Planteringsbord TEST: 3 bästa Planteringsborden för en lyckad plantering (bäst i test)

Alla som har en trädgård ägnar sig någon gång åt blommor och plantering. Att hantera jord och blommor utan att skräpa ner är inte lätt, och därför är det många som har problem med att hitta en bra plats för planteringen. Man kanske inte har tyckt sig behöva ett planteringsbord. Det har länge setts som något för de verkliga entusiasterna. Men, faktum är att ett planteringsbord underlättar för alla som någon gång planterar om en blomma, eller sätter sticklingar. Det finns dessutom många olika modeller av bord, så planteringsbordet kan också bli en fin detalj i trädgården.

Bäst planteringsbord

⭐ Toppval Planteringsbord 2024 ⭐ Vanliga frågor


Skaffa ett planteringsbord för plantering av växter

Det finns många olika typer av planteringsbord, och det går givetvis att göra ett eget av ett gammalt, stabilt bord. Då behöver du ett stadigt bord, som är ordentligt inoljat, eller där du klär bordsskivan med vaxduk eller plåt för att få en tålig yta. Det är också bra att kunna ha krukor och planteringsredskap nära till hands, så det är bra om bordet har en hylla, eller något annat förvaringsutrymme. Skruva dit några krokar så du kan hänga redskapen, så har du ett enkelt men praktiskt planteringsbord.

Ett mer ändamålsenligt planteringsbord får du förstås om du köper ett färdigt eller bygger ett bord just för detta ändamål. Det finns en hel del bra ritningar på planteringsbord både i trädgårdstidningar och på nätet. Om du är lite händig och tycker att det är kul att snickra och bygga kan du givetvis göra ditt eget bord, som du då kan utforma precis efter dina egna behov och önskemål.

Stabila planteringsbord

För dig som inte vill, eller kan, bygga själv finns ett mycket stort utbud av färdiga planteringsbord, så du har goda möjligheter att få ett bord som är anpassat efter just dina behov i alla fall. Många av de färdiga planteringsborden har en zinkklädd bordsyta, vilket gör att det inte gör något om du får både jord och vatten liggande på bordet. Med en skiva av zink kan bordet stå ute i alla väder utan att ytan blir förstörd. Planteringsborden finns i många olika modeller och storlekar. De flesta har åtminstone en hylla, där du kan ställa ifrån dig krukor och annat. Många av borden har betydligt mer förvaring, med lådor för fröpåsar och andra små saker, hyllor och krokar för allt du kan behöva när du pysslar med dina blommor.

Planteringsbord med fler funktioner

Ett enkelt litet planteringsbord är kanske fullt tillräckligt om du bara har några få växter som ska planteras om en gång om året. Om du gillar att odla, ta sticklingar och så frön, är det klokt att satsa på ett lite större planteringsbord med fler funktioner, så att du har någonstans att lägga dina fröpåsar, planteringsspadar, sekatörer och annat du använder vid skötseln av blommorna. Det finns många riktigt snygga planteringsbord som pryder sin plats både på balkongen, altanen och ute i trädgården.

Ett större, och stabilt, planteringsbord kan till och med användas till ett utekök om du drömmer om ett sånt. Med en oöm arbetsyta och gott om förvaring kan bordet givetvis lika gärna användas vid grillen, eller för att skära salladen till middagen, som för att plantera om blommor. Många av de färdiga planteringsborden fungerar också bra som sidobord och eftersom de klarar att stå ute, kan de användas både på uteplatsen under bar himmel, och på altanen under tak.

De 3 bästa Planteringsborden 2024

Vi har valt dessa Planteringsbord som våra Toppval.
Stabila planteringsbord som är praktiska att använda vid omplantering och förkultivering.

1. Planteringsbord Ultimus med 2 lådor

Om du gillar att plantera och vet med dig att du ägnar ganska mycket tid åt detta, bör du naturligtvis skaffa dig själv bra förutsättningar att kunna göra det på ett ergonomiskt och praktiskt sätt. Att införskaffa ett planteringsbord är en bra idé, och just det här fina bordet kommer verkligen att göra planteringsarbetet enklare. Det har två utdragslådor samt en avställningshylla. Det gör att du hela tiden kan ha de redskap du behöver nära och slipper leta efter spadar, små krukor och liknande när det är dags att plantera.

Planteringsbord Ultimus med 2 lådor

För att göra det här planteringsbordet hållbart och motståndskraftigt har man lagt en galvaniserad plåtskiva som underlag på själva arbetsytan. Det gör att du slipper oroa dig för att vatten och jord ska förstöra bordets yta. Här kan du plantera om dina växter och sätta fröer i lugn och ro, med vetskap att det bord du arbetar på kommer att hålla länge.

Kolla priset

2. Trädgårdsbricka, Svart

Det finns olika sätt att lösa behovet av planteringsbord på. Du kan naturligtvis köpa ett komplett bord, men de är inte alltid helt lätta att hitta. Ett betydligt enklare alternativ kan då vara att införskaffa den här trädgårdsbrickan. Du kan nämligen använda den som ett planteringsbord om du placerar den ovanpå en bänk av valfri typ. Det blir dessutom en mycket billigare lösning, samtidigt som du får maximal flexibilitet eftersom brickan kan tas med oavsett vart du går.

Trädgårdsbricka, Svart

Kanten på den här trädgårdsbrickan är 11 cm. Det innebär att du inte behöver vara orolig att planteringsjorden ska åka över kanten när du håller på och sätter frön eller små sticklingar. Måtten på brickan är 58,5 x 42 cm. Det innebär att den är tillräckligt stor för att du ska kunna plantera med lätthet, samtidigt som den får plats på de flesta bänkar och avlastningsbord. Du kan med andra ord skaffa dig ett planteringsbord utan större problem med denna bricka som bas.

Kolla priset

3. Odlingsbänk med lock Respana Ecoline

När du vill ha de bästa tänkbara odlingsförutsättningar bör du fundera över vad du behöver för att lyckas. Du kan skaffa dig ett planteringsbord, eftersom det då blir betydligt enklare att sköta alla omplanteringar och att plantera nya växter jämfört med om du ska stå och hålla i krukorna. En annan lösning är att köpa denna odlingsbänk med lock. Du kan använda den som planteringsbord eftersom du planterar direkt i den, och när du väl har sått fröerna eller planterat växterna kan du helt enkelt sätta på locket och låta växterna frodas. Du får med andra ord dubbel nytta av bänken.

Odlingsbänk med lock Respana Ecoline

Den här bänken är tillverkad i plast och locket har ventilationsfönster där du kan låta luften cirkulera genom. Det ger dig också möjlighet att ha kontroll på fuktnivån i planteringsbänken. För att du ska få bästa tänkbara resultat behöver du naturligtvis använda rätt planteringsjord, men en fördel med den här odlingsbänken är att den agerar planteringsbord och växthus på samma gång.

Kolla priset

Hur vi väljer ut och betygsätter produkter

Vi jämför och sammanställer de produkter som vi anser är de bästa på marknaden utifrån ett antal kriterier.  Vi samarbetar med många butiker och e-handlare och även om det kan ha en inverkan på vilka produkter vi väljer att recensera är det ändå vårt team som gör en professionell bedömning av vilka som faktiskt är bäst. Våra rekommendationer stöds av denna bedömning. Följande parametrar är något vi tar med i varje bedömning:

  • Tester som gjorts på produkten tidigare av experter online eller publicerade i facktidskrifter.

  • Produktrecensioner och produktomdömen från kunder.

  • Jämförelse av produktspecifikationer, funktioner och kapacitet för respektive produkt.


Flera användningsområden

För dig som kanske har störst behov av ett planteringsbord under våren när det är dags att plantera amplar och balkonglådor, kan det vara ett bra tips att välja ett rejält planteringsbord även om du inte tycker dig behöva någon av de större och mer påkostade modellerna just för att du har så liten användning för ett planteringsbord. Eftersom bordet förmodligen bara skulle bli stående under sommaren om det bara används som planteringsbord, är det bättre att välja en modell som du faktiskt kan ha användning för till annat när planteringssäsongen är över. Och om du då väljer en rejäl, och funktionell, modell har du ett snyggt och praktiskt sidobord eller grillbord när krukor och jord har ställts undan. En möbel som är flexibel och har flera användningsområden är ett smart val för den som har ont om plats, men det är givetvis också ett alternativ som är gynnsamt för plånboken eftersom du får flera möbler, eller åtminstone funktioner, till priset av en.

Flera användningsområden än plantering

Lackerat och galvaniserat stål

Om du inte vet att bordet kommer att stå på en och samma plats hela tiden kan det vara smart att välja ett planteringsbord med hjul. Det finns bord med fyra hjul, och andra där två av benen är försedda med hjul. Då går det lättare att flytta bordet, och det är naturligtvis extra värdefullt om du vill ha ett bord som kan fungera till flera olika ändamål. Om bordet ska användas som grillbord, kan du lätt flytta med det om ni vill följa solen, eller bara sitta på en annan plats och grilla. Det finns till och med planteringsbord som mycket väl kan användas som en enklare köksö, eller serveringsvagn i köket, eftersom de är utformade som en vagn, med bordsskiva och hylla. Med handtag och två hjulförsedda ben. Ett sånt planteringsbord i lackerat och galvaniserat stål blir en snygg detalj i ett kök som är inrett i den tuffa industristilen, till exempel.

Köp ett bord för plantering

Ska du köpa ett färdigt planteringsbord kan du leta i både möbelvaruhus, garden centers och stora varuhus. Det största utbudet hittar du här på internet, och eftersom hela det stora sortimentet finns samlat på ett ställe får du en bra överblick över vad marknaden har att erbjuda här. Du kan också hitta massor av tips och inspiration om hur du kan inreda och använda ditt planteringsbord. Jämför olika modeller och läs specifikationer och beskrivningar på respektive produktsida. Här kan du alltså jämföra de olika planteringsborden för att hitta det som passar dig bäst. Du kan också jämföra priser så att du kan köpa ditt bord där du får det till det bästa priset. Här har du alltså goda möjligheter att få ett perfekt planteringsbord till ett riktigt bra pris.

Frågor och svar kring Planteringsbord

✅ Varför bör man ha ett planteringsbord?

Det ger dig först och främst betydligt bättre förutsättningar när du ska plantera. Du slipper stå på knä och arbeta på marknivå, vilket kan bli väldigt slitsamt i längden om du ska plantera om många växter. Med ett planteringsbord får du en bra arbetsställning. Det ger dig också en bra plats för förvaring av exempelvis små planteringsspadar, krukor och trädgårdshandskar. Många planteringsbord har en avställningsyta under själva arbetsbänken, där man kan placera sådant som behöver finnas nära tillhands när det är dags att plantera om växter. Här hittar du våra Toppval av Planteringsbord.

✅ Vad bör man tänka på när man skaffar ett planteringsbord?

Det här är egentligen ett ganska enkelt projekt och det finns inte så väldigt många saker att ha i åtanke. Det du kanske bör tänka på när du placerar ut ditt nya planteringsbord är att det kan underlätta att ha tillgång till vatten inom räckhåll. Du vill förmodligen vattna de plantor du planterat om, och då är det praktiskt att kunna göra det direkt vid bordet, istället för att behöva förflytta dig varje gång. Om du köper ett färdigt bord istället för att själv bygga ett är det viktigt att du också tänker på höjden på bordet. Många av de planteringsbord som finns att köpa är i själva verket ganska låga. Om du skaffar ett bord för att få en bra arbetsställning vill du förmodligen inte ha ett alternativ som ändå tvingar dig att stå böjd, då även detta kan bli jobbigt för ryggen. Lägg därför extra vikt vid just höjden när du ska välja arbetsbänk.

✅ Är det svårt att bygga ett eget planteringsbord?

Nej, det behöver inte alls vara svårt. Det finns gott om olika sätt att lösa det hela. Du behöver inte bygga en bänk som ser ut exakt som de planteringsbord som finns att köpa i butikerna. Du kan till exempel ta stativet från en gammal strykbräda och montera en bordsskiva på detta. Det är en mycket enkel lösning, men med den stora fördelen att det blir möjligt att höja och sänka efter behov. Du kan också bygga ett bord av lastpallar och lecablock, en variant som har alla förutsättningar att bli stabilt samtidigt som det är både enkelt och billigt att bygga. Naturligtvis går det också att snickra ett mer traditionellt bord att arbeta vid om du skulle vilja det. Det finns helt enkelt gott om alternativ.

✅ Hur mycket kostar det att köpa ett planteringsbord?

Det beror på vilket av alla alternativ du väljer. Det finns både billiga och dyrare modeller. Det finns enkla varianter för under 300 kronor, men också större och lite mer påkostade bänkar som kostar mellan 1 000 och 2 000 kronor. Det positiva är att det inte alls behöver bli dyrt, då prisspannet är brett och du själv kan avgöra hur mycket pengar du är beredd att spendera. Vill du ha ett bord att använda vid omplantering, samtidigt som du vill komma billigt undan så går det alldeles utmärkt.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Planteringsbord Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom detta område:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin