Köpa Kaninbur: 3 bästa Kaninburarna & Smådjursburarna (bäst i test)

Bäst Kaninbur

Toppval Kaninburar 2024 Vanliga frågor

Dela på Facebook Dela på Twitter


Många drömmer om att ha ett, eller flera, husdjur. Ett djur att kela med, och ibland också djur som man kan använda till olika uppgifter. Många förverkligar sina drömmar och köper en gård på landet för att kunna ha några får, höns eller kanske en häst. Men alla har ju inte möjlighet att bo på landet, eller att ha en gård med plats för stora djur. och det finns ju en hel del husdjur som man kan ha även om man bor i stan eller i ett tättbebyggt villaområde. Katt och hund går förstås alldeles utmärkt att ha eftersom de bor inne hos sitt husfolk. Men, för många är det svårt att ha en katt eller en hund, eftersom man är borta stora delar av dagen. Det finns också många som inte kan, eller vill, ha djur i bostaden av olika anledningar. Och då kan det hända att valet faller på en kanin. Kaniner är söta och trevliga sällskapsdjur, som man kan ha både inomhus och utomhus.

Kanin ute eller inne?

Vare sig du ska ha en kanin ute eller inne behöver den en kaninbur. Och det finns ett stort utbud av både inneburar och uteburar att välja bland. Det finns många olika raser av kaniner, i olika storlekar och med olika temperament. Givetvis blir kravet på buren olika beroende på vilken sorts kanin som ska använda den.

En kanin är ett grävande djur
Oavsett vilken kanin du har, eller vilken bur du väljer, ska buren inredas. Du behöver ha ett bra strömedel på burens botten. Det kan vara spån, halm eller alspån, som är de vanligaste formerna av strö. I buren ska finnas ett ”bo”. Det kan vara en hylla som den kan sitta på och under, eller en bolåda som är anpassad efter kaninens storlek. I boet ska det finnas bomaterial som kaninen kan ”bädda” med. En kanin är ett grävande djur, så om din kanin inte kan få möjlighet att vara ute och gräva i jorden, bör du se till att den får andra möjligheter att gräva. En balja med sand brukar vara ett uppskattat inslag i buren. Den kan kaninen både gräva i, ligga i och använda som toalett

Kaniner är mycket sociala djur

Du vet kanske att kaniner är mycket sociala djur, och när de lever i det fria lever de i kolonier bestående av många familjer. Därför bör man helst ha kaniner tillsammans i par, eller i grupp. En ensam kanin blir lätt stressad, även om det inte är så lätt för oss människor att se att den inte mår bra. Könsmogna hanar som inte är kastrerade är dock inte lämpliga att ha tillsammans. En kanin är gärna vaken i gryningen och i skymningen, vilket kan vara bra att känna till när du skaffar kanin som sällskapsdjur.

Möjlighet till sysselsättning

Det finns en del bestämmelser om hur man ska hålla kaniner som sällskapsdjur, så du bör titta på Jordbruksverkets hemsida, för att se vilka regler som gäller. Här står bland annat att behöver sysselsättning och social kontakt. Kaniner har samma sociala behov som en katt, och man kan alltså inte skaffa en kanin och låta den sitta ensam i buren utan kontakt med människor eller andar kaniner. Det är också viktigt att kaninen har en stimulerande miljö i sin bur. För att den ska kunna bete sig naturligt måste den ha möjlighet till sysselsättning. Den ska också ha tillgång till material som går att fläta samman, till exempel halm, hö eller liknande, så att den kan tillgodose sitt behov av att bygga bo.

De 3 bästa Kaninburarna 2024

Vi har valt dessa Kaninburar som våra Toppval.
Praktiska smådjurshus och kaninhus som är trivsamma för dina kaniner.

1. Kaninhus

Att köpa ett kaninhus i stället för en kaninbur kan vara en bra idé om du har flera kaniner och vill hitta en bra helhetslösning. Det här fina huset har två våningar och kaninerna har ingen möjlighet att själva ta sig mellan våningarna. Om du har flera kaniner och behöver hålla dem åtskilda delar av dagen eller hela dagen kommer det här kaninhuset med andra ord fungera bra. Här har kaninerna både en mer öppen del med nätgaller där de kan se ut och få in solljus och en stängd del där de kan vila och få lugn och ro.

Kaninhuset är tillverkat i furu och det har impregnerats med träskyddsfärg och har även ett tak som är konstruerat för att stå emot hårt väder. Det här är med andra ord ett hus som har alla förutsättningar att hålla länge. Värt att nämna är att det finns fyra dörrar och plastbackar som går att ta ut, vilket gör att det blir lätt för dig att hålla kaninhuset rent.

Kolla priset

2. Kaninbur Freetime Luke 127x62x98 cm

Om du är på jakt efter en kaninbur som är något utöver det vanliga har du hittat rätt här. Denna fina vita kaninbur är utformad som ett litet hus med en utegård. För att utegården inte ska förstöras av den blöta marken har den en metallram närmast marken. Det gör att den kommer hålla betydligt längre. Kaninburen skiljs från utegården både med en skjutdörr och en ramp. Skjutdörren väljer förstås du som ägare när du vill öppna eller stänga, men rampen kan kaninen själv välja när den ska användas.

Buren är försedd med glas av plast, vilket gör att det blir ljust och fint där inne. Taket är konstruerat för att tåla väder och vind på ett bra sätt och kaninburen har två dörrar varav den ena går till utegården och den andra till huset. Som kaninägare blir du förmodligen också glad över att höra att botten på buren går att ta ut, vilket gör att du lättare kan hålla rent.

Kolla priset

3. Kaninbur utomhus

När du ska köpa en kaninbur behöver du först fundera över om dina kaniner ska bo utomhus eller inomhus. Det styr naturligtvis valet av bur. Den här kaninburen passar utmärkt för utomhusbruk. Om din kanin bor inne under vintern och sedan får vistas ute under sommaren är den här buren ett perfekt val. Här finns en gård där kaninen kan skutta fritt och äta gräs och maskrosblad, men även ett krypin där han eller hon kan få skydd mot väder och vind.

Den här buren är främst avsedd för kaniner men den kan även användas till andra gnagare, exempelvis marsvin. Det går också bra att använda den till andra djur, där ett exempel är sköldpaddor. Kaninburen är 41 cm hög och 50 cm lång. Bredden på den är 98 cm. Det finns med andra ord gott om utrymme för den lilla kaninen att flytta sig runt och det går naturligtvis att ha två gnagare i denna.

Kolla priset

Hur vi väljer ut och betygsätter produkter

Vi jämför och sammanställer de produkter som vi anser är de bästa på marknaden utifrån ett antal kriterier.  Vi samarbetar med många butiker och e-handlare och även om det kan ha en inverkan på vilka produkter vi väljer att recensera är det ändå vårt team som gör en professionell bedömning av vilka som faktiskt är bäst. Våra rekommendationer stöds av denna bedömning. Följande parametrar är något vi tar med i varje bedömning:

  • Tester som gjorts på produkten tidigare av experter online eller publicerade i facktidskrifter.

  • Produktrecensioner och produktomdömen från kunder.

  • Jämförelse av produktspecifikationer, funktioner och kapacitet för respektive produkt.

Tillgång till bark, pinnar eller rötter

Kaniner ska alltid ha tillgång till gnagmaterial, som grenar med bark, pinnar eller rötter, så att den kan slipa tänderna. Eftersom en kanins tänder fortsätter att växa hela livet är det nödvändigt att den kan slipa tänderna så att de inte blir för långa. Man måste också titta till kaninens klor med jämna mellanrum, och klippa dem vid behov.

Du måste se till att kaninen / kaninerna har vatten att dricka, och den ska också ha fri tillgång till grovfoder som hö eller gräs. Tänk på att förändra kosten succesivt om den behöver ändras. Detta är speciellt viktigt om man byter från hö till färskt gräs. Om du har flera kaniner tillsammans måste de ha möjlighet att äta samtidigt. Då är det extra fördelaktigt att servera grovfodret i en så kallad höhäck.

Burar till kaniner

Krav som ska uppfyllas

När det gäller kaninburen finns det förstås krav som ska uppfyllas. Kaniner behöver ju plats att röra sig på, och Djurskyddslagen anger hur stor yta en kanin minst ska ha. du får naturligtvis ha en större bur, men måtten får aldrig underskrida minimigränsen som anges. Hyllor och liknande räknas inte in i burens yta. Kraven ser olika ut beroende på kaninens storlek, om du håller flera kaniner tillsammans, om det handlar om avelshona med kull. Förutom fastställda mått för burens yta, finns det också bestämmelser om mått på kortaste sidan och på burens höjd.

En kanin av en liten ras (högst 3 kg) ska ha en yta på minst en halv kvadratmeter, och buren ska vara minst en halv meter hög. En medelstor kanin ska ha en bur som har en yta om minst 0,7 kvadratmeter och en större kanin måste ha minst 0,9 kvadratmeter att röra sig på. Höjden på burarna ska vara minst 0,6 respektive 0,7 meter.

Bolådor, klätterställningar, leksaker

De flesta kaninburar för inomhus användning ser ut på ungefär samma sätt, även om storlekarna varierar. Konstruktionen är i de allra flesta fall en låda av plast med en gallerbur över. Det är enkelt att lyfta undan gallret när du ska ta upp kaninen, eller göra ren buren. Det finns massor av tillbehör att komplettera buren med, som bolådor, klätterställningar, leksaker och annat som en liten kanin kan behöva.

Kaninurar med flera våningar

Utomhusburar finns i en stor variationsrikedom. Av naturliga skäl kan man ha större burar utomhus, och här kan man ha burar med flera våningar, och med hus som står en bit ovanför marken. I det enorma utbudet av kaninburar finns burar, med hus som ser ut som riktiga hus, i alla tänkbara stilar och modeller. Tänk på att välja en bur som är lätt att öppna, så du kommer åt att göra rent i buren med jämna mellanrum.

Frågor och svar kring Kaninburar

✅ Vilka krav finns på en kaninbur?

Det beror helt på vilken typ av kanin buren ska användas till, samt hur många kaniner som ska bo i buren. De krav som ställs på en bur som ska användas av små kaniner är andra än de som ställs på en bur för större raser. Om det till exempel är så att du planerar att köpa en kaninbur som ska användas av två kaniner som väger under 3 kg måste buren vara minst 50 x 100 cm. Tänk dock på att det här är minimimått. Det är bara positivt om du väljer ett större alternativ. Det finns också krav på att det ska finnas en sittplats för kaninerna som ska vara placerad högre än burens botten. Ytan för sittplatsen ska för övrigt inte räknas in i minimimåtten som nämnts ovan. Det finns också en regel som säger att kaninerna ska ha tillgång till material som är sammanflätningsbart, vilket kan vara exempelvis halm. Det kravet gäller visserligen inte själva buren, men väl vad som ska finnas i buren. Det finns dock även fler krav för just den delen som det är viktigt att sätta sig in i. Här hittar du våra Toppval av Kaninburar.

✅ Vad bör man ha på botten i en kaninbur?

Det finns olika tänkbara alternativ. Du kan till exempel klä botten med spån men det går även utmärkt att använda halm.

✅ Vad bör man tänka på när man ska välja kaninbur?

Det finns en hel del aspekter att ta hänsyn till och tänka på. Tänk till exempel på att välja en bur som är så rymlig som möjligt istället för att förhålla dig till de minsta tillåtna måtten. Försök också hitta ett alternativ som är så lättstädat som möjligt. Det finns till exempel burar med utdragbara lådor som gör det betydligt enklare för dig att komma åt att städa ordentligt. Kom också ihåg att välja en bur som du kan förlänga med en hage om det är en utomhusbur det handlar om. Kaniner har nämligen ett behov av att få röra sig fritt även om de har en rymlig bur och då kommer en hage väl till pass. Tänk också på att välja en bur med bra luftcirkulation. Att välja ett alternativ tillverkat av ett hållbart material är naturligtvis också viktigt.

✅ Hur bör en utomhusbur placeras?

Det är en god idé att placera den så att den skyddas mot såväl vind som andra väderlekar som kan vara besvärliga för kaninen. Det gör nämligen att buren håller betydligt längre, och det gör också att temperaturen i buren blir betydligt behagligare, något som är väldigt viktigt. Kaniner ska helst inte ha en alltför varm miljö i sin bur. Det är lämpligt att eftersträva en temperatur runt 16-20 grader. Om kaninerna tvingas bo alltför varmt och fuktigt är risken stor att de får problem med lungorna relativt snabbt, något som du naturligtvis vill undvika.

Källor:

Toppval Kaninburar

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin