Klädhängare

Hur många gånger har du funderat på hur en klädhängare eller klädställning skulle kunna göra skillnad i ditt hem? Om du svarar som det stora flertalet på den frågan, är klädställningar och klädhängare inget du har ägnat speciellt många tankar. Trots att många glömmer bort dessa hjälpmedel kan de vara till stor nytta, såväl i hallen som i andra rum. Här ska vi ta en titt på olika idéer på hur klädhängare kan användas för att skapa ett trivsamt hem.

Bäst Klädhängare

Snabbmeny:
Toppval Klädhängare Vanliga frågor


Tre rum där klädställningen gör nytta

Att en klädställning gör stor nytta i en hall har nog de allra flesta klurat ut. Där behöver en lösning för hur ytterkläder ska hanteras, både familjens egna och eventuella gästers. En hatthylla och några klädhängare kan lösa det problemet på ett smidigt sätt. Då kan alla lägga ifrån sig sina vantar och mössor på hatthyllan, och på klädhängarna kan jackorna hängas upp. Detta är en lösning som de flesta nog redan använder sig av hemma i hallen, så detta behöver vi nog inte gå in på mer ingående, även om det naturligtvis ska påpekas att det går att använda olika lösningar även i hallen. Istället för hatthylla och klädhängare går det till exempel att ha korgar att ha mössor och vantar i, samt en klädställning att hänga upp större plagg på. Om du inte har någon given plats för en hatthylla och klädhängare kan detta vara en bra lösning, eftersom klädställningen kan placeras var som helst, och inte har något behov av att fästas i en vägg.

En klädställning inne på hemmakontoret

Har tanken någonsin slagit dig att du skulle kunna ha en klädställning inne på ditt hemmakontor? Inte? Det har vi full förståelse för. Det är nog väldigt många som helt har missat den möjligheten och det är lätt att förstå varför. En klädställning har inte på något sätt en självklar plats inne på ett hemmakontor, men icke desto mindre kan den göra stor nytta. Faktum är att den fyller flera funktioner. En uppenbar funktion är att eventuella besökare kan hänga av sig jackan och kanske kavajen när de kommer och sätter sig inne på ditt kontor. En annan anledning till att ha en klädställning är att du kan samla alla dina jobbrelaterade plagg, hänga upp dem på galgar på klädställningen och på så sätt alltid ha dem nära tillhands när du ska ge dig iväg på kundbesök eller ta emot kunder på ditt eget kontor. På så sätt kan du också hålla dina privata plagg separerade från dina jobbrelaterade plagg, något som underlättar när du ska hitta rätt i din garderob.

En klädställning inne på hemmakontoret

Klädställning i barnens rum

Ett tredje rum där klädställningen faktiskt har en naturlig, om än inte självklar, plats är inne på barnens rum. Det finns även här flera skäl till att den faktiskt kan göra nytta, även om du kanske inte är så van att se den i barnrummet. En första anledning är att de minsta barnkläderna är otroligt söta och när barnen är små utnyttjar de egentligen inte sina rum speciellt mycket, annat än möjligen till att sova. Om du ställer in en klädställning i babyns rum ger det dig en möjlighet att låta de söta små babyplaggen hänga framme, så att både du och eventuella besökare kan se dem och glädjas åt hur söta de är. När ditt barn sedan blir lite större och börjar vistas mer på sitt rum, kan faktiskt även han eller hon ha glädje av hängaren. På den kan barnet ha sina favoritplagg och även maskeradkläder hängande.

På så sätt kan han eller hon själv få välja vilka kläder som ska användas när det är dags att gå till förskola eller skola. Det är viktigt att barnen redan tidigt får vänja sig vid att ta ansvar och fatta beslut på en rimlig nivå. Då är just val av kläder en alldeles lagom start. Många barn tycker att det är väldigt roligt och spännande att själva få plocka ihop sin outfit, oavsett om det är dags att klä sig inför dagen på förskolan eller skolan, födelsedagskalas eller om det helt enkelt är dags att klä ut sig en stund för att leka. Som förälder kan du vara med och påverka vilka plagg som ska hänga framme och därmed finnas valbara för ditt barn, så visst inflytande har du trots allt fortfarande.

Toppval Klädhängare 2024

Vi har valt dessa Klädhängare & klädställningar som våra Toppval.
Snygga klädhängare i elegant design som passar perfekt in i hallen:

===

===

Olika typer av klädställningar

Du kanske är något skeptisk inför tanken på att placera klädställningar här och där i hemmet och vi tror att vi förstår varför. Många som ser en klädställning framför sig tänker på den klassiska klädställningen som finns i butikerna, med två raka snedställda ben och en pinne som går mellan dessa. De ser i ärlighetens namn inte alltid speciellt trevliga ut, och de passar inte heller in i speciellt många bostäder. Om det är de enda klädställningar du har sett är det inte alls konstigt att du tvekar. Då vill vi dock upplysa dig om att klädställningar kan se ut på flera olika sätt. Att hitta en som passar i ditt hem kan därför visa sig vara betydligt enklare än du tidigare har trott.

Det finns vita klädhängare i trä, som är höga med grenar som sticker ut likt ett träd. De är fina och passar extra bra i hallen eller i en barnkammare. Det finns även klädställningar för hörn, vilka passar alldeles utmärkt i hallen där det gäller att utnyttja varje vrå på ett smart sätt. Klädhängare i trä med medföljande trägalgar finns det också gott om, både i fullstor storlek och storlekar anpassade för just barnens rum. Vidare kan du hitta ett flertal klädställningar i svart, metall och flera andra material. Att du inte skulle kunna hitta något du gillar, och som passar in i ditt hem har vi svårt att tro.

Klädhängare eller klädställning?

Annars finns klädhängare

Om du mot förmodan inte skulle lyckas hitta någon klädställning som du gillar kan du alltid satsa på någon eller några klädhängare istället. Det kan vara så enkelt som att du sätter upp små metallkrokar strax innanför dörren, för att göra plats för ytterkläderna. Du kan också sätta in större klädhängare i barnens rum eller i sovrummet, med olika färger och former. Vissa klädhängare ser ut som metallabyrinter med färgglada kulor längst ut i alla ändar. De faller många barn i smaken eftersom barn brukar vara mycket glada i färg. Det finns också klädhängare som inte behöver skruvas fast i väggen, utan som kan hängas över en dörr eller liknande. De är väldigt praktiska, och gör det enklare för dig att hålla ordning och reda även i sovrummet. Naturligtvis finns även dessa med olika stilar. Den som vill hitta en hängare med motiv av djur kan göra det, medan den som vill ha en stilren hängare i metall med plats för flera plagg kan hitta en sådan.

Så mycket kostar klädställningen

Om du har blivit övertygad om klädställningens förträfflighet och själv vill skaffa en sådan, är du förmodligen intresserad av vad en sådan kommer att kosta dig. Även om det finns prisskillnader kan vi glädja dig med att de här produkterna sällan är speciellt dyra. Klädställningar finns att köpa från cirka 150 kronor och uppåt. Det finns ett flertal varianter som kostar mellan 300 och 900 kronor. Naturligtvis finns det även några som kostar flera tusen kronor, men det rör sig egentligen om ett fåtal produkter om man jämför med hur många som kostar under tusenlappen. Vad beträffar klädhängare så är de ofta betydligt billigare, men då ger de å andra sidan inte lika gott om upphängningsutrymme som klädställningen heller.

Frågor och svar kring Klädhängare

✅ Jag vill ha en klädställning i hallen men får inte plats med både skohylla, klädställning och hatthylla. Vad ska jag göra?

Då skulle vi rekommendera att du satsar på en av de klädställningar som har en inbyggd skoställning under. Det gör det möjligt för dig att slå två flugor i en smäll. Då är det bara hatthyllan kvar att ge utrymme för sedan. Om det visar sig vara för svårt kan du skippa hatthyllan helt, och istället satsa på att förvara mössor, vantar och halsdukar i små korgar som kan stoppas in i garderoben.

✅ Jag behöver ha en klädställning när jag får besök av vänner eller släktingar, eftersom garderoben redan är full. Jag skulle däremot gärna slippa ha ställningen framme till vardags. Har ni något förslag på hur jag kan lösa detta?

Du skulle kunna köpa en klädställning med hjul på. Då är den lätt att flytta på när du inte använder den. Kanske har du en klädkammare eller ett förråd där du kan förvara den när den inte används i hallen. På så sätt kan du plocka fram den vid behov och sedan snabbt ställa undan den när den inte behövs.

✅ Hur stora är de klädställningar som är avsedda för barn?

Det finns olika modeller. Vissa är cirka 120 cm höga och strax över 50 cm breda. Andra kan vara 140 cm höga och 80 cm breda. Det finns även flera andra varianter. Det finns inga riktlinjer, vilket också är bra eftersom detta gör att du kan hitta något som passar oavsett om ditt barn är 4 år eller 13 år.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Klädhängare Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom Möbler & Inredning:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin