Handgräsklippare TEST: 3 bästa Handgräsklipparna & Cylinderklipparna (bäst i test)

Många drömmer om att ha ett eget hus med trädgård. Att ha en egen plats utomhus ger en frihet och större möjligheter att njuta av långa varma sommardagar. En mjuk gräsmatta där man kan springa barfota, och rabatter med vackra blommor, bärbuskar och fruktträd och ett trädgårdsland där man kan skörda färska grönsaker ingår förstås i husdrömmarna. Och allt det där kan man få om man har ett hus.

Bäst Handgräsklippare

Toppval Handgräsklippare Vanliga frågor


Din gräsmatta kräver skötsel

Det gäller förstås att inse att paradiset också kräver omsorg och skötsel. Det finns inga rabatter som är vackra om ingen rensar, vattnar och sköter om blommorna, och du får inga större skördar av frukt, bär och grönsaker om du inte är beredd att lägga ner lite jobb på odlingarna. Även gräsmattan kräver skötsel för att bli så där grön och sammetslen.

En regelbunden klippning

Även om en trädgård behöver skötas, är det inte alltid så stora insatser som krävs. Om du vill ha en gräsmatta som är som en golfgreen krävs förstås både gödning och ans. Men, du kommer långt bara genom att klippa gräset regelbundet. Gräs som får växa sig långt mellan klippningarna har en tendens att bli hårt och stickigt, och om det är riktigt långt när du klipper det blir resultatet ofta en gulnad stubbåker. Med regelbunden klippning, stärker istället klippningen gräset och du får en tät och grön matta. Titta bara på de gräsmattor som klipps med robot, där klippningen sker kontinuerligt, så ser du hur stor betydelse en regelbunden klippning har för gräsets kvalitet.

En regelbunden klippning med en handgräsklippare

Du behöver naturligtvis inte investera i en gräsklipparrobot för att få en fin gräsmatta. En handgräsklippare ger också ett fantastiskt resultat, och samtidigt som du skapar en mjuk och vacker gräsmatta får du nyttig och välgörande motion. Varför ge sig ut i löpspåren när du kan få en effektiv motion i din egen trädgård. Det kan ju kännas som slöseri med både tid och pengar att skaffa en dyr åkgräsklippare eller robot, och lägga timmar i löpspåret eller på gymmet. De handdrivna gräsklipparna har fått hård konkurrens av motorklippare av olika typer men faktum är att det bör finnas en handgräsklippare i varje trädgård där det finns gräs som ska klippas. Handgräsklipparen har många fördelar framför de motordrivna varianterna:

  • Den kostar inget alls i drift.
  • Den ger nyttig motion i vardagen.
  • Handgräsklipparen är snäll mot miljön.
  • Den stör inte grannarna, som motorgräsklippare alltid gör.
  • De enda lukter som sprids från en handgräsklippare är den underbara doften av nyslaget gräs.
  • De flesta handgräsklippare har en låg ljudnivå.
  • Gräset blir oftast snyggare klippt med en handgräsklippare.

Slipp service, tankning eller laddning
Om du inte har en alltför stor gräsmatta, eller mycket kuperad tomt, klarar du dig långt med en handgräsklippare. Det tar inte längre tid att gå över gräsmattan med den handdrivna klipparen än med en motorgräsklippare. Du behöver heller inte lägga tid på service, tankning eller laddning inför varje klippning. Har du en stor trädgård och tycker att det behövs en motordriven gräsklippare för att klara hela ytan är handgräsklipparen ändå oumbärlig som komplement under buskar och på ställen som är svåra att komma åt med en motorgräsklippare.

Toppval Handgräsklippare 2024

Vi har valt dessa Handgräsklippare som våra Toppval.
Kraftiga handgräsklippare som ger bra klippresultat även i låga hastigheter.

1. Handgräsklippare Granngården CK40

En handgräsklippare kan vara bra att ha om du har en liten trädgård att ta hand om, där du inte tycker att en bensindriven gräsklippare behövs. Handgräsklipparen kan också vara ett utmärkt komplement om du har en åkgräsklippare eller robotgräsklippare men behöver kunna handklippa små utrymmen där inte den vanliga klipparen kommer åt. Den här modellen från Granngården hjälper dig att göra jobbet på ett enkelt och effektivt sätt. Klippbredden är 40 cm och knivarna i klipparen är självslipande vilket gör att den håller sig skarp.

Du kanske har provat handgräsklippare som inte gett något gott resultat, men det behöver du inte vara orolig för med denna. Även när du rör dig sakta framåt kommer resultatet att bli bra. Gräset klipps av på ett bra sätt även om du inte lägger så stor kraft bakom vilket är en stor fördel. Om du vill förenkla uppsamlingsprocessen går det även att köpa till en uppsamlare så att gräsklippet samlas upp.

Kolla priset

2. Handgräsklippare – klippbredd 30 cm

Att klippa gräs med en handgräsklippare behöver inte alls vara krångligt. Med den här modellen kan du på ett förhållandevis enkelt sätt klippa mindre gräsytor. Den är liten och nätt, vilket gör den lätt att hantera och även smidig och enkel att förvara under de perioder den inte används. Klippbredden är 30 cm, vilket är förhållandevis smalt. Detta är förstås något du bör väga in när du ska välja modell. Den är mycket bra om du vill ha en handgräsklippare till mindre gräsytor, men du vill troligtvis inte använda den om du ska klippa en stor villaträdgård.

Den här handgräsklipparen kommer med en uppsamlare som rymmer 15 liter. Uppsamlaren gör ditt jobb lättare eftersom du slipper gå och kratta upp allt spill efteråt. I stället kan du klippa ostört tills behållaren är full. Då kan du helt enkelt gå och tömma den för att sedan ta upp klippningen igen. Detta gör att ditt jobb går betydligt snabbare än om du väljer en gräsklippare utan uppsamlare.

Kolla priset

3. Friktionsfri handgräsklippare – klippbredd 46 cm

Det här är en mycket praktisk gräsklippare för dig som vill ha en lättanvänd och effektiv handgräsklippare som ger en riktigt fin gräsmatta. Arbetsbredden är förhållandevis bred med sina 46 cm. Detta kan vara en fördel eftersom det gör att du snabbare kan klippa hela gräsmattan, eller den yta som ska hållas efter. Handtaget är ergonomiskt utformat, vilket gör att du slipper slita på kroppen mer än nödvändigt under ditt trädgårdsarbete.

Något som verkligen kommer att förenkla din vardag är den behållare som sitter monterad på den här handgräsklipparen. Den rymmer hela 50 liter, vilket gör att du kan klippa en relativt stor yta innan det är dags att tömma uppsamlaren. Det här är något som verkligen hjälper dig att spara tid, eftersom allt grässpill samlas i behållaren och inte behöver tas upp i efterhand. Det kan också leda till en finare gräsmatta eftersom du får med alla rester utan att du behöver lägga ned flera timmar på att få det fint efter klippningen.

Kolla priset

Traditionella handgräsklippare och friklippare
Handgräsklippare ser ungefär likadana ut idag som de gjorde innan motorgräsklipparnas intåg i de svenska villaträdgårdarna. Åtminstone vid en första anblick. Men det är faktiskt så att det finns olika varianter också av handgräsklippare. I stora drag kan vi dela in dem i två kategorier: traditionella handgräsklippare och friklippare. Det är inte så lätt att skilja dessa två typer av gräsklippare för en lekman, eftersom båda ser likadana ut, med en balk som ligger mot klippcylindern. Skillnaden är liten för ögat men mer betydande för funktionen. På den traditionella handgräsklipparen går cylinderns skär emot balken. Det innebär att skärbladet får en liten skärpning varje gång det slår emot balken, och alltså vässas under tiden som gräset slås av.

Traditionella eller friklippare?

Friklippare

På en friklippare går cylindern precis fri från balken. Detta gör att denna typ av klippare, som också kallas lågfriktionsklippare, går tystare och lättare än den traditionella modellen. I gengäld är skärbladen hos friklipparen känsligare för skador och blir snabbare slöa eftersom de inte slipas kontinuerligt. Ofta är friklipparna mer känsliga för fuktigt och segt gräs och klipper generellt sett inte riktigt lika bra som en traditionell handgräsklippare. Var och en har alltså sina för- och nackdelar när man jämför de olika handgräsklipparna, och du får välja den typ som passar dina behov och förutsättningar bäst. När du ska välja gräsklippare är det inte bara en fråga om vilken typ av klippare du ska ha. u kan också välja vilken storlek du vill ha, eftersom det skiljer en hel del både på klippbredd och vikt. Det finns handgräsklippare med klippbredder mellan 30 och 40 centimeter, och de kan väga mellan 6 och 13 kilo.

Olika längd på handtagen

Dessutom finns det klipparen med olika längd på handtagen. Den stora variationsrikedomen gör det möjligt för alla att få en klippare som känns bra och bekväm att använda. Vad man ska välja när det gäller handtagets utformning och längd är en fråga om tycke och smak. de flesta klippare är bra utformade, men vi har alla olika förutsättningar och önskemål, så därför måste du välja en klippare som känns bekväm för just dig. om du är lång kanske du väljer en helt annan klippare än en person som är kort, till exempel.

Cylinderklippare

Cylinderklippare

Det finns ett stort utbud av handgräsklippare, eller cylinderklippare som de också kallas. Det gör att det kan vara lätt att gå vilse i djungeln bland alla varumärken och beteckningar. Då kan det vara bra att känna till att flera olika märken kan ligga under samma försäljningsmärke, och att det ofta är små detaljer, som handtag och liknande, som skiljer de olika märkena åt. ett exempel är Husqvarna- gruppen som säljer både Husqvarna, Jonsered, Klippo och Partner, och där själva klippaggregaten är de samma hos alla dessa märken. Störst utbud av gräsklippare hittar du faktiskt här på nätet, och här kan du också få utförlig information om de olika klipparna på respektive produktsida. Det underlättar mycket när du letar efter den perfekta handgräsklipparen för dig och din trädgård.

Frågor och svar kring Handgräsklippare

✅ Vilka fördelar finns med en handgräsklippare framför en klassisk motorgräsklippare?

Det finns flera fördelar. En första faktor som är viktig är kostnaden. De här gräsklipparna är för det första ofta billigare att köpa, men framför allt är de billigare att använda eftersom de inte behöver något bränsle alls till skillnad från motordrivna gräsklippare. Just att de inte kräver något bränsle gör också att de är mer miljövänliga. Detta är något som har blivit allt viktigare för många, och därför har den här typen av trädgårdsredskap fått ett uppsving på senare år. Många menar också att handgräsklipparen faktiskt ger ett finare resultat, då den skär av gräset istället för att slå av det. Här hittar du våra Toppval av Handgräsklippare.

✅ Vem kan ha nytta av en handgräsklippare?

Framför allt är det här ett perfekt alternativ för den som har en förhållandevis liten trädgård att ta hand om. För den som bor i radhus med en egen liten gräsplätt att klippa räcker det till exempel ofta alldeles utmärkt med en handgräsklippare. Den som bor i en villa eller radhus med större trädgård kan förmodligen inte klara sig med enbart en handgräsklippare, men det kan däremot finnas behov av att ha en sådan som komplement. Den kan till exempel utföra många av de uppgifter som en trimmer annars används till, då den är mindre och lättare att komma åt gräs intill ett staket eller ett träd med.

✅ Hur mycket kostar en handgräsklippare?

Precis som med motorgräsklippare varierar priserna en hel del. Det finns budgetmodeller som brukar kosta från cirka 500 kronor och uppåt. Det finns också mer påkostade varianter som kostar runt 1 500 kronor. Det finns flera faktorer som bidrar till att avgöra vad prislappen ska hamna på. Vissa varianter har till exempel en medföljande uppsamlare medan andra saknar detta. Vissa är försedda med utmärkt rostskydd medan andra saknar detta, och vissa har mycket robusta hjul som underlättar hantering, något som andra saknar. Detta är bara några exempel på faktorer som påverkar priset.

✅ Vad är viktigt att tänka på vid användning av handgräsklippare?

Det finns flera saker som kan vara bra att tänka på för att klippningen ska avlöpa så smidigt som möjligt. Det första du bör tänka på är att det är klokt att flytta på föremål som kan störa klippningen. Det kan gälla större stenar, men även leksaker, kottar och kvistar från träd och buskar. Tänk också på att klippa gräset regelbundet så att det inte hinner bli så långt mellan gångerna. Det kan bli tungt att klippa gräset om det hunnit växa för mycket sedan senaste klippningen. Vidare bör du om möjligt undvika att klippa gräset när det är blött, eftersom detta kan bli otroligt tungt och svårhanterligt. Välj därför gärna att ta hand om gräsmattan när det är uppehåll och har varit det åtminstone några timmar. På så sätt blir det lättare för både dig och gräsklipparen att klara av jobbet. Tänk också på att justera klipphöjden på en lagom längd, så att du får det resultat du vill ha.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Handgräsklippare Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom Plantering:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin