Babysitter

När du som nybliven mamma eller pappa läser föräldratidningar kommer du att få syn på en mängd olika babyprodukter. Det kan vara svårt att försöka sålla bland dessa och komma fram till vilka som faktiskt är bra att ha och vilka som knappt kommer att användas om du köper dem. En av de produkter du mest troligt kommer att stöta på i reportage och annonser är babysittern. Den har varit populär i många år och är det fortfarande. Den är inte tänkt att användas långa stunder åt gången, men kan vara perfekt när mamma eller pappa behöver ha händerna fria till annat under en kort stund.

Bäst Babysitter
Snabbmeny: Topp-3 Babysitter Budgetval Vanliga frågor


Fördelar med babysitter

Vilka är då fördelarna med en babysitter, som gör att det faktiskt finns en idé i att köpa en sådan? Svaret är att det faktiskt finns flera fördelar. Den kanske allra främsta är förstås att de flesta barn tycker att det är riktigt roligt att sitta i den, och att se våra barn glada brukar ju ha högsta prioritet. Men det finns gott om andra fördelar också, och dem ska vi titta på nu.

  • Vissa babysitters har inbyggd vibration och brukar vara bra för barn med kolik.


  • Perfekt att låta barnen sitta och gunga i intill duschen medan föräldern tar en dusch.


  • Många babysitters går att fästa en båge med leksaker på, vilket ger nyttig aktivering samtidigt som barnet kan gunga. Det gör att barnen får öva sin motorik och samtidigt ha roligt.


  • Vissa babysitters är rörliga och har fullt liggläge, vilket gör att de är enkla att söva barnet i, och därefter kan barnet sova i babysittern medan föräldern tittar på TV, lagar middag eller får något annat gjort.


Det finns också flera andra fördelar. Exakt vilka fördelar det är beror på vilken typ av babysitter man väljer.

Fördelar med babysitter

Olika typer av babysitters

Det finns många olika babysitters i butikerna. Att de skiljer sig från varandra utseendemässigt är självklart, men det finns även en hel del andra skillnader. Vi ska här titta på vad som kan skilja babysitters åt, samt vilka funktioner som kan vara bra att ha.

Babysitter med justerbart läge

Många av de babysitters som finns idag har flera lägen. De har ofta ett ganska upprätt läge, ett lite mer tillbakalutat gungläge och ibland ett närmast plant liggläge. Det här är förstås en stor fördel eftersom de små barnen kan sova i dessa en stund. Eftersom de flesta babysitters är lätta att flytta mellan olika rum, underlättar detta rejält för föräldrarna när det är dags för matlagning, läxläsning med äldre syskon och dusch. Det är då lätt att flytta babysittern dit man planerar att vara och låta bebisen sova en stund. De flesta babysitters bör dock inte lyftas med barnet i.

Babysitter som kan fästas på matstol

Vissa babysitters kan förutom att fungera som vanlig babysitter med gungfunktion och flera andra lägen, även tas loss och fästas på en matstol. Detta förutsätter naturligtvis att både babysitter och matstol är av samma märke och är utformade för att anpassas på detta sätt. Det kan vara en otroligt praktisk lösning för att även den lilla bebisen ska kunna vara med vid middagsbordet från tidig ålder.

Babysitter med leksaksbåge

Det har länge funnits babysitters på marknaden med en leksaksbåge. Vissa babysitters har redan leksaker fastsatta på bågen, och i vissa fall sitter de helt enkelt fast och kan inte bytas ut. Det handlar ofta om färgglada leksaker som bebisen kan snurra på, leka med och fästa blicken vid. Ibland kan det också vara leksaker som spelar en liten melodi. Vissa babysitters har en monterad båge, men inga leksaker. Då är det fritt fram att använda vilka leksaker som helst, som enkelt kan fästas på bågen. Fördelen med denna variant är att du kan byta ut leksakerna lite då och då.

Babysitter med vibration

Precis som tidigare nämnts kommer vissa babysitters med inbyggd vibrationsfunktion. Dessa babysitters kan vara antingen eldrivna eller batteridrivna. Ofta går det att ställa in vibrationsnivån. Många föräldrar till barn med kolik upplever att den här typen av babysitter hjälper barnen att komma till ro och bli nöjda. Naturligtvis finns det även många andra barn som trivs utmärkt i dessa babysitters. Många anser också att vibrationen får bebisarna att somna lättare.

Babysitter som kan höjas och sänkas

Vissa babysitters har gungfunktion och olika lägen, men sitter dessutom fast på en fot som kan höjas och sänkas efter tycke och smak. Den kan vara satt i vanlig golvnivå, så att barnet enkelt kan gunga, eller vila. Den kan dock även höjas ända upp till matbordsnivå, om du vill att bebisen ska kunna få ögonkontakt med er när ni sitter och äter. Det här är en relativt ny företeelse men den har redan vunnit stor popularitet.

 

Topp 3 Babysitters 2023

Vi har valt dessa babysitter som våra Topp-3.
Tre smarta babysitters med många funktioner. Ergonomiskt anpassad efter små barns ryggar, som låter ditt barn interagera med sin omgivning!


 

Budgetval

Tre babysitters till ett något lägre pris. Dessa tre blir våra budgetval:

 

Att tänka på

Det finns mycket positivt att säga om den här typen av produkt, men som alltid finns det också några pekpinnar. Vi kommer här att ta upp några saker som du bör tänka på när du ska köpa en babysitter och när du sedan ska börja använda den.

  • Lämna aldrig ditt barn utan uppsikt medan han eller hon sitter i sin babysitter.


  • Välj en modell med en bra sele, som är säker och dessutom enkel att knäppa och knäppa upp.


  • Satsa gärna på en babysitter som är lätt att flytta och inte är alltför tung. Det här är naturligtvis en smaksak, men det kan vara väldigt praktiskt att kunna flytta med babysittern till det rum man behöver gå till för stunden.


  • Låt inte den lilla bebisen sitta i upprätt läge eller gungläge för långa stunder åt gången. Det kan bli ansträngande för rygg och nacke.


Att välja babysitter

Att välja babysitter

Det finns många babysitters på marknaden och skillnaderna kan vara ganska stora. De allra flesta modeller som finns är bra, och har genomgått tester och klarat dem utmärkt. Att hitta en bra och säker produkt är därför inte svårt. Däremot kan det vara svårt att välja vilken som är den allra bästa, eller helt enkelt vilken man vill ha. Om du hör till de föräldrar som tycker att det stora utbudet gör valet svårt, ska vi här titta på några olika faktorer som kan hjälpa dig att fatta ett beslut.

Hur ska den användas?

Det första du behöver fundera på, för att slå fast vilka funktioner du behöver eller kan bortse från, är vilken funktion du vill att babysittern ska ha. Vill du bara ha en enkel babysitter där din lilla bebis kan gunga en stund medan du duschar, eller helt enkelt bara ändå? Är du kanske på jakt efter en babysitter som dels kan gunga och som även har ett plant liggläge, eller rentav kan göras om till en liten babysäng? Du kanske vill att din bebis ska kunna sova skönt i den intill matbordet eller soffan.

Är du kanske på jakt efter en vibrerande babysitter som kan hjälpa till att lugna din lilla bebis som lider av kolik? Eller är du ute och letar efter en variant som kan spela melodier samtidigt som den gungar? Har du en önskan om att babysittern ska kunna höjas och användas vid köksbordet då och då? Dina svar på dessa frågor kan hjälpa dig att komma fram till vilka funktioner du ska hålla utkik efter, och vilka du helt kan bortse från.

Tillbehör

Är det viktigt att det finns en leksaksbåge på babysittern? Vill du i så fall ha en komplett variant där leksakerna redan sitter på plats? Eller föredrar du att själv få sätta dit de leksaker som din bebis är mest förtjust i för stunden? Båda varianterna finns att hitta, så här gäller det bara att komma fram till vad du föredrar.

Tvättmöjligheter

Det kan vara bra att titta efter en babysitter där tyget kan tas av och tvättas. Detta går inte på alla varianter. Det finns dock vissa varianter som erbjuder denna möjlighet, och det är verkligen praktiskt. Det gör att du hela tiden kan se till att babysittern är ren och hygienisk.

Utrymme

Vissa babysitters är väldigt små och nätta, medan andra tar ganska stor plats. Det här är något som definitivt kan vara värt att fundera över. Om du bor i en stor villa med gott om plats kanske du har plats för en större modell. Tänk dock på att dessa också ofta är tyngre, och därmed svårare att flytta med mellan rummen och kanske våningarna. Om du bor trångt, eller redan har huset eller lägenheten full med saker, kan en mindre och lättare babysitter vara att föredra. Den kan dessutom lätt flyttas från rum till rum.

Pris

Naturligtvis spelar priset viss roll, även om det kanske inte är den enskilt viktigaste faktorn. Det finns också stora prisskillnader, vilket förstås främst beror på de stora skillnader som finns i funktion och användningssätt. De enkla modellerna går ofta att köpa för mellan 200 och 400 kronor, och för många är dessa exemplar fullt tillräckliga.

De dyrare modellerna med inbyggd vibration, som kan höjas och sänkas, kostar ofta betydligt mer. Räkna med att betala runt tusenlappen för dessa, ibland mer, beroende på varumärke och övriga funktioner. Naturligtvis finns det också gott om babysitters som hamnar i mellanprisskiktet. Att hitta bra babysitters för 600 – 800 kronor är inte alls svårt. Det ska dock noteras att vissa mer påkostade ergonomiska babysitters ofta kostar mellan 1 500 och 2 000 kronor.

Här hittar du fler av våra guider:


 

Frågor och svar kring Babysitter

✅ Hur mycket får barnet väga som mest, när det använder en babysitter?

Det beror på vilken modell du har valt, då maxvikten kan variera. Det vanligaste är att en babysitter har en maxvikt på runt 10 kg, men det finns många varianter som har en maxvikt som är betydligt lägre. 7 kg är inte en helt ovanlig maxgräns. Det finns också modeller med en något högre maxvikt.


✅ Vilken standard gäller för godkänd säkerhet för babysitters?

CE-märkning visar att den är godkänd inom EU, medan standard för amerikanska produkter är JPMA-märkning.


✅ Är det farligt att låta barnet sova i en babysitter?

Det här varierar från babysitter till babysitter. Vissa är utrustade med fullt liggläge och där kan du låta barnet sova förutsatt att du finns i närheten. Andra babysitters har enbart ett fjädrande och relativt upprätt gungläge, och dessa är inte lämpliga att låta barnet sova i. Det beror alltså helt på vilken modell du har valt att köpa.


✅ Finns det babysitters som kan användas längre än tills barnet lärt sig vända sig eller sitta?

Ja, det finns vissa modeller som sedan kan göras om till gungstol eller fåtölj och som därmed kan användas i flera år. De är ofta dyrare, men ger ju också en längre användningstid, vilket kan betraktas som prisvärt, även om priset inte är det lägsta.


Källor:Snabbmeny: Topp-3 Babysitter Budgetval Vanliga frågor