Brevlåda

Bästa brevlådan

Snabbmeny: Toppval Brevlådor Vanliga frågor

Att köpa en brevlåda är inte något du gör varje dag. Det är faktiskt något som görs relativt få gånger under en livstid. Så länge du bor i en lägenhet behöver du inte tänka på detta överhuvudtaget, men när du flyttar till radhus eller hus blir det plötsligt aktuellt. Eftersom det här är den typen av köp som sker så pass sällan, är det lika bra att se till att det görs ordentligt. Det innebär att det finns några punkter du bör fundera över innan du väljer vilken postlåda du ska köpa.

Toppval Brevlådor med namn 2024

Vi har valt dessa brevlådor som våra toppval. Snygga, säkra brevlådor med egen namnskylt och enkelt att skapa ett eget motiv eller använda en färdig mall.

Postlåda Albert

Rymmer flera dagars post

 • Medelstor postlåda som rymmer flera dagars post.

 • Postlådan har ett stort, inåtgående inkast som brevbäraren gillar.

 • Magneter håller den på plats vid dåligt väder.

 • Flexbox Albert har ett vredlås med två nycklar som kan lämnas öppet eller låst.

 • Vid köp av brevlåda ingår det valfri skylt med motiv.

Albert

Postlåda Philip

Finns i flera färger

 • En enkel postlåda utan lås

 • Riktig greppkant för brevbäraren.

 • En valfri skylt ingår.

 • Finns i flera färger.

 • Vid köp av brevlåda ingår det valfri skylt med motiv.

Philip

Postlåda Albertina

Medelstor brevlåda

 • Medelstor postlåda som rymmer flera dagars post. 

 • Postlådan har ett stort, inåtvänt inkast som brevbäraren gillar. 

 • Magneter håller den på plats vid dåligt väder.

 • Flexbox Albertina har ett vredlås med två nycklar som kan lämnas öppet eller låsas.

 • Vid köp av brevlåda ingår det valfri skylt med motiv.

Albertina

När det gäller postlådor är storleken naturligt nog viktig. Det är trots allt den som avgör hur mycket post som ska få plats i lådan. Medan vissa bara får ett fåtal brev varje vecka, får andra paket varje dag. Det innebär att storleken kan vara relativt oviktig för den som bara brukar få något brev då och då. För den som får rikligt med post för det mesta är dock storleken desto viktigare. Lyckligtvis går det också att hitta brev- och postlådor i varierande storlekar. De minsta lådorna är bara 1-2 decimeter djupa och 4-5 decimeter höga. De sitter vanligtvis fastsatta på en stolpe av något slag. Dessa är generellt väldigt billiga. Den som behöver en låda med mer utrymme kan köpa en av de större postlådor som finns på marknaden. Vissa av dem kan vara en meter höga, i vissa fall till och med ännu högre. De är också djupare samt bredare och rymmer därmed både brev i mängder samt ett flertal paket.

Hur ofta ska den tömmas?

En fråga som du behöver fundera över innan du ska köpa en brevlåda, är hur ofta du kommer att tömma den. Detta påverkar dels storleken på lådan, vilket du redan innan har funderat över, dels huruvida den behöver gå att låsa eller inte. Om du till exempel befinner dig på annan ort under större delen av veckan för att jobba, har du troligtvis bara möjlighet att tömma lådan en eller ett par gången i veckan. Det innebär också att du inte kommer ha någon större koll på lådan, vilket i sin tur gör att du förmodligen vill ha en postlåda som går att låsa. Sådana finns det lyckligtvis gott om. De finns både i stor och liten modell, vilket gör att du kan hitta en säker brevlåda oavsett om du bara räknar med att få några få brev som du vill se till att hålla skyddade, eller om du räknar med att det regelbundet kommer finnas paket med relativt värdefullt innehåll. En låsbar brevlåda kan för övrigt även vara en god idé om du bor i ett område där det då och då sker vandalisering eller stölder. Då är det bättre att ta det säkra före det osäkra, även om du vanligtvis tömmer lådan varje dag.

Se våra Topp-3 Brevlådor med namn

Utseendet spelar roll

Vissa struntar fullkomligt i utseendet när det är dags att köpa en brevlåda. De anser inte att det har någon betydelse överhuvudtaget hur lådan ser ut. För andra är det otroligt viktigt att hitta en brevlåda som matchar husets exteriör på ett bra sätt. Det finns förstås inget rätt eller fel i sammanhanget. Det är ingen nyhet att vissa lägger större vikt vid det estetiska än andra. Om du ändå ska kosta på dig en rejäl postlåda kan det dock vara lika bra att även fundera lite över hur du helst skulle vilja att den såg ut. Brevlådor finns nämligen i en mängd olika utföranden, och det kan vara ett ypperligt tillfälle att välja en låda som faktiskt faller dig i smaken stilmässigt.

Köp en brevlåda online

En stor låda i stålplåt

Hör du till den stora skara som tycker att det snyggaste ur designsynpunkt är postlådor tillverkade i stålplåt med enkla, rena linjer? Då har du tur. Den typen av brevlådor är nämligen väldigt vanliga, och finns även i en mängd olika nyanser. Vill du ha något som verkligen sticker ut och hamnar i blickfånget kan du satsa på en postlåda i rött eller klarblått. Vill du istället ha något mer diskret, som har en förmåga att smälta in i omgivningen, kan en låda i silver, svart, vitt eller kanske grått passa alldeles utmärkt. Oavsett om du gillar en stil där det är detaljerna som tar plats, som till exempel brevlådan, eller om du vill satsa på en mer minimalistisk stil, finns det en fin och hållbar postlåda i stålplåt för dig. Det gäller för övrigt oavsett om du är på jakt efter en markstående paketpostlåda som rymmer en hel veckas paketskörd, eller en liten låda på fot som bara rymmer dagens räkningar.

Få din egen text eller bild på

På många brevlådor, i synnerhet veckopostlådorna som är lite större, finns det möjlighet att välja att få en bild eller en text på lådans framsida. Det kan till exempel vara familjens efternamn, gatuadressen, en bild på familjemedlemmarna med varje persons förnamn på, eller enbart husnumret. Möjligheterna är många, och detta ger dig en möjlighet att få en lite mer individanpassad och personlig brevlåda. Hos vissa företag får du en möjlighet att välja vad du vill ha för text eller bild på lådan i samband med att du gör din brevlådebeställning. Ofta kan du skriva vad du vill att det ska stå, samt välja typsnitt och färg på texten. Ofta finns det också möjlighet att ladda upp en bild som du vill ska tryckas på lådan.

Brevbäraren testar många brevlådor under en arbetsdag.

Även om du väljer att köpa din postlåda från ett företag som erbjuder denna möjlighet är det förstås ingen nödvändighet att faktiskt välja till detta. Det är helt upp till dig att bestämma huruvida du vill utnyttja möjligheten eller inte. Vissa föredrar en enkel, ren brevlåda utan text. Andra tycker att det blir både roligare, mer tilltalande och mer personligt med exempelvis namn eller adress presenterad på lådan. Vad du tycker om saken vet förstås bara du. Det brukar kosta en extra slant att välja till detta, men speciellt mycket dyrare brukar det inte bli. Om du är intresserad av detta bör du med andra ord inte låta någon eventuell prisskillnad avskräcka dig. Kom för övrigt ihåg att jämföra priser, då vissa företag tar mer betalt för extra tjänster än andra.

Frågor och svar kring Brevlådor

✅ Vilka mått bör brevlådan ha?

Postnord rekommenderar att din postlåda minst har måtten 250 mm bred, 130 mm djup och 340 mm hög. Med dessa mått kan brevbäraren enkelt dela ut de flesta typer av försändelser direkt i din brevlåda. Här hittar du Brevlådor med rätt mått.

✅ Bör jag ha mitt namn och adress utmärkt på min brevlåda?

Ja, märk postlådan tydligt med namn och adress på en skylt som är minst 200 mm x 25 mm.

✅ Hur högt över marken ska brevlåda sitta?

Brevlådan ska sitta med öppningen 90–110 cm över marken och vänd mot vägen, exempelvis på en stolpe eller på utsidan av ett staket eller en häck.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Brevlåda Vanliga frågor

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin