Bästa Bilbanan → 3 Bilbanor hemma (bäst i test)

Bäst bilbana

Toppval Bilbanor 2024 Vanliga frågor


Hörde du till den breda barnaskara som gick och tittade trånande efter bilbanorna i leksakskatalogerna när du var barn? Drömde du under flera års tid om att få en egen bilbana, men drömmen stannade vid en matta med vägar och trafikljus? I så fall kanske du är fast besluten att köpa en fin bilbana i present till din egen son eller dotter. Det låter som ett klokt beslut. I flera decennier har bilbanorna varit populära leksaker. De senaste åren har dessutom modellerna blivit fler och urvalet större. Det gör bilbanan till en ännu mer attraktiv leksak idag än den var för tio år sedan.

Bilbanor för alla åldrar

Något som gör bilbanor lite mer fascinerande än andra leksaker är att det finns alternativ för alla åldrar. Det finns väldigt enkla banor för de allra minsta barnen. Det handlar ofta om enkla banor i trä, utan några lösa detaljer. Ofta kan det handla om en oval bana utan svängar, eller en trappliknande bana där bilarna kan ta sig uppåt eller nedåt med hjälp av en liten förare. Det finns även enkla lösningar i plast, som de riktigt små barnen kan leka med. Grunden till att en bilbana ska vara lämplig för riktigt små barn är att det inte ska finnas några små lösa detaljer som kan innebära fara. Det gäller både banan och bilarna som används till den.

Garage och bana för de minsta

Alla de alternativ som finns för de riktigt små barnen är dock inte enkla. Det finns även mer avancerade alternativ där huvuddelen består av ett garage med ett flertal parkeringsplatser, hiss, helikopterplatta samt en bana ned från garaget och runt omkring. Många små barn älskar att leka med den här typen av garage med sammanhängande bilbana. De här varianterna lämpar sig från barn från 1 år och uppåt. Även om barnen får den här typen av produkt i 1-årspresent, hänger den ofta med i flera år.

Det här kan mycket väl vara en leksak som barnen fortfarande leker med när de är 3 år. Om du har en liten son eller dotter som tycker om att leka med bilar, och funderar på om det är någon idé att köpa den här typen av bilbana i present, kan vi definitivt intyga att det är stor idé. Det här är en leksak med lång användningstid, som ofta uppskattas under lång tid.

Bilbanor för alla åldrar

Mer avancerade alternativ ju äldre användaren blir

Av naturliga skäl blir bilbanorna mer och mer avancerade, ju äldre de tilltänkta användarna är. Precis som vi redan har tagit upp är bilbanorna för de minsta ofta ganska enkla och fria från avancerade funktioner och tillbehör. Redan när ditt barn har hunnit fylla 3 år kommer du dock upptäcka att det finns ett betydligt större sortiment att välja från. Just 3 år är något av en magisk gräns när det gäller leksaker. Oavsett om det gäller bilbanor, lastbilar, spel eller annat, brukar just tre år vara en vanligt förekommande åldersgräns. När det gäller bilbanor är det dock viktigt att komma ihåg att många av produkterna riktar sig till en ännu äldre publik.

Många av de relativt enkla bilbanorna, med fjärrkontroll men utan loopar och alltför snäva svängar, kan användas av treåringar. De mer avancerade varianterna har däremot en åldersgräns så hög som 8 år. Nu när du ser det inser du säkert att bilbanorna inte är en produkt som enbart riktar sig till små barn. Tvärtom. Det finns många ungdomar och även vuxna som gillar att roa sig med den här sortens produkter. Då rör det sig naturligtvis om de mest avancerade modellerna på marknaden, de som har allt från snäva kurvor och långa raksträckor till flertalet häftiga loopar.

Parkeringsgarage med racingramper och biltvätt för treåringar

Om du har en blivande treåring som har en bilbana högst uppe på önskelistan, går du kanske och funderar över vilket alternativ som är det mest lämpliga. Det finns naturligtvis många produkter att välja mellan. Att säga att den ena är bättre än den andra är svårt. Det handlar ju framför allt mycket om personligt tycke. En variant som många barn i den här åldern uppskattar är dock parkeringsgaraget med flera våningar. Det erbjuder gott om parkeringsplatser, bensinpumpar, biltvätt och inte minst häftiga racingramper. De här garagen med inbyggda bilbanor brukar göra succé hos mottagarna.

Häftiga bilbanor för äldre barn

Om du tänker tillbaka på bilbanorna som du såg i leksakskatalogerna och drömde om när du var barn, så var det troligtvis stora banor med minst en loop och förmodligen en del svängar. Du såg kanske framför dig hur bilarna, som du styrde med fjärrkontroll, susade fram och tävlade mot varandra. Idag finns förstås också den här typen av bilbanor, men idag finns det ännu mer avancerade alternativ med allt från tunnlar till fler loopar. Bilarna har också blivit lite mer avancerade, så att de tar sig fram ännu lättare på banan, och lyssnar ännu bättre på instruktionerna från fjärrkontrollen. Det har gjort att bilbanorna har blivit ännu roligare att hålla på med idag än de var förr.

Bilbanor för tonåringar och vuxna

Som redan nämnts finns det gott om tonåringar och vuxna som tycker att det är roligt att navigera med bilar längs en avancerad bilbana. Precis som att många gillar att köra rally och formel1 framför tv:n finns det många som gillar att få en racerkarriär på bilbanan. Det är underhållande, roligt och det är dessutom något som kan vara roligt att hålla på med både på egen hand eller i en tävling mot vännerna. Den här trenden ser ut att hålla i sig, det vill säga att fler och fler tonåringar och vuxna finner denna hobby och fastnar för den. Det här kan därmed också bli en rolig hobby som hela familjen kan roa sig med tillsammans.

Toppval Bilbanor 2024

Vi har valt dessa bilbanor som våra Toppval.
Häftiga bilbanor, perfekta för tävlingar med kompisarna. Många skarpa kurvor, höjdskillnader och långa raksträckor som kommer ge väldigt spännande lopp!
Banorna är enkla att montera och plasträcken kan sättas upp runt kurvorna för att gör det lättare att hålla bilarna på banan.

1. Carrera Nintendo Mario Kart Wii Bilbana

Bilbanor har i många år varit omtyckta bland barn i väldigt varierande åldrar. Nutidens barn är naturligtvis inget undantag. Om du vill ge ditt barn en ny bilbana som han eller hon kan ägna många timmar åt att leka med, kan den här modellen som föreställer en Nintendo Mario Kart-bana vara det bästa valet. Det här är inte en bana för de allra yngsta barnen eftersom den har såväl loop som riktigt snabba svängar. Däremot passar den perfekt för barn som kommit upp i förskoleklass eller skolåldern. Den bjuder på allt från turbofunktion till körning i loopar och det här är en Nintendo-inspirerad bana som kan ge underhållning i riktigt många timmar. Det är också en bilbana som du som förälder säkert inte har något emot att bli utmanad på.

Det här är ingen av de allra minsta bilbanorna. Den är 4,9 meter lång. Det gör att du behöver fundera över om ni har tillräckligt med ledig golvyta för att ha någonstans att placera den. Med tanke på hur underhållande den är, kan ni förmodligen hitta en lösning på den frågan.

Specifikationer

Carrera Nintendo Mario Kart Wii

  • Skala bilar: 1:43

  • Banans mått: 158 x 68 cm

  • Total körlängd: 4,9 m

  • Rek.ålder: från 6 år

  • Förpackningens storlek: 60 x 50 x 10 cm

  • Innehåll: 4,9 m Bilbana +  2 racerbilar (Mario & Luigi) + 2 handkontroller + varvräknare.

Kolla priset

2. Bilbana med loop (146 delar)

Om du och ditt barn tycker att de klassiska svarta bilbanorna är lite trista till följd av sin avsaknad av färg, kommer ni förmodligen att gilla den här bilbanan. Den är färgglad och piggar upp i vilket barnrum som helst. Den bjuder på gott om detaljer och här står det till och med häftiga dinosaurier vid sidan och tittar.

En riktigt rolig detalj med den här banan är att du kan bygga den lite som du vill eftersom den går att vrida. När du har valt hur du och ditt barn vill bygga banan är det bara att köra. Det följer med två bilar, och det kommer ta ett bra tag innan ni tröttnar med tanke på att banan består av hela 146 delar. Det behövs också två AA-batterier för att se till att bilarna kan köra.

Banan är relativt stor och bjuder på spännande loopar och hög fart. Med tanke på detta rekommenderas denna för barn från 5 år.

Kolla priset

3. Jabadabado bilbana med bilar, silver

Är du på jakt efter en bilbana till din son eller dotter som fortfarande är för liten för de flesta vanliga bilbanor, kan denna passa bra. Den är tillverkad i trä och därmed väldigt robust och rejäl. Här körs inte bilarna med hjälp av någon fjärrkontroll. Barnen kan i stället leka med dem hur de vill, och det krävs inget speciellt fokus för att få bilarna att ta vägen ned för banan. Något som också skiljer denna från många mer avancerade bilbanor är att den här inte går runt i svängar. I stället går den uppifrån och ned.

Till skillnad från de flesta andra bilbanor rekommenderas denna för användning från 18 månader, vilket ger ett utmärkt tillfälle för din son eller dotter att leka och har roligt samtidigt som motoriken och koordinationen övas upp. Med följer naturligtvis också ett gäng bilar, närmare bestämt fyra stycken. De är fint målade och numrerade och perfekta att greppa för det lilla barnet.


Hur vi väljer ut och betygsätter produkter

Vi jämför och sammanställer de produkter som vi anser är de bästa på marknaden utifrån ett antal kriterier.  Vi samarbetar med många butiker och e-handlare och även om det kan ha en inverkan på vilka produkter vi väljer att recensera är det ändå vårt team som gör en professionell bedömning av vilka som faktiskt är bäst. Våra rekommendationer stöds av denna bedömning. Följande parametrar är något vi tar med i varje bedömning:

  • Tester som gjorts på produkten tidigare av experter online eller publicerade i facktidskrifter.

  • Produktrecensioner och produktomdömen från kunder.

  • Jämförelse av produktspecifikationer, funktioner och kapacitet för respektive produkt.


Att välja bilbana

Det finns många bilbanor att välja på, det kan vi slå fast. Men hur avgör du som förälder då vilken som är den bästa, eller åtminstone vilken som är mest lämplig för just ditt barn? Vilken som är den bästa kan vi tyvärr inte ge dig något rakt svar på, eftersom det till stor del ligger i varje betraktares öga. Det som en person fastnar för och verkligen gillar, kanske inte alls tilltalar nästa person som testar just den modellen. Vad du kan titta på för att komma fram till ett beslut ska vi däremot gå igenom nu.

Att välja bilbana

Åldersgränser
Det första du behöver titta på är faktiskt åldersgränsen. Det finns alltid en rekommenderad lägsta ålder på alla leksaker. Det gäller även de här produkterna. Du bör alltid respektera den gräns man har angivit där. Om det till exempel står att en bilbana är lämplig från 3 år, bör du undvika att köpa den till din tvååring. Att den rekommenderas från 3 år beror antagligen på att det finns delar som kan vara potentiellt farliga för ett yngre barn, eller att den helt enkelt är för avancerad att hantera för yngre barn.

Om åldersgränsen är 8 år bör du inte låta din 5-åring få banan. Däremot föreligger det sällan någon fara med att låta en 7-åring testa en bana som är lämplig från 8 års ålder. Där handlar det främst om att tillverkaren inte tror att en 7-åring kan använda banans funktioner fullt ut, eller att det kan vara för avancerad att bygga ihop för ett yngre barn. Vi rekommenderar ändå att du förhåller dig till de gränser som tillverkarna har uppgett i sina produktbeskrivningar. På så sätt kan du få en bilbana som verkligen är avsedd för ett barn i just ditt barns ålder.

Funktioner

Något annat du behöver fundera över är vilka funktioner du vill att bilbanan ska erbjuda. Även här spelar förstås åldern på ditt barn roll. Du behöver helt enkelt ta en titt på vilka olika modeller och lösningar som finns i butikerna idag. När du har sett alternativen behöver du ta en funderare över vad som skulle tilltala just din son eller dotter mest. Är det ett garage med numrerade parkeringsplatser, hiss och en bana ned från högsta våningen som lockar mest? Är det en enkel bana formad som en åtta, där det finns en tunnel att köra genom? Eller är det kanske en lång och snirklig bana med en och annan loop, där bilarna körs med hjälp av en fjärrkontroll? Detta är något som du behöver komma fram till innan du kan gå vidare till nästa fråga.

Montering

Något som verkligen är viktigt är att banan är enkel att bygga upp och montera ned. Tyvärr går det inte med bästa vilja i världen att påstå att alla produkter på marknaden uppfyller detta fullt rimliga önskemål. Det finns många bilbanor som är svåra att sätta ihop, där det lätt bildas glapp mellan delarna som får bilarna att spåra ur. Det finns också de som är komplicerade att sedan plocka isär. Det här blir inte roligt, vare sig för dig eller ditt barn. Försök därför att läsa på lite om de olika produkterna och försök ta reda på vilka som är enkla att montera både upp och ned.

Pris

Något som lätt kan komma som en överraskning för den som för första gången börjar leta efter en bra bilbana är de stora prisskillnaderna. Det kan verkligen skilja mycket i pris mellan de enklaste varianterna och de mest avancerade. Du har förmodligen någon tanke kring hur mycket du är beredd att betala för den kommande födelsedagspresenten eller julklappen. Det är därför bra om du kan bestämma dig för en summa, som du sedan kan använda för att filtrera bort dyrare alternativ.

På så sätt får du färre alternativ, och de alternativ som är kvar vet du är relevanta för din budget. Då blir det genast lite lättare att välja. Vissa bilbanor kostar bara 350 kronor, medan andra kostar 6 500 kronor. Skillnaderna kan med andra ord anses vara enorma.


Frågor och svar kring Bilbanor

✅ Vilka bilbanor kan användas av barn under 3 år?

Det finns ett flertal bilbanor och garage med banor som kan användas av yngre barn. Bland annat erbjuder Kids Concept fina bilbanor i trä för barn från 2 år. Viking Toys har tagit fram ett fint garage med hiss, nedfart för bilarna och helikopterplatta för barn från 1 år. Dessutom finns det flera andra tillverkare som tagit fram fina och enkla banor i såväl trä som plast för de yngsta.

✅ Använder man batterier eller ström till fjärrkontrollerna för att styra bilarna?

Det kan variera, men det vanligaste är batterier. Det finns dock många bilbanor där det går att använda både batterier och strömadapter.

✅ Måste man betala flera tusen kronor för att få en bilbana av god kvalitet?

Nej, det behöver man inte. Visst kostar de allra mest avancerade bilbanorna flera tusen kronor. För gemene man, eller för de allra flesta barn, finns det dock många betydligt billigare alternativ som med god marginal uppfyller alla krav de kan tänkas ställa. För de allra flesta går det att hitta ett fullgott och fint exemplar som kostar en bra bit under 2 000 kronor. Faktum är att flera av de produkter som kostar runt 500 kronor kan ge mycket nöje och underhållning.

Källor:

Sofia
Sofia

Sofia är vår expert inom kategorin barnprodukter. Hon har en gymnasieutbildning från Barn- och Fritidsprogrammet och läser nu tredje terminen på Förskollärarprogrammet vid universitetet. Hon arbetar extra i en barn- och leksaksbutik förutom när hon skriver om barnrelaterade produkter här på Letsbuyit.
Du når Sofia på sofia@letsbuyit.se