Köpa Värprede: 3 bästa Hönsreden & Värpreden (bäst i test)

Bäst Värprede

Toppval Värpreden 2024 Vanliga frågor


Värpreden för perfekt värpning.

Höns blir snabbt ett trivsamt inslag i trädgården, och att kunna gå ut och plocka sina egna frukostägg är förstås en stor lycka. För nog smakar de färska äggen mycket bättre än de du köper i butik, även om du brukar välja ekologiska ägg.

Många tror att man också måste ha en tupp i hönsgården för att få ägg, men så är det inte alls. Hönsen klarar sig faktiskt bra utan tuppen, och de kommer att producera många ägg ändå. Om du ändå vill ha en tupp är det klokt att tala med grannarna först. Det är nämligen inte alla som uppskattar att bli väckta klockan fem varje morgon.

Hönsreden för perfekt värpning.

När du planerar för dina höns handlar det i första hand om att skaffa ett bra hönshus, en hönsgård och alla de tillbehör som behövs för att ge hönsen en bra miljö. Ett hönshus kan man bygga själv, och det finns massor av modeller att välja på. Allt från ett enkelt, fyrkantigt hus till kreativa skapelser som blir ett både roligt och snyggt inslag i trädgården. det finns också många färdiga hönshus att välja på om du inte tillhör de händiga, eller om du helt enkelt inte har lust att lägga din tid på byggande. Tänk på att det finns regler och bestämmelser som talar om hur stort utrymme varje höna måste ha, hur redet ska se ut och hur du behöver utrusta hönshuset. Bland annat ska golvet vara ganska plant och får inte ha en lutning som är större än 12 %, och det minst en tredjedel av golvet ska vara täckt av strö.

Ett vanligt hobbyhönshus är oftast bara i en våning och då får du ha högst 9 höns per kvadratmeter om hönsen inte väger mer än 2,4 kg. Väger de mer behöver de större utrymme och du får bara ha 7,5 hönor per kvadratmeter. På samma sätt ska vattentråg och mattråg anpassas så att alla hönor får plats. Om trågen är raka ska varje höna ha minst 25 centimeters utrymme vid vattenhon, och minst 10 centimeter vid mattråget. Använder du dig av runda tråg behöver utrymmet inte vara riktigt lika stort.

De 3 bästa Värpredena 2024

Vi har valt dessa Hönsreden som våra Toppval.
Bra reden som passar till flera hönor.

rekommenderat värprede

>> Beställ värprede online.


1. Värprede från P-Lindberg

Om du har höns eller planerar att skaffa behöver du se till att de har det de behöver i form av hönshus och värpreden. När det gäller det sistnämnda finns det en hel del modeller att välja på. Just den här varianten har en rad fördelar. Redet kommer med anvisningar som beskriver hur det ska monteras och själva monteringen är enkel.

Värprede från P-Lindberg

Värpredet är försett med en sittbräda som placeras inne i huset. Längden på det här redet är 85 cm medan bredden är 37 cm. Vad gäller höjden är den 48 cm. Detta är med andra ord ett rejält värprede där hönorna kan vistas när de behöver vila eller när det är dags att lägga eller ruva ägg. Om du vill ge dina höns en så fin miljö som möjligt är ett rejält tilltaget hönshus och den här typen av värprede en mycket bra start. Här finns det gott om utrymme när vilostunden närmar sig.

Kolla priset

2. Värprede – Poppis

Ett värprede kan se ut på många olika sätt och det kan även vara tillverkat i olika typer av material. Om du gillar rent trä kommer du förmodligen fastna för det här fina redet. Det är byggt i två våningar och materialet som använts är poppelträ. Redet är mycket stilrent och enkelt i sitt utförande, vilket gör att det är lätt att få att passa in oavsett omgivningar.

Värprede - Poppis

Det här värpredet är rejält och om du har en grupp som innehåller upp till 10 hönor kan detta vara av lämplig storlek. En stor fördel med just den här produkten är att den är lätt att montera. Du behöver inte ha några särskilda förkunskaper och heller inga verktyg för att kunna sätta ihop värpredet på ett korrekt sätt. Redet väger 3,2 kg och längden är 30 cm. Det är 35 cm brett och 83 cm högt. Det märks både på måtten och utseendet att detta främst sträcker ut sig på höjden snarare än bredden.

Kolla priset

3. Värprede Ryom med 2 fack

Om du vill ha ett värprede till dina hönor som är både rejält och fint har du ett passande produktalternativ här. Här får du ett fint rede med två fack där det också finns uppsamlare för äggen i botten samt filt som tar bort risken för stötar. Värpredet är tillverkat av skiva och plywood medan golvet är i hållbart gummi som gör hela värpredet mer tåligt och robust.

Värprede Ryom med 2 fac

Redet kommer med förborrade hål vilket är praktiskt eftersom det gör att du snabbt och lätt kan hänga upp detta i hönshuset. Varje fack har måtten 28x30x30 cm och värpredet i helhet kommer med måtten 60x50x40/60 cm. Den kanske klaraste fördelen med just den här produkten är att du lätt kan göra rent redet vilket bidrar till att göra detta till en väldigt hygienisk produkt. Det är lätt att hålla efter och sköta redet, vilket gör att du verkligen kan njuta av din hönshållning. Att hämta äggen som hönorna lägger är också enkelt i detta rede.

Kolla priset

Hur vi väljer ut och betygsätter produkter

Vi jämför och sammanställer de produkter som vi anser är de bästa på marknaden utifrån ett antal kriterier.  Vi samarbetar med många butiker och e-handlare och även om det kan ha en inverkan på vilka produkter vi väljer att recensera är det ändå vårt team som gör en professionell bedömning av vilka som faktiskt är bäst. Våra rekommendationer stöds av denna bedömning. Följande parametrar är något vi tar med i varje bedömning:

  • Tester som gjorts på produkten tidigare av experter online eller publicerade i facktidskrifter.

  • Produktrecensioner och produktomdömen från kunder.

  • Jämförelse av produktspecifikationer, funktioner och kapacitet för respektive produkt.


Drömmer du, som så många andra, om en gård på landet där du kan ha lite djur, och leva nära naturen. Eller har du kanske redan en bondgård, eller ett hus utanför stan, och skulle vilja ha några höns gående i trädgården? Höns är populära djur, inte minst för att det går bra att hålla dem även om man inte kan skaffa sig en gård. För att ha djur som hästar, kor och grisar, behöver man både mark och lämpliga byggnader. Ett hönshus till ett mindre antal höns, kan man enkelt sätta upp också i en vanlig villaträdgård. Det brukar heller inte vara några problem med att få ha höns, men man måste givetvis tala med kommunen först, för att ta reda på vilka bestämmelser som gäller i den aktuella kommunen.

Tillräckligt stort så att hönorna får plats

Hönshuset ska vara tät och om du tänker använda det på vintern bör det förstås också vara isolerat. Bor du där det är kallt behöver du nog också ha uppvärmning under vintern. Hönshuset ska också vara så stort att du får plats med reden till hönorna. Flera hönor kan mycket väl dela på ett rede, men det måste förstås vara tillräckligt stort så att hönorna får plats. Det finns bestämmelser för hur stor plats varje höna ska ha i ett rede, och du kan hitta alla regler och bestämmelser på Jordbruksverkets hemsida.

Det finns många olika värpreden att köpa. De flesta är indelade i fack, så att varje höna har sin egen ”lägenhet” i redet. Genom att köpa färdiga reden kan du också försäkra dig om att du har reden som är godkända. Hönsreden, eller värpreden, finns i flera olika modeller, storlekar och material. Reden i plast och metall är de mest hygieniska, och de är lätta att göra rena. Här trivs inte löss och annan ohyra lika bra som de gör i reden av trä. Men, reden i trä ger en genuin känsla och är förstås fina att se på. Så vilket material du väljer på värpreden är en fråga om tycke och smak, och om hur lättskötta reden du vill ha.

Har du bara några få höns, och inte behöver mer än ett fåtal reden behöver ju rengörandet inte vara så betungande även om du väljer trä. I ett stort hönshus med många reden väljer man kanske hellre plast eller metall för enkelhetens skull. Det finns också värpreden av trä som är inredda med en matta av plast, som är lätt att ta ut och göra rent. Det går alltså att välja ett rede i trä även om du vill ha ett så hygieniskt och lättskött rede som möjligt.

värpreden av trä som är inredda med en matta av plast

Olika modeller och konstruktioner

Men det är inte bara materialet som skiljer mellan olika reden. Det finns också många olika modeller och konstruktioner. Det stora utbudet gör att det är lätt för alla att hitta värpreden som passar, oavsett hur man vill inreda sitt hönshus. Du kan, till exempel, välja om du vill ha ett rede där äggen plockas ut fram, bak eller åt båda håll.

Stort utbud av hönsreden

Ett bra knep för att få hönorna att värpa på plats är att lägga ett redägg i varje fack på redet. Redägg kan du oftast köpa där du köper värpreden och andra tillbehör till dina höns.

Frågor och svar kring Värpreden

✅ Vad bör man tänka på vid val av värprede?

Det kanske mest uppenbara att fundera över är hur många höns som ska rymmas i redet. Det här har stor betydelse för vilket alternativ du ska satsa på, då det finns såväl stora som små reden på marknaden. Hönsreden finns nämligen i olika storlekar, med utrymme för olika många höns. Vissa rymmer 5-10 hönor, medan andra har utrymme för 10-15 eller i vissa fall ännu fler. Börja därför med att fundera över detta. Därefter bör du även se till att välja ett rede med avtagbart eller åtminstone öppningsbart tak, så att du enkelt kan ta hand om äggen. Kontrollera också att redet du är på väg att välja har ägguppsamlare. Vidare behöver du fundera över hur många fack du vill att hönsredet ska ha. Här finns gott om alternativ. Vissa har bara två fack, medan andra har tre eller fler. Här hittar du våra Toppval av Värpreden.

✅ Köper man ett värprede i ett stycke, eller köper man delar och bygger ett själv?

Det kan variera beroende på vilken typ av hönsrede du bestämmer dig för att köpa. Vissa säljs kompletta, även om det kan vara så att man får montera ihop det efter leverans, men alla delar finns åtminstone i paketet som kommer. Andra varianter säljs i delar, där man köper exempel överdel på redet separat, och underdel separat. Det finns med andra ord olika varianter.

✅ Finns det regler som säger hur stora värpreden man behöver ha?

Ja, det finns lagar och regler att följa gällande utrymme för den som vill ha höns. Det finns bland annat regler som säger hur stor yta varje höna måste ha. Kom dock ihåg när du läser måtten att det rör sig om minimimått. Om du alltid håller dig till detta mått kommer det fortfarande att vara ganska trångt för dina höns. Det rekommenderas därför starkt att du tar till ett utrymme som är betydligt mer generöst än de mått som anges i minimiangivelserna. På så sätt får du lyckligare djur som mår bättre, vilket förmodligen är något du vill åstadkomma.

✅ Vilka är fördelarna med värpreden?

Det finns flera fördelar, men framför allt ger det dina höns en plats där de kan få lugn och ro. Det gör också att du alltid vet var du kan finna äggen, något som gör det betydligt enklare för dig. Det gör också att äggen hamnar i tryggt förvar, och de kan inte nås av jagande rovfåglar eller andra djur. Detta är några av de fördelar som värpreden erbjuder. En annan fördel är att den här typen av reden generellt är enkla att tömma och även enkla att rengöra. Det gör att du hela tiden kan se till att en god hygien upprätthålls utan att det behöver ta speciellt lång tid. Detta är förstås en fördel oavsett om du har många hönor eller enbart några få, även om det kanske är allra viktigast om du har många hönor.

Källor:

Toppval Värpreden Vanliga frågor

Man som troligen har installerat åtskilliga värpreden i sina dar.

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin