Ogräsbrännare

Har du förmånen att vara husägare, eller drömmer du kanske om att en gång få ha ett eget hus med en trädgård? Att äga sin egen bostad innebär att man kan förverkliga drömmar och skapa det hem man vill ha. man behöver inte be en hyresvärd om lov för att byta en tapet eller måla om i köket. Och en trädgård ger både möjlighet till egna odlingar och rekreation. Och för de flesta trädgårdsägare är sommaren den bästa årstiden då man verkligen kan njuta fullt ut av den egna täppan. Att kunna gå barfota på en mjuk gräsmatta och fylla vaser med vackra blommor från den egna trädgården är verklig lyx i vardagen. För att inte tala om att kunna plocka egen sallad direkt från landet eller att få plocka färska hallon och andra bär i den egna trädgården.

Bäst Ogräsbrännare
Snabbmeny:
Toppval Ogräsbrännare Vanliga frågor


Bli av med ogräset

Men den där drömbilden är inte den enda sidan av husägandet. Att ha ett hus och en trädgård innebär också ett ansvar, och en hel del arbete. För gräsmattan blir inte smaragdgrön och sammetsmjuk av sig själv, och rabatter och trädgårdsgångar är inte vackra om du inte lägger tid och omsorg på de. Ett hus kräver en hel del av underhåll och skötsel, och likadant är det med trädgården. gräsmattan ska klippas med jämna mellanrum och för att den ska bli så där vackert grön och frisk behöver den också gödning. På hösten ska de tjocka mattorna av löv krattas undan, och ibland måste man kanske riva bort mossa för att ge gräset en chans att växa.

En stor del av trädgårdsarbetet handlar om att hålla ogräset i schack. Rabatter ska rensas för att blommorna inte ska konkurreras ut, och för att de ska synas ordentligt. Många tycker att det är tråkigt att rensa ogräs, men att ta bort ogräset från rabatter är faktiskt ett väldigt tacksamt jobb eftersom man genast ser resultatet. Ofta är det också ganska lätt att dra upp ogräset ur just rabatter, eftersom jorden är lucker och ogräset släpper lätt. Besvärligare kan det vara att hålla gångarna fria från ogräs. Oavsett om du har trädgårdsgångar av grus, plattor eller något annat material, kommer det förr eller senare att bli grönt här och där.

Bli av med ogräs

För att rensningen ska vara effektiv och ge ett något så när varaktigt resultat behöver man få bort så mycket som möjligt av rötterna. Och det är minsann inte alltid så lätt i en hård och tillkörd grusgång. Allra svårast är det att få bort det ogräs som växer mellan plattor. Ofta får man ta till andra metoder för att bli av med ogräset på såna ställen. Det finns, till exempel, en massa olika ogräsmedel som ska sprutas på för att få ogräset att vissna. Men eftersom resultatet ofta bara är tillfälligt krävs det många besprutningar och det går åt stora mängder medel för att hålla rent under en hel säsong.

Bränn bort ogräset med en ogräsbrännare

Ett både enklare och effektivare sätt att bli av med ogräset är att bränna bort det med en ogräsbrännare. Rätt verktyg gör allt arbete både roligare och enklare. Och ogräsbrännaren kan verkligen sägas vara rätt verktyg för att ta bort ogräs på grus, gångar och andra liknande ytor. Med en ogräsbrännare får du en snabb och effektiv bekämpning av ogräset utan att du behöver använda kemikalier, som ju ofta kan vara skadliga för miljön. Att bränna bort ogräset är mycket enkelt. Du går bara och sveper med brännaren över ogräset, så att det sveds, varje planta behöver inte utsättas för värmen mer än en bråkdel av en sekund för att den ska ta skada och sedan vissna. Efter några dagar är det bara att gå runt och sopa upp resterna av det som tidigare var förhatligt ogräs

 

Toppval Ogräsbrännare 2022

Vi har valt dessa Ogräsbrännare som våra Toppval.
Dessa brännare löser problemet med ogräs snabbt och effektivt utan att du behöver använda kemikalier.


 

Bränn på rätt sätt

Men även om man har rätt verktyg gäller det, som alltid, att använda dem på rätt sätt. det är oerhört frestande att gå och bränna ner varje planta till grunden när man sveper fram med sin ogräsbrännare. Att se dem sjunka ihop och förtvina helt ger en känsla av att man verkligen lyckats bli av med dem. Men, så är det tyvärr inte. Om du hanterar brännaren på detta sätt kommer ogräset snabbt upp tillbaka, eftersom rötterna kommer att överleva.

Om du verkligen vill bli av med ogräset för gott ska du använda dig av en helt annan metod. Svep snabbt över området med brännaren, så att du bara bryner grönskan. Varje planta behöver bara utsättas för hettan en tiondels sekund för att bekämpningen ska lyckas. Du kommer inte att se ett omedelbart resultat på samma sätt som när du eldar upp plantorna, men å andra sidan får du ett resultat som är varaktigt. När du bara bryner ogräset hastigt skadas växtens celler och vattnet inuti växten dunstar. Växten kommer helt enkelt att dö av törst, och eftersom även rötterna dör kommer den inte upp tillbaka.Använd ogrässbrännaren rätt

Tistlar, maskrosor och nässlor

Vissa växter kommer att överleva första angreppet, och kräver ett par, eller fler, upprepade behandlingar. Du kan alltså inte räkna med att bli av med allt ogräs på en gång även om du använder ett effektivt redskap som ogräsbrännare. Svårbekämpade ogräs, som tistlar, maskrosor och nässlor kan behöva flera behandlingar innan de dör helt, även om de försvagas efter varje angrepp. En rekommendation är att använda ogräsbrännaren varannan vecka från växtsäsongens början till midsommar. Sedan kan du bränna vid behov, men man räknar med att det kan behövas bränning var tredje vecka under resten av säsongen.

Vränn svårbekämpade ogräs

Detta beror på att vissa växter är extra motståndskraftiga och överlever flera bränningar, men framför allt beror det på att ogräs frösår sig, och att det alltså kommer helt nya småplantor utifrån. Och de små nyetablerade ogräsplantorna är mycket lätta att bekämpa eftersom de dör efter bara någon sekunds upphettning. Därför kommer du att få en ogräsfri grusgång, eller plattläggning, om du går över den regelbundet med ogräsbrännaren och inte ger ogräset en chans att etablera sig på nytt när du fått bort de ursprungliga plantorna. De flesta ogräsbrännare är gasoldrivna, men det finns numera också elektriska ogräsbrännare för den som vill ha det alternativet.
 

Frågor och svar kring Ogräsbrännare

✅ Bör man välja en eldriven ogräsbrännare eller en gasdriven?

Det beror på var och hur brännaren främst kommer att användas. Om du kommer använda den på platser där det inte finns något eluttag i närheten är det av naturliga skäl enklast att använda en gasbrännare. Fördelen med en eldriven variant är å andra sidan att det enbart behövs just el för att driva den. Om du använder en gasbrännare behöver du köpa gasol att driva den med vid sidan av, och se till att fylla på vid behov. När gasol är inblandat gäller det också att tänka på att en säker hantering är nödvändig, inte bara av själva brännaren, utan även av gasolflaskorna. Det krävs helt enkelt ett mer omfattande säkerhetstänk, även om säkerheten naturligtvis alltid är viktig oavsett vilken typ av redskap man använder. Generellt kan sägas att det blir billigare att använda en eldriven ogräsbrännare eftersom det enda du behöver betala för utöver själva redskapet är den lilla mängd el som går åt vid användning. Det går också snabbare att komma igång med ogräshanteringen eftersom den eldrivna brännaren kan börja användas direkt när du ansluter den till uttaget, till skillnad från gasolbrännaren som behöver värmas upp. Här hittar du våra Toppval av Ogräsbrännare.


✅ Hur mycket kostar en ogräsbrännare?

Det finns ogräsbrännare i många olika prisklasser, vilket gör att det inte går att ge ett kortfattat och enkelt svar på den frågan. Vissa modeller kostar inte mer än cirka 250 kronor, medan andra mer kraftfulla alternativ kan kosta 1 500 kronor. Där emellan finns också en mängd alternativ som kostar någonstans mitt emellan dessa båda. Generellt behöver inte en ogräsbrännare vara något särskilt dyrt redskap att införskaffa, och för de flesta räcker det bra med många av de förhållandevis enkla varianter som finns i butikerna. För den som ska använda redskapet dagligen för professionellt bruk krävs dock naturligtvis att man väljer med omsorg och ser till att köpa ett tillräckligt kraftfullt verktyg.


✅ Är ogräsbrännare skadliga för miljön?

De allra flesta brännare är mycket miljövänliga även om det naturligtvis finns några undantag. Att använda ogräsbrännare för att få bukt med ogräset är ett betydligt miljövänligare sätt att ta hand om problemet med oönskad växtlighet än att använda kemikalier, vilket är ett annat sätt att hantera problemet.


✅ Vad bör man tänka på vid val av ogräsbrännare?

Det är förstås viktigt att fundera över om en eldriven variant eller en gasdriven modell är bäst utifrån de behov som finns. Dessutom är det klokt att ta en titt på handtagets och skaftets längd. Det kan skilja en hel del i längd mellan olika modeller, och detta kan ha stor praktisk betydelse. De ogräsbrännare som har långa skaft ger per automatik en betydligt behagligare arbetsställning eftersom man slipper gå med böjd rygg när man ska bränna bort ogräset. Ett längre skaft gör helt enkelt brännaren mer ergonomisk.


Källor:Snabbmeny:
Toppval Ogräsbrännare Vanliga frågorVi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom detta område: