänlig boggi är också något du definitivt bör se till att välja.

Kran
Alla vagnar är inte utrustade med kran, men de flesta större modeller är det. Det här är självfallet något du behöver fundera över. Har du behov av en vagn med kran som kan effektivisera och förenkla ditt arbete, men som kostar mer? Eller räcker det i själva verket gott med en mindre vagn som du handlastar och som är betydligt billigare att köpa in? Här finns det mycket pengar att spara men samtidigt är detta naturligtvis något som påverkar effektiviteten och funktionen rejält. Någon som arbetar professionellt med skogsbruk och som behöver kunna hantera stora volymer tjänar definitivt på att välja en rejäl vagn försedd med kran. Visserligen är den dyrare att införskaffa, men eftersom den effektiviserar arbetet rejält tjänar du snabbt in de pengarna när du väl har tagit den i bruk.

Om du däremot inte hanterar några stora volymer, utan enbart vill kunna avverka lite skog för att få tillräckligt med ved för eget bruk kanske det inte är ekonomiskt försvarbart att välja ett mycket dyrare och mer avancerat alternativ, när det egentligen skulle gå precis lika bra att använda en enkel vagn som handlastas. Om du beslutar dig för att du behöver en vagn med kran är det naturligtvis viktigt att du jämför olika alternativ. Alla kranar är nämligen inte likadana. Du behöver titta på vilken räckvidd kranen har och vilken lyftkapacitet den besitter. Griparea är naturligtvis också något som kan vara av stor betydelse, eftersom det styr hur kraftigt virke du kan hantera.

Utrustning
Något som naturligtvis också ska undersökas innan du gör en så pass stor investering, är att se över vilken utrustning som medföljer de olika vagnarna. Även här kan det finnas stora skillnader som kan ha stor betydelse. Kranen är något vi redan har tagit upp, men vagnarna kan ju även vara utrustade med andra redskap som kan underlätta eller påverka funktionen. Vissa vagnar har till exempel hydrauliska stödben, något som underlättar vid lastning. Det förbättrar stabiliteten, dels vid lastning men även vid gång. Något som också tål att tittas på är hur slangdragningen är gjord.

Det är en fördel om den är gjord på insidan, eftersom det minskar skaderisken. Eftersom terrängen kan vara svår och utsätta ekipaget för en hel del prövningar är det förstås viktigt att vagnen håller för det mesta. Just därför är invärtes slangdragning, som det finns på vissa vagnar, en mycket god idé. Runtomsvängande rotator är också en fördel att ha, liksom vinsch och ledad dragögla. Allra viktigast blir förstås denna typ av utrustning för den som regelbundet använder vagnen för att ta hand om stora mängder virke. Oavsett hur du kommer använda din vagn är det dock klokt att åtminstone ägna dessa tillbehör viss eftertanke, för att komma fram till hur stor nytta de kan göra för dig, och om det är något du behöver och vill ha.

Frågor och svar kring Skogsvagnar

✅ Vem behöver en skogsvagn?

Skogsvagnar kan vara till nytta för många som befinner sig i olika situationer. För skogsbruksföretaget är det naturligtvis ett måste att ha en eller flera vagnar i sin redskapspark. Förmodligen behövs både stora och något mindre vagnar, men framför allt de större modellerna brukar användas och vara till stor nytta. Även den som driver ett företag som hyr ut redskap till skogsbruk behöver naturligtvis den här typen av vagnar i sitt stall. Om de ska hyras ut är det förstås en fördel om det finns olika modeller med olika kapacitet och egenskaper att välja på, så att alla som vill hyra kan hitta en vagn som uppfyller deras önskemål och behov. Den privata skogsägaren har också stor nytta av en skogsvagn, dock en mindre sådan i de allra flesta fall. Kort sagt kan alla som arbetar inom skogsbruk, oavsett om det är för eget bruk eller i professionella sammanhang, ha nytta och god användning av den här typen av redskap.

✅ Hur mycket kostar det att köpa en skogsvagn med kran?

Det finns så många olika varianter med olika kapacitet och storlek att det är omöjligt att ge ens ett ungefärligt pris. Det finns mindre varianter för mellan 35 000 och 40 000 kronor samt större modeller som kostar mellan 95 000 och 100 000 kronor. Där emellan finns ett stort antal vagnar med tillhörande kran.

✅ Går det att köpa begagnade skogsvagnar och är det i så fall en god idé?

Ja, det finns flera annonsmarknader för just begagnade skogsredskap och maskiner, däribland vagnar. Det kan vara ett bra sätt att spara pengar, men det är då extra viktigt att undersöka skicket på såväl själva vagnen som eventuell utrustning och tillbehör, så att du betalar rätt pris och får det du behöver.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Skogsvagnar

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin