Taklampa

Har du någonsin varit inne i ett hem där det inte finns en enda taklampa? Kanske, men i så fall har du definitivt hittat ett ovanligt hem. I så gott som alla bostäder finns minst en, men ofta flera taklampor och det är fullt förståeligt. De fyller en viktig funktion i varje hem, oavsett om det rör sig om en liten enrummare eller en stor villa.

Bäst Taklampa

Snabbmeny:
Toppval Taklampor Vanliga frågor


Belysning till barnkammaren

Om du har barn som bor i egna rum behöver du se till att det finns rätt belysning i rummet. För att åstadkomma detta behövs flera olika typer av lampor. För mysbelysning behövs antingen en dämpad vägglampa eller en bordslampa. Den typen av lampor ger en mer dämpad belysning som passar utmärkt om barnet vill ha lampan tänd på kvällen när det är dags att sova. Det är även en lämplig typ av belysning om du vill ha lite dämpat ljus när det är dags för blöjbyte eller amning under natten. Om det däremot ska lekas i rummet när det är mörkt ute, eller om ditt barn vill kunna sitta och pyssla även framåt kvällningen kommer ni inte långt med en bordslampa eller vägglampa. En skrivbordslampa kan visserligen hjälpa till vid pysselstunden, men vad som också behövs är en taklampa.

Anpassa valet efter ålder och smak

Det går inte att säga bestämt att en viss taklampa är den bästa för barnkammaren. Det beror ju helt på vem det är som bor i rummet. Det är stor skillnad på en 1-åring och på en 10-åring med utpräglad egen smak. För små barn kan du välja en lampa som du själv tycker är fin, eftersom barn i den åldern inte har några egna inredningspreferenser. Kanske väljer du en enkel takplafond som inte stjäl något fokus alls, men som ger ett tydligt och bra ljus. Eller kanske satsar du på en fin taklampa med mönster av vilda djur eller cirkusfigurer. Det finns gott om alternativ och lampor till barnkammaren hittar du både i vanliga lampbutiker och i butiker som säljer barnprodukter.

Vackra taklampor

En lampa som passar det äldre barnet

Barn förblir inte små speciellt länge. Innan du vet ordet av har han eller hon börjat skolan och förmodligen skaffat sig en väldigt bestämd vilja. Då är det inte längre lika enkelt för dig som förälder att bestämma vilka saker som ska köpas till rummet. Plötsligt har du någon att samtala med kring detta, och det blir förmodligen en del kompromisser. En av de saker det är mycket möjligt att det kommer diskuteras kring är just taklampor.

Du tycker förmodligen att det viktigaste är att lampan gör sitt jobb och lyser upp i rummet med ett behagligt sken. För ditt barn finns det förmodligen andra saker som är viktigare, som att Elsa i Frost syns på lampans hölje, att den är mjuk och rosa, att den har spetsar eller vad det än må vara. Att avfärda ditt barns önskemål gällande detta är inte att rekommendera. Med det sagt behöver du naturligtvis inte ge upp utan diskussion och omedelbart köpa en fluffig taklampa som knappt lyser upp rummet, men det är definitivt en god idé att tillsammans leta efter lampor som ni båda tycker är både fina och praktiska. På så sätt blir båda nöjda, och rummet blir ljust och fint även på kvällen. När barnet blir ännu större och kommer upp i tonåren blir smaken förstås ännu mer utpräglad och du får förmodligen ännu mindre att säga till om.

Tipsa gärna om vad som är bra att tänka på vid valet av taklampor, men låt din son eller dotter vara med och fatta besluten i väldigt stor grad. Nu är det förmodligen inte några karaktärer på lamporna, och kanske har pastellfärgerna fått ge plats för lampor i mer neutrala nyanser. Eller så är det fortsatt starka färger som står i fokus, men helt andra nyanser. Oavsett vilket är det viktigaste faktiskt att ditt tonårsbarn trivs i sitt rum. Där brukar de flesta tonåringar nämligen spendera en hel del tid, både med och utan kompisar.

Toppval Taklampor 2024

Vi har valt dessa Taklampor som våra Toppval.
Vackra lampor i härlig design. Lamporna monteras lätt på plats och passar perfekt in på flera olika platser i hemmet.

===

===

Att välja taklampa till hemmets övriga rum

Att välja lampor att sätta i taket i barnkammaren är lite speciellt. Det är förmodligen det enda rummet i hemmet där det kan bli aktuellt att sätta upp lampor på vilka det figurerar clowner och ballerinor, eller som är formade som enhörningar eller kaniner. På ett sätt är det enklast att köpa lampor till barnrummet, eftersom det för många känns mer acceptabelt att låta fantasin flöda fritt där. Det finns hos många även en större acceptans för att släppa in mer färg i en barnkammare. När du däremot ska välja taklampor till hemmets andra rum är du troligen väldigt mån om att lamporna ska matcha övrig inredning. Du har förmodligen en ganska klar tanke kring vilken stil du är ute efter, men det gäller att hitta exakt de produkter som får dig att känna att du har hittat rätt. Det kan gå på fem minuter, men det kan också ta en månad.

Att välja taklampa till hemmets övriga rum

Inte bara utseendet som spelar roll

När du ska välja taklampa är det inte bara utseendet på den som spelar roll. Visst är det viktigt att du gillar det du ser när du tittar på den, men det är ju faktiskt belysning du är ute efter. Då är det naturligtvis av stor vikt att du ser till att verkligen välja en modell som ger den typ av ljus du vill ha i ditt hem och i det specifika rummet. Det är inte alls säkert att du vill ha samma typ av taklampa i samtliga rum. De används ju på olika sätt. I vissa rum vill du kanske ha lampor som är dimbara. Det kan vara väldigt praktiskt och bekvämt att kunna ha starkt ljus när du behöver se tydligt, som till exempel när du lagar mat, medan du kan dämpa belysningen när det är dags att äta middag.

Att ha dimbara lampor i såväl kök som vardagsrum är därför en god idé. Något som du också bör fundera över är färgen som lampan ger när den är tänd. Vissa lampor ger ett mer vitt sken, medan andra lyser i en mer gul ton. Vissa ger ett skarpt kallt sken, medan andra ger ett mjukare och varmare intryck. Det här kan tyckas oviktigt om man bara nämner det i förbigående. Det är dock väldigt troligt att du kommer inse kort efter det att du satt upp dina lampor att det här faktiskt är viktigt. Det kan göra väldigt stor skillnad och därför är det förstås viktigt att du fattar ett genomtänkt och medvetet beslut.

En lampa som passar takhöjden

Något som du definitivt bör ta hänsyn till när du väljer lampor är takhöjden i rummen där de ska sättas upp. I rum med låg takhöjd har du färre valmöjligheter. Du vill förmodligen inte hänga upp en lampa som hänger ned för långt, eftersom det dels kan få rummet att kännas ännu mindre, dels kan ju du eller någon lång person faktiskt slå huvudet i den. Någon kristallkrona blir det knappast tal om. Det kanske är mer troligt att du vill satsa på spotlights eller en plafond. Någon typ av belysning som lyser upp bra i rummet utan att ta upp onödigt mycket plats. Om du däremot inreder ett rum med högt i tak har du oändligt många alternativ. Vill du skapa en riktigt elegant känsla är en takkrona med vackra prismor ett självklart val. Gillar du retrostilen finns det en mängd hängande taklampor med tyg i härliga retrofärger som orange, brun och mörkgrön, både med och härliga mönster. Dessa piffar verkligen upp ett rum och kan få den mest intetsägande bostad att bli betydligt mer intressant.

Ta ut svängarna

När du ska välja takbelysning, oavsett vilket rum det gäller, är det klokt att komma ihåg att du inte måste följa någon norm. Det måste till exempel inte vara en ensam lampa som sitter mitt i rummet. Du kan, om du vill ge rummet lite mer liv, placera två taklampor intill varandra. De behöver inte alls sitta lika högt upp. Det blir tvärtom både snyggare och mer intressant om du sätter den ena några decimeter högre upp än den andra. Det ger också ett fascinerande sken i rummet när lamporna tänds. Våga experimentera med belysningen. Det kan göra större skillnad än du kanske tror.

Frågor och svar kring Taklampor

✅ Hur högt över köksbordet bör taklampan sitta?

Det är upp till dig. Vissa väljer att ha en typ av lampa som sitter ända uppe vid taket, men om du vill ha en lampa som hänger ned är det bra att se till att det finns åtminstone 70 cm fritt utrymme mellan lampans nedre del och bordet. Det är viktigt att du inte upplever att lampan är i vägen när ni sitter och äter, och det är naturligtvis inte meningen att någon ska slå i huvudet när det är dags att resa sig upp.

✅ Bör jag använda LED-belysning i min taklampa?

Det finns många fördelar med LED-lampor. De förbrukar betydlgt mindre energi om du jämför med andra, äldre ljuskällor. De håller dessutom betydligt längre, vilket ju är ett gott skäl att välja just LED.

✅ Hur använder man bäst så kallade pendellampor för att de inte ska vara i vägen när de hänger så långt ned från taket?

Tanken med dessa lampor är kanske inte att de främst ska placeras mitt i rummet, utan snarare att de ska ge ljus i rummets hörn, där det annars inte ges så mycket belysning. De kan sättas i ett hörn, intill en soffa eller liknande, där ingen naturligt passerar. De är väldigt fina, men i och med att de hänger så långt ned från taket bör de inte placeras där man passerar genom rummet.

Källor:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin