Hur ska man klä sin bebis på vintern?

Hur ska man klä sin bebis på vintern?
Tips hur du kan klä din bebis på vintern.

Att veta hur man ska klä en liten bebis är egentligen aldrig enkelt, men allra svårast är det kanske på vintern. De flesta har nog hört att det är viktigt att en liten baby inte blir för varm, eftersom de har svårt att reglera temperaturen på egen hand. Men hur är det då när det är kallt ute? Är det inte minst lika viktigt att den lilla inte blir för kall? Det ska vi titta närmare på här, och vi ska även gå igenom vilken klädsel som är mest lämplig under de riktigt kalla månaderna.

Lagom temperatur är viktigt

Att säga att det är bäst efter att sträva efter en lagom temperatur är förstås enkelt, men kanske inte till så stor hjälp. Tyvärr är det dock sant. Det är viktigt att se till att bebisen varken blir för varm eller för kall medan ni är ute. För att veta exakt hur du ska klä den lille, är det viktigt att du tar hänsyn till hur väderförhållandena ser ut för stunden. En solig dag på vintern när det är vindstilla, kan upplevas som mindre kall än en blåsig, molnig dag, även om temperaturen egentligen är lägre den dagen då det är vindstilla. Hur du bör klä din lilla bebis beror också på om du har en varm åkpåse i vagnen, eller om du bara använder en filt. Åkpåsen bidrar nämligen till att skapa betydligt mer värme i vagnen än vad en filt gör. Åkpåsen skyddar även en del mot vind, vilket gör att kläderna bebisen har på sig inte behöver vara fullt så varma.

Satsa på flera lager

En god idé kan vara att satsa på flera lite tunnare lager med kläder, istället för ett enda tjockt lager. En väldigt god anledning till att göra på det här sättet är att det då blir enklare att ta av något lager om det visar sig bli för varmt ute, eller om ni behöver gå in i exempelvis en butik. När det gäller bebisens huvud är det viktigt att komma ihåg att det är känsligt. En mössa ska därför alltid sitta på oavsett årstid. Naturligtvis anpassas mössans typ efter temperatur och årstid. På vintern, när det är kallt ute, behövs en tjockare mössa.

Åkpåsen kan ersätta overallen

Om ni har en varm åkpåse i barnvagnen kan denna många gånger ersätta den tjocka vinteroverallen. Att ha den lilla bebisen liggande i en åkpåse, iklädd en tjock och fodrad vinteroverall kan många gånger bli på tok för varmt. Istället kan det räcka med vanliga kläder och en tjock tröja, eller kanske en fleeceoverall inuti åkpåsen. Om bebisen gärna rör sig mycket och ofta har armarna utanför åkpåsen är det extra viktigt att se till att han eller hon har en tjock tröja eller jacka på sig, samt naturligtvis ett par vantar som inte kan åka av. Under tröjan, jackan eller fleeceoverallen kan den lilla ha på sig vanliga kläder. Kom ihåg att då och då känna efter om bebisen känns svettig och varm, eller kanske i kallaste laget. I så fall kan det vara läge att antingen plocka bort ett yttre lager kläder, eller att ta på ytterligare ett lager som du bör ha med i skötväskan.

Bra lager under

Det är förstås lätt att säga att barnet kan ha vanliga kläder under ytterkläderna, men vad är egentligen vanliga kläder? Det kan förstås vara olika, men ett tips är att ha ett tvådelat set av ull närmast kroppen om det är kallt ute. Det ska förstås vara mjukt och behagligt mot den lilla känsliga kroppen. Utanpå detta lager kan de vanliga byxorna och tröjan komma, exempelvis en stickad tröja. Utanpå detta lager kommer sedan fleeceoverallen, eller de ytterplagg ni har valt att satsa på. Mer än så brukar vanligtvis inte behövas. I tillägg till detta är förstås en bra mössa och ett par vantar ett måste. Just huvudet och händerna är viktiga att skydda eftersom blodcirkulationen ännu inte är färdigutvecklad hos den lilla bebisen. Det gör att det minsta barnet lätt blir kall om både händer och fötter, samt om huvudet, om inte dessa delar skyddas. Lyckligtvis är det lätt att hitta bra plagg för både händer och huvud.

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin