Hörselskydd

Idag har det blivit ett välkänt faktum att det är viktigt att skydda öronen mot för höga ljudnivåer. Buller och andra typer av höga ljud kan ge skador som inte går att åtgärda. Detta gör att det finns ett stort behov av bra hörselskydd. Tidigare var det främst personer som arbetade inom exempelvis industrin, med höga nivåer av buller omkring sig, som använder hörselskydd. Idag finns dock större kunskap kring detta område, vilket gör att fler har insett att de behöver använda hörselskydd då och då. Vissa behöver det ofta, andra bara någon gång då och då. Lyckligtvis finns det gott om bra alternativ på marknaden både för barn och vuxna. Majoriteten av dem är mycket rimliga prismässigt och det gör att alla kan köpa ett par att ha liggande hemma, ifall behovet skulle dyka upp.

Bästa Hörselskyddet
Snabbmeny:
Toppval Hörselskydd Vanliga frågor


Då behövs hörselskydd

Det finns väldigt många tillfällen då ett par hörselskydd kan komma väl till pass. Vilka situationer det handlar om varierar förstås från en person till en annan. Vi ska titta lite på några av de tillfällen då det kan bli aktuellt, men det är viktigt att komma ihåg att det finns gott om situationer som inte finns med på denna lista, då det ändå är bra att ha. Den här listan tar bara upp några av de vanligaste tillfällena.

Arbete i bullriga miljöer

Den kanske första situationen som de flesta kommer att tänka på, när det är väldigt viktigt att använda hörselskydd, är vid arbete i bullriga miljöer. Det finns många arbetsplatser på vilka ljudnivån är högre än vad som är hälsosamt. Det handlar till exempel om industrier, bilverkstäder, byggarbetsplatser men även många andra. Det är sannolikt att du själv är medveten om huruvida ljudnivån är högre än vad som är nyttigt på just din arbetsplats. Om du känner dig tveksam kan du naturligtvis ta det säkra före det osäkra och använda hörselskydd, men du bör också kunna rådfråga skyddsombudet på din arbetsplats, eller verksamhetschefen. Kom ihåg att det alltid är bättre att vara på den säkra sidan, än att chansa och ångra sig i efterhand.

Då behövs hörselskydd

På konserter

Att det är hög ljudvolym på konserter vet nog de flesta. Det är nog ganska få vuxna som tycker att det är aktuellt att ta på ett par hörselskydd på konserten, men för den som vill ha med barn på en spelning är det definitivt en god idé att skydda hörseln med hjälp av skydd. Naturligtvis finns det gott om produkter avsedda just för barn, vilket gör att du kan hitta hörselskydd med bra passform oavsett om barnen är så små att de närmast kan betraktas som bebisar, eller om det rör sig om lite äldre barn. Det är förstås viktigt att de sitter bra, för att det inte ska bli obekvämt för barnet att ha dem på sig.

På stora idrottsevenemang

Precis som på konserter kan ljudnivån bli hög vid stora idrottsevenemang. Själv kanske du inte känner något behov av att använda hörselskydd när du går på exempelvis ishockey, men om du ska ta med ett yngre barn är det definitivt en god idé att ta med ett par hörselkåpor som kan användas under de perioder av matchen då ljudet är på en hög nivå. Barns hörsel är känslig och det gäller att skydda den, så använd hellre hörselskydd en gång för mycket än en gång för lite.

Vid gräsklippning och renovering

Många gräsklippare, om än inte alla, har en hög volym när de används. Kanske har du i alla år använt hörselskydd när du klipper gräs, eller så har du aldrig tänkt tanken överhuvudtaget. Om du hör till den första gruppen är det bara att fortsätta på samma sätt som tidigare. Om du däremot aldrig har övervägt att använda hörselskydd vid gräsklippning kanske det är något du bör fundera över. Det är också viktigt att komma ihåg att det finns gott om andra situationer i hemmiljö då det faktiskt kan vara fördelaktigt att använda hörselskydd.

Om du håller på och renoverar finns det till exempel gott om maskiner som ger ifrån sig höga ljud. Det gäller bland annat om man bilar i ett badrum, men det finns även många andra exempel. Här rekommenderas att du använder ditt sunda förnuft. Om du vet med dig att du använder maskiner med hög bullernivå, eller om du vistas i bostaden med andra utför den typen av arbete, kan det vara klokt att använda hörselskydd för att se till att du inte drabbas av några hörselnedsättningar.

 

Toppval Hörselskydd 2022

Vi har valt dessa Hörselskydd som våra Toppval.
Hörselkåpor som skyddar din hörsel från skadligt buller.


 

Ute på jakt

Jägare som är ute på jakt bör definitivt se till att ha hörselskydd med sig i sin packning. De bör användas så snart det blir skarpt läge, det vill säga när skott kan komma att avlossas. Skott som avlossas på nära håll är tillräckligt höga för att kunna vålla stora hörselskador, oavsett om det är du själv som avlossar skotten eller någon i din närhet. Detta gäller naturligtvis både gammal och ung, och du bör aldrig avstå från hörselskydd när du är ute på jakt, bara för att du varit jägare i många år och redan utsatt din hörsel för många prövningar. Det är viktigt att tänka på att det här inte bara gäller vid jakt, utan i alla sammanhang då skott kan komma att avlossas, exempelvis även vid skjutbanan.

Det tål än en gång att betonas att detta bara är några av alla situationer då den här typen av produkt kan göra stor nytta och verkligen bör användas. Det bästa du kan göra är att alltid låta ditt sunda förnuft och ditt goda omdöme avgöra om och när hörselskydd ska användas. Det gäller naturligtvis både för dig själv och ditt eller dina barn. När det gäller barnen så har de dock känsligare hörsel än vi vuxna, så där bör du vara ännu mer generös med användandet av skyddsprodukter.

Att köpa hörselskydd

Att köpa hörselskydd

När du ska köpa ett par nya hörselskydd är det viktigt att komma ihåg att det är ett mycket viktigt hjälpmedel du står i begrepp att köpa. Med detta i åtanke är det viktigt att du gör ett klokt val. Precis som inom alla andra produktkategorier finns det skillnader när det kommer till kvalitet. Vissa produkter är betydligt bättre än andra. Just i det här fallet är detta extra viktigt att komma ihåg, eftersom fel val faktiskt kan äventyra din framtida hörsel. Se därför till att välja med omsorg. Sikta in dig på att handla på nätet om du vill köpa produkten till ett så bra pris som möjligt. Där kan du hitta de klart lägsta priserna även på de allra bästa produkterna. Även om det i vissa butiker tillkommer frakt brukar ofta priset vara så pass mycket lägre att det ändå blir billigare totalt sett att handla online. Du kan dessutom jämföra priser och villkor på ett enklare sätt när du köper något på webben.

Ta hjälp av omdömen och recensioner

För att hitta de bästa hörselskydden, och för att välja bort produkter som inte riktigt håller måttet, kan det vara en god idé att ta hjälp av recensioner och omdömen som har skrivits av tidigare köpare och användare. Deras utlåtanden brukar gå att lita på, och du kan på så sätt snabbt skaffa en överblick över vilka produkter som fallit i god jord, och vilka som kanske inte riktigt upplevs som bra nog. Läs omdömen och välj med hjälp av detta ut några få produkter som du tycker verkar intressanta att titta vidare på. Jämför sedan priser på dessa online, så att du hittar en butik som säljer dem till bra priser och med bra villkor. Surfa in där och läs beskrivningarna om de olika produkterna. På så sätt kan du bilda dig en bättre uppfattning om vilken produkt som troligtvis skulle passa dig bäst.

Viktigt att tänka på

Passformen är viktig oavsett om du ska köpa hörselskydd till dig själv eller till ett barn. De ska täcka öronen och sitta bekvämt. Övriga krav kan variera beroende på vad de ska användas till och hur. Om du till exempel ska ha dem till jakt eller trädgårdsarbete är det förstås viktigt att de tål regn och andra mindre fördelaktiga väderförhållanden. Om du ska använda dem inomhus blir just detta däremot inte lika viktigt. Om du ska jaga vill du förmodligen ha uttag för jaktradion på dem, och kanske även möjlighet att koppla in telefonen. Detta upplevs däremot troligen som fullkomligt onödigt om du kommer använda dem när du ska klippa gräs eller bila i badrummet.
 

Frågor och svar kring Hörselskydd

✅ Hur mycket kostar hörselskydd av god kvalitet?

Det kan variera beroende på önskemål om funktioner, storlek och varumärke. Det går att köpa hörselskydd för 200 kronor, men det finns också varianter med många funktioner som kostar upp emot 4 000 kronor. När prisskillnaden är så här stor kan du förstås utgå från att det finns stora skillnader på de olika produkterna. Den produkt som har det lägre priset kan definitivt skydda hörseln på ett bra sätt, men de är ofta väldigt enkla och erbjuder inga funktioner förutom just att de skyddar hörseln. De dyrare produkterna erbjuder däremot en rad funktioner och egenskaper som många finner värt att betala extra för, så som vattentäthet, uttag för mobiltelefon och mycket annat.


✅ Ska den som jobbar i en bullrig miljö använda hörselskydden hela dagen, eller bara under vissa stunder?

På riktigt bullriga arbetsplatser ska hörselskydden bäras hela tiden. Det är väldigt viktigt för att hörseln ska skyddas på bästa tänkbara sätt. Det är viktigt att komma ihåg att det räcker med att du tar av hörselskydden i fem minuter, så har du minskat effekten i väldigt stor utsträckning.


✅ Hur lång garanti ges vid köp av hörselskydd?

Det varierar från produkt till produkt. På de bästa, men ofta också dyraste, skydden kan det vara så lång garantitid som fem år. Detta hör dock inte till vanligheterna. 1-2 år är betydligt vanligare.


Källor:Snabbmeny:
Toppval Hörselskydd Vanliga frågorVi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom Lantbruk: