Köpa Hönsnät: 3 bästa kyckling- och hönsnäten (bäst i test)

Bästa Hönsnätet


Planerar du att skaffa höns? Då behöver du förstås bygga en hönsgård och då behöver du hönsnät. Så mycket har du säkert redan räknat ut. Det fina med hönsnät är att det kan vara till stor nytta även till många andra saker. Om du funderar en stund och låter din kreativitet flöda fritt. Du kan använda den här typen av nät till såväl staketet runt trädgården som till diverse pyssel som du själv vill ägna dig åt. Vill du till exempel skapa en vacker ljuskrona för värmeljus, kan du mycket väl låta stommen utgöras av just hönsnät. Möjligheterna är många och det är nästan bara din fantasi som sätter gränser.

⭐ De bästa Hönsnäten 2024

Vi har valt dessa Hönsnät som våra Toppval. Höns- och kycklingnät av hög kvalitet.

⭐ Bäst i test: Galvaniserat Hönsnät

Om du planerar att skaffa höns behöver du se över möjligheterna att anpassa trädgården. Du kommer att behöva ett hönshus men du behöver även en hönsgård. Du kan naturligtvis köpa ett komplett hus med inbyggd gård, men det finns även andra möjligheter. Om du införskaffar tillräckligt med hönsnät kan du bygga en egen hönsgård och få den precis så stor som du vill ha den. Det här nätet ger en rulle på 50 meter med en tråddiameter på 0,9 mm och en höjd på 1,5 meter. Du får med andra ord utmärkta förutsättningar att bygga en bra och stabil gård till dina djur.

Hönsnät 50 m x 1,5 m x 0,9 mm

Det här nätet är galvaniserat och håller bra under lång tid. Naturligtvis är det anpassat för utomhusbruk vilket innebär att du inte behöver vara orolig att det ska nötas sönder av väder och vind. Något som gör nätet ännu mer användbart är att det även kan användas till andra ändamål, exempelvis till att skydda stammar på buskar och träd mot rådjur och annat småvilt.

Produktinformation om Galvaniserat Hönsnät:
Hönsnätet har 50 mm maskstorlek och varje rulle är 50 meter lång. Passar utmärkt att användas för hönsgårdar, kaninburar eller småviltsskydd runt buskar och träd.

 • Längd: 50 m
 • Höjd: 150 cm
 • Tråddiameter: 0,9 mm
 • Maskstorlek: 5 cm
 • Galvaniserat

Knapp för att se priset på det galvaniserade hönsnätet.


2. Grönt hönsnät med plast

Det finns olika typer av hönsnät och beroende på vad du ska använda det till kan du vilja ha olika egenskaper hos nätet. Den här modellen är ett hönsnät med plast. Det skiljer sig från de allra flesta typer av hönsnät tack vare sin färg. Det här nätet är grönt vilket gör att det verkligen syns. Nu kanske du undrar varför man skulle vilja ha ett hönsnät som sticker ut, men faktum är att det kan vara önskvärt med ett grönt nät ibland. Som du kanske känner till kan hönsnät sättas runt träd och buskar som ett skydd mot småvilt. Det går förstås att använda vilken typ av hönsnät som helst för detta ändamål, men om du väljer ett grönt nät smälter det in bättre mot buskarnas färg.

Hönsnät med plast Grönt 100 cm

Längden på rullen är 10 meter och höjden på nätet är 100 cm. Tråddiametern är 1 mm och maskornas storlek är 25 mm. Här får du med andra ord ett rejält nät som passar till gott om olika syften.

Produktinformation om Grönt hönsnät med plast:
PVC-belagt sexkantigt hönsnät gör det möjligt att använda det som en lämplig lösning i trädgården. Nätet färgmässigt har en naturlig förmåga att smälta in vackert i häckar och planteringar.

 • Längd: 10 m
 • Höjd: 100 cm
 • Tråddiameter: 1,0 mm
 • Maskstorlek: 25 mm

Knapp för att se priset på det gröna hönsnätet.


3. Elstängselnät – Höns & Kycklingnät

Att det finns väldigt många varianter att välja på när du ska köpa kycklingnät har du säkert upptäckt. För de flesta syften räcker det kanske med vanligt hönsnät, men om du har rymningsbenägna djur kan det vara klokt att välja elstängselnät. Det här nätet är grönt, vilket gör att det smälter in bra i utomhusmiljö. Det är också strömförande, vilket gör att det kan bli lättare att hålla djuren kvar i hönsgården eller hagen. Du kan naturligtvis använda nätet även utan ström. Du avgör detta genom att antingen ansluta nätet till aggregatet eller genom att låta bli.

Elstängselnät - Höns

Det här nätet passar förstås utmärkt för användning till höns men det går även att använda det när du ska sätta upp hagar för lamm. Höjden på det här hönsnätet är 106 cm och när du köper den här produkten kan du själv välja om du vill ha en rulle med 25 meter eller 50 meter.

Specifikationer för Elstängselnätet:

 • Färg: Grön.
 • Höjd: 106 cm.
 • Antal stolpar/rulle:
 • 9 st för 25 m; 15 st för 50 m.

Knapp för att se priset på Elstängselnätet.


Hur vi betygsätter produkter

Många användningsområden
Det går som sagt att använda hönsnät på många sätt. Det mest uppenbara sättet för de allra flesta är nog ändå till hönsgården. Om du ska bygga en hönsgård hemma i din trädgård eller på din gård, har du förmodligen redan kommit fram till att en rejäl bit nät är en av de saker du kommer att behöva köpa. Utöver detta kommer du förstås även behöva stolpar och stängseltråd, och kanske även några andra saker. Du kommer upptäcka att det finns hönsnät i olika höjd och bredd att köpa, och det kan kräva en del eftertanke att välja rätt. Vad du ska tänka på när du ska bygga din hönsgård kommer vi dock att titta på lite senare i den här artikeln. Dessförinnan ska vi titta på några alternativa tillfällen då hönsnät kan vara mycket användbart.

Ett bra skyddsnät
I flera olika sammanhang kan det bli aktuellt att använda skyddsnät. Det finns förstås olika typer av nät som kan användas till detta, men galvaniserat hönsnät är definitivt ett tänkbart alternativ. Det kan till exempel bli aktuellt vid konserter, festivaler men även andra tillfällen då man vill separera två grupper eller liknande.

Välj ett galvaniserat hönsnät

Skydd runt balkongen
Det är inte alls ovanligt att man sätter upp hönsnät runt en balkong för att antingen se till att husdjuren inte kan hoppa upp på balkongräcket och ta sig ut, eller för att se till att inte djur kan ta sig in utifrån. Det finns många anledningar till att man vill göra på det sättet. Du kanske har en innekatt som du helt enkelt vill se till förblir innekatt. Då kan detta vara ett bra sätt att säkerställa att den inte smiter ut i ett obevakat ögonblick. Det kan också vara så att du har kaniner eller marsvin som springer fritt på balkongen en stund varje dag.

Du vill med största sannolikhet se till att de får vara ifred från grannarnas katter, och då kan ett nät se till att inga obehöriga kommer in på balkongen och kommer åt de små liven. Det finns naturligtvis även fler tänkbara anledningar, men ovan är troligtvis några av de vanligaste. Djurtyperna som nämns kan förstås bytas ut mot andra. Det kan till exempel vara så att du har en liten hund som är lite för förtjust i att hoppa, och naturligtvis vill du till varje pris undvika att han eller hon råkar hoppa över staketet till balkongen. Då kan nätet komma väl till pass.

Att bygga en hönsgård
Om anledningen till att du har börjat intressera dig för hönsnät är att du ska skaffa höns och därför planerar att bygga en hönsgård finns det en del saker du behöver känna till. Naturligtvis behöver du veta vad du ska tänka på för att kunna välja rätt nät, men det finns även en rad andra saker som är väldigt viktiga för att hönsgården ska bli robust, tålig och inte minst rätt placerad. Här ska vi titta på några av de saker som är viktiga att tänka på vid bygget.

Att bygga en hönsgård

Montera själv eller köp färdiga sektioner
Det kan vara väldigt bra att känna till att det är möjligt att köpa färdiga nätsektioner som kan sättas ihop till önskad storlek och form. Det går förstås fortare än att bygga hela hönsgården från grunden. En annan fördel är att du kan känna dig säker på att bygget är solitt konstruerat och byggt på rätt sätt. Det går naturligtvis också att köpa fristående nät och själv bygga upp hönsgården, om du är ute efter något som du inte riktigt kan få genom att bygga ihop färdiga nätsektioner.

Det finns inget rätt eller fel, huvudsaken är att du satsar på nät av hållbar och god kvalitet, och att du bygger gården så att den blir säker att använda för hönsen. Kom ihåg att du bör ha nättak ovanför gården. Detta gäller oavsett om du bygger din hönsgård av färdiga sektioner eller om du bygger den från grunden. Anledningen är naturligtvis att skydda djuren från hot som kan komma ovanifrån, i form av exempelvis rovfåglar eller katter som annars kan klättra över staketet. För att skydda dina höns mot rovdjur är det också klokt att gräva ned nätet några decimeter under marknivå, så att de inte kan gräva sig in och gå till angrepp den vägen. Det finns uppenbarligen mycket att tänka på, och det gäller att planera ordentligt, så att dina hönor kan leva ett skyddat och bra liv samtidigt som de får mycket frigång och utevistelse.

Tänk på placering
Du bör fundera över var du ska placera hönsgården. Den rätta platsen bör ge såväl sol som skugga. Båda delarna är nämligen viktiga för att de små djuren ska må bra. Precis som när det gäller oss människor behöver höns daglig tillgång till solljus för att hälsan ska förbli god. De är dock känsliga för värme och behöver därför även kunna söka sig till skuggan när de vill. Se därför till att hitta en plats för hönsgården där det finns såväl soliga partier som skuggpartier. Se också till att fundera över hönshusets placering inne i hönsgården, för att det ska bli behaglig temperatur inne i detta.

Frågor och svar kring Hönsnät

✅ Hur stora luckor finns det i hönsnät?

Mellanrummet brukar vara 2,5 centimeter. Formen på dessa hål brukar vara sexkantiga. Hålen är tillräckligt små för att inte de små kycklingarna ska kunna sticka igenom sina huvuden och fastna. De är även tillräckligt små för att hålla ute katter, rävar och andra djur som annars kan vilja angripa hönsen. Det är därför klokt att använda just hönsnät när du ska bygga en hönsgård, eftersom detta nät är anpassat just för höns och kycklingar. Väljer du en annan typ av nät kan maskorna vara större, vilket kan skapa faror som hönsnät inte gör.

✅ Hur sätter man upp hönsnät?

För att installera ett hönsnät börjar man med att fästa nätet i den nedre delen av en hörnstolpe. Sedan fäster man det i den övre delen. För att säkerställa att allting sitter ordentligt, måste nätet vara spänt. När det är gjort kan man rulla ut nätet och spänna det vid varje stolpe. Om man istället vill sätta upp panelstängsel, ska man följa instruktionerna som levereras med stängslet.

✅ Vad fäster man hönsnät med?

För att fästa ditt hönsnät effektivt rekommenderar jag att man sätter upp reglar eller stolpar med ett meter mellanrum. Det är det optimala avståndet för att nätet ska få den bästa styrkan. För att fästa nätet kan man använda en häftpistol och klammer. Det är enkel metod att fästa nätet på ett snabbt och säkert sätt.

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin