Dockhus

Dockhus och dockskåp har varit populära bland barn i olika åldrar i väldigt många år. Så är det fortfarande. För några årtionden sedan fanns inte så många valmöjligheter, men idag finns det många fina dockhus att välja mellan. Det gör att det nu är lättare att hitta något för alla åldrar.

Bäst Dockhus
Snabbmeny: Toppval Dockhus Dockhus i trä Vanliga frågor


Klassiska varianter

Flera av de dockskåp som idag finns i handeln har funnits där i väldigt många år. Många av de föräldrar som fått barn de senaste åren känner igen vissa av modellerna från sin egen barndom. Lundby är till exempel en känd tillverkare av dockskåp, och deras klassiska modeller har funnits på marknaden i många årtionden. Det är med andra ord inte omöjligt att du hittar ett nästan identiskt dockskåp om du letar på dina egna föräldrars vind, som när du strosar runt i leksaksbutiken.Klassiska dockhus

Dockhus i form av slott

Många barn tycker mycket om att drömma sig bort och leka lekar som utspelar sig i slottsmiljöer. Vem har inte drömt om hur det skulle vara att vara prinsessa någon gång som barn? Det finns ett flertal dockhus utformade som slott. Vissa har ett tema som härrör till Disneys välkända och omtyckta prinsessor, andra är mer generella slott där du precis som med andra dockskåp möblerar huset efter eget tycke och smak, och där själva stommen är formad som ett slott, men där det i övrigt inte finns några stora skillnader jämfört med klassiska dockhus. Ett annat alternativ om det är aktuellt med något som liknar ett slott, så går det även att hitta dockhus i form av riddarborgar.

Dockhus med teman

Många dockhus följer något slags tema. Vilket tema det handlar om kan dock variera rejält. Ibland kan temat vara Mumin, och då är det förstås de välbekanta figurerna från Mumindalen man har i åtanke. Temat kan även vara något mer allmänt, exempelvis pirater. Då går förstås hela huset i pirattema. Det gäller då utsidan såväl som insidan. Till dessa hus brukar det finnas passande tillbehör, och de som bor i huset är naturligtvis små pirater. Ett annat förekommande tema är vampyrer. Naturligtvis är ett sådant hus lite skrämmande och läskigt, med fladdermöss på utsidan och vampyrer som invånare. Detta är bara några av de teman som förekommer. Den som tar sig tid att leta bland dockhusen kommer att hitta många fler.

Välkända hus

Att dockhusen följer ett visst tema kan betyda att det är ett pirathus, en ridskola eller ett vampyrhus, men det kan även vara ett mer specifikt tema. Det finns till exempel hus som föreställer Emils mycket välkända snickarbod och andra som föreställer Pippi Långstrumps Villa Villekulla. Bland barn som befinner sig i den ålder att de ofta läser böckerna om Pippi Långstrump eller Emil i Lönneberga brukar de här dockhusen göra succé.

Stora dockhus

Dockhus kan se ut på många olika sätt. De flesta hör till den kategori som placeras på ett bord. Det finns dock även en annan typ av dockskåp. Det finns riktigt stora dockhus, som är över 1 meter höga. De är med andra ord tillräckligt stora för att barnen ska kunna stå upp och leka med dem. Tanken med dessa modeller är alltså att de här husen ska placeras direkt på golvet. De här varianterna är lite speciella, då de ofta innehåller betydligt fler våningar än ett vanligt dockhus. I vissa av dessa finns det en hiss, där dockorna kan åka för att ta sig mellan våningarna. I andra hus finns en mängd trappor. Att husen är stora uppskattas av många barn, eftersom det gör att det finns många rum att dekorera och inreda, och det öppnar upp för många roliga lekstunder.

Säng med inbyggt dockhus

För den som vill kombinera nytta med nöje finns det sängar där gaveln består av ett dockhus. De här är förstås inte lika vanliga som klassiska dockhus, men de finns och de är verkligen något alldeles extra. Att få en ny säng kan vara spännande i sig för ett barn. Om sängen dessutom har ett fint dockskåp inbyggt i gaveln brukar den här typen av nyhet föra med sig ett riktigt lyckorus.

 

Dockhus i trä

Dockhus tillverkade i trä:

 

Då används dockskåpet mest

Det finns som du säkert lagt märke till väldigt många olika typer av dockskåp. Det gör att det också finns lämpliga alternativ för barn i olika åldrar. Det finns några få dockhus med större detaljer och figurer, som kan användas av barn som är yngre än 3 år. De flesta dockhus på marknaden rekommenderas dock från 3, eller i vissa fall 5 år. Vilken rekommenderad ålder som sätts beror på flera olika faktorer. Ofta tar man hänsyn till storleken på möbler, detaljer och figurer. De modeller som har små detaljer lämpar sig främst för lite större barn.

Dockskåp och dockskåpsmöbler

Lång användningstid

Dockskåp hör till de leksaker och produkter för barn som har allra längst användningstid. Hur länge det används är förstås individuellt. Vissa leker glatt med sina små hus i fem-sex år utan att tröttna, medan andra kanske leker intensivt med det under tre års tid. Det kan också vara så att barnet börjar leka med dockhuset runt femårsåldern, för att sedan tröttna lite efter något år, men sedan få upp intresset igen. Det är inte ovanligt att barn i 10-årsåldern fortfarande tycker om att leka med dockhus, även om lekarna förstås kan se lite annorlunda ut då jämfört med när barnet är 3-5 år. Som alltid anpassas förstås lekarna efter barnets ålder och personlighet. Om du vill ge ditt barn en present eller julklapp som han eller hon kan ha glädje av under lång tid är ett dockskåp definitivt ett klokt val.

Att välja dockskåp

Att välja ut vilket dockskåp du ska köpa är kanske inte det allra lättaste. Det faktum att det finns så otroligt många olika varianter att välja på kan försvåra processen. Det finns dock några saker du kan tänka lite extra på, som kanske kan göra valet något lättare för dig.

Ålder på barnet

Det första som är väldigt avgörande är vilken ålder det är på barnet som ska få dockhuset. Som tidigare nämnts är några varianter främst avsedda för små barn. I dessa hus finns bara större möbler, inga små detaljer och dockorna är av en större modell utan detaljer som kan lossna. Om ditt barn ännu inte hunnit fylla 3 år kan den här typen av dockskåp vara lämpligt. Om ditt barn är 3 år eller äldre finns fler dockhus att välja på. Några är främst avsedda för barn i åldrarna 3 till 5 år, medan andra passar bra även för äldre barn. Det finns även modeller som är avsedda enbart för större barn som inte tenderar att vilja stoppa föremål i munnen och för vilka det inte är farligt med små detaljer. Dessa bör inte köpas och ges till små barn, under den avsedda åldersgränsen.

Barnets intressen och favoriter

Nästa sak som du kan fundera över är vad just ditt barn har för intressen och om han eller hon har några favoritfigurer inom sagans värld. Kanske gillar han eller hon pirater och sjörövare väldigt mycket, och då kan förstås ett pirathus vara ett självklart val. Kanske är det Bamse som är den stora favoriten, och då kan dockhus föreställande Bamses by vara det optimala valet. Om Astrid Lindgrens olika sagor står högt i kurs blir kanske valet mellan Emils snickarbod och Pippis fina hus svårt, men då vet du åtminstone i vilken riktning du ska titta. Är det istället Disneyfilmer som lockar mest, kan något av de dockhus som har Disneytema passa utmärkt. Det finns även ridskolor och stall för den som vill ha ett mer hästinriktat dockhus. Det är inte alltid som det går att hitta en variant som är fokuserat på barnets specialintresse, men ibland går det, och då blir det ofta en lyckträff.

Utrymme i rummet

Det kan vara klokt att fundera över hur stort utrymme som finns i det rum där dockskåpet ska placeras. Det kan även vara bra att fundera över om det finns mest ledigt utrymme ovanpå ett bord eller en byrå eller liknande möbel, eller om det vore enklare att få plats med något på golvet. På så sätt kan du komma fram till om det vore bäst att köpa ett klassiskt dockhus som placeras på ett bord, eller om det skulle passa bättre med ett stort dockhus som ställs direkt på golvet.

Budget

Naturligtvis kan det vara viktigt att fundera över hur mycket pengar du kan tänka dig att spendera. Priserna på den här typen av produkter kan variera en hel del. Det finns dockhus att hitta för 300 kronor men det finns också modeller som kostar det tiodubbla. Alla har naturligtvis varken möjlighet eller lust att betala 3 000 kronor för en leksak till barnens rum, men det är viktigt att känna till att det finns mycket påkostade alternativ i den dyrare prisklassen för den som är ute efter något alldeles extra. För den som vill hitta ett lite enklare hus utan alltför avancerade funktioner går det alltså att komma undan för under femhundringen.

Tillbehör till huset

När du väl har hittat det rätta dockhuset är det förstås dags att även köpa några fina möbler och dockor till huset. Något som är väldigt positivt är att du sedan kan köpa till möbler och figurer i omgångar, vilket gör att du har den perfekta presenten eller julklappen uträknad på förhand. Vid köpet av dockhuset behöver du förstås inte köpa möbler till alla rum, och heller inte alltför många dockor. För att din son eller dotter ska kunna komma igång med sin lek kan det dock vara roligt att köpa med åtminstone någon docka och några möbler och andra inredningsdetaljer.

Här hittar du fler av våra guider:


 

Frågor och svar kring Dockhus

✅ Följer det med några möbler vid köp av dockhus?

Det varierar från en variant till en annan. När du köper ett visst dockhus kan det följa med några få möbler och detaljer, medan du enbart får själva huset när du köper en annan produkt. Det här är något som du bör undersöka innan du gör en beställning, så att du ser om du behöver köpa några möbler och figurer separat i samband med köpet.


✅ Kan man bygga ett eget dockhus?

Ja absolut. Det finns färdiga byggsatser att köpa för den som vill ha ett lite enklare projekt, och för den riktigt händige går det naturligtvis att rita ett hus från grunden och sedan bygga det enligt ritning.


✅ Är alla dockhus tillverkade i plast, eller finns det några alternativ?

Även om plast fortfarande är det vanligaste alternativet så finns det andra varianter också. Det är till exempel relativt vanligt med dockskåp tillverkade i trä.
Källor:Snabbmeny: Toppval Dockhus Dockhus i trä Vanliga frågor