Spjälsäng TEST: 3 bästa Spjälsängarna för baby & barn (bäst i test)

Att förbereda inför ankomsten av en ny familjemedlem är otroligt spännande och de allra flesta gör detta med stor spänning och förtjusning. Många älskar när de får köpa de första små babyplaggen. Att införskaffa alla de saker som behöver finnas i hemmet när den lilla bebisen anländer är också en viktig del av förberedelserna. En av de saker som behöver köpas är en spjälsäng. Vissa föredrar att ha den lilla bebisen i den egna sängen från början, men förr eller senare behövs en spjälsäng. Det finns gott om sängar att välja på, alla med sina egna fördelar.

Bäst spjälsäng

Snabbmeny: Topp-3 Spjälsängar Vanliga frågor


Olika typer av sängar för de minsta barnen
För de minsta barnen finns det många alternativ när det är dags att välja sovplats. Vi ska här titta på några av de vanligaste sängtyperna som passar de små.

Spjälsängar med dropside

Det finns traditionella spjälsängar i standardstorlek som har en unik funktion. Det går nämligen att ta bort eller fälla ned ena sidan på sängen. Detta kallas dropside. Nyttan med detta är att sängen till exempel kan placeras intill föräldrarnas säng. Det gör att det lilla barnet får sova nära sina föräldrar och därmed får tryggheten från dem. Däremot behöver det inte bli lika trångt som om barnet skulle sova i mitten. Det finns heller ingen risk för klämskador.

Vidare är en fördel med detta att bebisen får lära sig att sova i egen säng redan från början. Trots det finns föräldrarna nära tillhands om barnet vaknar mitt i natten och behöver mat eller bara närhet. Den här sängtypen ger många fördelar. När barnet hunnit bli lite större och sover på egen hand utan att vakna på nätterna kanske det är dags att flytta in i eget rum. Då kan den nedfällda sidan åter monteras upp och spjälsängen blir komplett och kan stå på egen hand.

Skydda dem du älskar med en barngrind.

Spjälsäng med lådor
Även om en bebis är liten finns det ofta gott om saker som tillhör familjens yngsta medlem som tar gott om plats. Det är extra sängkläder, kläder, filtar, leksaker och mycket annat. Förvaringsutrymme är ofta något som det råder brist på i många hem. Därför kan en spjälsäng med lådor vara till stor nytta. Lådorna sitter under sängen, så att det istället för ett öppet utrymme blir ett underrede av lådor på sängen. I övrigt ser sängen ut som en traditionell spjälsäng. För de familjer som har begränsat förvaringsutrymme eller helt enkelt vill ha extra sängkläder nära tillhands är detta ett bra alternativ.

Spjälsäng med juniorlångsida

När bebisen hunnit bli lite större och själv kan ta sig i och ur sängen kommer lite andra utmaningar. Han eller hon kanske fortfarande behöver skydd på sidan, som ser till att han eller hon inte ramlar ur sängen. Då kan en spjälsäng med en juniorlångsida vara bra. Ena långsidan är en vanlig spjälsängssida, medan den andra är låg, med en öppning. Barnet får det skydd som krävs för att inte ramla ur, men kan ändå lätt ta sig i och ur sängen själv. Det här kan vara ett utmärkt val innan det är dags att byta till stor säng.

Spjälsängar med gungmedar

När en ny familjemedlem är på väg står ofta valet mellan att köpa en spjälsäng och en vagga. Då kan en spjälsäng med gungmedar vara ett perfekt val. Gungmedarna kan köpas separat och passar på många olika sängar. När de sedan tas bort står sängen på vanliga ben. Det här är med andra ord en enkel lösning och många uppskattar den verkligen.

Sängar med växa-funktion

Det finns några spjälsängar som är utrustade med en växa-funktion. Det innebär att sängen så småningom kan byggas om lite, så att den kan förlängas och sidorna tas bort. På så sätt kan spjälsängen byggas om till en juniorsäng. Detta gör att barnet kan använda sängen i flera år utöver den vanliga användningstiden. Dessa sängar kan gå att sova i ända tills barnet blir runt 7 år.

Bedside Crib

En bedside crib är mindre än en vanlig spjälsäng. Man kan nog snarare kalla den en första babysäng. Den är lätt att placera intill föräldrarnas säng, och eftersom den är så liten är den lätt att få plats med. Många tycker att en bedside crib känns mer ombonad och mysig för barnet under de första månaderna. Den här typen av säng behöver dock bytas ut snabbare än en vanlig spjälsäng. Det gör att det blir aktuellt med två sängar under den första småbarnstiden för de som väljer en bedside crib som första alternativ.

Topp 3 Spjälsängar 2024

Vi har valt dessa spjälsängar som våra Topp-3.
Tre fina och säkra spjälsängar i stilren design och med några riktigt smarta funktioner.

1. Sebra Baby- & Juniorsäng, Grå
Den här fina spjälsängen är en säng att växa i för ditt barn. Den fungerar som en kombinerad spjälsäng och juniorsäng, och kan därför användas relativt länge. Du kan naturligtvis höja och sänka sängbotten efter behov. Det gör att du i början, när ditt barn är litet, kan ha botten högt uppe så att det blir bekvämare och mer ergonomiskt för dig med alla lyft. När ditt barn sedan blir lite större och lär sig sitta och så småningom stå med stöd behöver botten sänkas. Då går det snabbt och enkelt att göra det.

Den dagen din son eller dotter blivit för stor för spjälsängen kan du göra om den till en juniorsäng. Det följer nämligen med två sidodelar som kan sättas på för att förlänga sängen. På så sätt kan ditt barn använda den här fina sängen i flera år till. Det blir ekonomiskt hållbart samtidigt som ni får behålla den säng som ni troligtvis tycker om under en lång period.

Kolla priset

2. Troll Lux Spjälsäng med Madrass
Om du vill ha en klassisk och rejäl spjälsäng är den här fina modellen från Troll ett bra val. Den är tillverkad i massiv björk och det är en robust och stabil säng som bör hålla länge. Något som gör den här sängen extra praktisk är att den ena långsidan går att sänka. Det kallas även dropside, och det underlättar bland annat på natten, om du enkelt vill kunna lyfta upp din lilla dotter eller son och flytta över henne eller honom till din egen säng.

Botten på denna spjälsäng kan höjas och sänkas i takt med att barnet växer. Det innebär att du kan ha botten högt uppe i början, när ditt barn sover mycket och behöver lyftas upp och läggas ned i sängen många gånger på ett dygn. På så sätt kan du bespara din rygg och dina axlar onödigt slit. När säkerheten sedan behöver ökas i takt med att ditt barn växer kan botten enkelt sänkas.

Kolla priset

3. Done by Deer Spjälsäng, vit
Om du tycker om klassiska spjälsängar, men vill ha något som sticker ut lite utseendemässigt, kommer den här spjälsängen från Done by Deer sannolikt att falla dig i smaken. Den är vit, men istället för att ha klassiska spjälor har man valt ett annat, lite mer modernt utseende.

Något som du bör tänka på är att det går att köpa till en juniorsida som kan monteras på sängen när ditt barn så smått börjar växa ur spjälsängen. På så sätt kan du förlänga användningstiden rejält. Det är naturligtvis en stor fördel om du tycker om sängen, vilket du med stor sannolikhet kommer att göra.

Du kan självklart sänka botten när ditt barn börjar sätta sig upp. Det finns två lägen för sängbotten. Det övre använder du till en början, när ditt barn inte kan sitta upp själv. När han eller hon sedan börjar ta sig upp sänker du botten till den lägre nivån, och ökar på så sätt säkerheten.

Kolla priset

Att tänka på

Att välja säng till sitt barn är ett viktigt steg inför att bli förälder. Det är en så förväntansfullt spänd känsla att inreda ett litet rum eller del av ett rum till den älskade lilla familjemedlem som man ännu inte har träffat. Valet av säng är oftast ganska enkelt. De flesta sängar är bra. Vi ska här ändå ge några tips på vad som är bra att tänka på när det är dags att köpa en spjälsäng.

Välj en säng som är godkänd enligt standard

I Europa finns särskilda standarder eller normer. Dessa reglerar hur en spjälsäng ska vara konstruerad för att vara godkänd för användning. De sängar som uppfyller dessa krav kan anses vara säkra. Se därför till att välja en spjälsäng som är godkänd enligt dessa normer. Information om detta brukar stå presenterad i samband med produktbeskrivningen i webbutiken. Om du istället köper sängen i en vanlig butik står det troligtvis också på produktlappen. Om det inte gör det, bör personalen kunna ge svar på frågan.

Höj- och sänkbar botten

Se till att välja en spjälsäng som har en botten som går att höja och sänka. I början är det praktiskt att ha botten högt uppe, när barnet inte själv kan ställa sig upp. När barnet växer bör botten sänkas. Vissa spjälsängar har två lägen, andra tre. Det är bättre att sänka botten lite tidigare än nödvändigt än att vänta för länge. När barnet lär sig ställa sig upp med stöd kan det bli riktigt farligt om botten är högt placerad. Att välja en säng med justerbar botten är därför en viktig säkerhetsfråga.

Rundade hörn

Välj gärna en spjälsäng med rundade hörn. Det bör inte finnas några vassa hörn och kanter som det lilla barnet kan skada sig på. Väldigt många spjälsängar är idag byggda med rundade hörn. Det gör att du lätt bör kunna hitta en säng som uppfyller detta önskemål.

Använd spjälskydd till din spjälsäng

Använd spjälskydd

Ett spjälskydd följer vanligtvis inte med när du köper en spjälsäng. Det gör dock inte att det inte är en viktig produkt. Du bör alltid sätta upp ett spjälskydd i sängen innan den används. På så sätt ökar du säkerheten rejält. Inga små händer eller fötter riskerar då att fastna mellan spjälorna, vilket förstås är mycket viktigt.

Att välja spjälsäng

Det behöver inte vara speciellt komplicerat att välja spjälsäng. Det finns många sängar att välja på, men så länge de uppfyller säkerhetskraven kan du helt gå på magkänsla, personligt tycke och välja något som smälter in med övrig inredning. Om du ändå finner det svårt att välja ska vi här ge förslag på några saker som du kan fundera över.

Eget rum eller dela med föräldrarna

En fråga ni kan börja med att ställa till er själva är om bebisen kommer att bo i eget rum från början eller om ni kommer att dela rum. Anledningen till att detta kan vara bra att veta, är för att det kan hjälpa er att filtrera bort vissa alternativ. En spjälsäng med dropside blir till exempel inte lika nödvändig att ha om barnet bor i eget rum. Det är främst om spjälsängen ska stå intill er säng som denna funktion är bra.

Gott om förvaringsutrymme eller trångt

Nästa sak att fundera över är hur det ser ut med förvaringsutrymme hemma hos er. Sliter ni ständigt med alltför få garderober, skåp och lådor? Känns det ständigt som att ni rensar men ändå räcker förvaringsutrymmet aldrig till? Eller är det här ett problem du inte alls känner igen? Ni kanske har ett överflöd av garderober och skåp. Det kanske till och med gapar tomt i vissa av dem. Om ni hör till den grupp som har svårt att få förvaringsutrymmet att räcka till kan en spjälsäng med lådor vara praktiskt. Om ni däremot har gott om utrymme kan ni kanske hoppa över lådorna.

Inredningsstil

Något som ju faktiskt också kan ha stor betydelse är inredningsstilen. Om ni till exempel har inrett hela hemmet i minimalistisk stil, vill ni förmodligen inte ha en gammaldags spjälsäng i äldre stil med många detaljer. Då vill ni förmodligen fortsätta på samma linje. Om ni istället gillar shabby chic-stilen vill ni förmodligen inte ha en supermodern spjälsäng, utan satsar förmodligen på en vit spjälsäng i klassisk stil. Det gäller helt enkelt att tänka till, så att spjälsängen smälter in i inredningen på ett bra sätt. Det är inte bara en säng till er nya familjemedlem, det kan även vara en vacker möbel.

Pris

Som med allt annat spelar naturligtvis priset roll. Det kan skilja ganska rejält på pris och därför är det förstås klokt att fundera på hur mycket sängen får kosta. Det finns sängar som kostar runt 900 kronor. Även dessa uppfyller de standarder och normer som finns och är säkra att använda. Det är främst när det kommer till design och specialfunktioner som det mycket rimliga priset kan anas. De här sängarna är på intet sätt fula. Tvärtom, det rör sig om klassiska fina spjälsängar. Däremot erbjuder de inga extravaganser och följer ingen specifik inredningsstil. De har heller inga specialfunktioner som nedfällbar långsida, lådor eller liknande.

För den som vill ha en enkel, vanlig spjälsäng duger de däremot gott. Spjälsängar med sänkbar sida kan hittas från cirka 1 400 kronor. Det finns också betydligt dyrare sängar för den som efterfrågar något speciellt. Det är inte ovanligt med babysängar som kostar 5 000 – 6 000 kronor.


Frågor och svar kring Spjälsängar

✅ När bör sängens botten sänkas från översta läget?

Åldersmässigt kan det variera, men det rekommenderas att botten sänks när barnet lär sig sitta upp eller resa sig med stöd.

✅ Hur länge kan spjälsängen användas?

Det varierar mycket. Vissa spjälsängar är lämpade för längre användningstid än andra. Det beror dels på om sidor går att tas bort samt om botten går att sänka ända ned. Ofta används spjälsängarna fram till cirka 3 års ålder. Det finns barn som byter till en juniorsäng tidigare. Det finns även spjälsängar med särskild växa-funktion, som gör att sängarna kan användas i ytterligare flera år. Vissa sängar går faktiskt att använda ända upp till cirka 7 års ålder, även om de då byggs om naturligtvis.

✅ Vilka är standardmåtten på en spjälsäng?

Måtten på olika spjälsängar kan visserligen variera, men standardmåtten är 120 x 60 cm.

Topp-3 Spjälsängar

Sofia
Sofia

Sofia är vår expert inom kategorin barnprodukter. Hon har en gymnasieutbildning från Barn- och Fritidsprogrammet och läser nu tredje terminen på Förskollärarprogrammet vid universitetet. Hon arbetar extra i en barn- och leksaksbutik förutom när hon skriver om barnrelaterade produkter här på Letsbuyit.
Du når Sofia på sofia@letsbuyit.se