Fågelholk med kamera TEST: De bästa kamerafågelholkarna (bäst i test)

Om du vill komma fåglarna riktigt nära inpå livet, och faktiskt också se vad som händer där inne i holken, kan du sätta upp en fågelholk med kamera. Det finns fågelholkar med kamera som har en trådlös anslutning till internet, vilket betyder att du kan se en live video direkt i datorn, och följa livet i holken när du vill.

Bäst Fågelholk

⭐ Toppval Fågelholkar 2024 Vanliga frågor

Letsbuyit.se är ansluten till Amazon EU Affiliate Program, vilket gör det möjligt för oss att erhålla en provision för de köp som görs hos Amazon.com


Gillar du fåglar anstränger du dig förmodligen för att ge dem bra hem, och sätter upp holkar för att skapa möjlighet för fåglarna att bygga bo och lägga ägg. Olika fågelsorter behöver olika typer av holkar, och boplatserna anpassas förstås också efter den fågelart man vill locka till sig. Många som är intresserade av fåglar har nog också sina favoriter som man vill se så mycket av som möjligt, och därför sätter man upp holkar som passar just dessa fåglar. Sen kan man sitta och se på när fåglarna flyttar in, och man kan både se på beteendet och höra på pipandet när äggen kläckts och det ligger ett gäng hungriga små fågelungar inne i holken.

Passar de allra flesta småfåglarna

Dessa holkar finns i olika dimensioner och det finns holkar som passar de allra flesta småfåglar. Om du inte absolut vill ha en viss fågelart kan det vara bra att tänka på att en holk med ett större hål ger möjlighet till fler arter, och det ger också bättre ljusförhållanden till kameran. Du har större chans att få riktigt bra bilder, och verkligen se alla detaljer i filmerna om du väljer en holk med ett lite större ingångshål. Det är, med andra ord, precis som vid vanlig fotografering och filmande, att ljusförhållandet spelar stor roll för resultatet. En del holkar är målade invändigt med en speciell färg som ska ge bättre ljusförhållanden. Att du kan få fler arter att häcka i en holk med ett större ingångshål beror förstås på att en liten fågel mycket väl kan välja en större holk medan en större fågel inte kommer in om hålet är för litet.

För den inbitne fågelskådaren

En fågelholk med kamera är förstås en drömutrustning för den inbitne fågelskådaren. Men även om du inte har ett brinnande intresse åt det ornitologiska hållet kan denna holk vara en kul och intressant grej. Och vem vet, när du har fått en inblick i fåglarnas hemliga hemmaliv kanske du vill veta mera och du har skaffat dig en ny hobby. En sån här holk kan ju nästan sägas vara fågelvärldens Big Brother, och vem vill inte kunna se in i andras hemliga ”familjeliv”.

Fågelholk för den inbitne fågelskådaren

Olika holkar har olika utrustning men de allra flesta är enkla att installera och att använda även för mer ovana fågelfilmare. Eftersom ljusförhållandena skiljer sig kraftigt under dygnet är det vanligt att kameran filmar i färg under dagtid men övergår till svartvit film under natten när ljuset är mycket svagt eller nästan obefintligt. Med svartvit film kan du få hyfsad kvalitet även i riktigt svagt ljus medan det är stor risk att det blir riktigt dålig filmkvalitet om kameran skulle försöka producera färgbilder i nattmörkret. För att inte störa de små fåglarna under natten använder sig i stort sett alla holkkameror av infrarött ljus nattetid.

Bäst i test Toppval Fågelholkar 2024

Vi har valt dessa fågelholkar som våra Toppval.
Holkar och fågelmatare med och kamera. Upplev glädjen av att se småfåglarna flyga fram och tillbaka till fågelholken.

1. Fågelholk med kamera med full HD-upplösning

fågelholk med kamera, Full HD-upplösning

Denna fågelholk med en inbyggd kameran är den perfekta lösningen för att observera fåglar i din trädgård. Den högupplösta kameran gör att du får en klar bild och ett bra ljud från boet. Kameran är även utrustad med en funktion för att urskilja bilder även i mörker, så du kan njuta av småfåglarna även om det är mörkt. Lämplig fågelholk för småfåglar och ingångshålet till holken är 32 mm i diameter. Barnen och vuxna kan ta del av den spännande naturupplevelsen tack vare smartphone-appen som gör det möjligt att spela in och titta på de bästa ögonblicken från holken.

Mått på fågelholken

Knapp för att se priset på holken.


2. Genomskinlig fågelmatare med HD 1080P-kamera

Genomskinlig fågelmatare med kamera

Denna genomskinliga fågelmatare är ett smart val för de som vill övervaka fåglar som anländer både dag och natt. Den har en 170-graders ultravidvinkel och mörkerseendefunktion, så att du tydligt kan se vad som sker. Med stöd för nätverk och wifi kan du titta på kamerans realtidsövervakning från din mobiltelefon, oavsett om du är hemma eller borta. Låt dig själv och dina vänner njuta av att titta på småfåglarna i realtid från den smarta fågelmatarkameran.

Knapp för att se priset på den genomskinliga fågelmataren.


Hur vi väljer ut och betygsätter produkter

Vi jämför och sammanställer de produkter som vi anser är de bästa på marknaden utifrån ett antal kriterier.  Vi samarbetar med många butiker och e-handlare och även om det kan ha en inverkan på vilka produkter vi väljer att recensera är det ändå vårt team som gör en professionell bedömning av vilka som faktiskt är bäst. Våra rekommendationer stöds av denna bedömning. Följande parametrar är något vi tar med i varje bedömning:

  • Tester som gjorts på produkten tidigare av experter online eller publicerade i facktidskrifter.

  • Produktrecensioner och produktomdömen från kunder.

  • Jämförelse av produktspecifikationer, funktioner och kapacitet för respektive produkt.


Sända bilderna helt trådlöst till din dator

Det finns också olika varianter att välja på när det gäller anslutning. En del kameror sänder bilderna helt trådlöst till din dator, och med andra kameror kan du se bilderna både på dator och i teven. Hur kameran försörjs med ström, ljud och bild kan också se lite olika ut beroende på vilken typ av holk du väljer.

Vilken fågelholk med kamera du än väljer kommer du att få en väldigt ingående inblick i fåglarnas familjeliv. Du kan se allt från det att fågelföräldrarna börjar inreda sitt bo, tills äggen läggs och kläcks. Sen kan du följa hur de små hungriga ungarna får mat av mamma och pappa, växer och blir fågelungdomar och en dag helt enkelt tar sitt pick och pack och flyttar ut ur boet. Och allt detta händer år efter år, så om du tycker det är kul kan du följa generation efter generation av talgoxe, flugsnappare eller vilken fågel du nu har valt. Och skulle du en gång tröttna på att studera fåglarnas hemsituation kan du givetvis plocka ut kameran och installera den hemma hos något annat djur som bor lite trångt och undanskymt. Kanske har du en igelkott på gården, eller en familj fladdermöss? Eller installera kameran i en bikupa för att följa de flitiga binas vardag. Det finns nästa inga gränser för hur du kan använda holkens kamera den dag du tycker att du vet allt om fåglarnas vardag och vill lära något nytt.

inblick i fåglarnas familjeliv

Bygga din egen fågelholk

Är du händig och en smula teknisk kan du kanske bygga din egen fågelholk och installera en kamera så att du kan följa det dagliga livet i holken. Att bygga en vanlig fågelholk är ju inte så svårt, men du bör förstås bygga en holk som är anpassad för den fågel du vill ha som gäst. Det kan vara smart att titta lite på vilka fåglar som håller till i närheten, och som det är störst chans att du får som hyresgäst i din nybyggda holk. Ska du bygga en holk själv måste du förstås också tänka på att det ska finnas tillräckligt med plats för en kamera, så att inte fåglarna blir allt för trångbodda och väljer en annan lägenhet.

Bygga din egen fågelholk

När du har kommit fram till hur din holk ska se ut är det dags att försöka hitta en lämplig kamera. Det finns många små kameror som kan sända film via internet, men det är inte alla som passar i en fågelholk. Vissa behöver ha en dator i närheten medan andra ska ha en kabel, vilket är mycket svårt att ordna om kameran ska sitta i en fågelholk. Du behöver alltså ha en trådlös kamera i passande storlek. Om du inte har alldeles speciella önskemål kommer du förmodligen inte att kunna spara pengar eller tid på att bygga en egen fågelholk med kamera. Det smidigaste är att köpa en färdig kameraholk i den storlek och modell som du vill ha.

Frågor och svar kring Fågelholkar

✅ Varför ska man ha en fågelholk med kamera?

Det ger en spännande inblick i fåglarnas liv som du inte har någon möjlighet att få annars. Med en kamera går det att dygnet runt se och följa hur fåglarna lever och hur de ruvar ägg. Det går också att följa när äggen kläcks och de små fågelungarna kikar ut, samt när de sedan får mat. Det går vanligtvis också att plocka ut kameran och montera den någon annanstans om det skulle vara så att du efter ett tag tröttnar på att följa fåglarnas vardag. Du kanske vill placera kameran utanför holken eller någon helt annanstans. Här hittar du våra Toppval av Fågelholkar.

✅ Hur tar man del av de sändningar som spelas in inne i fågelholken?

Du kan koppla och titta på dem på antingen TV eller dator. Det är enkelt och smidigt och du kan på så sätt se tydligt och klart vad som händer inne i holken. När du köper holken följer det förutom kamera även med kablar som behövs för att koppla till den enhet som man vill se bilden på.

✅ Hur mycket kostar en fågelholk med kamera?

Av naturliga skäl är de här holkarna betydligt dyrare än vanliga klassiska holkar. Priset för fågelholkar med kamera ligger ofta på mellan 1 000 och 1 500 kronor, vilket är betydligt högre än det vanliga fågelholkspriset.

✅ Har kameran i fågelholken stöd för färg, eller blir det svartvita bilder och filmer?

De flesta kameror har stöd för färgbilder och färgvideo. Däremot kan det många gånger vara så att du kan se bilder och videos i färg på dagtid, men på nattetid när det är mörkt övergår det ofta till svartvita bilder och sändningar, eftersom blixt och ljus annars skulle störa fåglarna där inne i holken.

Källor:

Toppval Fågelholkar

Fågelskådare har ett stort intresse av fåglar.

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin