Veckopostlåda

Bäst veckopostlåda

Snabbmeny: Topp-3 Veckopostlåda Att välja rätt veckopostlåda Vanliga frågor

Dela på Facebook Dela på Twitter


Postnord nämner ofta att det skickas mindre post idag. Det har lett till diskussioner kring att posten så småningom kan komma att levereras färre dagar i veckan. Oavsett hur det generellt ser ut med mängden post, så är det långt ifrån alla som upplever en minskad brevskörd. Det finns många som dagligen får stora mängder post. För dem är det viktigt att ha en stor postlåda. Det är naturligtvis viktigt att all post, oavsett om det rör sig om paket, brev eller tidningar, får plats. Då kan en veckopostlåda vara ett klokt val. Den är även bra för alla de personer som inte har möjlighet att tömma sin brevlåda dagligen.

Topp 3 Veckopostlådor 2024

Vi har valt dessa veckopostlådor som våra Topp-3.
Tre rejäla postlådor som rymmer flera veckors post.

Postlåda Gustaf

Rymmer flera veckors post

 • En rejäl veckopostlåda med många monteringsmöjligheter.

 • En solid konstruktion i kraftig varmgalvaniserad stålplåt.

 • En konstruktion långt utöver det vanliga, till exempel dräneringskanter runt dörrar och en inkastlucka som öppnas inåt och som är utrustad med magneter och droppkant för att hålla vatten borta.

 • Töm din post framifrån eller bakifrån.

Veckopostlåda

Postlåda Karolina

En postlåda i högsta kvalitetsklass

 • Rymmer flera veckors post.

 • En solid konstruktion i stark varmgalvaniserad stålplåt.

 • Postlådan har en sektionshylla som underlättar daglig tömning.

 • Finns i flera färger.

 • Flexbox Karolina har ett vredlås som kan lämnas öppet eller låsas och är starkt mot eventuellt intrång av obehöriga.

Veckopostlåda

Postlåda Folke

Stabil veckopostlåda

 • Markbrevlåda som rymmer flera veckors post. 

 • En solid konstruktion i kraftig varmgalvaniserad stålplåt.

 • Postlådan har en sektionshylla som underlättar daglig tömning.

 • Finns bara i färgen grå.

 • Vid köp av brevlåda ingår det valfri skylt med motiv.

Veckopostlåda

Om veckopostlådan

En veckopostlåda kan se ut på olika sätt. Ofta rör det sig om en markmonterad brevlåda. Det kan dock variera. Den här sortens brevlådor är vanligtvis robusta och tillverkade i ett hållbart material som stål. De har vanligtvis lås, vilket gör att säkerheten upprätthålls även om du inte kan tömma lådan varje dag. Ofta finns en avdelningshylla, vilket gör att du enkelt kan öppna lådan dagligen för att plocka ut den nya skörden om du vill.

Mycket brev tar plats, då är det smart med en veckopostlåda.

Veckopostlådor kan ha olika typer av öppning. Vissa har en lucka på framsidan, andra töms i sidan eller på baksidan av lådan.

Fördelar

En stor fördel med den här typen av postlådor är naturligtvis storleken. Det finns många som till exempel ligger borta och jobbar på annan ort i veckorna. De har på grund av det inte möjlighet till daglig tömning av brevlådan. Med en stor brevlåda som dessa behöver detta inte vålla några problem. Breven får plats. Även om det skulle dyka upp ett par mindre paket går det utmärkt. Att det kommer ett antal reklamutskick skapar inte heller trängsel i lådan. Du slipper helt enkelt få posten förstörd. Detta är naturligtvis positivt.

Säkerhet

En annan fördel är att säkerheten är betydligt bättre än hos en vanlig postlåda. En vanlig postlåda kan som bekant vem som helst lyfta på locket på och ta vad som finns inuti. Det är förstås aldrig önskvärt. Extra känsligt blir det förstås om du vistas på annan ort under flera dagar. Då kan dessutom den välfyllda lådan bli ett tecken som talar om för inbrottstjuvar att huset står tomt. Det innebär att du kan råka locka till dig oinbjudna gäster trots att det är det sista du vill. När du har en veckobrevlåda är det ingen som ser hur mycket post som finns där i. Det är heller ingen annan än du som kan tömma den, eftersom den är låst. Säkerheten ökar med andra ord på flera sätt.

Situationer då denna lösning är extra bra

Att använda en låda av den här typen fungerar naturligtvis utmärkt i de allra flesta fall. Undantaget är om du bor i lägenhet. Där drabbas du dock sällan av den här typen av problem. Vanligtvis kastas breven där in genom ett fack i dörren och hamnar direkt i din hall. Alla husägare och de allra flesta som bor i radhus kan däremot välja att byta ut den gamla lådan med begränsat utrymme mot en veckopostlåda.

Även om den här typen av postlådor aldrig är ett dåligt val, så finns det förstås situationer då de passar extra fint att ha. Här ska vi titta på några exempel då det är mycket smart att ha en stor och rymlig låda som går att låsa.

 • För den som arbetar på annan ort under veckorna.
 • På sommaren när familjen reser till sommarstugan under längre perioder.
 • Under jul och nyår när det är dags att besöka släkten och posten inte kan tas in på flera dagar.

Detta är de kanske allra vanligaste situationerna då en markpostlåda kommer till användning. Att slippa bli orolig när du glömmer att ta in posten en dag är förstås alltid skönt. Med en marklåda med lucka kommer det inte in vatten i lådan. Det är perfekt under regniga höstdagar och vinterdagar fyllda med snö. Även om posten blir liggande några dagar är breven och tidningarna generellt i bra skick när du hämtar in den.

Att välja rätt veckopostlåda

Så väljer du rätt veckopostlåda

När du har bestämt dig för att skaffa en veckopostlåda blir nästa steg att välja vilken. Nu kanske du tänker att valet inte spelar så stor roll. Du kanske är van vid att en brevlåda ser ut på ett visst sätt. Att välja med omsorg kan dock vara klokt, nu när du ändå ska byta postlåda. Med stor sannolikhet lägger du ned en del tanke kring andra estetiska val runt och i ditt hem. Det kan vara smart att göra detsamma när det kommer till brevlådor. Utseendet kan variera och det är möjligt att hitta något som matchar den stil du har valt i övrigt. Se till att välja en färg som du gillar. Den behöver inte gå i en nyans likt militärgrön eller vit. Du kan välja en svart låda om du vill ha något lättmatchat. Grått eller rostrött är andra exempel. Du kan också designa skylten på framsidan av lådan själv. Kanske vill du ha familjens namn där. Kanske vill du att husnumret ska synas där. Du kan även lägga till någon vacker schablon eller liknande om du vill göra den lite mer personlig. Du får helt enkelt en postlåda som inte bara är säkrare utan även finare.

Välj en låda i hållbart material

Du ska med andra ord välja en produkt som du gillar utseendemässigt. Detta bör inte ge några stora problem. Det finns en hel del varianter att välja mellan på marknaden. Kom dock ihåg att utseendet inte är det enda som spelar roll. Säkerheten bör också stå i fokus. Se därför till att verkligen välja en variant med ett rejält lås. De flesta modeller på marknaden säljs med lås, men undantag kan finnas. Säkerställ därför att just din har lås. Detta är en säkerhet du inte vill vara utan. Att välja en låda där det finns en avsatshylla är också klokt. Anledningen är att den dagliga tömningen förenklas tack vare en sådan. Läs också på om materialet. En postlåda ska hålla för olika väderförhållanden och för att användas dagligen i många år. Se därför till att välja en postlåda som är tillverkad av hållbart material. Galvaniserad plåt är ett utmärkt exempel.

Brevbärarens val

Ingen dyr utgift

Att införskaffa en ny robust brevlåda som kan låsas och rymmer mycket post behöver inte bli speciellt dyrt. Visst är en brevlåda av den här typen något dyrare än en vanlig enkel liten postlåda. Det är förstås ganska väntat. Däremot är den förmodligen inte så dyr som du kanske hade befarat.

Du kan utan större problem hitta en veckopostlåda för mellan 1000 och 1600 kronor. Det kan, om du har turen på din sida, även gå att hitta billigare modeller än så. Det är inte helt omöjligt att hitta en veckopostlåda för strax över 800 kronor. Det kan dock vara så att de allra billigaste modellerna inte uppfyller alla de krav du har. Det är något som kan vara värt att undersöka. Innan du beställer en låda bör du läsa igenom produktspecifikationen och säkerställa några saker. Se till att det finns lås på lådan och att materialet är robust och hållbart. Om det finns garanti är det naturligtvis också en fördel.

Om du trots allt tycker att det är svårt att betala hela kostnaden direkt vid köp, är det ofta möjligt att välja delbetalning. Du kan då dela upp kostnaden på flera månader. Det gör att din nya postlåda bara kostar någon eller några hundralappar per månad. När köpet sedan är fullbetalt kan du fortsätta använda din brevlåda i ytterligare många år.

Mindre lådor finns tillgängliga

Om du vet med dig att du aldrig får speciellt mycket post kanske du inte behöver en stor brevlåda. Även om du bara har möjlighet att tömma lådan en eller ett par gånger i veckan kanske det räcker med en relativt normalstor postlåda. Du kan då köpa en mindre veckopostlåda med lås. Storleksmässigt är den ungefär lika stor som en standardlåda. Skillnaden är att lådan är tillverkad av hållbart stål samt att den går att låsa. Säkerhetsaspekten uppnås med andra ord även med den här varianten. Storleksmässigt finns inte lika mycket utrymme, men det behövs heller inte. Det här kan vara ett klokt alternativ för den som vistas borta under vardagarna men enbart får några brev och någon tidning varje vecka. Den som vet att det brukar komma ett antal paket bör inte välja en liten brevlåda.

Priset på en mindre modell kan ibland vara lägre. Det går att hitta den här typen av lådor för runt 500 kronor. Det är dock inte självklart att det är storleken som avgör priset. Det finns dyra produkter även bland de mindre modellerna. Det rekommenderas dock att du inte stirrar dig blind på priset. Välj en låda som passar dina behov. Ta hänsyn till såväl hur mycket post du brukar få som vilka krav du har. Att det ska finnas möjlighet att låsa postlådan är självklart. Du kanske också har specifika önskemål när det kommer till modell och design.

Frågor och svar kring Veckopostlådor

✅ Vilket material är det bästa när det gäller veckopostlådor?

Det viktigaste är att materialet står emot väder och vind på ett bra sätt. Galvaniserat stål är ett mycket hållbart och bra material. Naturligtvis finns det även andra alternativ. Om vi ska rekommendera något så blir det dock just detta. ☛ Bästa brevlådorna.

✅ Vad ska man tänka på för att få postlådan att hålla så länge som möjligt?

Generellt är en brevlåda i galvaniserat stål väldigt hållbara i sig. De kräver inte heller speciellt mycket underhåll. Det du kan och bör göra är att olja in både gångjärnen och låset minst en gång per år. Du bör också rengöra lådans utsida med vatten och diskmedel regelbundet. det går bra att använda en trasa till detta.

✅ Hur mycket väger en markbaserad veckopostlåda?

Eftersom det finns olika modeller kan vikten variera. Naturligtvis beror detta också på vilket material en låda är tillverkad i. En markbaserad postlåda i galvaniserat stål kan ofta väga mellan 10 och 15 kg. Självklart finns det både tyngre och lättare brevlådor.

✅ Finns det något standardmått på veckopostlådor?

Nej, det gör det inte. Det finns en rad olika modeller och varianter. Vissa är smalare, andra högre. Lådorna kan se ut på många olika sätt och det påverkar även måtten. Det finns inget rätt och fel. Det är viktigt att brevbäraren kan nå luckan på ett smidigt sätt. Många markbyggda veckopostlådor är cirka 1 meter höga. Exakt höjd kan dock variera med några centimeter. Det är viktigt att komma ihåg att det även finns andra typer av veckobrevlådor. Dessa är inte byggda direkt på marken och kan därför ha helt andra mått.

✅ Hur snabbt går det att få en postlåda som beställs online?

Det beror helt på vilken butik du beställer din produkt från. Många butiker erbjuder leverans inom en vecka. Det är inte sällsynt att du har ditt paket hos postombudet redan efter 3-4 vardagar. Eftersom det handlar om en skrymmande leverans levereras en låda normalt sett inte hem till dig, utan till ditt närmaste postombud.

Källor:

Snabbmeny: Topp-3 Veckopostlådor Att välja rätt veckopostlåda Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom postlådor/brevlådor:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin