Pallkrage

Vill du odla dina egna grönsaker, eller blommor att plocka in, men inte tycker att ogräsrensning är den roligaste sysslan. Då är en pallkrage eller en odlingslåda det perfekta alternativet för dig.

Bäst Pallkrage
Snabbmeny:
Toppval Pallkragar Vanliga frågor


Odla dina egna grönsaker i en pallkrage

Att hålla ett trädgårdsland öppet och fritt från ogräs innebär oftast mycket arbete. Med en pallkrage eller annan typ av odlingslåda minskar du ogräsrensningen till ett minimum. Dessutom slipper du det hårda jobbet med att gräva för landet, eftersom du kan ställa lådan ovanpå marken. Vill du vara säker på att inget ogräs kommer in i odlingarna underifrån bottnar du med en markduk innan du ställer lådan, eller pallkragen, på plats. Har du problem med sniglar som tar sig in i odlingarna och äter upp din sallad, så blir det problemet betydligt mindre om du odlar i en odlingslåda. Det blir helt enkelt svårare för sniglarna att ta sig upp till odlingen. Det finns också speciella ramar till pallkragar som ska hindra sniglar att ta sig upp över huvud taget.

Fördelar med att odla i pallkrage

Det finns också andra fördelar med att odla i pallkrage. Du kan utnyttja ytan betydligt effektivare eftersom du kan odla riktigt tätt. Eftersom det är enkelt att rensa och sköta odlingarna när du odlar på detta sätt, behöver du inte vara så noga med avståndet mellan plantorna.

Fördelar med att odla i pallkrage

En odlingslåda är, som namnet berättar, en låda som är tillverkad just för att användas vid odling. Men, det går precis lika bra att odla i pallkragar. En pallkrage har ju egentligen en helt annan funktion. En pallkrage kan sägas vara en sorts transportlåda, som används tillsammans med en lastpall. Detta är en transportlösning som funnits mycket länge. Ursprungligen kommer pallkragen från USA, men den kom hit till Europa redan under andra världskriget. På den tiden användes lastpallar med pallkragar framför allt för transporter med tåg, men när allt fler transporter gick via lastbil och andra transportmedel följde lastpallslösningen med. En pallkrage är en ram av trä, med beslag av metall i hörnen. Oftast använder man värmebehandla gran eller furu till kragarna. När man inte använder pallkragen går den att fälla ihop och blir då ett platt "paket". Det år också bra att stapla utfällda pallkragar på varandra, vilket är mycket praktiskt, inte minst när man använder dem som odlingslådor.

Standardmåtten för en helpall är 120 x 80 x 20 cm, och för en halvpall 60 x 80 x 20 cm.

Pallkragsodling - en svensk folkrörelse

Att odla i pallkrage är inte ett alldeles nytt påfund. Det har gått några år sedan de första odlingarna av denna typ presenterades och det blev mycket snabbt ett populärt sätt att odla. Idag kan man nästan säga att pallkragsodling har blivit en svensk folkrörelse. Och det är förstås inte alls särskilt förvånande att så många väljer att odla i pallkrage. Det är, som sagt, ett enkelt och praktiskt sätt att odla, och man behöver inte ens ta fram hammare och spik för att sätta upp odlingslådor i den storlek och höjd man själv vill ha. Och man kan odla det mesta i en pallkrage, eller en odlingslåda. Det vanligaste är kanske att odla sina grönsaker, som sallad, dill och morötter. Men, du kan förstås kryddor, sommarblommor, klätterväxter. Ja, du kan till och med odla bärbuskar i pallkragar. Och det är, som sagt, inte alls särskilt svårt att komma igång med odling i pallkrage eller låda.

 

Toppval Pallkragar 2022

Vi har valt dessa odlingslådor som våra Toppval.
Pallkragar som gör det möjligt för vem som helst att odla sina egna växter, grönsaker och kryddor. Utrustad med rejäla beslag av hög kvalitet och lämpar sig väl för ekologisk odling:


 

Så här odlar du i en pallkrage

Här kommer en enkel beskrivning över hur du gör för att kunna odla på ett enkelt och bra sätt:

 • Jämna till marken där du vill ha din odling och ställ dit din pallkrage. Vill du odla mer kan du givetvis ha flera odlingslådor bredvid varandra.
 • Täck marken i lådan med markduk, för att slippa rotogräs, och häfta fast duken i lådan.
 • Om du ställer två pallkragar på varandra får du en bekvämare arbetshöjd, och du får också plats för mer jord till växterna.
 • Fyll lådan med bra, gödslad jord. Det går åt ungefär fyra säckar jord till varje pallkrage. Fyll lådan till 2/3 för att ha en liten marginal upptill.
 • Blanda gärna i en säck kogödsel i planteringsjorden, så får växterna en riktigt bra jord att växa i.
 • Nu är det bara att så, eller plantera, det du vill odla i lådan. Kom ihåg att vattna noga efter sådd eller plantering.

Stora möjligheter för val av placering

Om du odlar i odlingslåda eller pallkrage kan du ha din odling nästan var som helst i trädgården. Du kan ställa dem direkt på gräsmattan, på gruset eller på berghällen om där är någorlunda plant. Det betyder att du kan utnyttja platser som annars kan kännas ganska hopplösa att odla på. Ett bra tips om du ställer lådan på gräsmatta är att bottna med ett rejält lager gamla tidningar. De fungerar då som spärr mot rotogräs, och när tidningarna förmultnar efter några år är ogräset borta. Höjden på odlingslådan, eller antalet pallkragar, avgörs av hur hög du vill ha din odlingsbädd men också av vad du tänker odla. Ska du odla potatis, morötter eller annan gröda med djupa rötter behöver du ha minst två, kanske tre, pallkragar på varandra.

Om du odlar i odlingslåda eller pallkrage.

Odla potatis eller morötter

Om du odlar i odlingslåda eller pallkrage kan du ha din odling nästan var som helst i trädgården. Du kan ställa dem direkt på gräsmattan, på gruset eller på berghällen om där är någorlunda plant. Det betyder att du kan utnyttja platser som annars kan kännas ganska hopplösa att odla på. Ett bra tips om du ställer lådan på gräsmatta är att bottna med ett rejält lager gamla tidningar. De fungerar då som spärr mot rotogräs, och när tidningarna förmultnar efter några år är ogräset borta. Höjden på odlingslådan, eller antalet pallkragar, avgörs av hur hög du vill ha din odlingsbädd men också av vad du tänker odla. Ska du odla potatis, morötter eller annan gröda med djupa rötter behöver du ha minst två, kanske tre, pallkragar på varandra.

Jorden värms upp snabbare

Att odla i låda eller pallkrage har många fördelar. Det är först och främst ett effektivt sätt att ha kontroll på odlingarna. Det är enkelt att styra vattning, gödsling och ogräsrensning när allt finns samlat inom lådans ramar. Eftersom odlingen är upphöjd värms jorden upp snabbare, vilket innebär att du kan börja odla lite tidigare på våren. Dräneringen blir också bättre vilket gör att du kan odla växter som är känsliga mot stående väta. Kanske kan du till och med odla sådant som vanligtvis inte är riktigt härdigt i din odlingszon om du använder dig av odlingslådor och pallkragar.

Spaljéer, drivbänksfönster och andra tillbehör

Spaljéer, drivbänksfönster och andra tillbehör

Du kan odla mer på en liten yta, och om du har en liten trädgård spar du massor av värdefull yta genom att odla på detta sätt. Du kan dessutom få användning för områden i trädgården som annars setts som omöjliga att odla på. Det är billigt, lätt och praktiskt att odla i pallkrage, och du kan odla i stort sett vad som helst här. Det finns också spaljéer, drivbänksfönster och andra tillbehör till pallkragarna så att du kan bygga upp en snygg och funktionell odling av dina pallkragar.
 

Frågor och svar kring Pallkragar

✅ Vad kan jag odla i en pallkrage?

Du kan odla i princip vad som helt i en pallkrage. Exempelvis:
 • Grönsaker - Vanligt är att man odlar grönsaker som rotfrukter, sallat, lök, bönor och kryddori pallkragen.
 • Bärbuskar - Krusbär, vinbär och hallon funkar jättebra.
 • Kryddor - T.ex salvia, timjan och andra favoritkryddor.
 • Blommor - både sommarblommor och perenna trivs bra i en odlingslåda.
 • Rabarber, jordärtskockor och piplök - är andra favoriter som funkar fint.
Viktig att tänka på är jordens sammansättning. Vilket jorddjup behöver respektive gröda.
Här hittar du de pallkragar vi rekommenderar.


✅ Vilken tid på året planterar man i pallkrage?

Eftersom att pallkragar är upphöjda så blir jorden i dem fortare varm och dräningen är bättre. Du kan med andra ord starta odlingen lite tidigare på våren. Läs intruktioner och anvisningarna på de fröpåsar du har. Där ser du rekommendationer för när man kan börja sin plantering, du kan starta något tidigare om du planterar i en pallkrage.


✅ Vilka är fördelarna med att odla i pallkrage?

 • Det är ett billigt och effektivt sätt att odla på.
 • Du kan starta din odling tidigare på våren i en pallkrage, eftersom jorden fortare blir varm.
 • En pallkrage sparar plats och du kan odla mycket tätare.
 • Du sliper gå på jorden utan kan sköta din odling från sidan av lådan.
 • Gödsling, vattning och ogräsrensningen blir enklare.
 • Bättre dränering.
 • Du odla på många ställen som annars hade varit svåra att odla på. Exempelvis på din balkong, på berg eller på terassen.


Källor:Snabbmeny:
Toppval Pallkragar Vanliga frågorVi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom Plantering: