Köpa Leksakskök: 3 bästa Barnköken & lekköken (bäst i test)

Har du en mästerkock i familjen? Nej, vi syftar inte på din maka eller make. Vi tänker snarare på någon av familjens yngre medlemmar. Många barn älskar att leva sig in i lekarnas värld och ofta vill de göra saker som vuxna gör. Att laga mat är något som de flesta barn ser mamma eller pappa göra så gott som dagligen. Därför tycker många barn om att leka lekar som kretsar runt just matlagning. Att köpa ett leksakskök till din lilla son eller dotter kommer troligtvis visa sig vara ett riktigt smart drag. Det här är en present som brukar uppskattas mycket.

Bäst Leksakskök

⭐ Bästa Leksaksköken 2024

⭐ Bäst i test: KidKraft Let’s Cook Leksakskök


Bäst i test De 3 bästa Leksaksköken 2024

Vi har valt dessa leksakskök som våra Toppval.
Dessa kök stimulerar ditt barns kreativa och sociala utveckling. Låter ditt barn laga mumsig leksaksmat och bjuda sina vänner och sin familj!

⭐ Bäst i test: KidKraft Let’s Cook Leksakskök

Som du säkert redan har upptäckt finns leksakskök i väldigt många olika utföranden. Vissa kommer i plast, med eller utan tillbehör och detaljer. Andra är tillverkade i trä och även där kan det skilja rejält i såväl design som antal detaljer. Det här fina köket från KidKrafts är lätt att tycka om. Det är tillverkat i MDF och trä och det här har verkligen allt som den lilla kocken kan tänkas vilja ha.

KidKraft Let’s Cook Leksakskök

Det här köket kommer med två spisplattor som har både ljusfunktion och ljud. Luckorna går att öppna och det går till och med att dra ned den fina och verklighetstrogna vattenkranen. På sidan av det här härliga köket sitter det en telefon. Den öppnar för ännu fler möjligheter när det är dags för lek. Plötsligt kan barnen leka att de jobbar i ett restaurangkök där de även behöver ta emot inkommande beställningar. Naturligtvis kan det också vara så att de befinner sig hemma i sitt eget kök och pratar med vänner medan de lagar mat.

Knapp för att se priset på KidKraft Let’s Cook Leksakskök.


2. Barnkök med ljus och ljud

Här kommer ett lekkök som skulle kunna göra vilket barn som helst nöjt och glatt. Det är utrustat med mängder av tillbehör och detaljer som bidrar till gott om roliga lekmöjligheter. Här har barnen alla förutsättningar att kunna fördriva många timmar utan att tröttna.

Barnkök med ljus och ljud

Luckan på ugnen går att öppna, det finns en spis med flera spisplattor och en diskho med kran. Redan här öppnas möjligheten för allt från att leka restaurang där barnen lagar mat och serverar gästerna, till lekar där en mamma eller pappa lagar mat till barnen i leken. Det här är dock ett välutrustat barnkök som ger ännu fler möjligheter än enkel matlagning. Här finns även kapselmaskin för tillagning av kaffe, mikrovågsugn, brödrost, diskställ och en mängd tillbehör i form av bestick, stekpannor och annat som kan vara bra att ha i ett kök. Vissa av funktionerna i det här köket kräver två AA-batterier för att fungera. Det handlar förstås om de olika ljud- och ljusfunktionerna.

Knapp för att se priset på barnköket.


3. Jabadabado lekkök med grytor

Leksakskök kan förstås se ut på många olika sätt. Vissa kommer med så många detaljer att det nästan är svårt att se själva köket bland alla tillbehör. Andra är mer sparsmakade och fokuserar mer på grunderna. Det här är ett riktigt vackert lekkök tillverkat i trä och metall. Materialvalet gör förstås att produkten är både hållbar och solid.

Jabadabado lekkök med grytor<

Det går utmärkt för små kockar att laga mat i köket eftersom det finns såväl ugn som spishäll. Med följer också kastrull och stekpanna samt en del andra nyttiga tillbehör. Det finns dessutom kran och vask för att det ska gå att hälla upp vatten, diska och andra sysslor som det också är bra att kunna ägna sig åt i ett kök. Dessutom finns det en griffeltavla bakom spisen, där ivriga små köksarbetare kan skriva ned menyer, handlingslistor eller vad det än må vara. Det här är ett minikök som rekommenderas för användning från tre års ålder.

Knapp för att se priset på Jabadabado lekkök.


Hur vi betygsätter produkter


Många kök att välja på
För den som vill köpa leksakskök finns det gott om alternativ. Det finns kök i olika material, varierande design och naturligtvis med olika funktioner och tillbehör. Visst finns det tester som visar vilket det bästa valet är, men det måste samtidigt betraktas med vetskapen om att personliga preferenser kan vara lika viktiga som testresultat. Testerna kan dock fungera som en vägledning till vilka kök som håller hög kvalitet och vissa som kanske lämnar lite övrigt att önska.

Du kan även få tips om produkter som du kanske inte hittar på egen hand vid din första sökning. Du kan även få tips om leksakskök som erbjuder de där extra spännande funktionerna som gör att din son eller dotter kommer att uppskatta sin nya leksak ännu mer.

Faktorer som skiljer de olika köken åt
Vad finns det då för faktorer som skiljer de olika köken åt? Vid första anblicken kan det tyckas som att väldigt många miniatyrkök är relativt lika. Visst finns det många likheter, men det kan även finnas en hel del skillnader. Inte sällan krävs det att du läser produktspecifikationen för att du ska upptäcka dem. Här ska vi titta lite vad som kan skilja, men också vilka typer av minikök du kan förvänta dig att hitta.

Kompletta kök
Det finns helt fantastiskt fina kök för barn. De är fullt utrustade och kan få den mest professionella kock att bli avundsjuk. De här köken är avsedda för de något äldre barnen, för barn under 3 år finns andra lämpliga kök. I dessa kök finns naturligtvis spis och ugn, men även andra saker som du återfinner i ett vanligt kök, som till exempel mikrovågsugn, kylskåp och diskho. Till den här typen av kök brukar det också följa en rad små tillbehör, som till exempel matvaror i plast och ibland även kastruller och slevar samt mycket annat.

Enkla leksakskök för de minsta barnen

Enkla kök för de minsta barnen
Även små barn brukar tycka om att leka med kök. Det är dock inte någon god idé att köpa ett avancerat och välutrustat kök för de allra minsta. Till dessa är det bättre att köpa någon av de enkla varianterna, som består av en spis och en liten diskho. Det räcker gott till de minsta, och det är naturligtvis viktigt att det inte finns några små föremål som det lilla barnet kan stoppa i munnen. Du kan naturligtvis låna ut egna köksredskap till din lilla son eller dotter. Tänk bara på att sakerna ska vara rejäla, inte gå sönder i första taget och naturligtvis ska de inte heller dessa bestå av några smådelar. Den här typen av enklare miniatyrkök finns i både plast och trä.

Kök med verklighetstrogen spis med ljudeffekter
Något som ofta uppskattas av lite större barn är kök där maskinerna ger ifrån sig verklighetstrogna ljud och ljus. Det finns faktiskt kök som har spisar där ljudet startas av att en stekpanna eller kastrull placeras på en spisplatta. Detta är något som brukar väcka stor förtjusning.

Det finns även andra kök där spisen ger ifrån sig ljud när barnet trycker på olika knappar. Naturligtvis fungerar även den typen av ljudeffekter, även om det inte blir fullt lika verklighetstroget som de varianter där det börjar låta när det börjar stekas eller kokas något. Barnen känner igen ljuden från mammas eller pappas matlagning och då tycker de förstås att det är extra roligt när deras egen spis låter likadant.

Vackra ekologiska kök av trä
Något som verkligen ligger rätt i tiden, med tanke på dagens debatter och uppmärksamhet kring klimatfrågan, är vackra barnkök tillverkade av ekologiskt material. Det finns fina miniatyrkök tillverkade i certifierat trä, som är både vackra och roliga att leka med. Att de här köken dessutom behandlats med ekologisk oljefärg efter att de lackats med lack fritt från gifter gör det naturligtvis ännu bättre. För den förälder som vill göra ett klimatsmart val är den här typen av kök troligtvis det allra bästa.

Dessutom kan de fungera alldeles utmärkt som fina inredningsdetaljer. Det spelar egentligen ingen roll om de här köken placeras inne på barnens rum eller om den på grund av platsbrist får stå i vardagsrummet. Köket pryder sin plats oavsett. Om både inredning och klimat är frågor som är viktiga för dig, kan ett ekologiskt träkök vara det bästa alternativet.

Små vikbara kök
Om du gärna vill att ditt barn ska få ett eget leksakskök men kanske inte tycker att ni riktigt har plats därhemma, finns det en otroligt praktisk lösning. Det finns nämligen små vikbara kök, som i stort sett består av två spisplattor, klocka, knappar och köksredskap. För små barn räcker detta väl, som ett första kök. Det här är också en väldigt praktisk och smart produkt att ta med till sommarstugan eller hem till mormor eller farmor. I och med att det är litet och vikbart blir det väldigt enkelt att frakta. Det gör också att det inte behöver ha någon egen fast plats i hemmet, utan kan plockas fram när det ska lekas med, och då i vilket rum som helst.

Vem leker med leksakskök?
Vem kan då tänkas ha glädje av ett barnkök? Faktum är att den här typen av leksak tilltalar ett brett åldersspann. Många barn börjar intressera sig för kökslekar redan när de är runt 1,5 år. I den åldern är det väldigt begränsat vilka kök som är lämpliga, men det finns några få enkla minikök som kan användas redan av barn som är riktigt små. Från och med att barnet har fyllt 3 år dyker det upp massor av fina och detaljerade miniatyrkök att välja på.

Oavsett om man är på jakt efter ett fullfjädrat kök med all tänkbar utrustning, eller om det är en spis och kanske någon mer del som lockar, så finns det gott om valmöjligheter om mottagaren har fyllt 3 år. Hur länge leker barnet då sedan med kök i genomsnitt? Är det en leksak som hänger med länge, eller är det något som barn ofta tröttnar på kort efter att de fått det?

Vem leker med leksakskök?

En leksak som står sig länge
Nu varierar naturligtvis detta från barn till barn, eftersom barn också är individer, men ofta är minikök något som står sig länge. Det finns många barn som fortfarande tycker att köket är deras allra bästa leksak när de hunnit bli 5-6 år. Något som gör köket extra roligt är att det alltid går att hitta nya tillbehör att fylla på med. Du kan bidra med fler köksredskap, kastruller, stekpannor, plåtar och matvaror. Det går även att fylla på med tallrikar, glas och bestick. Det finns helt enkelt gott om lämpliga små presenter och julklappar som kan göra köket ännu roligare att leka med under lång tid.

Varför leksakskök?
Varför ska man då välja att köpa just ett barnkök? Det finns ju så många roliga leksaker att välja på idag. Svaret är att köket erbjuder många fördelar. Som redan har nämnts tycker många barn om att leka matlagningslekar, på grund av att så gott som alla har en rutin där de ser föräldrarna laga mat hemma. Det gör att de också vill prova på detta, och då blir köket en rolig och spännande leksak. Den här typen av leksak är också utvecklande för kreativiteten.

Barnen får själva utforska köket och hitta på olika lekar kopplade till köksaktiviteter. Det kan bli allt från att leka att de driver en restaurang till att de lagar mat till sin familj. Möjligheterna är många och fantasin ofta enorm.


Frågor och svar kring Leksakskök

✅ Från vilken ålder passar ett leksakskök?

Många barn gillar att leka med kök i tidig ålder, redan från 1 år och uppåt så är det en populär leksak. Många 2-3 och 4-åringar älskar sina barnkök och leker regelbundet med dem. Runt 6-års åldern brukar andra leksaker bli roligare. Här hittar du våra Toppval av Leksakskök.

✅ Hur viktigt är det att följa åldersrekommendationen på leksakskök?

Du ska definitivt följa rekommendationen på den lägsta åldern. Om köket rekommenderas från 3 år, ska du inte låta en 2-åring leka med den. Om det däremot är angivet ett åldersspann mellan 3-5 år exempelvis, och din son eller dotter som hunnit bli 6 år vill fortsätta leka med den, går det naturligtvis bra. Den nedre gränsen är däremot noga att hålla sig till.

✅ Vilka tillbehör finns det till barnkök?

Det finns en uppsjö av olika tillbehör till barnens kök. Här är några favoriter:

 • Kastruller (kastrullset)
 • Stekpannor
 • Matlagningsset
 • Tallrikar
 • Koppar
 • Serviser
 • Vispar
 • Stekspadar
 • Micro
 • Kaffekokare
 • Leksaksmat

✅ Vilka är de populäraste märkena för lekkök?

Bland de populäraste märkena återfinns bl.a:

 • Micki
 • Kidkraft
 • Woodlii
 • Jabadabado
 • Smoby
 • Cloudberry Castle

✅ Jag vill inte att mitt barn ska ha plastleksaker. Finns det kök för barn där det inte finns några inslag av plast?

Ja, det finns leksakskök av trä, med tillbehör och redskap av trä eller metall. Det är med andra ord inga problem alls att hitta ett kök utan plastdetaljer.

✅ Vilken leksaksmat kan man köpa till barnköken?

Barn gillar att laga och bjuda på leksaksmat. Populärt brukar bl.a dessa rätter vara:

 • Kakor
 • Trämackor
 • Bakelser
 • Goda frukter
 • Grönsaker
 • Prinsesstårta
 • Leksaksgodis
 • Pizza
 • Korv med bröd
 • Hamburgare
 • Pinnglass
 • Bröd
 • Smoothie
 • Ägg
 • Chokladtårta
 • Macarons
 • Suchi

✅ Hur mycket kostar ett leksakskök?

Prisskillnaderna är stora eftersom det finns stora skillnader på produkterna i den här kategorin. Vissa leksakskök kostar under 500 kronor, andra kostar 7 000 kronor. Det beror förstås till väldigt stor del på hur stort och avancerat köket är. Det blir naturligtvis dyrare om du väljer en modell där det finns såväl kylskåp och mikrovågsugn som spis och kaffekokare, än om köket består av en enkel spis. Det går att hitta ett robust och fint kök för under 1 500 kronor, men vill du ha de allra mest avancerade modellerna får du vara beredd på en dyrare prislapp.

Sofia
Sofia

Sofia är vår expert inom kategorin barnprodukter. Hon har en gymnasieutbildning från Barn- och Fritidsprogrammet och läser nu tredje terminen på Förskollärarprogrammet vid universitetet. Hon arbetar extra i en barn- och leksaksbutik förutom när hon skriver om barnrelaterade produkter här på Letsbuyit.
Du når Sofia på sofia@letsbuyit.se