Köpa fågelmatare: 3 bästa Fågelmatarna (bäst i test)

Bäst Fågelmatare

Toppval Fågelmatare Vanliga frågor


Att mata fåglar är ett bra sätt att kombinera nytta med nöje. Du gynnar fåglarna så att de får mat när de har svårt att komma över maten ute i naturen, och samtidigt får du en chans att studera dem på nära håll. Att ha ett fågelbord, eller en fågelmatare, i närheten av huset ger trädgården en extra dimension. Kanske du till och med har tur att få in en riktigt rar fågel i din trädgård. Fågelmatare och en fågelvänlig trädgård är alltid positivt för fågellivet även om åsikter och teorier om fågelmatning inte alltid är överens. Om du gör rent fågelbordet eller fågelmataren ibland kommer matningen att vara en tillgång för både dig och fåglarna.

Placering av fågelmataren

Var ska man bäst placera fågelmataren? Alla trädgårdar ser olika ut så det kan vara svårt att ge generella råd om var man ska placera sitt fågelbord, eller den anordning man använder sig av för matning av fåglarna. Men, det är bra att sätta upp fågelmatningen nära buskar, eller grenar, så att fåglarna snabbt och lätt kan ta skydd vid eventuell fara. Vet du om att det finns många katter i närheten, är det bra att se till att placera fågelbordet så att det är svårt för en katt att smyga sig på fåglarna utan att bli sedd. Det är ju alltid kul att kunna se fåglarna inifrån, men tänk på att fågelmatning inte bara lockar fåglar, utan också möss och råttor. Därför är det bra att placera matningen en bit från huset. För att undvika gnagarna är det också bra att städa runt och under matningen regelbundet.

Lugn och ro när de äter
Man skulle kanske kunna lägga ut maten till fåglarna direkt på marken, men det medför många risker både för fåglarna och för dig. Det är bra att använda sig av fågelmatshållare där fåglarna inte sitter i maten, eftersom detta medför smittorisk. Att ha maten i fågelmatare eller på fågelbord gör också att man minskar risken att möss och andra djur äter upp maten. Dessutom är det säkrare för fåglarna att sitta och äta vid ett fågelbord som är placerat så att de lätt kan ta skydd. Fåglarna behöver, precis som vi, lugn och ro när de äter och det får de bäst vid fågelbord som är avsedda för ändamålet.

Var ska man bäst placera sin fågelmatare? Här får du svaret.

Frö, nötter eller talgbollar?

Ett traditionellt fågelbord kan fyllas med olika läckerheter, medan det finns många olika fågelmatarstationer som är avsedda för speciella typer av fågelmat. Du kan bjuda fåglarna på frö, nötter eller talgbollar, och dessa kan då serveras i matare som är avsedda för den speciella fågelmaten, vilket gör att fåglarna lättare kommer åt sin favoritmat, samtidigt som mataren ser till att så mycket som möjligt av fodret går till fåglarna och inte hamnar på marken till råttor och möss.

Toppval Fågelmatare 2024

Vi har valt dessa Fågelmatare som våra Toppval.
Stilfulla matare och fröautomater som får småfåglarna att trivas utanför din husknut.

1. Fågelmatare för frö

Om du vill kunna mata fåglar hemma behöver du förstås en bra fågelmatare. Detta är något som definitivt inte behöver kosta mycket, och det är enkelt att montera en sådan. Det gäller dock att du väljer rätt modell. Just den här fågelmataren är avsedd för matning med frön och den levereras färdigmonterad. Det innebär att du kan hänga upp den och fylla den med frön direkt du kommer hem med den. Uppstartssträckan är med andra ord obefintlig.

Du kan antingen hänga upp den här mataren i den metallring som sitter på, eller sätta den på en stolpe vilket möjliggörs av det stolpmonteringsfäste som också följer med. Du kan fylla den här fågelmataren med antingen fröblandningar eller mix av nötter och frön. Den rymmer en volym på 1 liter. Förutom att det är lätt att komma i gång och börja använda den här produkten uppskattas den också för att den är estetiskt tilltalande. Dess stilrena design gör att den passar vid så gott som vilket hus som helst.

Kolla priset

2. Fågelmatare för talgboll

När du ska mata småfåglar kan du välja att ge dem fågelfrön eller talgbollar. Det är inte så att det ena är att föredra framför det andra. Däremot är det viktigt att du köper en fågelmatare som är anpassad för den typ av fågelmat du väljer. Den här fina fågelmataren är avsedd för talgbollar. Det är en spiral som du placerar bollarna i, där de hålls på plats ordentligt medan fåglarna äter.

När du ska mata fåglarna med talgbollar plockar du först bort nätet från bollen för att sedan placera den i den här spiralen. Fåglarna kan sedan flyga och sätta sig på fågelmataren när som helst och äta av talgbollen tills den är slut. Med en matare av den här typen minimerar du det spill som uppstår vid sidan av. Det gör att du kan mata fåglar utanför din bostad, utan att du behöver ha fågelmat liggande överallt runt omkring.

Kolla priset

3. Fågelmatare Granngården Torn

Många fågelmatare liknar varandra utseendemässigt men den här varianten är helt annorlunda. Den har ett utseende som gör att man verkligen lägger märke till den och den kommer definitivt att tilltala familjens yngsta medlemmar. Den här fågelmataren har utseendet av ett torn och den är avsedd för matning med fågelfrön. Det här är alltså inte en matare för talgbollar.

Att den här fågelmataren pryder sin plats råder det ingen tvekan om, men kommer fåglarna att lockas till den? Sannolikheten är stor, och när de väl kommer dit kommer de att kunna äta gott om fågelfrön. Den rymmer nämligen 1,5 liter frön, vilket är betydligt mer än många andra matare har plats för. Taket på tornet är rött medan själva tornet har en vit bakgrund med fina detaljer föreställande gröna löv och fina fönsterdetaljer som gör den här matplatsen för fåglar till något alldeles extra. Om du inte bara vill mata fåglarna, utan även vill dekorera där hemma, är den här fågelmataren helt klart ett lämpligt val.

Kolla priset

Fåglarnas favoritmat

De flesta fåglar äter den mat de kommer över, men det finns förstås vissa fågelarter som föredrar en speciell typ av föda om de bjuds på den. Om du sätter upp fågelmatare för många olika sorter av mat kan du locka fler fågelarter till din trädgård. Det är förstås inte säkert att du får se nötkråkor i din trädgård om du bjuder på hasselnötter, men chansen att få en speciell art på besök är förstås större om du matar med mat som just den fågeln tycker om. Även om de flesta fåglar äter den mat som finns, kan det vara bra att ha lite koll på vilka fåglar som föredrar vad. Så här kommer ett litet menytips på hur du lockar till dig dina favoitfåglar:

  • Solrosfrön och hampafrön lockar sparvar, finkar och mesfåglar.
  • Havre är maten du ska duka upp för gråsparvar och gulsparvar
  • Med äpplen i matningen är det stor chans att ditt fågelbord får besök av trastar, rödhake, sidensvans och svarthätta
  • Talg, kokosfett, ister eller osaltat smör ( gärna kletat på trädstammar) är mums för hackspettar, nötväcka, trädkrypare och mesfåglar
  • Jordnötter för hackspettar, mesfåglar, siskor och nötskrika

Solrosfrön och hampafrön lockar sparvar, finkar och mesfåglar.

Göra egna talgbollar?

Att lägga ut bröd till fåglarna är ett gammalt knep, och det fungerar också bra med ostbitar och russin. Det går också att göra egna talgbollar om du inte vill köpa färdiga. Det finns alltså mycket att bjuda fåglarna på, så det är en bra idé att satsa på bra fågelbord och fågelmatare så att du kan lägga ut maten på ett sätt som gynnar både dig själv och fåglarna.

Det finns en del myter förknippade med fågelmatning. Man får, till exempel, ofta höra att riskorn skulle utgöra en fara för småfåglar, men det är faktiskt en myt. Har du riskorn över kan du mycket väl ge dem till fåglarna. Det finns heller inget belägg för att det skulle vara farligt för fåglarna att fortsätta mata dem året runt. Under sommaren har fåglarna ett dukat bord ute i naturen och behöver kanske inte din hjälp på samma sätt men det finns ingenting som tyder på att det skulle vara skadligt för fåglarna med matning sommartid. Naturligtvis kan det finnas större risk för spridning av salmonella och andra sjukdomar under den varma årstiden, så det gäller förstås att vara extra noga med att hålla rent vid fågelmataren eller fågelbordet om du vill fortsätta med matningen även efter vintern.

Viktigt med fågelmatning.

Anpassa till fågelart

Det finns massor av olika fågelbord, talgbollshållare, fröautomater och fågelmatare och ibland är det inte alltid så lätt att veta vad man ska välja. Men, det stora utbudet är till för att du ska kunna anpassa till fågelart, typ av mat eller åtkomlighet. Det finns massor av alternativ om du vill placera matningen på din bakgård i ett träd, på staketet eller helt enkelt där det passar dig bäst. Fundera på vilken typ av mat du vill servera och om det är några speciella fågelarter du värnar lite extra om. Tänk också efter var du vill ha din fågelmatning, för att hitta de alternativ som är bäst för dig.

Frågor och svar kring Fågelmatare

✅ Var bör man placera en fågelmatare?

Det finns flera tips som kan vara till hjälp när det gäller placeringen av fågelbord. Det kanske allra viktigaste är att du bör placera fågelmataren i närheten av buskar och träd. Det finns flera fördelar med detta, men framför allt ger det fåglarna möjlighet att ta skydd om det dyker upp katter eller andra rovdjur som kan innebära en fara för dem. Det finns även många fågelarter som helst plockar med sig maten och sitter på en gren i ett träd eller i en buske och äter den. Detta behov blir också tillgodosett om du placerar mataren på detta sätt. Vidare bör du tänka på att fågelbordet inte bör vara placerat på ett sätt som gör att det ökar risken för kollisioner med fönster. Vad gäller fönster kan det förstås också vara klokt att placera fåglarnas matplats så att du faktiskt ser den från ditt fönster. Det är dessutom viktigt att komma ihåg att fågelbordet inte bör befinna sig allt för nära marken. Anledningen till detta är förstås i första hand att det inte ska vara någon enkel match för katter att komma åt fåglarna när de äter. Här hittar du våra Toppval av Fågelmatare.

✅ Vilken typ av mat är det bäst att lägga ut vid fågelbordet?

Det beror till viss del på vilken typ av fåglar det är du främst försöker locka till din trädgård. Rent generellt kan det vara klokt att erbjuda varierad mat och kanske även flera sorter. På så sätt kan du locka många olika arter till ditt fågelbord. Kom ihåg att du inte behöver gå och köpa en massa olika sorters fågelmat. Det går precis lika bra att tillverka egen mat hemma som du kan lägga ut vid fågelmataren. Du kan också testa dig fram. Kanske upptäcker du relativt snabbt att någon typ av mat oftast lämnas kvar. Då kan du, om du ser en ihållande trend, plocka bort den och ersätta den med något annat.

✅ Bör det finnas vatten tillgängligt vid fågelbordet?

Fåglar behöver ha tillgång till vatten, och det kan vara en klok idé att placera fågelmataren i närheten av en vattenkälla. Det kan handla om en trädgårdsdamm där det finns rent vatten, men det går också alldeles utmärkt att placera ut ett grunt vattenbad i närheten av bordet, där fåglarna kan tillgodogöra sig vatten före eller efter att de ätit.

✅ Får man ha fågelmatare uppsatt om man bor i hyreslägenhet eller bostadsrätt?

Här är det viktigt att du rådgör med hyresvärden eller bostadsrättsföreningen innan du placerar ut matstationen. Det kan nämligen finnas både regler och rekommendationer som du behöver förhålla dig till. En anledning till att vissa hyresvärdar motsätter sig detta är att fågelbord kan dra till sig råttor och andra skadedjur. Det kan därför finnas regler som säger hur nära bostaden ett fågelbord får placeras ut. Hör dig för innan du gör dina inköp. Även om du vill mata fåglarna i området är det viktigt att du inte gör något som kan leda till att du blir avhyst.

Källor:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin