Fåtölj

Någon typ av fåtölj finner vi i de allra flesta hem. De kan naturligtvis se ut på många olika sätt, vara tillverkade av olika material och ha helt olika historier att berätta. Fåtöljen som sådan är dock en väldigt omtyckt möbel. Oftast finner vi den i vardagsrummet men det är absolut ingen självklarhet. Den kan lika gärna stå i ett sovrum, inne på ett kontor eller i gästrummet. Den är lättplacerad, tar inte upp speciellt mycket plats och erbjuder en väldigt bekväm sittplats.

Bäst Fåtölj

Snabbmeny:
Toppval Fåtöljer Vanliga frågor


En fåtölj för varje rum

Fåtöljen ska inte på något sätt betraktas som en möbel som bara passar i ett vardagsrum. Visst passar den där, men den gör sig alldeles utmärkt även i andra delar av huset. Det finns lite olika saker att tänka på beroende på vilket rum det är du tänker inreda, något som vi ska titta närmare på nu.

När fåtöljen ska stå i vardagsrummet

Även om vi precis har betonat att fåtöljer passar bra i många olika rum, ska vi ändå börja med att titta på vad som kan vara bra att tänka på när det ska väljas en möbel till just vardagsrummet. Det är trots allt där majoriteten av alla fåtöljer står, och därför blir det naturligt att börja med det rummet.

När fåtöljen ska placeras i vardagsrummet är det ganska självklart att den inte kommer vara den enda sittmöbeln där. Du har troligtvis redan en soffa eller en soffgrupp, och då är det förstås viktigt att fåtöljen passar ihop med denna. Det betyder egentligen att du har mindre utrymme för flexibilitet när du ska köpa en fåtölj till just vardagsrummet. Visst kan du gå på en mer vågad linje och välja något som helt skiljer sig från övriga möbler, men för många är detta närmast otänkbart. De flesta vill ha samma typ av material i fåtöljen som i soffan, och ofta även ungefär samma färg, eller åtminstone en färg som passar ihop med soffans färg. Det är också vanligt att man vill följa samma stil. Om du till exempel har valt att satsa på soffor i en strikt och minimalistisk look, är det högst sannolikt att du vill ha en fåtölj i samma stil.

Att du plötsligt ska välja en fåtölj i rokokostil är till exempel inte speciellt troligt. Skulle däremot fåtöljen ha stått i ett annat rum, utan sällskap av soffan, är det mycket möjligt att du skulle ha gjort ett annat val. När du ska köpa en fåtölj till vardagsrummet behöver du alltså först och främst ta ställning till huruvida du vill ha något som matchar övriga möblemanget eller om du vill ha något avvikande. Därefter behöver du börja din jakt på den rätta möbeln. Det finns egentligen inga begränsningar för vilken typ av fåtöljer som passar i ett vardagsrum. Du kan ha en fåtölj i reclinerstil som är fantastiskt bekväm att sitta i under långa filmkvällar. Du kan även ha en gungstol från 30-talet eller en stoppad fåtölj i Howardstil. Möjligheterna är många och därför är det bra att besöka flera olika butiker, så att du kan få en så komplett bild som möjligt av utbudet, och kan jämföra priser och finna de alternativ som passar dig bäst.

Toppval Fåtöljer 2024

Vi har valt dessa Fåtöljer som våra Toppval.
Gedigen konstruktion, god kvalitet, hög sittkomfort och lång livsläng är något som utmärker dessa fåtöljer:

1. Andrew fåtölj – Mörkblå (sammet)
Gillar du vintage och retro när det kommer till stil, samtidigt som det är viktigt för dig att sitta bekvämt så är detta fåtöljen för dig. Den här är nästan drömlikt komfortabel att sjunka ned i. Stilmässigt sticker den kanske inte ut åt något håll, men den andas lite retrokänsla och kommer troligtvis att falla dig i smaken om du tenderar att inreda åt det vintageliknande hållet.

Den här fåtöljen är försedd med ben i klassisk Howardstil med små hjul framtill. Det gör också att det blir lite lättare att flytta fåtöljen när du exempelvis vill komma åt att dammsuga under den. Det höjer också stilkänslan en hel del.

Färgen är kanske det som utseendemässigt sticker ut mest när det gäller den här fåtöljen. Den kommer i mörkblå sammet, vilket utgör en härlig kontrast till många diskretare tyger som ofta brukar ses på soffor och fåtöljer. Om du bara vill ha en möbel som sticker ut lite, kan detta vara ett bra alternativ.

Kolla priset

2. Harmony fåtölj med fotpall – Grå
När du är ute efter en neutral och stilren möbel att placera i ett vardagsrum eller i ett sovrum är detta en bra kandidat. Den här grå fåtöljen med tillhörande fotpall är snygg och enkel i sitt utförande. Den kan kombineras med väldigt många olika stilar och den grå färgen smälter in bra nästan vart som helst.

Att det följer med en fotpall ger förstås lite extra komfort, vilket du säkert uppskattar. Oavsett om du har tänkt använda fåtöljen när det är dags att drömma dig bort med en bra bok intill öppna spisen, eller om du ska sitta i den när du tittar på TV, kommer denna att uppfylla behovet. Du kan sitta bekvämt och samtidigt ha en fin möbel att titta på.

Något som det är lätt att uppskatta med just den här möbeln är att den passar in nästan överallt. Även om du får för dig att tapetsera om, eller till och med flytta, kommer den fortfarande att vara lika aktuell.

Kolla priset

3. Savoy fåtölj med blommigt tyg – Havanna blå
Det finns många som alltid inreder med neutrala färger, helt utan mönster. Du kanske inte är en av dem. Om du är en person som gärna vill ta ut svängarna när det kommer till heminredning, och som älskar mönster, är det mycket troligt att detta är fåtöljen för dig. Med sin blå basfärg och sitt härligt blommiga mönster är den här fåtöljen något utöver det vanliga. Den syns och sticker ut i vilket rum och sammanhang som helst, men på ett mycket positivt sätt.

Den här möbeln är av god kvalitet och tillverkad av kvalitativt och hållbart material. Klädseln på ryggdynan och sittdynan kan tas av. De ska inte tvättas i maskin hemma, men de kan kemtvättas. Nämnas bör att du inte kan ta av tyget på själva stommen.

När du köper den här fåtöljen får du med kostnadsfria hjulkoppar till de små hjulen som sitter på benen framtill. Tanken med dessa är att de ska se till att du slipper märken i golvet.

Kolla priset

En fåtölj i sovrummet

Att ha en fåtölj i sovrummet kan vara en riktigt god idé. Det är troligen det rum i huset eller lägenheten där du har lättast att koppla av. Det är förmodligen även det rum där det är allra viktigast för dig att kunna koppla av. Faktum är att en fåtölj kan hjälpa dig med detta. I den kan du sitta och läsa en bok, lyssna på en podcast, lösa sudoku eller vad som än får dig att slappna av och varva ned. I ett sovrum står du inte inför dilemmat att fåtöljen du väljer måste passa ihop med en soffa. Därför kan du välja mer fritt. Ett smart och enkelt sätt att skapa en enhetlig helhetskänsla är att satsa på en fåtölj som du gillar både när det kommer till komfort och design. Därefter kan du placera några kuddar och någon pläd i fåtöljen, som matchar de sängtextilier du använder. Kanske har du ett överkast och några kuddar på sängen. Då kan du, om du vill, välja att ha kuddar och en pläd med samma eller liknande tyg i fåtöljen. På så sätt skapar du en fin helhet och det ger genast ett intryck av att möblerna hör ihop. Svårare än så behöver det inte vara.

En skön fåtölj.

En fåtölj på kontoret

Om du har ett kontor därhemma kan det vara trevligt att ha en fåtölj där. Det är kanske inget måste ur praktisk synpunkt men det kan vara bra på flera sätt. Om du har den typen av arbete där du ibland tar emot partners eller kunder på ditt hemmakontor kan en fåtölj vara bekvämare för dem att sitta i än en vanlig stol. Den kan också få dem att koppla av mer, eftersom en fåtölj ger en mer avslappnad känsla. Även om du inte har den typen av jobb kan det vara trevligt för dig själv att ha en bekväm sittplats på ditt eget kontor. De flesta känner numera till att det är nyttigt att byta arbetsställning då och då.

Det får kroppen att må bättre och det gör det också lättare att behålla koncentrationen. Ena stunden kan du sitta vid ditt skrivbord och jobba, stunden därpå kanske du står upp för att utföra en del sysslor stående. Därefter kan du sätta dig i din fåtölj medan du läser viktiga dokument eller planerar strategin för ett kommande projekt. På så sätt får du en bekväm sittplats som samtidigt även fyller en praktisk funktion. Stilmässigt har du fria händer att välja vilken typ av fåtölj du vill. Vissa väljer att satsa på något stilrent och modernt som passar bra ihop med kontorsmiljöer i allmänhet. Andra vill ha en kontrast till allt det strikta, och väljer istället en tygfåtölj med mjukare linjer och stoppning, som ger rummet en mer hemtrevlig känsla. Vad du föredrar är naturligtvis helt upp till dig. Känn dig inte tvingad att följa några riktlinjer. Det är ditt kontor, och du gör det du finner mest lämpligt.

Fåtöljer i hallen

En hall möbleras ofta med ungefär samma typ av möbler överallt. Man kan ofta se någon typ av förvaringsmöbel, exempelvis en byrå eller en skänk. Vidare hittar du oftast ett skoskåp eller en skohylla. Så mycket mer finns det sällan. Men vem har sagt att det behöver vara så? Du kan enkelt skapa en välkomnande känsla genom att ställa in en eller ett par fåtöljer i hallen. Genom att sätta stilen redan där, får du dina gäster att inse att till och med hallen är ett utrymme där det är trevligt att vistas i ditt hem. Fåtöljerna kan även fylla en praktisk funktion eftersom den ger möjlighet för alla som inte vill eller klarar att stå upp och ta på skorna, att sitta bekvämt och samtidigt ta på dem. Detta kan framför allt gynna alla barn och gamla, men det finns även många andra som av exempelvis balansskäl har svårt att stå och ta på en sko eller en stövel. Att då sitta i en skön fåtölj och klä på sig är betydligt bekvämare än att sitta på en hård pall, vilket brukar vara det enda tillgängliga alternativet i många hallar.

Inköpsprocessen

För att göra hela inköpsprocessen enklare kan du börja med att besluta dig för hur mycket pengar ditt fåtöljköp får gå loss på. Summan kan du sedan sätta som filter i möbelbutikerna på nätet. Om du inte har använt den funktionen tidigare kommer du bli positivt överraskad. Den hjälper dig att snabbt minska antalet sökträffar, och dessutom se till att alla de träffar du får faktiskt är relevanta åtminstone prismässigt. Därefter är det dags att fundera över materialet. Vill du ha en skinnfåtölj eller en fåtölj i tyg? Vill du ha någon speciell funktion, exempelvis en fåtölj med fällbart ryggstöd, eller är du nöjd med en vanlig fåtölj så länge den är snygg och bekväm? När du kommit fram till detta kan du börja fundera över färger och mönster. Då har du kommit ned mer på detaljnivå. Jämför också gärna fraktalternativ och kostnader hos de olika aktörerna, så att du ser till att välja en butik där du får bra villkor.

Frågor och svar kring Fåtöljer

✅ Vilken typ av fåtölj bör jag välja om jag främst har tänkt använda den till att sitta och läsa i?

Det är naturligtvis upp till dig, men ett högt ryggstöd som även ger stöd åt nacken ger bättre komfort. Att satsa på en fåtölj utrustad med armstöd är också klokt, eftersom du behöver stöd för dina armar när du sitter och håller en bok.

✅ Hur mycket kostar en skinnfåtölj?

Det finns olika modeller, vilket gör att priset kan variera. Det går att hitta fåtöljer för runt 2 500 kronor, men många kostar betydligt mer. Det är inte ovanligt att äkta skinnfåtöljer kostar 15 000 kronor.

✅ Går det att hitta billiga reclinerfåtöljer?

Ja, det gör det absolut. Det finns reclinerfåtöljer från cirka 2 500 kronor.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Fåtöljer Vanliga frågor

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin