Köksö

Renovering av köket står högst uppe på väldigt många hus- och lägenhetsägares önskelistor. Hur man vill ha det varierar förstås då alla har sin egen personliga smak. Något som många fastnar för och vill ha är en köksö. Sådana kan se ut på olika sätt och ha olika storlekar. Det gör att de kan passa in i många olika kök. Generellt ger det dock ett mer luftigt intryck om du placerar en köksö i ett stort kök.

Bäst Köksö

Snabbmeny:
Toppval Köksöar Vanliga frågor


Fördelar med en köksö

Det finns massor av fördelar med att ha en köksö. Du kan till exempel välja en köksö med sittplatser. På så sätt blir det en plats för social samvaro, där din familj eller dina gäster kan samlas och hålla dig sällskap medan du ordnar det sista inför middagen. Vid tillfällen då det samlas många människor i ditt hem, som till exempel på julafton och midsommarafton, kan köksön dessutom bidra med fler platser vid middagen eller lunchen. Det är både praktiskt och välkommet. En annan fördel med köksön är att den även kan fungera alldeles utmärkt som avställningsplats för kastruller, ugnsformar, salladsfat och annat som maten finns i.

Om många samlas runt bordet kan det vara praktiskt att slippa ha all mat framme på bordet, för att undvika trängsel i möjligaste mån. Det är naturligtvis inte bara vid högtider och fester som man kan utnyttja den här möjligheten. När familjen samlas för att äta tacos är köksön också en alldeles utmärkt plats att ställa gurka, tomat, lök, tacosås och allt det andra som hör hemma vid varje tacomåltid.

Estetiska fördelar

Köksön erbjuder inte bara praktiska fördelar. Den har även en hel del positivt att bidra med ur estetisk synvinkel. I ett stort kök kan den fungera som en avdelare som gör rummet mer hemtrevligt. Det går också att använda köksön som en plats för frukost och fika, medan matgruppen står i den större, öppna delen av köket och ger plats vid middagar och luncher. Genom att välja en köksö med matlagningsdel kan du också få en mer central plats i rummet när du lagar mat. Du kan också visa upp en snygg spis på ett bättre sätt, centralt placerad i rummet. Dessutom frigör du gott om arbetsyta och bänkutrymme på andra ställen i köket, om själva matlagningsdelen finns vid köksön.

Dessutom kan en köksö hjälpa dig att förstärka det utseende och den stil du vill att ditt kök ska ha. Det finns varianter i en rad olika stilar. Om du vill ha en svart köksö med rostfria detaljer finns det sådana att hitta. Vill du hellre ha en modell med en blank bänkskiva och metallben finns även det. Du kan helt enkelt välja en variant som passar in i det kök du ser fram emot att skapa. Bland alla köksöar på marknaden finns allt från enkla och minimalistiska alternativ till detaljerade varianter med såväl diskho som spis.

En köksö som arbetsyta eller till matlagning?

Arbetsyta eller matlagning

Att du vill ha en köksö i ditt hem kan ha olika anledningar. Det kan bero på att du vill ha mer arbetsyta. Du kanske tycker mycket om att baka och ser det här som en utmärkt möjlighet att få mer plats att ägna dig åt sådana aktiviteter. Även om du har turen att ha ett relativt stort kök är det ofta svårt att hitta fria bänkytor. Då är det här kanske den optimala lösningen. Det kan även vara så att du ser förbättrade förvaringsutrymmen framför dig. Det är också något som du har helt rätt i. Många köksöar är försedda med ett flertal lådor, och ibland även skåp, där det går bra att förvara allt från kavlar och bordstabletter till värmeljus, digitala stektermometrar och grytlappar. Förvaringen finns där, och du väljer själv vad den ska användas till.

Matlagning mitt i köket

Ett annat skäl till att du vill ha en köksö kanske är att du vill göra matlagningsdelen mer central. Du kanske trivs bra med att vara den som sköter matlagningen i hemmet. Enda problemet kanske är att du tenderar att känna dig lite avskärmad när du står vid spisen med ryggen mot dina gäster. Då kan den typ av köksö som är utrustad med spis, diskho och vattenkran plötsligt ge dig möjlighet att fortsätta sköta matlagningen men med mer fokus på de andra personer som vistas i köket. Det ger dig helt enkelt möjlighet att vara social samtidigt som du förbereder allt från frukost till middag. Om det är just förbättrade matlagningsmöjligheter som är det viktigaste för dig så är det förstås en variant med dessa delar du ska satsa på. Om det däremot är arbetsyta du är intresserad av är det förmodligen en köksö utan spis, vattenkran och sådana saker som är det rätta valet för dig.

Toppval Köksöar 2024

Vi har valt dessa köksöar som våra Toppval.
Stilrena och praktiska köksöar med förvaringsmöjligheter i både skåp och lådor.

===

===

Flyttbara modeller vs fasta varianter

Att välja ut en köksö handlar inte bara om att hitta en variant som passar in utseendemässigt i det kök du har. Det handlar även om att välja något som fungerar bra rent praktiskt. Det kanske fungerar alldeles utmärkt att ha den här typen av möbel i ditt kök till vardags, men när du får hem ett flertal gäster kanske det blir lite väl trångt. Då kan det vara en fördel att satsa på en köksö med hjul, så att den vid behov kan transporteras till en annan del av rummet. Det finns en hel del sådana exemplar, och naturligtvis finns även dessa med varierande utseende och stil. Att välja en köksö med hjul behöver med andra ord inte innebära att du tummar på dina estetiska krav. Det innebär bara att du får en mer anpassningsbar lösning.

Flyttbara modeller vs fasta varianter av köksöar

Fast modell ett bra alternativ för öppna ytor

Om du bor i ett hus eller en lägenhet med ett riktigt stort kök, med stora öppna ytor, kan en fast köksö fungera väldigt bra. Om du är praktiskt lagd kan du platsbygga en på egen hand. På så sätt kan du få något som verkligen passar ditt kök som handen i handsken. Om du vill ha en platsbyggd lösning men själv saknar kunskaperna går det naturligtvis även att anlita professionell hjälp. Det finns gott om företag som arbetar med den här typen av projekt. Naturligtvis kan du även köpa en färdig lösning som lätt installeras på plats i köket. Det finns med andra ord passande lösningar oavsett hur specifika och avancerade önskemål du har.

Så mycket kostar ditt drömprojekt

Att låta en köksö ta plats i ditt kök kanske är ett drömprojekt som du haft länge. Kanske har du till och med börjat misströsta lite och tänker inom dig att det aldrig kommer att bli av? I så fall är det dags att tänka om. Vi mår alla bra av att ha mål att jobba mot. Om en köksö hör till de saker du helst av allt vill ha, är det ett alldeles förträffligt mål. Oavsett om det är storleken på ditt kök eller storleken på din plånbok som stoppar dig, ska du inte ge upp. Saker och ting kan förändras. Rätt som det är kanske du flyttar till en bostad med ett större kök med mer öppna ytor. Plötsligt kanske en köksö passar in alldeles utmärkt. Även mängden pengar på kontot kan ändras snabbt. Dels kan det förändras genom att du byter jobb, går från att studera till att få fast arbete, eller helt enkelt arbetar mer.

Dels kan det ändras genom att du förändrar dina vanor och börjar lägga undan en slant varje månad. Innan du vet ordet av har du byggt upp en buffert på sparkontot och kan börja spara till en köksö. Redan inom något år kan drömprojektet bli en fullt realistisk möjlighet. För att veta hur mycket du behöver spara är det förstås intressant att veta hur mycket en köksö faktiskt kostar. Det är naturligtvis inte så lätt att svara på. Det finns riktigt dyra varianter men också riktigt billiga modeller. Att hitta en perfekt matchning för plånboken bör därför inte vara speciellt svårt.

De billigare alternativen

Om du hellre vill få en köksö på plats relativt snabbt, än att spara till en extra lyxig modell, finns det gott om relativt billiga alternativ att välja mellan. Det finns en rad köksöar med bänkytor, lådor och skåp som kostar mellan 4 500 och 6 500 kronor. Det är summor som väldigt många kan spara ihop till på mindre än ett år. Trots det låga priset finns det en hel del fina alternativ i varierande stilar, färger och material. För många är det fullt tillräckligt med de här billigare alternativen. Det är också i denna prisklass du hittar många av de köksöar som är försedda med hjul och alltså kan flyttas enkelt och snabbt.

Dyrare alternativ på marknaden

Naturligtvis är långt ifrån alla köksöar billiga. Det finns varianter som kostar mellan 20 000 och 50 000 kronor, och även ännu dyrare varianter. Två faktorer som får priset att rusa iväg är om du vill ha en köksö med spis och andra matlagningsfaciliteter, samt om du vill ha en fast, platsbyggd modell. Om något av detta stämmer in på dina önskemål får du räkna med att det kommer att göra ett djupare hål i din plånbok än om du hade valt en köksö med enbart arbetsyta.

Frågor och svar kring Köksöar

✅ Har alla köksöar utrymme för sittplatser?

Nej, alla köksöar ger inte utrymme för sittplatser. Om detta är något som har betydelse för dig bör du specifikt titta efter köksöar med utrymme för sittplatser. Detta passar bra för de som vill använda köksön som en plats för social samvaro, men även för alla som tycker att köksön är den perfekta platsen för en frukost.

✅ Finns det färdiga kök att köpa där även en köksö ingår?

Ja absolut. Det finns gott om kökslösningar som inkluderar en fin köksö. Om du köper ett sådant kök får du dock räkna med att kostnaden blir relativt hög. Att du får betala mellan 120 000 och 150 000 kronor för ett sådant kök är inte ovanligt alls.

✅ Finns det köksöar med olika typer av bänkskivor?

Ja absolut. Det finns ingen särskild standard som säger vilken typ av bänkskiva som ska sitta på en köksö. Du kan hitta skivor av såväl ek som marmor. Alternativen är många så möjligheterna att du ska hitta något som passar dig och ditt kök är stora.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Köksöar Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom Möbler & Inredning:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin