Hönsnät

Planerar du att skaffa höns? Då behöver du förstås bygga en hönsgård och då behöver du hönsnät. Så mycket har du säkert redan räknat ut. Det fina med hönsnät är att det kan vara till stor nytta även till många andra saker. Om du funderar en stund och låter din kreativitet flöda fritt. Du kan använda den här typen av nät till såväl staketet runt trädgården som till diverse pyssel som du själv vill ägna dig åt. Vill du till exempel skapa en vacker ljuskrona för värmeljus, kan du mycket väl låta stommen utgöras av just hönsnät. Möjligheterna är många och det är nästan bara din fantasi som sätter gränser.

Bästa Hönsnätet
Snabbmeny:
Toppval Hönsnät Vanliga frågor


Många användningsområden

Det går som sagt att använda hönsnät på många sätt. Det mest uppenbara sättet för de allra flesta är nog ändå till hönsgården. Om du ska bygga en hönsgård hemma i din trädgård eller på din gård, har du förmodligen redan kommit fram till att en rejäl bit nät är en av de saker du kommer att behöva köpa. Utöver detta kommer du förstås även behöva stolpar och stängseltråd, och kanske även några andra saker. Du kommer upptäcka att det finns hönsnät i olika höjd och bredd att köpa, och det kan kräva en del eftertanke att välja rätt. Vad du ska tänka på när du ska bygga din hönsgård kommer vi dock att titta på lite senare i den här artikeln. Dessförinnan ska vi titta på några alternativa tillfällen då hönsnät kan vara mycket användbart.

Ett bra skyddsnät

I flera olika sammanhang kan det bli aktuellt att använda skyddsnät. Det finns förstås olika typer av nät som kan användas till detta, men galvaniserat hönsnät är definitivt ett tänkbart alternativ. Det kan till exempel bli aktuellt vid konserter, festivaler men även andra tillfällen då man vill separera två grupper eller liknande.

Välj ett galvaniserat hönsnät

Skydd runt balkongen

Det är inte alls ovanligt att man sätter upp hönsnät runt en balkong för att antingen se till att husdjuren inte kan hoppa upp på balkongräcket och ta sig ut, eller för att se till att inte djur kan ta sig in utifrån. Det finns många anledningar till att man vill göra på det sättet. Du kanske har en innekatt som du helt enkelt vill se till förblir innekatt. Då kan detta vara ett bra sätt att säkerställa att den inte smiter ut i ett obevakat ögonblick. Det kan också vara så att du har kaniner eller marsvin som springer fritt på balkongen en stund varje dag.

Du vill med största sannolikhet se till att de får vara ifred från grannarnas katter, och då kan ett nät se till att inga obehöriga kommer in på balkongen och kommer åt de små liven. Det finns naturligtvis även fler tänkbara anledningar, men ovan är troligtvis några av de vanligaste. Djurtyperna som nämns kan förstås bytas ut mot andra. Det kan till exempel vara så att du har en liten hund som är lite för förtjust i att hoppa, och naturligtvis vill du till varje pris undvika att han eller hon råkar hoppa över staketet till balkongen. Då kan nätet komma väl till pass.

 

Toppval Hönsnät 2022

Vi har valt dessa Hönsnät som våra Toppval.
Höns- och kycklingnät av hög kvalitet.


 

Mängder av pyssel

Pyssel och hönsnät kanske inte tycks som någon självklar kombination, men faktum är att den här typen av nät kan användas till många olika sorters pyssel. Det roliga är att du kan ägna dig åt mer avancerade pyssel än vad du kan åstadkomma när du enbart har papper och pennor att tillgå. Du kan till exempel skapa en vacker anslagstavla av hönsnät, på vilken du kan fästa allt från fina fotografier till viktiga post it-lappar. Du kan också skapa fina alster av papier-maché där stommen skapas med hjälp av hållbart men ändå formbart hönsnät.

För den som har tålamod och verkligen vill lägga ned både tid och möda på sitt pyssel går det även att skapa fina ljuslyktor och till och med lampskärmar med hjälp av detta material. Några begränsningar finns egentligen inte. Du får helt enkelt låta din fantasi sätta gränser, om det nu behöver finnas några sådana. Stort som smått går att åstadkomma med hjälp av hönsnät. Vissa projekt går snabbt att färdigställa, medan andra tar lång tid. Det är upp till dig att avgöra vad du orkar sätta tänderna i.

Att bygga en hönsgård

Att bygga en hönsgård

Om anledningen till att du har börjat intressera dig för hönsnät är att du ska skaffa höns och därför planerar att bygga en hönsgård finns det en del saker du behöver känna till. Naturligtvis behöver du veta vad du ska tänka på för att kunna välja rätt nät, men det finns även en rad andra saker som är väldigt viktiga för att hönsgården ska bli robust, tålig och inte minst rätt placerad. Här ska vi titta på några av de saker som är viktiga att tänka på vid bygget.

Montera själv eller köp färdiga sektioner

Det kan vara väldigt bra att känna till att det är möjligt att köpa färdiga nätsektioner som kan sättas ihop till önskad storlek och form. Det går förstås fortare än att bygga hela hönsgården från grunden. En annan fördel är att du kan känna dig säker på att bygget är solitt konstruerat och byggt på rätt sätt. Det går naturligtvis också att köpa fristående nät och själv bygga upp hönsgården, om du är ute efter något som du inte riktigt kan få genom att bygga ihop färdiga nätsektioner.

Det finns inget rätt eller fel, huvudsaken är att du satsar på nät av hållbar och god kvalitet, och att du bygger gården så att den blir säker att använda för hönsen. Kom ihåg att du bör ha nättak ovanför gården. Detta gäller oavsett om du bygger din hönsgård av färdiga sektioner eller om du bygger den från grunden. Anledningen är naturligtvis att skydda djuren från hot som kan komma ovanifrån, i form av exempelvis rovfåglar eller katter som annars kan klättra över staketet. För att skydda dina höns mot rovdjur är det också klokt att gräva ned nätet några decimeter under marknivå, så att de inte kan gräva sig in och gå till angrepp den vägen. Det finns uppenbarligen mycket att tänka på, och det gäller att planera ordentligt, så att dina hönor kan leva ett skyddat och bra liv samtidigt som de får mycket frigång och utevistelse.

Tänk på placering

Du bör fundera över var du ska placera hönsgården. Den rätta platsen bör ge såväl sol som skugga. Båda delarna är nämligen viktiga för att de små djuren ska må bra. Precis som när det gäller oss människor behöver höns daglig tillgång till solljus för att hälsan ska förbli god. De är dock känsliga för värme och behöver därför även kunna söka sig till skuggan när de vill. Se därför till att hitta en plats för hönsgården där det finns såväl soliga partier som skuggpartier. Se också till att fundera över hönshusets placering inne i hönsgården, för att det ska bli behaglig temperatur inne i detta.

Välj rätt butik

Oavsett till vad du ska ha hönsnätet vill du förstås få ett så bra pris som möjligt, utan att på grund av detta få en produkt av dålig kvalitet. Även om priset per meter inte skiljer sig enormt mycket från en butik till en annan, finns det definitivt skillnader att hitta. Även om skillnaden inte ser så stor ut per meter, kan det bli stora skillnader totalt, om du ska beställa stora mängder. Tänk därför på att göra jämförelser innan du gör något köp. Kom också ihåg att det vanligtvis är på nätet du kan hitta de allra bästa priserna.

Genom att handla på webben slipper du dessutom lägga tid på att besöka olika butiker och försöka välja mellan de olika produkter som finns. Du kan istället sitta hemma i lugn och ro, läsa på om vad som skiljer galvaniserat hönsnät från vanligt hönsnät, och besluta dig för vad du ska beställa för något. Du kan dessutom göra din beställning när som helst på dygnet, vilket betyder att du slipper åka tidigare från jobbet för att hinna handla innan butiken stänger. Det är helt enkelt både enklare, mer praktiskt och dessutom billigare. Det finns egentligen ingen anledning att välja bort webbutikerna när du ska beställa hönsnät.
 

Frågor och svar kring Hönsnät

✅ Hur stora luckor finns det i hönsnät?

Mellanrummet brukar vara 2,5 centimeter. Formen på dessa hål brukar vara sexkantiga. Hålen är tillräckligt små för att inte de små kycklingarna ska kunna sticka igenom sina huvuden och fastna. De är även tillräckligt små för att hålla ute katter, rävar och andra djur som annars kan vilja angripa hönsen. Det är därför klokt att använda just hönsnät när du ska bygga en hönsgård, eftersom detta nät är anpassat just för höns och kycklingar. Väljer du en annan typ av nät kan maskorna vara större, vilket kan skapa faror som hönsnät inte gör.


✅ Hur mycket kostar det att köpa 50 meter hönsnät?

Det beror på vilken typ av hönsnät, hur högt det ska vara och vilken butik du beställer från, men räkna med mellan 500 och 1 000 kronor cirka.


✅ Hur långt bör man gräva ned hönsnätet när man bygger en hönsgård?

Det brukar rekommenderas att nätet grävs ned cirka 3 decimeter för att hålla rävar och andra djur ute.


Källor:Snabbmeny:
Toppval Hönsnät Vanliga frågorVi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom Lantbruk: