Perstorpsbord

Att hitta det rätta bordet kan vara något av en utmaning. Det finns mängder av alternativ, men att hitta något som känns helt rätt är inte alltid lätt. Ibland kan problemet ligga i att hitta en egen inredningsstil som man verkligen gillar, andra gången kan problemet vara att man har valt en så nischad stil att det är svårt att hitta möbler som passar. I de klassiska möbelbutikerna ser man ofta många bord som liknar varandra väldigt mycket. Även om det finns gott om alternativ kan det därför vara så att många av dem passar ungefär samma inredningsstil. Om du till exempel har fastnat för retrostilen, kan det vara svårt att hitta fina matbord som passar in där hemma. Då kan ett Perstorpsbord vara ett alldeles utmärkt alternativ.

Bäst perstorpsbord

Snabbmeny:
Toppval Perstorpsbord Virrvarr Vanliga frågor


Klassiskt bord från 1900-talets mitt

Ett mycket känt matbord som än idag är eftertraktat och populärt är ett Perstorpsbord från 1900-talets mitt. Bordet heter Virrvarr och är designat av en mycket känd person, närmare bestämt Sigvard Bernadotte. Han var en internationellt erkänt duktig formgivare, men även känd av andra orsaker. Sigvard Bernadotte föddes nämligen som prins av Sverige. Han var son till kung Gustav VI Adolf och hans hustru kronprinsessan Margareta. När han gifte sig förlorade han dock sina titlar. Sigvard Bernadotte studerade vid Konstfacks dekorativa linje, och arbetade senare på Georg Jensen i Köpenhamn som konstnärlig ledare.

Så småningom blev det också en dansk, närmare bestämt Acton Bjørn som Bernadotte startade en designfirma tillsammans med. Företaget fick namnet Bernadotte & Bjørn Industridesign A/S. När Bernadotte skapade mönstret Virrvarr, som skulle komma att bli mycket känt, var det främst avsett att användas på en skärbräda. Senare började mönstret även användas till annat, bland annat till det så populära Virrvarrbordet från Perstorp som alltså lanserades under 1900-talets mitt. Sigvard Bernadotte ritade mönstret 1958, och det har använts i flera olika färger. Det tillverkas än idag möbler och föremål med detta mönster, som blivit otroligt omtyckt.

Matcha Perstorpsbordet med andra inredningsdetaljer

Det kända mönstret Virrvarr som pryder Perstorpsbordet finns alltså inte bara på bordskivor. Det betyder att du, om du bestämmer dig för att köpa det här matbordet även kan finna matchande detaljer till köket. På så sätt kan du åstadkomma en klassiskt vacker retrostil i köket. Du kan till exempel hitta matchande bänkskivor med samma mönster, något som höjer helheten. Även fönsterbrädor och skärbrädor går att få med Virrvarrmönstret. Även om det här mönstret inte ses i samma utsträckning idag, som det gjorde på 1900-talet, är det fortfarande vackert och livfullt. Om du är ute efter att skapa en retrostil i ditt hem är Virrvarr nästan ett måste.

Matcha Perstorpsbordet med andra inredningsdetaljer

Andra vackra Perstorpsbord

Naturligtvis är inte Virrvarr det enda tillgängliga bordet från Perstorp. Företaget är känt för sina rejäla och stilrena matbord som aldrig blir omoderna. Virrvarr är bara en av alla tillgängliga varianter. Det finns gott om andra alternativ för den som vill skapa en retrostil, men utan den typen av mönster. Perstorp är en serie som är känd för sin vackra 60-talsdesign, och förutom matbord hittar du även hyllor och pallar bland annat. Möbeln är känd för att vara enkel men rejäl. Den är hållbar och stadig och om du väljer ett Perstorpsbord kan du räkna med att det håller i många år. Dess design är som sagt stilren, och den är vacker utan att stjäla allt fokus.

Du kan välja att köpa ett bord med helvit bordsskiva istället för en bordsskiva i virrvarrmönster, om du vill satsa mer på en ren och enkel linje. Vissa väljer den vita bordsskivan på grund av att de anser att den är enklare att matcha med övriga möbler, textilier och tapeter. Något som det naturligtvis kan ligga något i. Som med allt annat inom inredning och design är det helt enkelt en smaksak vad man föredrar. Det beror naturligtvis också på hur du har inrett ditt hem i övrigt. Det går även att välja en helsvart bordsskiva för den som vill gå på den mer mörka linjen i inredningen.

Toppval Perstorpsbord 2024

Vi har valt dessa Perstorpsbord som våra Toppval.
Utvalda soffbord och Matbord från Perstorp:

===

===

Virrvarr

Här hittar du det populära bordet Virrvarr:

===

===

Välj bordsben baserat på tycke och smak

Det är inte bara bordsskiva som du kan välja för att få bordet från Perstorp att passa in bra i ditt kök. Du kan även välja vilken typ av bordsben du vill ha. Du kan, om du vill, satsa på klassiska bockben. Du kan även välja att istället ta koniska ben. Det beror helt på vilken stil du vill ha på ditt bord. Något som du kan behöva tänka på, är att det ibland saknas utborrade hål för bordsbenen när du köper skivan. Det betyder att du själv behöver borra hålen när du har fått skivan och benen. För de flesta är detta inget problem, men det kan naturligtvis vara bra att känna till på förhand, eftersom de flesta är vana att alla hål är färdigborrade och att det bara är att montera. Så är alltså inte alltid fallet med Perstorpsbord.

Köp ett snyggt Perstorpsbord online

Bord i olika former och storlekar

Ett Perstorpsbord kan ha olika former och storlekar. Det gör att du kan hitta ett passande köksbord med vacker 1900-talslook oavsett om du bor i en villa med ett stort och rymligt kök, eller i en liten lägenhet där köket är ganska trångt. De klassiska Perstorpsborden som många ser framför sig när man pratar om möbelserien, är rektangulära. Det finns naturligtvis fortfarande rektangulära matbord. De kommer i olika storlekar, där du bland annat kan välja mellan bord som är 150 cm långa och bord som är 180 cm långa. Det gör att du kan välja mellan ett bord där det får plats fyra stolar, och bord med plats för sex stolar. Du kan även hitta runda Perstorpsbord. Även dessa kommer i olika storlekar. Du kan bland annat välja ett runt bord i storleken 118 cm.

Hitta matchande stolar

När du väl har hittat det Perstorp matbord som passar in allra bäst hemma hos dig, är det dags att hitta stolar som passar till. Det är lätt att anta att det svåraste beslutet är fattat när bordet är valt. Så behöver det dock inte vara. Det kan vara minst lika svårt att välja de rätta stolarna till. Eftersom det är lite retrostil över Perstorpsbordet vill många ha retrostolar till. Det är inga problem. Sådana finns det gott om. Det gäller bara att komma fram till vilka som är finast och samtidigt passar bäst ihop med bordet. Det kan vara svårare.

Pinnstolar

Ett populärt val är att satsa på enkla pinnstolar i vitt eller svart. De kan användas med eller utan dynor. Utan dynor skänker de en klassisk och ren look till köket, och de passar mycket bra ihop med borden från Perstorpserien. Pinnstolar finns naturligtvis i olika design, vilket gör att du kan hitta nättare modeller med högre ryggar, och lite bredare men lägre modeller. Det finns som vanligt inget rätt eller fel, valet handlar helt enkelt om att du ska hitta något som faller dig i smaken.

Karmstolar

Ett annat vanligt alternativ är karmstolar. Även dessa är rejäla och robusta och dessutom klassiska. De har varit populära i många årtionden, och fanns även de vid mitten av 1900-talet. Många upplever dem som bekvämare att sitta på än pinnstolarna, eftersom de ger mer stöd för ryggen. Även dessa finns naturligtvis i olika färger och passar mycket väl ihop med borden från Perstorp.

Pinnsoffor

Det finns naturligtvis ingen som säger att du måste använda stolar i köket. Du kan även kombinera ditt Perstorpsbord med en eller flera vackra kökssoffor. Pinnsoffor är ett klassiskt alternativ som gör sig bra ihop med den här typen av bord. De finns i flera färger och upplevs ofta som bekväma att sitta på. En fördel med kökssoffor är att de ger fler sittplatser än stolar. Kökssofforna har funnits i svenska hem under många år, och har en lika tydlig plats i det svenska folkhemmet som det så omtyckta Perstorpsbordet.

Frågor och svar kring Perstorpsbord

✅ Vad kostar ett Perstorpsbord?

Det beror dels på varifrån du köper ditt bord, dels vilken storlek och form du väljer. Även valet av bordsben och bordsskiva kan naturligtvis påverka priset. Matbord av den här typen är dock generellt inte så dyra som många tror. Du kan hitta ett Perstorp matbord med en längd på 150 cm för strax under 4 000 kronor. De runda borden på 118 cm är ofta billigare och går att hitta för cirka 3 300 kronor. De lite större rektangulära borden med en längd på 180 cm är av naturliga skäl lite dyrare, och bruka kosta runt 4 000 kronor. Det skiljer ofta några hundralappar mellan de bord som är 150 cm och de som är 180 cm.

✅ Går det att köpa begagnade Perstorpsbord eller finns det bara nyproduktion att köpa?

De här borden säljs ibland på auktion och de är ofta i gott begagnat skick. Om du håller utkik på olika auktionssajter på nätet har du med andra ord goda chanser att hitta ett begagnat Perstorpsbord. Du kan även leta på sidor som Blocket, där det ibland dyker upp matbord från Perstorp.

✅ Är bordsskivorna tåliga eller repas de lätt?

Bordsskivorna på Perstorp matbord är kända för att vara hållbara och tåla det mesta. De slits vanligtvis på ett mycket fint sätt, och tål ofta mer än många andra köksbord. Det är en robust och rejäl konstruktion. Det betyder naturligtvis inte att det tål alla typer av hugg och slag, så precis som med alla andra möbler bör du ta väl hand om det, skydda det från hårda slag och se till att rengöra det regelbundet.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Perstorpsbord Virrvarr Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom Möbler:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin