Juniorsäng TEST: 3 bästa Juniorsängarna (bäst i test)

När ditt barn nyss har kommit till världen och sover i sin spjälsäng, känns antagligen dagen då spjälsängen ska bytas ut ganska avlägsen. De första åren går dock otroligt snabbt. Många föräldrar upplever att den första tiden rusar iväg. Innan du vet ordet av är det därför dags att byta ut spjälsängen mot en juniorsäng. Det här är en säng som många barn använder betydligt längre period än spjälsängen. Därför är det förstås av stor vikt att du väljer den nya barnsängen med omsorg. Det finns flera aspekter att ha i åtanke när du ska välja, så att valet blir så bra som möjligt.

Bäst Juniorsäng

Snabbmeny:
Toppval Juniorsängar Vanliga frågor


Att välja rätt juniorsäng

Att välja den rätta sängen kan vara en konst. Det finns så mycket som ska stämma. Det gäller att hitta en säng som passar in i hemmet stilmässigt. Visst kan det vara trevligt med något som bryter av, men förmodligen inte något så stort och iögonfallande som en säng. Att hitta en juniorsäng som matchar övriga möbler och inredningen i stort brukar därför ses som något av en nödvändighet för de allra flesta. Det är dock långt ifrån det enda viktiga. Det finns naturligtvis en rad praktiska aspekter som är ännu viktigare. Säkerheten är dessutom det allra viktigaste. Vi ska här gå igenom de aspekter och punkter som vi anser vara de allra viktigaste när en ny juniorsäng ska införskaffas. Om du går igenom dem och tar med dig den här kunskapen när det är dags att jämföra sängar har du goda chanser att hitta en bra säng till din son eller dotter.

Säkerhet

När du ska köpa något till ditt barn är förstås säkerheten det absolut viktigaste. Det spelar ingen roll hur fin eller bekväm en möbel är om den inte är säker. När du går igenom produktbeskrivningen kan du leta efter information kring säkerhetsnivå. Detta finns angivet på vissa sängar. Ett bra sätt att höja säkerheten är att titta efter en juniorsäng med förhöjda säkerhetsskenor eller sidor, som kan tas av och på efter önskemål. I början när barnet är van vid spjälsängen är det lätt att han eller hon ramlar ur sängen om sidorna inte är förhöjda alls. Med säkerhetsskenor på sidorna sover han eller hon tryggt tills vanan att sova i en större säng har kommit. Då kan sidorna plockas bort om ni vill det. Det finns naturligtvis inget som hindrar att ni låter dem sitta kvar om ni föredrar det.

Att välja rätt juniorsäng

Hållbarhet

Naturligtvis är det viktigt att en säng är rejäl, robust och hållbar. Även om juniorsängen naturligtvis kommer att bytas ut mot en vanlig säng inom 2-6 år är det viktigt att den håller den tiden den ska användas. Det är även viktigt att den inte bara håller, utan att den fortsatt är lika bekväm att ligga i under hela den tid den ska användas. Du behöver titta på vilket material sängen är tillverkad av. Vissa sängar är tillverkade av MDF-plattor, andra av furu, tall eller andra träslag. Det finns även sängar som är tillverkade av metall, åtminstone till viss del. Du kan kort och gott hitta juniorsängar i ett flertal material. Se till att undersöka vilka material som ingår i den säng du överväger att köpa. Det viktiga är att du väljer en modell med en solid konstruktion.

Funktion

Vissa juniorsängar är fasta i sin konstruktion och har en viss längd. Andra är så kallade växa-sängar, som är korta i början, när barnet är litet. När barnet sedan blir längre kan även sängen bli längre. Vissa tycker att de sistnämnda sängarna är riktigt bra, eftersom de upplever att sängen känns mindre och mer ombonad när barnet är litet och precis bytt ut spjälsängen. Andra upplever att fasta juniorsängar är att föredra, vanligtvis av anledningen att de anser att dessa är mer rejäla i sin konstruktion. Vi anser inte att den ena typen är bättre än den andra. Det viktiga är att du tar en titt på båda typerna av sängar, för att sedan välja en modell av den typ som du tycker verkar bäst.

Toppval Juniorsängar 2024

Vi har valt dessa Juniorsängar som våra Toppval.
Snygga och stilrena sängar som passar i många barnrum. Perfekta som “andra säng” efter det att barnet har vuxit ur spjälsängen.

1. JLY Dream Juniorsäng Cloud 70x140cm, Vit
Vid övergången från spjälsäng till en juniorsäng är det fortfarande viktigt att tänka på säkerhet och komfort. Ditt barn är fortfarande litet och det är inte dags att köpa en fullstor säng ännu. Den här fina juniorsängen från JLY passar perfekt som övergångssäng. Den har sidoskydd som sitter på plats längs övre delarna av långsidorna av den enkla anledningen att de ska minimera fallrisken. Många små barn rör sig mycket när de sover och i spjälsängen har de varit helt skyddade från att ramla ur sängen oavsett hur mycket de förflyttar sig i sömnen. Med en juniorsäng har de inte samma skydd, men den här fina sängen ger åtminstone visst fallskydd.

Sängen tål en maxvikt på 50 kg, vilket innebär att du som förälder får sätta dig bredvid när det är dags att läsa saga. Däremot kan barnet vila tryggt i den. Att sängen kallas Cloud är lätt att förstå vid synen av de fina molnformade gavlarna.

Kolla priset

2. Troll Royal Juniorsäng (Vit)
Vid den ålder då det är vanligt att barn byter från spjälsäng till en säng för lite större barn, har många hunnit få upp intresset för prinsar och prinsessor. Då kommer den här fantastiska juniorsängen från Troll bli mycket omtyckt. På gavelns insida finns en kungakrona och i denna säng kan varje liten pojke och flicka sova som en riktig prins eller prinsessa från kväll till morgon.

Sängen är vit och kommer i en klassisk design. Oavsett vilken inredningsstil du valt att satsa på i hemmet i allmänhet och barnets rum i synnerhet kan den här juniorsängen bli ett passande inslag. Den kan matchas med andra vita möbler och detaljer men naturligtvis även med helt andra färger, nyanser och mönster. Den smälter in i stort sett vart som helst. Sängens mått är 70 x 140 cm, vilket gör att den inte tar upp särskilt mycket plats i rummet, samtidigt som den ger en bekväm sängplats under förskoleåren.

Kolla priset

3. Odense juniorsäng – Valfri färg & storlek
Det här är en juniorsäng som skiljer sig rejält från majoriteten av juniorsängar du hittar i möbelbutikerna. Detta är nämligen något så ovanligt som en soffa med en utdragbar säng. Den finns i olika storlekar och olika färger, vilket gör att den passar i barnens rum oavsett om de är små eller hunnit bli tonåringar eller något däremellan. Det här har helt enkelt potential att bli en riktig favorit i alla hem där det finns barn oavsett ålder.

Det bör nämnas att den här juniorsängen med tillhörande soffa faktiskt även finns i storleken 90 x 200 cm, vilket ju är en fullstor säng. Det innebär att förutom att vara ett utmärkt inslag i barnens rum, fungerar den även mycket bra i ett gästrum. Faktum är att detta kan bli en möbel som får hänga med i väldigt många år om den tas väl om hand. Först kan den ha en plats i barnrummet, för att på sikt flyttas över till gästrummet.

Kolla priset

Stil och design

Nu har vi kommit till den aspekt som inte går att bortse från. Stil och design är viktigt. Naturligtvis vill du välja en juniorsäng som du tycker är fin, och som du tror att ditt barn ska tycka om. Det bör inte vara några problem. Det finns många olika sängar i många olika stilar. Du kan hitta fina sängar som ser ut som prinsessängar eller bilar. Du kan även hitta enkla klassiska sängar i vitt som är fina men utan att stjäla fokus från alla andra inredningsdetaljer i hemmet. Du kan även hitta stilrena och moderna modeller i grått, som passar in bra i de allra flesta rum. Det finns också exemplar som är utformade som små hus, med tak och väggar. Sådana brukar falla många barn i smaken, och de kan göras mycket mysiga med hjälp av kuddar och filtar. Förutom att vara en skön säng att sova i kan detta också bli en myshörna som barnet kan uppskatta i många år. Där kan han eller hon krypa upp för att läsa en bok eller bara koppla av.

Toppenbra med en skön säng att sova i

Pris

Naturligtvis är pris också en aspekt som behöver tas med i beräkningen. Du kan naturligtvis inte förköpa dig, det vill säga köpa en säng som är dyrare än du egentligen har råd med. Samtidigt bör du inte välja den billigaste säng du kan hitta enbart för att spara pengar. Det här kan naturligtvis vara en svår balansgång. Det kan vara klokt att börja med att sätta ett maxbelopp så att du själv har klart för dig hur mycket juniorsängen får kosta. Om du väljer att sköta inköpet online kan du använda prisgränsen som ett filter. På så sätt får du bara fram de produkter som hamnar inom dina budgetramar. Detta underlättar naturligtvis för dig, och gör att du enklare kan välja en barnsäng som uppfyller de krav du har samtidigt som du har råd med den.

Det går att hitta enkla sängar för mellan 1 000 och 1 500 kronor. Om du är på jakt efter en robust och hållbar säng kan det dock vara klokt att betala lite mer än så. Det går trots allt inte att komma ifrån att du i viss mån får vad du betalar för, som det gamla talesättet säger. Det finns gott om sängar som kostar mellan 2 000 och 3 000 kronor. Inom det prisintervallet bör du kunna hitta en stabil och fin säng som barnet kan använda i flera års tid. Om du är ute efter någon speciell typ av säng, exempelvis en av de fina hussängarna, får du betala mer. Dessa kostar ofta mellan 3 000 och 4 000 kronor, vilket även är ett prisspann som flera andra barnsängar ryms inom.

När är det dags att byta ut spjälsängen?

Du kanske inte är helt säker på om det är dags att köpa en juniorsäng ännu. Det kan ibland vara svårt att veta när spjälsängen bör bytas ut mot en annan typ av barnsäng. Det är viktigt att komma ihåg att det inte riktigt går att läsa sig till det rätta svaret. Alla barn är som bekant små individer och de utvecklas i olika takt. Vissa försöker tidigt ta sig ur spjälsängen, medan andra lugnt ligger kvar i den länge. En bra tumregel är att det är dags att byta ut spjälsängen när din son eller dotter börjar göra försök att ta sig ur den. Då är det inte längre säkert att använda den, och det är läge att börja vänja din älskade lilla familjemedlem vid en ny sovplats. Detta kan inträffa vid 1,5 år för vissa barn, medan det händer först vid 3 års ålder för andra. Det här är inget du ska känna dig stressad över. Ta tid på dig och byt när du själv tycker att det börjar bli dags.

Frågor och svar kring Juniorsängar

✅ Hur länge brukar en juniorsäng användas?

Även detta varierar. Vissa barn trivs väldigt bra i sin juniorsäng och vill fortsätta använda den även efter att han eller hon har börjat skolan. Många barn byter dock säng när de är mellan 6 och 8 år. Då upplever många föräldrar att det är dags för en fullstor säng. Det finns även en hel del barn som faktiskt byter till en fullstor säng tidigare än så. Det här är väldigt individuellt och något du som förälder behöver komma fram till tillsammans med ditt barn. Det finns inget rätt eller fel. Ni behöver helt enkelt göra det som passar er bäst.

✅ Vilka mått brukar en juniorsäng ha?

Det kan variera. Ett vanligt mått är 70 x 160 cm. Detta är dock inte ett mått som gäller alla sängar. Det finns även såväl kortare som längre sängar inom denna kategori.

✅ Medföljer en madrass när man köper en barnsäng?

Nej, det gör det vanligtvis inte. Det kan dock finnas undantag, men i så fall anges det i produktbeskrivningen. Om inget annat anges bör du utgå från att madrass inte ingår. Då behöver du köpa denna separat.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Juniorsängar Juniorsäng med Förvaring Vanliga frågor

Sofia
Sofia

Sofia är vår expert inom kategorin barnprodukter. Hon har en gymnasieutbildning från Barn- och Fritidsprogrammet och läser nu tredje terminen på Förskollärarprogrammet vid universitetet. Hon arbetar extra i en barn- och leksaksbutik förutom när hon skriver om barnrelaterade produkter här på Letsbuyit.
Du når Sofia på sofia@letsbuyit.se