Vägghylla

Vägghyllor är väldigt användbara, och kan användas i alla bostadens rum och fylla många olika funktioner. Oavsett om du vill få mer förvaringsutrymme eller om du vill hitta ett sätt att presentera dina vackraste inredningsdetaljer, så kan vägghyllan hjälpa dig. En vägghylla kan också se ut på så många olika sätt att det finns flera stycken som passar som handen i handsken i just din bostad. Ingen behöver bli besviken när de ger sig ut för att leta hyllor.

Bäst Vägghylla

Snabbmeny:
Toppval Vägghyllor Vanliga frågor


Skapa underverk i hemmet

Att inreda ett hem är roligt, men det bjuder också på en hel del utmaningar. Att köpa möbler till rummen är en del av inredningsprojektet, men det är oftast inte där svårigheterna kommer. Det är ofta när det kommer till detaljerna som det blir svårt, och det är just detaljerna som behövs för att skapa liv i ett hem. Det är de som gör hemmet unikt, ger en varm och inbjudande känsla, och ser till att hemmet känns som just ett hem. Där kan faktiskt en så enkel detalj som vägghyllor hjälpa dig att skapa underverk. Om du vill ha flera hyllor kan du experimentera med olika höjdförhållanden.

Du behöver absolut inte placera dem intill varandra i samma höjd. Faktum är att det blir betydligt mer intressant om du sätter dem asymmetriskt på olika höjder. Hur du vill placera dem avgör du själv. Testa dig gärna fram och prova olika lösningar tills du hittar det du gillar bäst. Innan du börjar borra hål i väggarna är det förstås klokt att hålla upp hyllorna där du funderar på att ha dem, så att du ser om det blir som du tänkt dig. Använd sedan hyllorna på ett smart sätt för att förmedla det intryck du vill. Placera saker som du tycker riktigt mycket om att titta på längs hyllorna. Om det är svartvita posters i ramar, foton av dina barn, små vaser med färska blommor, antika böcker eller något helt annat är upp till dig. Skapa magi i ditt hem genom att visa upp dina allra käraste föremål längs rummets väggar. Mer personligt kan det inte bli.

Hitta de rätta hyllorna

För att du ska uppnå det du vill gäller det förstås att du väljer rätt hyllor för rummet. Alla hyllor passar inte i alla rum, och alla vägghyllor faller dig förmodligen inte heller i smaken. Du behöver lägga lite tid på att titta igenom sortimentet i olika inredningsbutiker, jämföra tänkbara alternativ, väga fördelar och nackdelar mot varandra och slutligen bestämma dig för vilka vägghyllor som får flytta hem till dig. För vissa är det gjort i en handvändning, för andra kan det här vara en process som tar flera veckor. Vissa har helt enkelt lättare att bestämma sig än andra. För att hitta de rätta hyllorna för ditt hem behöver du dels på förhand veta vilket eller vilka rum du planerar att sätta upp dem i. Det kan finnas stora skillnader i allt från storlek på rummet till ljusinsläpp, färg på väggarna och takhöjd, vilket gör att det kan krävas helt olika hyllor i olika rum, för att uppnå önskad effekt.

När du väl vet vilket rum det handlar om kan du börja fundera över vad det är du vill använda hyllorna till, det vill säga, vad det är som ska ställas på dem. Av förklarliga skäl ställs lite andra krav på en hylla som ska hålla uppe 20 böcker, jämfört med en hylla som det ska stå två tavlor och en blomvas på. Med tanke på såväl användningsområdet som utseendet kan du sedan fundera över om du vill ha en smal och diskret hylla, robusta och rejäla hyllor som både tar plats och syns väl, eller kanske små kuber i vilka du kan ställa det du vill visa upp. Det finns gott om alternativ, det gäller bara att du tar dig tid att upptäcka dem.

Hitta de rätta hyllorna

Hyllor i olika material

Vägghyllor finns i olika material. Du kanske ser trähyllor framför dig, och de är också de allra vanligaste. Om du besöker en inredningsbutik och går till hyllavdelningen kommer förmodligen 7 av 10 hyllor du ser vara av trä. Det betyder dock inte att det är bättre att välja en trähylla. Trä är ett hållbart och robust material, men om du är ute efter något lite mer annorlunda kan du till exempel satsa på metallhyllor. Den lösningen passar extra bra om du vill inreda ditt hem i den så läckra industriella stilen, men de passar även in i många andra hem.

Toppval Vägghyllor 2024

Vi har valt dessa Vägghyllor som våra Toppval.
Snygg vägghyllor med en modern design. Dessa hyllor passar perfekt in på flera olika platser i hushållet och är perfekt för förvaring av både böcker och prydnadssaker.

===

===

Ersätt bokhyllan med vägghyllor

Även om du är en bokälskare av rang och har hundratals böcker kan du faktiskt kasta ut den traditionella bokhyllan ur ditt hem. Låt istället läckra vägghyllor göra jobbet. Du kanske inte har sett den lösningen hemma hos någon annan, men det fungerar alldeles utmärkt. Det gäller förstås att du väljer hållbara och robusta hyllor, samt förankrar konsolerna som de sitter på ordentligt. Om du gör det kan du dock placera lika många böcker på vägghyllorna som i en vanlig bokhylla. Du har också betydligt större valmöjligheter och flexibilitet än när du placerar böcker i en klassisk bokhylla. Välj själv om du vill placera hyllorna i vinkel, längs två väggar, om du vill placera ett antal vägghyllor ovanför varandra längs en hel eller en halv vägg, sätta hyllorna snett ovanför varandra, som en växande pyramid, eller på något annat sätt.

Det finns inget rätt eller fel. Gör det du tycker är snyggast, och skapa ett hem som du trivs fantastiskt bra i. Om du inte är typen som vill låta böcker stå uppradade utan några andra inslag så finns det naturligtvis inget som hindrar att du ställer in andra saker här och där bland böckerna. Placera en blomvas mitt bland dina bokskatter, och låt någon vacker prydnadssak ta plats bland alla litterära verk. Även här är det fritt fram att låta fantasin flöda. Känn dig inte tvingad att göra på ett visst sätt. Gör på ett sätt som får ditt hem att kännas som en levande plats med en inredning som passar dig och din familj. Skulle du vilja ändra på något efterhand kan du låta bokhyllan förvandlas till en plats för tavlor, eller kanske en hylla där krukväxter kan frodas. Bara för att du väljer att göra på ett sätt från början behöver inte det betyda att det alltid behöver vara så.

Ersätt bokhyllan med vägghyllor

Ett billigt sätt att skapa magi

Vi har redan nämnt att du kan skapa magi med hjälp av vägghyllor. Det kanske låter lite väl drastiskt, och det beror förstås på hur stor vikt du lägger vid inredning, men om du tycker att inredningen har stor betydelse så tror vi att du är beredd att skriva under på detta. Något som sätter ytterligare ett plus i kanten för de här inredningsdetaljerna är att de är billiga att införskaffa.

Vägghyllor är ofta betydligt billigare än klassiska bokhyllor, något som gör dem ännu mer tilltalande. Du kan med andra ord skapa en lösning som passar dig, utan att det kostar skjortan, något som uppskattas mycket av de allra flesta. Enkla vägghyllor kan köpas för runt 200 kronor, vilket gör att du kan kosta på dig att köpa flera stycken och kombinera dem efter tycke och smak. Vill du köpa en vägghylla med flera hyllor samt öppna fack kan du hitta sådana från cirka 500 kronor. Är du på jakt efter en vägghylla med två eller tre hyllor placerade ovanför varandra finns dessa från cirka 300 kronor. Det handlar alltså inte om några stora belopp överhuvudtaget. Detta gör att du kan kosta på dig att vara kreativ och kombinera olika modeller på ett sätt som du tycker ger ett inspirerande och vackert resultat.

Frågor och svar kring Vägghyllor

✅ Ingår alltid passande beslag till vägghyllor, eller kan man köpa de man vill ha separat?

Ofta ingår beslag när du köper en vägghylla, men det hindrar inte att du köper andra som du tycker bättre om, om det skulle vara så att inte beslagen som medföljer faller dig i smaken.

✅ Vilka olika material kan vägghyllor vara tillverkade av?

Det finns ett flertal olika varianter. Du kan hitta renodlade trähyllor i olika träslag, hyllor med stativ av metall och hyllplan av trä, hyllor av MDF, metallhyllor, stålhyllor och flera andra varianter. Även om du från början är säker på att du exempelvis vill ha trähyllor, kan det vara klokt att gå in i inköpsprocessen med öppet sinne och titta även på andra alternativ. Kanske bestämmer du dig slutligen för att trä ändå är materialet för dig, men ibland får man upp ögonen för något man inte tidigare sett.

✅ Hur mycket tyngd kan en vägghylla belastas med?

Det beror helt på vilken hylla du väljer samt hur den fästs i väggen. På många vägghyllor kan du i produktbeskrivningen se en angiven maxbelastning. Naturligtvis är det viktigt att du följer dessa direktiv och inte belastar den för hårt. Utöver hyllplanet är det även viktigt att konsolerna tål belastningen ifråga, och att hyllan förankras ordentligt i en vägg. Det finns också olika sätt att försöka räkna ut bärkraftigheten, något du kan få hjälp med på olika byggforum.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Vägghyllor Vanliga frågor

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin