Flugfångare

Upplever du ett problem med flugor hemma, på arbetsplatsen eller i sommarstugan? Då kanske du behöver börja använda flugfångare för att få bukt med problemet. Sådana finns det gott om, varav många säljs till ett väldigt bra pris. Du behöver med andra ord inte tömma kontot för att bli av med flugorna som tycks vilja invadera din bostad.

Bästa Flugfångaren
Snabbmeny:
Toppval Flugfångare Vanliga frågor


Olika typer av flugfångare och flugfällor

Det finns olika typer av flugfångare och flugfällor. Vilka du bör välja beror lite på hur stort problemet med flugorna är, var du upplever problemet och om det är inomhus eller utomhus du vill få bort alla flygfän.

Traditionella flugremsor

Du har säkert sett de traditionella flugremsorna som hängs upp i fönster eller på andra platser i hemmet, på vilka tanken är att flugorna ska fastna. De har använts i många år, och för den som bara har begränsade bekymmer med flugor kan den här lösningen vara tillräcklig. Så länge det är någon enstaka fluga som dyker upp och behöver motas under dagens lopp kan de här remsorna fungera alldeles utmärkt. Det är dock viktigt att komma ihåg att effektiviteten trots allt är begränsad. Om du besväras av hundratals insekter varje dag bör du utgå från att du behöver en mer effektiv lösning. Framför allt behöver en större mängd flugor och andra insekter kunna tas om hand på samma gång.

Olika typer av flugfångare och flugfällor

Då finns det andra metoder och hjälpmedel att tillgå. Om du däremot är ute efter en enkel flugfälla att placera i sommarstugan när du inte är där, för att hålla antalet flugor nere tills du kommer nästa gång, kan flugremsor fungera utmärkt. Det finns lite olika varianter även av dessa, men generellt handlar det om klisterremsor som hängs upp eller fästs på vägg eller fönster eller annat plant underlag. De är försedda med lockmedel för att dra till sig flugorna, som sedan fastnar på dem. Det är ofta väldigt billigt att köpa flugremsor. Du kan ofta köpa ett flerpack med mellan 5 och 10 remsor för mellan 50 och 100 kronor. Den här typen av produkt finns både som släta klisterremsor och som flugspiraler, som du säkert också har sett en mängd av genom årens lopp.

Elektriska flugfällor

För den som är ute efter något mer effektivt än flugremsor och spiraler finns bland annat elektriska flugfällor att tillgå. Exakt hur dessa är uppbyggda och fungerar kan variera. Ofta är den uppbyggd som en liten bur av nät, inuti vilken det sitter en lampa som lockar flugor, myggor och andra flygfän till sig. Metalltrådarna i buren är elektriskt laddade, vilket gör att flugorna och myggorna dör när de kommer i kontakt med dem. En fördel med den här typen av fällor är att de är betydligt effektivare än de manuella flugspiralerna och flugremsorna. De kan hantera betydligt större mängder på kort tid.

Om du har stora problem med flugor, myggor eller andra liknande djur kan därför det här vara en tänkbar effektiv lösning. Nackdelen, om någon sådan ska framhållas, är att dessa kostar betydligt mer än spiralerna och remsorna. De enklaste varianterna finns att köpa från cirka 500 kronor, men det finns också mer avancerade modeller som kostar upp emot 2 000 kronor. Det finns även produkter som är ännu dyrare. Vad du får betala beror egentligen på vad du behöver och vill ha. Något som har stor betydelse för kostnaden är hur stor räckvidd man vill att fällan ska ha. Ju större räckvidd och kraft, desto större brukar också kostnaden vid inköp vara. Det är inte ovanligt att en fälla når en räckvidd på 80 kvadratmeter, och det finns även varianter med ännu större räckvidd.

 

Toppval Flugfångare 2023

Vi har valt dessa Flugfångare som våra Toppval.
Välfungerande flug- och insektsdödare med låg strömförbrukning:


 

Kemiska flugfällor

Förutom de elektiska fällorna finns det även en annan lösning som brukar betraktas som effektiv. Det handlar om den kemiska flugfällan. Även denna ansluts till ett eluttag, vilket betyder att du är beroende av att ha närhet till ett sådant för att kunna dra nytta av den här metoden. Den här typen av fälla drar dock inte på långt när lika mycket ström som den elektriska flugfällan. Syftet med att använda denna till eluttaget är att det finns en tablett i fällan som förgasas när den ansluts till elnätet. Ångorna som utsöndras är farliga för flugor, myggor och andra liknande djur. Däremot ska de inte på något sätt vara skadliga för människor eller husdjur, vilket förstås är viktigt. Den här typen av flugfångare eller flugfälla är vanligtvis dyrare att köpa än flugremsor och flugspiraler. Däremot är den billigare än en elektrisk flugfälla. Den kostar ofta någonstans mellan 300 och 600 kronor, även om priserna kan variera en hel del. Variationerna beror på ett flertal faktorer. Varumärke, styrka och beräknad räckvidd är förstås sådana saker som påverkar priset.

Insektsfällor med skrämseleffekt

Insektsfällor med skrämseleffekt

Det är inte alla flugfällor och insektsfällor som faktiskt dödar insekterna. Och egentligen är det väl kanske inte nödvändigt heller. Huvudsaken för dig är förmodligen att de försvinner ut ur ditt hus, ditt stall, din sommarstuga eller vilken plats det nu än är du vill freda från besvärliga flygfän. De insektsfällor som inte dödar de små djuren har istället en annan typ av effekt, närmare bestämt en skrämseleffekt. Fällorna ansluts, precis som de elektriska och de kemiska, fällorna till ett eluttag. De sätter genast igång att verka, och skrämmer bort insekter med hjälp av ultraljud. Det hela brukar sägas vara betydligt mer effektivt än vad det kanske låter, och väldigt många är nöjda med effekten. Metoden kan användas på såväl myggor som flugor och faktiskt även små gnagare som du garanterat vill hålla borta. Många uppskattar just det faktum att inga djur dödas med den här metoden, men att de ändå försvinner från platsen.

Andra metoder

Om du vill få bukt med insektsproblemet, men inte har någon lust att köpa flugfångare, finns det en rad andra metoder du kan testa. De kanske inte är lika effektiva som elektriska fällor, men de kan fungera.

Örter

Det finns ett flertal örter som sägs ha avskräckande effekt på både flugor och andra insekter. Oavsett om du vill hålla insekterna borta från stallet, där de gärna samlas, eller från din bostad eller kanske en sommarstuga, skulle du med andra ord kunna testa att använda några av dessa. Att ha en kryddodling på nära håll kan väl inte skada, eller hur? Några av de örter som brukar nämnas i sammanhanget rölleka, lavendel, oregano, helgonört och ormbunke. Det finns även några andra varianter, men då dessa är giftiga kan det kanske vara en idé i att hålla sig till de ogiftiga örterna först och främst.

Eukalyptus och citronella

Medan vi är inne på det naturliga spåret finns det mer att nämna. Både eukalyptus och citronella kan användas för att hålla flugor, myggor och andra insekter borta. Du kan lägga eukalyptusgrenar här och var i bostaden för att hålla flygfän borta. Det sägs även fungera mot löss för övrigt. Även citronella har en avskräckande effekt på de små djuren. Du kan odla citronella själv och använda, men det går även bra att använda eterisk citronellaolja som går att köpa. Vissa av de flugfällor som går att köpa utsöndrar för övrigt just citronella.

Äppelcidervinäger

Något annat som har en förmåga att skrämma insekter på flykten är äppelcidervinäger. Metoden är väldigt enkel att använda. Du häller helt enkelt upp äppelcidervinäger, som för övrigt kan köpas billigt i vilken livsmedelsbutik som helst, i ett glas. Detta ställer du sedan i det rum där du upplever stora problem med flugor och andra insekter. Du kan placera det i ett fönster, på ett bord, en diskbänk eller var du än tycker att det passar bäst. Tänk bara på att placera det på en tillräckligt stor yta för att du inte ska råka riva omkull det av misstag.
 

Frågor och svar kring Flugfångare

✅ Hur lång räckvidd har flugskrämmor som använder sig av ultraljud?

Det finns olika produkter och dessa har olika räckvidd. Vissa har till exempel en förmåga att verka upp till 45 kvadratmeter, men det finns också de som når både kortare och längre än så. Här är det viktigt att nämna att räckvidden är en av de faktorer som påverkar priset. En flugskrämma med stor räckvidd kan ofta vara dyrare än en mindre effektiv insektsskrämma. Det kan dock ändå finnas en nytta i att satsa på en dyrare, eftersom det annars finns risk att du behöver köpa flera för att täcka in hela ytan. Är du på jakt efter en skrämma med riktigt stor räckvidd finns det de som täcker upp till 100 kvadratmeter. En sådan går att köpa för cirka 500 kronor.


✅ Är elektriska flugfällor farliga för människor?

Nej, de är inte direkt farliga för människor. Däremot är det obehagligt att komma i kontakt med trådarna på grund av högspänningen som definitivt känns även för människor.


✅ Vad är fördelen med att satsa på flugspiraler och flugremsor snarare än något mer tekniskt alternativ?

Det finns faktiskt några fördelar som definitivt är värda att lyfta fram. Den första är priset. Det är mycket billigare att köpa flugspiraler och flugremsor än elektriska flugfällor, kemiska flugfällor eller insektsskrämmor. En annan fördel är att dessa flugfångare är underhållsfria. Du använder dem så länge de fungerar, därefter plockar du ned dem, slänger dem och byter ut dem mot nya. En tredje fördel är att du inte är beredd av eluttag och anslutning till elnätet för att kunna använda dem. De fungerar dessutom lika bra utomhus som inomhus, så länge det finns något att fästa dem i.


Källor:Snabbmeny:
Toppval Flugfångare Vanliga frågorVi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom Lantbruk: