Barnmöbler TEST: 3 bästa möblerna för barnrum (bäst i test)

Om du planerar att inreda barnkammaren är det förstås barnmöbler du söker och sådana finns det gott om. Att hitta möbler brukar aldrig vara något problem, att välja bland alla fina alternativ som finns kan däremot vara desto klurigare. Utbudet är både stort och brett, och det finns dessutom väldigt många olika typer av möbler. Allra bäst möjligheter att hitta något du gillar har du förstås om du handlar på nätet.

Bäst Barnmöbler

Snabbmeny:
Toppval Barnmöbler Vanliga frågor


Sängar att sova gott i

Den kanske enskilt viktigaste möbeln som behövs i barnkammaren är sängen. Det spelar ingen roll om ditt barn är en nyfödd liten baby eller en nybliven tonåring. Att välja rätt säng är viktigt vem som än ska använda den. Däremot blir det förstås olika typ av sängar du tittar på, beroende på hur gammalt ditt barn är. När vi pratar om just barnmöbler är det främst yngre barn vi tänker på, eftersom äldre barn ofta använder möbler avsedda förvuxna, vilket även gäller sängar. För de yngre barnen däremot, är det barnmöbler du ska titta på för att hitta den rätta sängen.

Babyns första säng

Om du håller på att inreda ett rum till din lilla baby är det förstås en spjälsäng eller en vagga du letar efter. Du kommer bli glad när du ser hur många alternativ du faktiskt har. Det finns spjälsängar och vaggor i en rad olika utföranden. Du kan hitta vaggor som är mer gammaldags och påminner om de vaggor som användes för många årtionden sedan, men det finns också väldigt moderna varianter i olika färger. Spjälsängar är ju ännu vanligare än vaggor, och finns därför i ännu fler stilar, färger och med olika utseenden. Du kan satsa på sängar med en avtagbar sida som är utformade för att du enkelt ska kunna placera dem bredvid din egen säng. På så sätt kan du sova gott utan att behöva riskera att klämma din lilla baby, samtidigt som din baby får den närhet som han eller hon säkert vill ha. Du kan även hitta spjälsängar i olika former. Naturligtvis finns det mängder av klassiska rektangulära sängar men det finns även läckra ovala sängar som ger en lite annan stil till rummet.

Söta barnmöbler

När spjälsängen ska bytas ut

Efter något år är det dags att byta ut spjälsängen. Då kan du satsa på en växasäng eller en juniorsäng. De här finns naturligtvis också i många olika stilar. Du kan köpa en vacker vit säng med lantlig lite gammaldags stil, men du kan lika gärna köpa en säng som är formad och målad som en racerbil eller en rymdraket. Möjligheterna är närmast oändliga och att du ska kunna hitta en fin liten säng som passar både dig och din son eller dotter i smaken är högst sannolikt.

Förvaring är viktigt i barnrummet

Något som verkligen är viktigt i ett barnrum är förvaringslösningar. Det här är något som kan hanteras på flera sätt. Du kan köpa garderober med trådbackar, någon typ av byrå, bokhyllor med korgar i eller förvaringskorgar i tyg eller hårdplast. Du får helt enkelt ta en funderare och försöka komma fram till vad du tycker är finast och vad som ger bäst förvaringsmöjligheter. Kanske vill du köpa en byrå utformad som ett litet hus, med både stängda lådor och öppna hyllor. Sådana byråer finns i olika nyanser och passar i såväl pojkrummet som flickrummet. Du kan naturligtvis även köpa en mer klassisk byrå om du vill det.

Det finns många fina byråer avsedda för just barn att välja på i möbelbutikerna. Om du istället väljer att köpa en bokhylla kan du, om du vill, satsa på låga hyllor med flera kvadratiska fack, i vilka du får plats med lådor eller korgar. Det här är ett väldigt praktiskt sätt att förvara leksaker samtidigt som barnet själv kan nå sina leksaker när det är dags att leka med dem. Ett annat tänkbart sätt att lösa förvaringsfrågan är att köpa en kista. Det finns kistor i olika stilar, vilket gör att du kan välja en variant som passar ditt barn för tillfället. Om han eller hon gillar pirater kan du till exempel köpa en förvaringskista som liknar den typen av skattkista som ofta syns i piratfilmer. Om det är Frost som står högst upp på listan kan du istället köpa en kista med motiv från den filmen. Skulle du inte hitta något du riktigt fastnat för kan du också köpa en enklare kista, och själv måla den med de motiv ditt barn är mest förtjust i för stunden.

Toppval Barnmöbler 2024

Vi har valt dessa Barnmöbler som våra Toppval.
Dessa möbler har många användningsområden och passar perfekt in i barnkammaren.

1. Minitude Nordic Bord Dimma & Stolar Kanin
När det är dags att inreda barnrummet och du vill ha en nordisk stil är detta bord med stolar det perfekta valet. Bordet är runt och kommer i en enkel, avskalad stil utan detaljer. Stolarna är tillverkade i likadant trä och nyansen är densamma som på bordet, men ryggen kommer i form av två kaninöron. Stolarna är mycket söta och sticker ut trots att de i övrigt är väldigt enkla.

Det här är ett möbelset som är lätt att få att passa in i nästan vilket barnrum som helst. Det passar förstås främst lite mindre barn, som vill kunna sitta på rummet och pyssla lite. Här finns det perfekta utrymmet när din son eller dotter vill kunna ägna sig åt pärlplattan, målarboken eller modelleran i lugn och ro. Som förälder kommer du med stor sannolikhet uppskatta att dessa aktiviteter kan hanteras på barnets rum i stället för vid köksbordet.

Kolla priset

2. Alice & Fox Fåtölj Linn, Rosa
Självklart ska även barnen ha egna fåtöljer precis som de vuxna. Den här läckra och bekväma fåtöljen från Alice & Fox kommer bli en stor favorit hos alla tjejer och killar som gillar rosa. Den ser ut precis som många av de fullstora fåtöljer som säljs i möbelbutikerna i dag. Skillnaden är helt enkelt att den är mindre. Den kan naturligtvis placeras i vardagsrummet, så att ditt barn kan slå sig ned i sin egen fåtölj när det är dags att titta på TV. Ett annat förslag är att den placeras i barnrummet. På så sätt går det snabbt och enkelt att skapa en mer ombonad och trevlig känsla där.

Den här fåtöljen passar bäst för barn mellan 2 och 5 år, även om det naturligtvis går att använda den även när barnet fyllt 6 om han eller hon inte upplever att den hunnit bli för liten. Nämnas bör att det här är en möbel som även finns i andra färger.

Kolla priset

3. Alice & Fox Bord och Stol, Vit
Inreder du gärna hemmet med vitt så är det troligt att du gärna håller den stilen även i barnens rum. Då kommer du förmodligen tycka mycket om detta möbelset med bord och stolar från Alice & Fox. Både bordet och stolarna är tillverkade i furu och MDF och de är vitmålade. Både bord och stolar är enkla i sitt utförande men de små stolarna är båda försedda med en fin stjärndetalj högst uppe på ryggen.

Det här är ett möbelset som du med fördel kan ställa i barnrummet för att barnen ska kunna sitta och spela spel eller pyssla på det egna rummet i stället för att ständigt vara hänvisade till köksbordet. Det här ger dem en praktisk yta för sällskapsspel när de har kompisar hemma, men det är också perfekt för alla barn som vill kunna rita utan att behöva plocka undan när middagen ska dukas fram. Möblerna är praktiska men de är också väldigt fina.

Kolla priset

Bord och stolar

Att ha bord och stolar inne i barnkammaren är varken nödvändigt eller självklart, men det finns gott om fina barnmöbler i den här kategorin. Kanske gillar ditt barn att leka café eller restaurang med sina små kompisar och då är det naturligtvis en fördel att ha ett bord och ett par stolar inne på rummet. Bord och stol är också bra att ha om ditt barn tycker om att sitta och pyssla. Då är det här en självklar plats för just sådana aktiviteter. Om du vet att du vill köpa ett bord och någon eller några stolar till din dotter eller son, behöver du bara fundera över vilken typ av möbler du vill ha. I butikerna som säljer barnmöbler hittar du alltifrån vackra träbord i vitt eller grått, med matchande trästolar till, till söta små runda plastbord i glada pastellfärger med små pallar eller stolar i matchande färger och material. Här kan du välja och vraka, och försöka hitta något som passar in bra i barnkammaren. Tänk dock på att små bord och stolar kommer att behöva bytas ut inom inte alltför lång tid, med tanke på hur snabbt barn växer. En rekommendation är därför att inte spendera alltför många tusenlappar på enskilda inköp av den här typen.

Söta små runda plastbord i glada pastellfärger med små pallar eller stolar i matchande färger.

Härliga fåtöljer för läsning och film

Har du någon gång lagt märke till att det finns fåtöljer för barn som ser ut som små miniatyrer av fina fåtöljer för vuxna? Om inte så har du verkligen missat något. Barnfåtöljerna kan se ut på många olika sätt, precis som fåtöljer för vuxna. Du kan hitta vackra öronlappsfåtöljer i sammet, naturligtvis i barnstorlek. Du kan även hitta tuffa sittpuffar utformade som fåtöljer, snygga fårskinnsfåtöljer och många andra varianter. Fåtöljen blir snabbt en favoritplats i rummet, där barnet kan sitta och läsa sina favoritböcker, spela på surfplattan eller titta på en film eller ett tv-program. En barnfåtölj behöver för övrigt inte stå inne i barnkammaren, eller åtminstone inte bara där. Du kan även köpa den här typen av barnmöbel till vardagsrummet, så att ditt barn kan placera sig i den bekväma stolen när familjen samlas för fredagsmys. Även om du är väldigt noga med att hålla en röd tråd gällande inredningen, kan du med lätthet hitta matchande exemplar i mindre storlek i de flesta stilar.

Fina möbler till barnrum

Bokhyllor för små och stora

Väldigt många barn tycker om böcker och det är naturligtvis något som bör uppmuntras. Att ha en bokhylla inne i barnkammaren där böckerna kan ställas upp och finnas lätt tillgängliga är därför en god idé. Det finns många olika hyllor att välja mellan. För de mindre barnen kan det vara roligt att köpa någon av de bokhyllor där böckerna ställs med framsidan framåt, där enbart en pinne eller en tyghylla håller upp dem. Fördelen med dessa är att barnen själva kan se vilka böcker det är, något som gör det lätt för dem att plocka fram den bok de vill läsa just då. För lite större barn är det förmodligen aktuellt att byta till en mer traditionell bokhylla, men även då finns en hel del varianter att välja mellan. Så länge barnet är i förskoleåldern eller lågstadieåldern kan det vara en god idé att satsa på en låg men bred hylla. På så sätt får alla böcker plats, samtidigt som det är lätt för barnet att själv nå alla böcker. När barnet växer och blir äldre kan du om du vill introducera en högre bokhylla som täcker mer väggyta.


Frågor och svar kring Barnmöbler

✅ Finns det färdiga möbelpaket att köpa om man vill ha barnmöbler som matchar varandra?

Vissa möbelbutiker och barnbutiker säljer kompletta paket som innehåller ett flertal möbler från samma kollektion. Fördelen med detta är just att du på ett enkelt sätt får möbler som passar ihop, samtidigt som priset ofta är mer fördelaktigt när du köper dem på det här sättet. Nackdelen blir å andra sidan att alternativen blir färre. Du kan heller inte välja vilken typ av möbler paketet ska innehålla, så du kan behöva köpa flera paket, eller komplettera för att få allt du behöver. Ofta kan det gå att köpa exempelvis spjälsäng, skötbord och byrå om du ska handla till en baby. Byrå, bokhylla och fåtölj är andra tänkbara kombinationer. Det bästa du kan göra är att ta en titt på vad de olika butikerna har att erbjuda. Kanske hittar du ett paket som passar, men det troligaste är att du själv väljer ut de möbler du tycker mest om och inreder barnrummet på ditt eget sätt.

✅ Är det lika dyrt att köpa en barnfåtölj som att köpa en vanlig fullstor fåtölj?

Nej, barnfåtöljerna brukar vara billigare. Det går att hitta fåtöljer för barn som kostar mellan 500 och 1 500 kronor, vilket är betydligt billigare än vad fullstora fåtöljer brukar vara.

✅ Hur länge kan en juniorsäng användas?

Det är vanligt att man byter till en stor säng när barnet är runt 6-7 år, men det är viktigt att komma ihåg att detta är väldigt individuellt. Vissa hoppar över juniorsängen och går direkt över till en fullstor säng, medan andra byter ut juniorsängen när barnet är 4 år. Andra använder istället sängen tills de är 8-9 år. Det beror på hur snabbt barnet växer men naturligtvis också på när såväl föräldrar som barn tycker att det är dags att byta.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Barnmöbler Vanliga frågor

Sofia
Sofia

Sofia är vår expert inom kategorin barnprodukter. Hon har en gymnasieutbildning från Barn- och Fritidsprogrammet och läser nu tredje terminen på Förskollärarprogrammet vid universitetet. Hon arbetar extra i en barn- och leksaksbutik förutom när hon skriver om barnrelaterade produkter här på Letsbuyit.
Du når Sofia på sofia@letsbuyit.se