Vindskydd för häst: 3 bästa Väderskydden för hästar (bäst i test)

Har du tidigare haft dina hästar uppstallade på box, men överväger nu att gå över till lösdrift? Det finns mycket att vinna på detta, men det gäller naturligtvis att du planerar ordentligt innan du slår till och gör planerna till verklighet. Du behöver se till att allt är noga genomtänkt så att hästarna kan få en behaglig tillvaro. Du behöver bland annat fundera över hur du ska lösa det med vindskydd för hästarna. Du kan naturligtvis bygga ett helt på egen hand om du är van vid snickeriprojekt och om du är beredd att lägga ned den tid och det arbete som krävs. Om du däremot vill lösa det på ett enklare och snabbare sätt finns det vindskydd att köpa, oavsett om du behöver ett relativt litet för ett par hästar, eller ett stort för ett flertal hästar.

Bästa Vindskyddet för hästar

Toppval Vindskydd för häst Vanliga frågor


Fördelar med lösdrift

Det finns gott om fördelar med lösdrift framför box. Innan vi går närmare in på dessa bör vi dock gå igenom som hastigast vad lösdrift egentligen är för något. Det är inte helt givet att alla vet detta. Lösdrift innebär helt enkelt att hästen lever ute i frihet, inom ett begränsat område naturligtvis, tillsammans med sina flockvänner. De går ute året runt, dygnet runt, med tillgång till vindskydd. Med detta utrett ska vi då titta på vad som talar för att gå över från vanlig stallvistelse på box till lösdrift.

Det finns en hel del punkter på den positiva listan. Bland annat bör det naturligtvis tas i beaktning att det här är ett naturligare beteende för hästar än att stå uppstallade på box. Att kunna gå ute året runt är något som hästar gjort förut i alla tider. Det är gynnsamt för det naturliga flockbeteendet. Dock ska du komma ihåg att det inte alltid är enkelt till en början. När du släpper ihop hästarna i en lösdrift behöver de hitta sina platser i flocken. Det är inte något som avklaras på någon timme. Det kan ta flera dagar, ibland veckor. Detta är något du bör vara förberedd på.

Förbättrad hälsa

En effekt som man kan se att lösdrift ger är friskare hästar både fysiskt och mentalt. En häst som vistas ute kan röra sig på ett helt annat sätt än en häst som står inne i en box. Just rörligheten är något som är positivt för hästens tarmar. Det är även något som är gynnsamt för leder och muskler. Det är inte bara den ökade rörligheten som är positiv för muskler, leder och tarmar. Även det faktum att hästarna själva får styra sin tillgång till mat och vatten är fördelaktigt. Detta är något som kan vålla viss nervositet i början för hästägarna. Med en häst som står uppstallad vet du som ägare precis hur mycket hästen äter och dricker. Med en häst på lösdrift har du inte längre den kontrollen. Detta är en tanke som du förmodligen vänjer dig vid snabbt, men för vissa kan det kännas svårt i början.

fördelar med lösdrift framför box

Mindre praktiskt arbete

Det blir också mindre praktiskt arbete när hästarna går på lösdrift. Mockningen tar till exempel inte alls lika mycket tid i anspråk när hästarna rör sig fritt ute på det här sättet. Naturligtvis behöver de fortfarande utfodras dagligen och varje häst behöver naturligtvis tittas till för att se att de mår bra. Däremot blir det inte så mycket arbete runt in- och utsläpp som i ett vanligt stall. Det blir helt enkelt inte fråga om stallsysslor i samma utsträckning.

Viktiga krav

Om du vill låta dina hästar gå på lösdrift behöver du tänka igenom beslutet noga och framför allt behöver du planera ordentligt. Det är inte bara att leta upp en hage och släppa ut hästarna. En mycket viktig del som måste finnas på plats innan det kan bli tal om lösdrift, är att få ett bra vindskydd på plats. De allra flesta väljer att köpa ett av de vindskydd för häst som finns att köpa. Du kan hitta dem i gott om olika butiker, men det förmånligaste priset får du generellt om du väljer att handla på nätet, precis som med så många andra varor. Tänk på att titta noga på de olika vindskyddens storlek innan du bestämmer dig. För att kunna fatta ett riktigt beslut behöver du naturligtvis veta hur många hästar som kommer att ingå i flocken.

Det vindskydd du ställer upp ska nämligen vara robust och rejält och det ska vara tillräckligt stort för att samtliga hästar i flocken ska kunna söka skydd där samtidigt. Tänk också på att det ofta rekommenderas att du har flera olika vindskydd. Att ha en ligghall dit hästarna kan söka sig för att vila, och ett annat där hästarnas vatten och foder placeras kan vara en god idé. Vindskydd finns att köpa i en rad olika storlekar, så oavsett flockens storlek bör inte detta vålla några bekymmer. Se också till att välja ett alternativ där ingången eller ingångarna är tillräckligt stora för att säkerställa att det inte blir någon trängsel som kan leda till skrämda hästar och i värsta fall skador till följd av detta.

Toppval Vindskydd för hästar 2024

Vi har valt dessa Vindskydd för hästar som våra Toppval.
Ger djuren skydd mot insekter och sol på sommaren och på vintern mot blåst och nederbörd.

1. Vindskydd 6 x 6 M

Om du vill kunna ha dina hästar ute även när vädret inte är så fint kan ett vindskydd behövas. Det finns naturligtvis gott om olika alternativ men det här vindskyddet med måtten 6 x 6 meter är passande för väldigt många på grund av sin storlek. Här finns det utrymme för flera hästar. Där taket är som högst är höjden 4 meter. Det finns tre stängda sidor på vindskyddet och en öppen sida. Duken är tålig och robust för att hålla även när vinden är riktigt hård. Viktigt att tänka på är att du behöver införskaffa fotbågegrindar separat om du inte redan har sådana.

Du vet förstås redan att ett vindskydd ger dina hästar bra skydd mot vind men det kan vara bra att tänka på att dina djur även kan få skydd när solen är som starkast eller när det regnar rejält. En annan stor fördel är att hästarna kan söka skydd mot insekter i ett skydd som detta.

Kolla priset

2. Vindskydd 4 x 4 M – Modell 2020

När du har hästar behöver du fundera över hur du ska kunna göra deras utomhusmiljö så hälsosam och bra som möjligt. Det är en mycket god idé att se till att de har ett rejält vindskydd i sin hage. Hur stort vindskyddet behöver vara beror förstås på hur många hästar som ska kunna vistas där, men om du inte har så många hästar kan detta skydd som är 4 x 4 meter vara det mest passande valet. Det ger ett bra skydd mot vind och nederbörd, men viktigt att komma ihåg är att hästarna även skyddas mot såväl insekter som stark sol. När det kommer till nederbörd är det dock viktigt att tänka på att vindskyddet ger ett bra skydd mot regn, medan snö kan få taket att rasa in vid för hög belastning.

Duken på det här skyddet är både UV-tålig och vattentät vilket gör att den står emot hårt väder på ett bra sätt under lång tid. För att säkerställa god effekt behöver du regelbundet se till att duken på skyddet är ordentligt sträckt.

Kolla priset

3. Vindskydd 3X3 m – Modell 2020

Vindskydd finns som du säkert vet i olika storlekar och om du har ett fåtal hästar som behöver kunna söka skydd mot allt från vind till insekter och sol, kan detta skydd vara ett lämpligt alternativ. Det har måtten 3 x 3 meter vilket innebär att det finns utrymme för ett par hästar samtidigt som det inte tar upp allt för mycket utrymme i hagen. Den kommer med en robust PVC-duk som står emot både solens strålar, hård vind samt nederbörd som regn och snö.

Även om duken står emot snö på ett bra sätt är det viktigt att tänka på att det inte får samlas för stora mängder snö på taket, eftersom det då kan gå sönder och rasa in. Taket på vindskyddet är välvt och även detta står emot både nederbörd och vind på ett bra sätt. För bästa effekt är det viktigt att komma ihåg att sträcka duken med jämna mellanrum.

Kolla priset

Ett bra vindskydd

Det räcker inte med att ett vindskydd ska vara tillräckligt stort för att ge plats för flockens alla djur. Det finns förstås fler krav för att ett vindskydd ska kunna räknas som bra. Att ventilationen är bra är till exempel väldigt viktigt. Det är också av mycket stor vikt att alla de krav som Jordbruksverket ställer efterlevs. Konstruktionen bör vara solid och stabil, och det är en fördel om formen gör att regnvatten och snö lätt faller ned från taket, så att det inte samlas och tynger ned taket, vilket annars kan leda till en säkerhetsrisk i långa loppet. Vidare bör du se till att välja ett vindskydd som är konstruerat på ett sätt som gör att vinden inte kan ta tag i det och blåsa bort det, även om vinden tidvis kan bli hård.

Ett bra vindskydd

Vindskydd även utan lösdrift

Du behöver inte ha hästar som går på lösdrift för att kunna ha nytta av ett rejält vindskydd. Du kan mycket väl ställa upp ett skydd mot vinden i hagen även om dina hästar bara vistas ute på dagtid. När regnet och de hårda vindarna kommer är det många hästar som tycker om att kunna söka skydd, inte minst när de ska äta eller vila. Då kan vindskyddet komma väl till pass.

Prisnivån på vindskydd

Eftersom vindskydd kan vara väldigt varierande i storlek säger det sig självt att priserna varierar rejält. Även de existerande skillnaderna i material och konstruktion gör att prisnivåerna är väldigt olika. Vindskydd med en storlek på 6 x 6 meter kan du ofta köpa för mellan 20 000 och 30 000 kronor, även om det naturligtvis i vissa butiker kan förekomma att du hittar såväl billigare som dyrare alternativ. Om du har särskilda krav på materialet och är ute efter en viss typ av tak kan du få betala mer. Då kan du komma att upptäcka att vissa alternativ kostar mellan 50 000 och 60 000 kronor. Vi rekommenderar dock att du inte tycker att de stora skillnaderna i pris är märkliga. Ofta finns det konstruktionsmässiga skillnader som gör de stora variationerna befogade.

Vindskydd även utan lösdrift

Om du har några små ponnyer behöver inte vindskyddet vara lika stort. Du kanske kommer fram till att det räcker med ett vindskydd som är 3,3 x 6 meter. Då kan du hitta ett bra alternativ för mellan 8 000 och 15 000 kronor. Naturligtvis finns det även här dyrare alternativ om du har mer specifika krav.

En ekonomisk vinst på sikt
När du ska gå över från vanlig uppstallning till lösdrift kan det tyckas som en dyr affär. Du behöver se till att hästarna har stora marker att ströva på och du behöver införskaffa och montera en ligghall och ett bra vindskydd där utfodring kan ske. Just ligghallen och vindskyddet är två saker som kostar en del, beroende på vilka alternativ du väljer att satsa på. Du bör dock tänka på lösdriften som en långsiktig investering. Dels kommer du vinna på det i och med att du troligtvis får friskare hästar och färre skador, något som leder till minskade veterinärkostnader, dels är det kostnadseffektiv att ha häst på lösdrift. Det ger lägre uppstallningskostnader och en mer kostnadseffektiv foderutgift. När du väl har sett till att lägga grunden för en väl hanterad lösdrift kan du med andra ord vänta dig goda vinster, både hälsomässigt och ekonomiskt.

Frågor och svar kring Vindskydd för hästar

✅ Hur bör ett vindskydd i en lösdrift utrustas?

Det är en bra fråga. Det är nämligen viktigt att tänka på att vindskyddet och ligghallen ska vara bekväma för hästarna. I ligghallen bör det bottnas med strö eller halm, så att det blir skönt för hästen att ligga ned. Det är också viktigt att det finns el i nära anslutning, så att vattnet kan hållas varmt under vintern när utomhustemperaturen söker sig ned under nollan.

✅ Är det svårt att montera de vindskydd som finns att köpa i butik?

Det kan variera från produkt till produkt. Oftast är det inte speciellt svårt, men det är en stor fördel att vara några stycken som hjälps åt. Vissa företag som säljer den här typen av produkter erbjuder även hjälp med montering, naturligtvis mot en kostnad.

✅ Håller de tak som är tillverkade i PVC-plast för regn och vind?

Ja, de är tillverkade för att hålla för de flesta väderförhållanden, så om de monteras på en solid stomme håller taket även för kraftigt regn och hård vind.

Källor:

Toppval Vindskydd för häst Vanliga frågor

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin