Växasäng TEST: 3 bästa utdragbara Växasängarna (bäst i test)

Bäst Växasäng

⭐ Toppval Växasängar ⭐ Vanliga frågor


Börjar dagen närma sig då det är dags att byta ut spjälsängen mot en annan typ av säng? Då är det dags att ta ställning till vilken typ av säng det ska bli. Vissa har valt en spjälsäng på vilken man kan ta bort ena sidan och förvandla den till en juniorsäng. Då blir det inte en ny säng, men väl en förvandling av den befintliga. Andra väljer att satsa direkt på en fullstor säng. Det fungerar förstås bra, men kan kännas en aning stort för det lilla barnet som precis vuxit ur sin spjälsäng. Då kan en växasäng kännas som det perfekta valet. Den är större och rymligare än en spjälsäng, men mindre och mer ombonad än en vanlig resårmadrass på ben. Den är dessutom fin och pryder sin plats i barnrummet.

Fördelar med en växasäng

Vilka skäl finns då till att välja en växasäng istället för en annan typ av barnsäng eller rentav en fullstor säng? Faktum är att det finns gott om anledningar. En anledning som kan låta banal men som är nog så viktig är att den här typen av sängar är väldigt fina. De blir faktiskt något av en inredningsdetalj i rummet, trots att de samtidigt fyller den kanske viktigaste funktionen av alla möbler i rummet. En annan viktig fördel är att sängen ger en mjuk övergång från spjälsäng till vanlig säng. I början, när barnet är litet är sängen också liten. I takt med att barnet växer går sängen att dra ut, så att även den blir längre. Sängen växer helt enkelt i takt med barnet. Det är med andra ord en riktig växasäng.

Justeras längdmässigt

Det kanske mest låter krångligt att ha en säng som justeras längdmässigt efterhand. Det är dock en stor fördel. Många små barn känner sig lite bortkomna i en fullstor säng. Den typen av säng känns ofta väldigt kal och tom jämfört med spjälsängen som de är vana vid. En växasäng däremot, som är liten i början, upplevs ofta som mysigare. Med tiden kan den justeras längdmässigt för att passa även det lite större barnet. Den dagen det har blivit dags att byta till en stor säng, har barnet hunnit vänja sig vid större sängar, eftersom växasängen då är utdragen till maxlängd.

Fördelar med en växasäng

Olika modeller

Även om du har bestämt dig för att en växasäng är det naturliga alternativet när det är dags att byta ut spjälsängen, har du mycket kvar att fundera över. Det finns nämligen en rad olika varianter inom kategorin växasängar. Naturligtvis spelar sängens kvalitet stor roll. Du ska givetvis se till att välja en riktigt bra säng. Förhoppningen är ju att den här möbeln ska bli kvar länge i barnrummet. Då är det viktigt att den är hållbar och solid

Utseendet spelar roll

Naturligtvis spelar även utseendet roll. Förmodligen tycker du att det är viktigt, eller åtminstone fördelaktigt, om sängen matchar resten av rummets inredning. Lyckligtvis bör det inte vara några problem att hitta en modell som gör det. Oavsett om du är på jakt efter en enkel växasäng i vitt eller grått, som kan smälta in i vilket rum som helst, eller om du är på jakt efter en säng med lådor inbyggda i så går det att hitta. Med en säng med lådor kan du lösa eventuella förvaringsproblem på samma gång.

Det gör att du eventuellt kan rensa upp lite i rummet, och i samband med att det sker ett sängbyte kan även vissa av de tidigare förvaringsmöblerna flyttas ut. Det kan bli ett passande steg i att anpassa rummet för ett lite större barn. Du kan också välja en säng som går i en stil som du gillar. Vissa modeller är mer moderna, med rakare linjer och färre detaljer. Andra har en mer lantlig gammaldags stil, och är i regel något grövre och tyngre, med fler detaljer och andra linjer. Det bästa du kan göra är att skaffa dig en bra överblick över utbudet och välja den säng som passar in bäst i barnrummet.

Toppval Växasängar 2024

Vi har valt dessa Växasängar som våra Toppval.
Stilrena och praktiskta växasängar för ditt barn. Sängarna är av hög kvalitet och låter sig växa i takt med barnet.

1. JLY Basic Växasäng 80×200, Vit
JLY har som så många gånger förr lyckats ta fram en både fin och prisvärd säng till barn som har vuxit ur sina spjälsängar. Den är tillverkad av furu och MDF, och den kan förlängas i den takt som behövs när den lilla ägaren växer. Till en början kan sängen användas i sin minsta form, utan att dras ut. När det sedan behövs kan den dras ut bit för bit, så att ditt barn har en passande och lagom stor säng att sova i under flera års tid.

Denna växasäng är vit med en klassisk design. Om du valt att inreda hemmet i en lite gammaldags stil där huvuddelen av möblerna går i vitt kommer du med största sannolikhet att fastna för denna fina barnmöbel. Även om du valt en hel annan inredningsstil kan den här sängen med fördel användas. Den passar nämligen ihop med så gott som vilken typ av möbler som helst.

Kolla priset

2. Sebra Baby- och Juniorsäng (Mist Green)
Den här sängen är ganska speciell, eftersom det inte bara är en växasäng för lite äldre barn. Det är en säng som kan användas från dess att barnet kommer hem från BB eftersom det är en babysäng som efter något år kan göras om till juniorsäng. Den skulle kunna beskrivas som en växasäng med extra mycket funktionalitet.

Något som också skiljer sig markant från det stora flertalet sängar är färgen. Den här kommer i en mycket mild grön nyans som höjer helhetsintrycket i barnets rum. Att färgen är så mild gör också att den även kan passa in i föräldrarnas sovrum om det upplevs som mer praktiskt att ha den där.

Till skillnad från vanliga växasängar går det att höja botten på denna säng. Det beror naturligtvis på att den även ska passa den minsta lilla bebisen. På så sätt kan mamma eller pappa lägga ned den lilla utan att det blir för tungt för rygg och axlar.

Kolla priset

3. Alba växasäng 80×140/180/200 cm – Vit
Den här fina vita växasängen pryder sin plats i vilket barnrum som helst. Om du är ute efter en klassisk möbel som bäst kan benämnas som tidlös, är detta det uppenbara valet. Den är tillverkad i lackerad MDF och den är både stabil och estetiskt tilltalande. Precis som andra växasängar kan den dras ut så att den blir längre. Det innebär att användningstiden för sängen förlängs drastiskt.

Det här är en växasäng som har fått fina omdömen från tidigare kunder och det är lätt att förstå varför. Den är både prisvärd och fin. Dessutom är det mycket praktiskt med möjligheten att förlänga sängen i och med att den då kan användas ända tills det är dags att köpa en fullstor säng. Då har ofta barnet hunnit komma upp i lågstadieåldern. I sitt minsta format är måtten på den här möbeln 80 x 140 cm. Den kan sedan förlängas i flera steg som gör att den blir 180 respektive 200 cm lång.

Kolla priset

Att tänka på vid köp av växasäng

Som småbarnsförälder är det en rad beslut som ska tas och mängder av inköp att göra under de första åren. Inför varje köp står naturligtvis säkerheten i fokus. Att ditt barn ska ha de säkraste produkterna är naturligtvis ditt allra främsta fokus. Sänginköpet är självklart inget inköp. Du vill ha en säker säng till ditt barn och då finns det några saker du bör titta på när du ska välja modell.

  • Det finns växasängar med sidobrädor. Välj gärna en sådan, för att undvika att barnet ramlar ur sängen i sömnen. Detta är allra viktigast för de riktigt små barnen, i början efter bytet från spjälsäng. Då är han eller hon van att ha skyddande spjälor omkring sig och kan därför ibland röra sig ganska yvigt i sömnen. Med avtagbara sidoplankor kan du hålla säkerheten på hög nivå tills du tycker att det känns tryggt att ta bort dem.
  • Välj en växasäng med en säkerhetsspärr. Detta gör att den inte kan dras av på mitten när den förlängs. Naturligtvis är detta främst ett problem som annars dyker upp vid längdjustering, men en säng känns generellt mer robust om den inte går att lätt dra isär. Det finns helt enkelt ingen anledning att satsa på en variant utan en sådan spärr.
  • Välj en robust säng med hög maxvikt. Vad viktgränsen ligger på kan variera från en säng till en annan. Se till att välja en säng med stomme och botten som håller för så hög vikt som möjligt. Detta är viktigt ur säkerhetssynpunkt, så att inte ribborna i botten går sönder. Det är även viktigt ur ren praktisk aspekt, eftersom en viktig grundtanke med växasängen är just att den ska kunna användas länge.

Förutom säkerhetsaspekten finns det naturligtvis några andra saker att tänka på när du ska köpa en säng. Bland annat kan det vara en god idé att skänka miljön en tanke. Välj gärna en säng som är miljövänligt producerad. Det finns till exempel växasängar som är tillverkade av FSC-certifierat material. Det innebär att man inte har avverkat fler träd än absolut nödvändigt för att kunna tillverka möbeln. Allt fler har blivit miljömedvetna men det kan ibland vara svårt att veta vad du som privatperson kan göra. Det kan vara de små men medvetna valen som gör skillnad. Att satsa på miljömedvetet producerade möbler kan i långa loppet göra skillnad.

Att tänka på vid köp av växasäng

Hitta en säng till ett rimligt pris

Att vara förälder till ett litet barn kan vara ganska dyrt. Du har säkert redan märkt att det ständigt är nya saker som behöver köpas. Naturligtvis behöver garderoben ständigt fyllas på med nya kläder till den lilla, men det ska även fyllas på med nya möbler. När inte skötbord och spjälsäng längre används är det istället dags för växasäng. Samtidigt kanske det även är dags att göra om i barnrummet och ställa in andra typer av möbler, som passar bra för ett lite större barn med andra intressen. Då är det viktigt att du ser till att inte överskrida din budget. Det kan förstås vara lättare sagt än gjort, men det är viktigt att du håller utgifterna under kontroll.

När du ska köpa en växasäng bör du därför se över utbudet. När du har klart för dig vilka butiker och vilka sängar som finns kan du börja titta på prisklasserna. Växasängar finns från cirka 1 500 kronor och uppåt. Du hittar många sängar i den lägre prisklassen mellan 1 500 och 2 500 kronor. Naturligtvis finns även dyrare sängar. I medelprisklassen från 2 500 till 5 000 kronor hittar du en mängd alternativ. Vill du ha en ännu mer påkostad säng kan du hitta premiumsängar från 5 000 kronor och uppåt. För många är en säng i den lägre prisklassen eller medelprisklassen fullt duglig. Du behöver fundera över hur mycket nästa barnsäng får kosta, men även vad som är viktigt för dig att få när du köper en säng. Vilka krav behöver sängen uppfylla?


Frågor och svar kring Växasängar

✅ Vad är viktgränsen för hur tung man kan vara och använda en växasäng?

Olika sängar har olika viktgränser. Det finns växasängar som klarar en belastning ända upp till 100 kg. Naturligtvis finns det även modeller med en lägre satt viktgräns. Det är viktigt att du tittar på detta innan du köper en säng. Du vill förmodligen att ditt barn ska kunna använda sängen under flera år, utan att den ska behövas ut på grund av viktfaktorn.

✅ Hur kort respektive lång kan sängen göras?

Även här finns det skillnader mellan olika sängar. Vissa sängar kan bli 140 cm som kortast, och 170 cm som längst. Andra sängar kan bli ända upp till 190 eller 200 cm i sitt mest utdragna läge. Hur lång du vill att den ska kunna göras är främst beroende på hur länge du vill att ditt barn ska kunna använda den. En säng som kan göras längre, kan av naturliga skäl också användas under en längre tidsperiod.

✅ Mellan vilka åldrar brukar barnet använda en växasäng?

Det är högst individuellt. Många byter från spjälsäng till växasäng när barnet är mellan 2 och 3 år, även om det förekommer att bytet sker tidigare. Hur länge sängen sedan används beror på både viktgräns, möjlig längd samt vad man trivs med. Det är inte ovanligt att sängen används upp till cirka 7 års ålder.

Källor:

Toppval Växasängar

Sofia
Sofia

Sofia är vår expert inom kategorin barnprodukter. Hon har en gymnasieutbildning från Barn- och Fritidsprogrammet och läser nu tredje terminen på Förskollärarprogrammet vid universitetet. Hon arbetar extra i en barn- och leksaksbutik förutom när hon skriver om barnrelaterade produkter här på Letsbuyit.
Du når Sofia på sofia@letsbuyit.se