Barbord

Har du gått och tittat på olika möbler till köket och funderat på hur du skulle kunna göra det mer hemtrevligt och estetiskt tilltalande? Har du fortfarande inte kommit fram till något, men letar efter en bra lösning? För många är ett barbord och barstolar ett bra sätt att lösa det hela. I studentlägenheten kan den här typen av köksmöbler hjälpa dig att skapa ett mysigt kök utan att det tar för mycket plats. I ett större hem kan barbordet och barbordet stå i den ofta lite mindre köksdelen, medan middagarna intas vid den stora matgruppen i matsalen eller vardagsrummet. Barbordet kan då bli en perfekt plats för frukost, fika och mellanmål.

Bäst Barbord

Toppval Barbord Vanliga frågor


Ett barbord för den trångbodde

Studentlägenheter är ofta ganska trånga, det kommer nog inte som någon nyhet för de flesta. Det gäller då att inreda på ett sätt som gör att du får ut det mesta av varje kvadratmeter. Även om du kan välja att dra ned på såväl antalet möbler som mängden accessoarer, finns det vissa saker du helt enkelt inte kan vara utan. En säng hör till den kategorin och för de allra flesta är även en soffa av någon typ en nödvändighet. Utöver detta är det för de allra flesta en självklarhet att det behövs någon typ av köksmöbler. Vilken typ valet hamnar på beror dock helt på de utrymmesmässiga förutsättningarna.

För den som bor i just en studentlägenhet kan det mycket väl hända att valet faller på ett barbord med önskat antal barstolar eller barpallar. De är ofta betydligt mindre och nättare än ett vanligt traditionellt köksbord, något som gör att de passar även i ett väldigt litet kök. Om köket är väldigt litet kan du med fördel välja ett av de vägghängda barbord som finns, som kräver minimalt med golvutrymme. Det gör att du sparar plats, men det gör även att det blir betydligt enklare att hålla rent under bordet. Just den aspekten kanske du inte har funderat så mycket över, men det kommer som en välkommen bonus.

Barbord för härliga morgonstunder

Att sitta högt uppflugen på en barstol vid ett barbord och äta en god frukost samtidigt som du läser morgontidningen i lugn och ro låter väl ganska trevligt? Så kan din vardag se ut framöver om du väljer att flytta ut dina tunga gamla köksmöbler och byta ut dem mot ett modernt och snyggt barbord med lagom antal stolar. Matgruppen kan du göra plats för i vardagsrummet, en bit från soffan, eller i en matsal om du har förmånen att bo i ett tillräckligt stort hus för att ha en sådan. Där kan de större måltiderna serveras, där det behövs utrymme för ett flertal serveringsfat. Sådant kan vara svårt att få plats med vid ett barbord, men att inta frukosten och dagens alla mellanmål vid detta mindre men högre bord är däremot inga problem. Genom att flytta ut det större bordet och istället låta ett nättare barbord flytta in i köket skapar du en mer luftig känsla. Samtidigt får du också in en lite mer modern touch i rummet.

Barbord i olika stilar

Barbord i olika stilar

Barbord kan se ut på många olika sätt. Vad som generellt skiljer dem från vanliga köksbord är att de är högre och inte lika djupa. Att sitta fyra personer vid ett sådant bord och äta middag kanske därför inte hör till vanligheterna. Däremot kan definitivt fyra personer samlas runt ett sådant för att ta ett glas vin tillsammans och prata om allt mellan himmel och jord. Att duka fram fika till fyra runt ett sådant bord är heller inget problem. Vissa skillnader finns naturligtvis i storlek mellan de olika borden på marknaden. Vissa är lite större än andra, och de kan förstås vara lämpliga att satsa på för den som helt vill ersätta det vanliga köksbordet med ett barbord. Om du däremot har tänkt använda den här möbeln som en extra samlingsplats i hemmet kan du tryggt satsa på ett mindre och nättare bord om du vill.

Toppval Barbord 2024

Vi har valt dessa Barbord som våra Toppval.
Riktigt snygga barbord med en modern design. Borden passar perfekt in på flera olika platser i hushållet och är ett måste att kombinera tillsammans med barstolarna för att få den perfekta hemmabaren.

1. Aleks barbord 110 x 40 cm – Brun/svart
När du bor trångt och vill ha ett barbord i stället för ett traditionellt köksbord kan detta vara ett mycket snyggt alternativ. Om du är förtjust i den rustika stilen kommer du att tycka mycket om denna möbel. Benen och underredet är tillverkade i svart stål medan bordsskivan och den lilla skivan på det undre planet är tillverkade av trä.

Det här bordet fungerar alldeles utmärkt för två personer att sitta och äta vid, men det passar kanske allra bäst som ett komplement just för servering eller avlastning. På underredet finns två gallerhyllor där det går utmärkt att förvara exempelvis vinflaskor. På själva bordsytan kan du duka fram snacks eller småplock för kvällens umgänge. Extra praktiskt är det att ha ett sådant här barbord i köket eller matsalen när det är dags att duka fram till stor middag. Här kan serveringsfat och kastruller ställas fram, så att de slipper ta upp plats på bordet.

Kolla priset

2. Style barbord 120 x 51,6 cm – Felt
Om du vill ha ett barbord men inte riktigt har fastnat för den moderna, rustika typen av bord som ofta syns, kan det här vara ett tänkbart alternativ. Det har en helt annan look än majoriteten av möbler i den här kategorin, då det är tillverkat helt i trä. Bordet är enkelt i sitt utförande. Här finns inga lådor, men på sidan av möbeln finns flera små inbyggda hyllor där du kan förvara allt från kryddor till tallrikar.

Det här är ett barbord som med fördel kan användas som en mindre variant av köksbord i den lilla lägenheten eller i sommarstugan. Det blir svårt för en hel familj att få plats vid bordet, men för en ensam person eller ett par går det utmärkt.

Naturligtvis kan det här barbordet även tjäna som just barbord. Om du bjuder hem dina vänner på ett glas vin eller en drink efter jobbet, kan du med fördel sköta serveringen vid just detta bord.

Kolla priset

3. Metro barbord 110 cm – Ekfaner
Det här barbordet är en perfekt matchning för dig om du vill ha en enkel och avskalad möbel som inte tar fokus från detaljerna. Om du har inrett din hem i minimalistisk stil, eller eftersträvar en så detaljfri inredning som möjligt, är det här helt klart barbordet för dig. Möbeln har en skiva av trä och ben av metall. Här finns inga lådor eller hyllor, och heller inga detaljer som sticker ut. Det går därför lika bra att placera möbeln i vardagsrummet där det får agera avlastningsbord, som i köket där det kan vara just barbord eller kanske till och med köksbord.

Det här är det perfekta barbordet om du vill kunna duka fram vinglas och karaffer utan att behöva placera dem på köksbordet eller vardagsrumsbordet. I och med att det inte finns några hyllor eller lådor, slipper du riskera att möbeln förvandlas till förvaringsutrymme för alla möjliga saker. Du kan bibehålla ett renare och mer avskalat intryck i ditt hem.

Kolla priset

Barbord med kromade pelarstativ

Att barbord kan se ut på många olika sätt är sannerligen ingen överdrift. Det finns till exempel läckra bord med rektangulär bordsskiva av trä eller laminat och med ett eller två kromade pelarstativ som lyfter upp bordsskivan. För den som vill kunna komma åt ordentligt med dammsugaren i varje vrå är den här typen av bord rena drömmen. Större delen av golvytan blir helt fri tack vare pelarbenen, något som gör att det blir mycket enklare för den som sköter städningen i köket. De här borden är mycket snygga och stilrena. För den som vill inreda modernt är det här en fin lösning. Den här typen av barbord kan kombineras med såväl barstolar med ryggstöd som enklare barpallar.

Runda små barbord

Runda små barbord med ett kromat pelarstativ

Du kanske inte alls har tänkt använda barbordet som en plats att äta vid. Du kanske är ute efter ett litet barbord med en stol till, där du själv kan krypa upp för att sitta med din laptop och arbeta en stund eller studera. Då kan ett litet runt barbord med ett kromat pelarstativ vara det perfekta valet. Att det är litet är i det här fallet en fördel, eftersom det tar liten plats i ditt hem, samtidigt som det ger dig den yta du behöver för att få plats med en normalstor laptop. Om du är ute efter något som passar in i de flesta bostäder kan du till exempel satsa på ett runt bord med en vit bordsskiva och ett kromat stativ. Det sticker inte ut, men är klassiskt och stilrent och lätt att kombinera med andra möbler och inredningsdetaljer.

Häftiga barbord av betong

Det har pratats en del om möbler som inte sticker ut och som är lätta att matcha med nästan vad som helst, men vad ska du då välja om du istället vill ha något som verkligen sticker ut? Då kan ett bord helt i betong vara att föredra. Med sin råa stil sätter denna möbel stilen för hela rummet, och det är omöjligt att inte lägga märke till denna typ av bord när man kliver in i ett rum. Om det är just det du vill åstadkomma är ett betongbord helt rätt val.

Rektangulära bord med skiva av trä och ben av järn

Bord med en skiva av trä av något slag och ben av järn finns det gott om. De är stabila och hållbara. De ger dessutom ett robust intryck och skänker en varm känsla till rummet tack vare den fina skivan. Det här är ett bra bord för den som vill kunna duka upp mat och dryck och samlas med vännerna runt barbordet en lördagskväll. Den rektangulära formen är också väldigt populär, eftersom det är den form som ger bäst utrymme.

Hitta stilen som får dig att bli nöjd

När du väljer möbler är det viktigt att du inte går efter vilka möbler som presenteras i inredningsmagasinen och på inredningsbloggarna för stunden. Gå inte heller efter vilka möbler du har sett hemma hos dina vänner och bekanta. Besök istället olika möbelbutiker och titta på olika barbord. Jämför dem utseendemässigt och fundera över vilket av borden som verkligen känns rätt. Följ din magkänsla och satsa på en möbel som du riktigt känner skulle passa in i ditt hem. Det gäller att du försöker se helheten framför dig när du ska välja barbord. Försök sätta dig in i hur bordet kommer se ut när det står på sin plats i ditt hem.

Det kanske inte är enkelt, men om du anstränger dig kommer du sannolikt att lyckas någorlunda. Då kan du snabbt få en känsla för om barbordet du tittar på skulle passa in hemma i ditt kök eller inte. Om du inte tror att bordet skulle göra sig speciellt bra hemma hos dig bör du titta vidare, även om det barbord du tittar på är otroligt fint i butiken. Det är inte hur bordet ser ut när det står i butiken som är det viktigaste, det är att det stilmässigt passar in bra hemma hos just dig. Det gör att du behöver fundera ett steg längre innan du gör ditt köp, men det ökar också sannolikheten att du ska bli riktigt nöjd med den möbel du till sist köper.

Frågor och svar kring Barbord

✅ Är det dyrt att köpa ett barbord?

Det beror på vilket bord du väljer, men det hör är inte någon av de dyrare möblerna att köpa. Om du vill ha ett enkelt barbord med enbart bordsskiva och ben eller stativ kan du hitta ett sådant för mellan 1 500 och 2 500 kronor. Om du däremot vill att stativet även ska bestå av hyllor och lådor får du betala mer. Då kan du räkna med en kostnad på någonstans mellan 2 500 och 5 000 kronor i snitt. Det finns även dyrare alternativ, men det beror då vanligtvis på att bordet tillverkats av ett mer påkostat och exklusivt material.

✅ Är det en god idé att använda en barbord och barstol som arbetsplats på ett hemmakontor?

Både ja och nej. Under vissa stunder av dagen kan det definitivt vara en god idé, men om du sitter ned framför datorn hela dagarna behöver du även ett annat bord och en annan stol som ger dig en bättre ergonomisk ställning. Fördelen med ett barbord är att det är så högt att du stundvis kan stå vid det och arbeta. Det viktiga är att höjden blir rätt, så att du inte spänner axlarna för att nå upp.

✅ Finns det färdiga paket att köpa som inkluderar både barbord och barstolar?

Ja, i vissa möbelbutiker finns färdiga paket att köpa. Fördelen med dessa är att du ofta kan spara en slant jämfört med att köpa möblerna separat, samt att någon som verkligen har koll på inredningstrender har kommit fram till att bordet och stolarna passar ihop. Om du själv vill sätta din prägel på ditt hem kan det dock vara en fördel att köpa bord och stolar separat. Då får du välja ut det bord du gillar allra mest, för att därefter leta rätt på de stolar du tycker bäst om, och som du tycker ser ut att passa bäst in i ditt hem.

Källor:

Toppval Barbord

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin