3 bästa Jordborrarna för effektiv håltagning (bäst i test)

Har du koll på vad en jordborr är och hur den kan användas? Om svaret på frågan är nej, borde du definitivt ta en närmare titt på detta redskap. Sannolikheten är stor att du kan ha nytta av detta. Det här är nämligen det optimala redskapet att använda om du av någon anledning behöver göra hål i marken. Du kanske vill sätta stolpar inför ett staketbygge. Då är en jordborr verkligen ett bra redskap att ha tillgång till. Arbetet går betydligt snabbare och lättare jämfört med om du skulle sköta grävandet för hand med spade. Du sparar på leder och muskler och får dessutom ett väl utfört arbete på kort tid. Kom ihåg att detta bara är ett exempel på vad en jordborr kan hjälpa dig åstadkomma. Det finns oändligt många grävprojekt där redskapet kan komma till mycket stor nytta.

Bästa Jordborren

Toppval Jordborrar Vanliga frågor


Manuell eller motordriven jordborr

Något som du behöver bestämma dig för är om du vill ha en manuell jordborr eller ett motordrivet alternativ. Om du precis har börjat titta på den här sortens verktyg är det kanske svårt att till en början veta vad som är vettigt att satsa på. Förr eller senare behöver du dock ta ställning till detta. Vad du bör välja beror främst på hur ditt behov ser ut. Vad ska du använda jordborren till och hur flitigt kommer redskapet användas?

Manuell jordborr

En manuellt hanterad jordborr är fortfarande betydligt mer effektiv att använda än en spade. Det är mindre ansträngande för kroppen och ger mindre tungt kroppsarbete. Däremot tar det längre tid att göra ett hål med en manuell jordborr än ett motordrivet alternativ. Om du bara kommer att använda redskapet vid begränsat antal tillfällen för mindre projekt i din trädgård räcker dock vanligtvis ett manuellt alternativ bra. Det är också ett betydligt billigare alternativ än de motordrivna varianterna. Just detta sista argument gör att många som bara använder jordborren några gånger per år väljer en manuell variant istället för en betydligt dyrare motordriven.

Manuell eller motordriven jordborr

Motordriven jordborr

Den motordrivna jordborren är ett snabbt och effektivt redskap som är perfekt att använda om du ska göra hål för många stolpar i ett stort staket, eller om du ska genomföra någon annan typ av stort projekt där du behöver få till många hål på kort tid. Att gräva för hand blir närmast ohanterligt och även om det tidsmässigt skulle fungera så innebär det hård belastning på kroppen. Nackdelen med den motordrivna jordborren är att priset är högt. För den som inte använder redskapet yrkesmässigt, utan enbart för hemmabruk, anses ofta kostnaden vara för hög.

Fördelen är att det är förhållandevis lätt att hyra jordborr vid behov. Du kan hyra den per timme, men det går även att hyra redskapet för en dag, något som ger dig möjlighet att slutföra ett helt projekt hemma på gården innan det är dags att återlämna verktyget. Det ska också nämnas att det bland de motordrivna jordborrarna finns två olika typer. Det finns dels bensindrivna modeller, dels elektriska. Det finns för- och nackdelar med båda varianterna. Fördelen med en motordriven jordborr är förstås att du slipper ta hänsyn till huruvida det finns tillgång till eluttag i närheten av arbetsplatsen. Å andra sidan behöver du aldrig tänka på att undersöka huruvida det finns tillräckligt med drivmedel när du använder en elektrisk variant. Du får i det här fallet väga fördelar och nackdelar mot varandra med de olika typerna, för att komma fram till vad som passar dig bäst. Det gäller oavsett om du ska köpa eller hyra en produkt.

Toppval Jordborrar 2024

Vi har valt dessa Jordborrar som våra Toppval.
Effektiv håltagning för t ex stolpar, plintar och växter.

1. Jordborr 52 cc

Om du har tittat runt bland de jordborrar som finns tillgängliga på marknaden så har du säkert upptäckt att nyttan du kan få av dem varierar rejält. Just den här varianten ger dig en hel del värde för pengarna. Du får en jordborr 52 cc men det följer även med en 200 mm isborr utan extra kostnad när du köper denna. För dig som tycker om att gå ut och sätta dig på isen och njuta av lugnet medan du fiskar är det här med andra ord ett mycket bra val. Du kan effektivt göra hål i isen med hjälp av denna borr.

Om du har behov av att kunna använda borren i fler sammanhang går det också bra att köpa till en jordborr för 60-300 mm. På så sätt täcker du upp de flesta tänkbara scenarion och behov som kan tänkas dyka upp. Borren kommer med rejäla handtag att hålla i, vilket gör arbetet enklare för dig.

Kolla priset

2. Jordborr Fiskars Quikdrill D15

När du letar efter en ny jordborr behöver du fråga dig själv vad du ska använda den till. Det har nämligen stor betydelse för vilken modell du bör välja. Om du till exempel vill förenkla ditt planteringsarbete i trädgården är det här definitivt en möjlig jordborr för dig. Den är perfekt att använda om du vill borra för att kunna plantera växter. Du kan med fördel även borra med den när det är dags att lufta komposten.

Du kanske har lagt märke till att de allra flesta jordborrar kommer med en skruv som är spiralformad. Här har man valt en annan väg. Denna borr kommer i stället med två stålskär som är vässade och vinklade på ett genomtänkt sätt för så stor effektivitet som möjligt. Den här lösningen är också framtagen just med tanke på användning i trädgården oavsett om det handlar om komposthantering, planteringsprojekt eller något annat. Du kommer mest troligt att uppleva att ditt trädgårdsarbete blir mycket lättare med detta verktyg.

Kolla priset

3. Makita Jordborr 2x18V

Det finns gott om tillfällen då du kan ha stor nytta och glädje av en jordborr. Naturligtvis är det viktigt att du gör rätt produktval eftersom det kan skilja mycket mellan de olika alternativen. Just den här borren från Makita kan definitivt vara till stor hjälp såväl i gårdsarbetet som när du ska ta dig an trädgårdsprojekt. Om du ska sätta upp ett staket eller en hage och behöver sätta ned stolpar kan en jordborr vara precis det verktyg du behöver för att det hela ska gå så smidigt som möjligt.

Naturligtvis är det inte bara när du ska sätta ned stolpar i marken som du kan ha nytta av det här redskapet. Den fungerar precis lika bra om du vill borra för att plantera buskar eller träd. Maskinen är batteridriven och även om det kan variera något så kan du räkna med att en laddning håller för cirka 150 hål. Borrdjupet är 600 mm.

Kolla priset

Kostnader

Hur ser då kostnaderna ut för den här typen av produkt? Det beror på flera faktorer. Det beror förstås i allra högsta grad på om du vill ha en manuell eller motordriven variant. Det beror även på storlek. Om du väljer en manuell kommer du att kunna komma betydligt billigare undan. Det finns enkla manuella redskap att köpa för så lite som 300 kronor. Det är inte mycket mer än vad en rejäl spade kostar. Eftersom den här typen av redskap ofta är hållbara och rejäla, betyder det att du har ett bra och användbart redskap tillgängligt som du kan använda i många år, utan att behöva lägga mer än några få hundralappar. Det måste nog ses som en bra investering.

Om du är på jakt efter ett motordrivet alternativ kommer det förstås att kosta mer. Exakt hur mycket mer beror dock på grovleken och storlek på den modell du väljer, samt varifrån du köper den. Naturligtvis finns det också prisskillnader mellan olika varumärken. Det kan även skilja en del i pris mellan bensindrivna jordborrar och eldrivna. Du bör avsätta en del tid för att jämföra olika produkter. På så sätt kan du förhållandevis snabbt få en bild av vilka jordborrar som skulle kunna vara aktuella för dig både med tanke på planerat användningssätt och din budget. Det finns några enkla bensindrivna jordborrar som kostar strax under 2 000 kronor.

Även om det är mycket mer än vad en manuell produkt kostar, måste det ändå anses vara väldigt billigt. De flesta produkter av den här typen är betydligt dyrare än så. Det finns många borrar som kostar mellan 4 000 och 6 000 kronor och det är heller inte ovanligt att de kostar mellan 6 000 och 10 000 kronor. För den som bara använder dem i enstaka fall på hemmaplan kanske detta låter orimligt, men använder du det däremot i arbetet är det ett fullt rimligt pris att betala, och du kommer då snabbt ha använt det tillräckligt mycket för att kunna se det som en prisvärd investering. Om du känner dig osäker på hur mycket du kommer att använda redskapet kan det vara klokt att de första gångerna hyra produkten och anteckna varje tillfälle detta sker.

Då kan du sedan titta tillbaka på det senaste halvåret för att se hur många gånger du har behövt hyra en jordborr. Om det har skett regelbundet kanske det finns en poäng i att faktiskt köpa en egen. Om det däremot hänt en eller två gånger kanske du lika gärna kan hålla dig till att hyra vid de tillfällen det behövs. Att hyra jordborr kostar ofta någonstans runt 500 kronor för en dag, vilket får anses vara ett mycket överkomligt pris om det inte sker alltför ofta.

Projekt då jordborr kan vara till nytta

Vi har som hastigast nämnt att jordborr är ett redskap som kan vara till nytta när du vill göra hål i marken. Det är dock en ganska luddig och otydlig beskrivning. Därför ska vi titta på några exempel på projekt där det här redskapet faktiskt kan användas.

Dags för nya hagar

Det kanske vanligaste projektet är när det är dags att bygga nya hagar. Det kan vara en hage där hästar ska gå, en fårhage eller kanske en hage för nötkreatur. Oavsett vilket behöver du sätta stolpar och det rör sig ofta om många stolpar. Det är inte ovanligt att det handlar om hundratals stolpar. Det innebär i sin tur hundratals hål som ska grävas. Att gräva för hand med spade tar en enorm tid och innebär en hel del tungt kroppsarbete och monotona rörelser som skapar slitage på kroppen. Att använda en jordborr i ett sådant projekt gör att du sparar massor av tid och det är snällare mot din kropp som ska hålla länge. Varje hål går betydligt snabbare att få klart och det innebär att du totalt sett sparar massor av tid. Allra snabbast går det förstås med motordriven jordborr, men även den manuella gör ett snabbare jobb än den vanliga spaden.

Plantering

Att använda en jordborr i samband med plantering av träd, buskar eller plantor fungerar alldeles utmärkt. Det kanske inte är ett lika vanligt användningsområde, men när du väl har testat det kommer du förmodligen uppskatta det eftersom det gör att du kan få dina plantor i jorden betydligt snabbare. Om du bara sätter en enskild planta varje år kanske det känns som överkurs, men om du till exempel arbetar med plantering, eller om du äger en stor gård där buskar och träd regelbundet sätts kan det bespara dig en hel del slit.

Frågor och svar kring Jordborrar

✅ Finns manuella borrar med olika diameter eller är det bara de motordrivna som finns i olika storlekar?

Även manuella jordborrar finns med gott om olika diameteralternativ. De minsta brukar vara runt 60 mm även om det kan vara möjligt att hitta ännu tunnare i vissa butiker. Därefter finns de i stigande diameter ända upp till 300 mm eller till och med tjockare än så i vissa fall.

✅ Är alla bensindrivna jordborrar lika starka, eller behöver man jämföra motorer före köp?

Du ska definitivt jämföra motorer innan du slår till. Vissa borrar har kraftfulla motorer som klarar nästan vilken typ av mark som helst, medan andra är betydligt svagare. Det är därför viktigt att du läser igenom de tekniska specifikationerna ordentligt och väljer en produkt som passar ditt behov.

✅ Hur djupt går det att borra med en jordborr?

Det kan variera från en produkt till en annan, men det är vanligt att du kan borra ned till åtminstone 90 cm.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Jordborrar Vanliga frågor

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin