Åkpåse TEST: 3 bästa Åkpåsarna till barnvagnen (bäst i test)

När du väl har köpt en barnvagn har du det största inköpet till din lilla bebis avklarat. Det betyder dock inte att du är riktigt klar med inköpen som har med vagnen att göra. På sommaren behövs inte så mycket mer än själva vagnen. Då är det varmt och skönt ändå. När det blir höst och vinter och temperaturen sjunker kommer det däremot finnas behov av en åkpåse att placera i vagnen. Den kommer göra att ditt barn kan ha det varmt och skönt även när det är riktigt kallt ute. Det finns många olika åkpåsar på marknaden, och här ska vi titta närmare på hur du väljer ut den rätta till just din barnvagn och ditt barn.

Bäst åkpåse

Snabbmeny: Topp-3 Åkpåse Vanliga frågor


Vad är en åkpåse?

Först och främst ska vi förstås reda ut begreppen och förklara vad en åkpåse är för något. Det är inte helt givet att man som förstagångsförälder har koll på detta. Åkpåsen är vanligtvis inte en av de babyprodukter som man presenteras för under graviditeten. Då är det främst barnvagnar, babyskydd, spjälsängar och skötbord som visas upp i föräldratidningar och reklamannonser. Åkpåsen fyller dock en viktig funktion. Den fungerar ungefär som en sovsäck, men den placeras i barnvagnen.

Det går att använda den i både liggvagnar och sittvagnar. Det finns även mindre åkpåsar som passar för användning i babyskydd. Eftersom små barn har svårt att reglera temperaturen, och heller inte kan tala om när de fryser, är det viktigt att skydda dem från vind och kyla. Det finns tunnare åkpåsar som passar bra i mildare klimat, som till exempel i södra Sverige, och mer fodrade och varma åkpåsar som är perfekta för användning under vintern i de delar av landet där det blir minusgrader.

Fördelar med åkpåsar

Är det verkligen nödvändigt att köpa en åkpåse? Går det inte att klä på barnet ordentligt istället? Det är en fråga som då och då dyker upp. Det är lätt att förstå frågan, därför att som nybliven förälder ställs man ofta inför en mängd produkter, varav de allra flesta påstås vara nödvändiga. En åkpåse är kanske inte absolut nödvändig, men det är definitivt en enorm fördel att ha en sådan, och det blir svårt att vara ute långa stunder på vintern utan en sådan. Det finns en rad fördelar och vi ska här titta på några av dem.

Vad är en åkpåse?

Minska klädkontot

Med en rejäl åkpåse kan du ofta dra ned på klädkostnaderna till din bebis. Istället för att ha ett flertal overaller med olika typ av foder, kan du använda en tunn overall och en varm åkpåse när det är kallt ute. Du kan då köra med lager på lager. När det inte är lika kallt kan du strunta i overallen och ha en jacka eller tjock kofta i åkpåsen, och se till att ha åkpåsen ordentligt stängd. Om du bor i de delar av landet där det blir riktigt kallt på vintern, kan dock en ordentlig vinteroverall ändå behövas, men för många kan den riktigt tjocka overallen hoppas över med hjälp av en tjock och varm åkpåse.

Värme och vindskydd även under kalla dagar

En liten bebis har som tidigare nämnts svårt att själv reglera värme och kyla. När det är kallt och blåsigt ute är det därför viktigt att du ser till att skydda den lilla mot vädrets åverkan. En åkpåse, förutsatt att du har valt en varm modell som går att knäppa ordentligt, ger både skydd mot kylan och vinden. Där inne skyddas barnet ordentligt och har det varmt och mysigt. Det gör att du utan problem kan ta en långpromenad och låta bebisen sova i vagnen även när vintern härjar för fullt.

Bra att ha när barnen sover i vagn på förskolan

När ditt barn är nyfött är han eller hon förstås hemma med dig eller din partner större delen av tiden, men någon gång efter ettårsdagen är det förmodligen dags att börja på förskolan. På vissa förskolor har man som rutin att sova utomhus i vagnarna. Detta görs året runt, och då är det förstås viktigt att se till att det lilla barnet inte fryser. Med en bra åkpåse kan du säkerställa att ditt barn kan ha det varmt och skönt under vilan, även under vintermånaderna. Det är naturligtvis fortfarande viktigt att tänka på att ha kläder för olika temperaturer, men åkpåsen ger ett bra grundläggande skydd mot väder och vind.

Topp 3 Åkpåsar 2024

Vi har valt dessa åkpåsar som våra Topp-3.
Tre varma och gosiga åkpåsar. Dessa påsar värmer riktigt gott under de kalla höst- och vinterdagarna.

1. Nordlys Idun Lammskinnsåkpåse, Black/Natural
Om du är på jakt efter en åkpåse som är både mjuk och riktigt varm, har du hittat ett mycket bra alternativ nu. På insidan är den klädd med mjukt lammskinn och utsidan är tillverkad för att vara vattenavvisande. Den här åkpåsen har uttag för en fempunktssele, vilket gör att den går utmärkt att använda i de flesta sittvagnar. Det går också att ta av fotdelen så att du på ett enklare sätt kan hantera selen.

Det går också att göra en del anpassningar beroende på temperatur och behov. Det går att använda dragskon för att få den att sluta åt mer vid huvudet när det är kallt ute. Å andra sidan går det att vika ned kanten på påsen när det är lite varmare. Den kan sedan fästas med knappar för att hållas nere.

Något du förmodligen vill känna till är att denna inte kan tvättas i maskin. Däremot går det utmärkt att torka av den med trasa vid behov. Den kan också tvättas för hand.

Kolla priset

2. Fillikid Åkpåse Eco Big (Svart)
Om du vill ha en relativt billig åkpåse som ändå är varm och behaglig är det här en mycket lämplig kandidat. Den är tillverkad i ett mjukt, värmande material som kallas polarfleece. Den yttre delen är naturligtvis vattenavvisande. Det gör att den är lämplig att använda även när det kan tänkas komma lite snö eller regn. Den står också emot vind på ett bra sätt, vilket gör att barnet hålls varmt även när det blåser och är kallt ute.

Åkpåsen kan öppnas hela vägen fram och det går även att öppna den i fotändan vilket kan vara praktiskt. Något som också är praktiskt är att den passar utmärkt i väldigt många olika sittvagnar eftersom den har en övre del som fästs ovanpå ryggstödet, och även har uttag för fempunktsselen som bör finnas i vagnen. Det gör att du kan hålla ditt barn både varmt och säkert i sin vagn.

Kolla priset

3. Angel of Sweden åkpåse Åre, lavendel
När du har tröttnat på vitt, svart och grått och vill ha en åkpåse som är lite mer färgglad, har du det självklara alternativet här. Denna härliga lavendelfärg kommer sannolikt göra dig både glad och upplivad och den kommer göra vagnen ännu finare.

Det här är en åkpåse som är både varm och mjuk och som fungerar alldeles utmärkt att använda även när det är riktigt kallt ute. En stor fördel med den här modellen är att den är framtagen för att vara universell. Det innebär att den ska fungera i så gott som alla olika barnvagnar. Den har självfallet uttag för en fempunktssele vilket är A och O. den har också kardborreband och en ficka som håller fast åkpåsen så att den inte behöver glida runt under promenaden. Runt åkpåsens luva finns fuskpäls. Det är en fin detalj men det går också att ta bort den om du skulle föredra att inte ha den där.

Kolla priset

Att välja åkpåse

Som redan har nämnts, och som du kanske har upptäckt själv också, finns det en mängd olika åkpåsar att välja på. Det gör förstås att du behöver göra ett större sorteringsarbete när du ska välja. Du behöver helt enkelt hitta en variant som passar klimatet där du bor, och den användning du har tänkt dig.

Att välja åkpåse

Ta hänsyn till temperaturen där du bor

På vintern blir det generellt ganska kallt i Sverige. Det går dock inte att bortse från att det kan skilja ganska mycket på temperaturen om man tittar på södra Sverige och jämför med norra Sverige. Om du bor i södra delarna av landet kanske du sällan upplever de där riktigt kalla vinterdagarna. Då kan det vara klokt att välja en lite tunnare åkpåse. Det är också bra om den kan knäppas och knäppas upp etappvis, så att du kan reglera temperaturen på det sättet.

Om du däremot bor i de delar av landet där det blir riktigt kallt, är det klokt att välja en rejält fodrad åkpåse som går att knäppa i stort sett helt, men som också är lätt att knäppa upp stegvis. En liten bebis vill du ofta bädda in rejält, så att den känner sig riktigt varm, trygg och omsluten av åkpåsen. Ett lite större barn vill däremot ofta ha lite större rörelsemöjlighet i vagnen, samtidigt som även det lite äldre barnet behöver hållas varm under vagnturen.

Material

Naturligtvis har materialet betydelse och det finns gott om olika typer av material för såväl yttre delen av åkpåsen som stoppningen. Du kan till exempel hitta dunåkpåsar med foder av fleece. De här varianterna är riktigt varma och passar bra när du verkligen vill ha ett bra skydd mot såväl kalla temperaturer som vind. En annan vanligt förekommande variant är åkpåsar tillverkade i OekoTex-certifierat material med stoppning av dunliknande polyester. Även dessa kan vara riktigt varma. Påsar med yttre skikt av nylon och stoppning av dun är också relativt vanliga. Yttermaterial av nylon och resterande del av lammskinn är en annan variant. Det finns med andra ord mycket att välja på.

Öppningar

Något annat som du bör titta på är öppningarna och då finns det flera aspekter. När det är dags för sittvagn behöver det finnas öppningar, eller snarare små hål, för fempunktsselen. Dessutom behöver ju åkpåsen kunna öppnas och stängas på ett smidigt sätt. Det är bra om det går att justera hur öppen eller stängd åkpåsen ska vara. När det är lite varmare vill du förmodligen inte ha den helt knäppt, medan det finns ett behov av att kunna knäppa den ordentligt när det blåser och är riktigt kallt. Vissa modeller dras åt och öppnas med dragsko. Andra knäpps och öppnas med blixtlås. En annan variant är knappar. Det finns också modeller där man kombinerar blixtlås med knappar. Vissa åkpåsar har också någon eller några ventilationsdragkedjor. Detta kan vara bra för varmare dagar. Det gör att man kan fortsätta använda åkpåsen längre in på våren.

Avvisande mot vatten

Vissa åkpåsar är vattenavvisande, något som är väldigt fördelaktigt. Även om du brukar använda regnskydd på vagnen, rekommenderar vi ändå att du väljer en åkpåse med vattenavvisande material. Regn och snöfall kan komma plötsligt. Innan du hinner få på regnskyddet kan påsen ha hunnit bli rejält blöt om den inte är av vattenavvisande material. Om du har råkat glömma regnskyddet hemma är det också väldigt viktigt att åkpåsen står emot vatten på ett så bra sätt som möjligt.

Storlek

Storleken på åkpåsen har stor betydelse. Det vanligaste är att påsen används i en barnvagn. Då vill du förmodligen ha en åkpåse av standardstorlek. Även dessa kan dock ha varierande mått. Här får du titta lite på vilka mått du har på barnvagnen, och måtten på de olika åkpåsarna, och se till att välja en som får plats. Det finns dock även ett scenario där du kanske vill använda åkpåsen i ett babyskydd, för att barnet ska slippa frysa när du lämnar bilen. Då är det en miniåkpåse du behöver. De är betydligt mindre än de vanliga åkpåsarna, något som ju också namnet vittnar om. Se därför till att titta noga på åkpåsens mått, och se till att måtten passar det du har tänkt använda den till.

Pris

Som alltid när det är dags att köpa något nytt, har priset betydelse. Oavsett om du har en stor budget eller en mer begränsad, så är du troligtvis kostnadsmedveten och vill försöka hitta en så bra produkt som möjligt, till ett så bra pris som möjligt. Det kan förekomma stora prisskillnader, och därför är jämförelser viktiga. Det går att hitta en vanlig, relativt enkel åkpåse för 250 kronor. För det priset kan du få en åkpåse i polyester med foder av fleece. En sådan åkpåse kan definitivt fylla den önskade funktionen för många.

Andra kanske har önskemål om att åkpåsen ska ha en insida av lammskinn. Då blir priset högre. En sådan modell kostar ofta runt 1000 kronor, även om variationer både uppåt och nedåt naturligtvis förekommer. Det finns även dyrare åkpåsar. Det finns gott om varianter som kostar mellan 1 200 och 2 000 kronor. För den som är ute efter något extra lyxigt, kanske från ett specifikt dyrt varumärke, kan priset hamna en bra bit över 2 000 kronor också. Sammanfattningsvis kan vi slå fast att det går att hitta billiga åkpåsar för den som vill ha en billig men funktionell modell. Det går också att hitta riktigt dyra alternativ för den som inte har någon direkt budgetgräns att förålla sig till, och som vill ha något alldeles extra.


Frågor och svar kring Åkpåsar

✅ Finns det något speciellt som det är viktigt att tänka på vid köp av åkpåse?

För det första är det viktigt att det finns uttag för fempunktssele och för det andra bör åkpåsen ha antiglidyta på undersidan, så att den inte glider ned i barnvagnen.

✅ Vad är standardlängd på en åkpåse?

Standardlängden är cirka 1 meter. Vissa går också att förlänga med en särskild förlängningsdel.

✅ Hur hålls åkpåsen uppe vid användning i sittvagn?

Många åkpåsar har ett speciellt band eller upphängningsficka som placeras över ryggstödet på vagnen. Detta ser till att åkpåsen hålls uppe på ett bra sätt. Det är väldigt klokt att välja en påse som har ett sådant band eller ficka eftersom det förenklar rejält.

Källor:

Snabbmeny: Topp-3 Åkpåse Vanliga frågor

Sofia
Sofia

Sofia är vår expert inom kategorin barnprodukter. Hon har en gymnasieutbildning från Barn- och Fritidsprogrammet och läser nu tredje terminen på Förskollärarprogrammet vid universitetet. Hon arbetar extra i en barn- och leksaksbutik förutom när hon skriver om barnrelaterade produkter här på Letsbuyit.
Du når Sofia på sofia@letsbuyit.se