Vardagsrumsbord

Vardagsrumsbordet kan ha flera olika roller beroende på vilket hem det står i. Vissa använder det enbart som en del av dekoren, andra sitter och äter vid vardagsrumsbordet på helgkvällarna. Det finns också de som har bordet främst som förvaring till fjärrkontroller och andra små föremål, och de är då i behov av ett bord med lådor eller hyllor. Eftersom användningsområdena varierar, behöver det också finnas bord av olika storlekar och olika utseenden och former. Lyckligtvis tillfredsställer marknaden detta behov på ett bra sätt. Utbudet av vardagsrumsbord är stort.

Bäst Vardagsrumsbord

Snabbmeny:
Toppval Vardagsrumsbord Vanliga frågor


Att välja rätt

Att välja rätt vardagsrumsbord är inte så lätt alla gånger, men det är väldigt viktigt. Även om det finns andra möbler i vardagsrummet som är större, exempelvis soffan, så hamnar ofta mycket fokus på bordet. Anledningen? Att det ofta står ganska centralt placerat. Du får med andra ord räkna med att gäster i ditt hem ofta lägger märke till vardagsrumsbordet ganska omedelbart när de kliver in i rummet. Med tanke på detta är det viktigt att du väljer ett bord som du själv tycker om, och som du känner dig bekväm med att låta sätta stilen i rummet.

Storlek

En av de saker som du verkligen måste fundera över är bordets storlek. Här finns det flera aspekter att ta hänsyn till. För det första måste du förstås fundera över den funktionella aspekten. Hur kommer bordet att användas? Planerar du att sitta med din familj och äta vid bordet vissa dagar? I så fall är detta något du behöver ta hänsyn till när du väljer storlek. Hela familjen kan inte sitta vid ett litet bord som är mindre än en meter i diameter och äta. Det går helt enkelt inte. Då behövs ett större bord. Om du däremot enbart vill ha ett vardagsrumsbord för att ha som en dekordetalj räcker det för den sakens skull med ett litet bord. En annan aspekt är den estetiska.

Här behöver du välja ett bord som storleksmässigt passar in i rummet. Om vardagsrummet är stort kan ett väldigt litet vardagsrumsbord lätt se malplacerat ut. Det blir helt enkelt så litet i sammanhanget att det nästan kan se lite löjligt ut. Om rummet däremot är väldigt litet, kan det upplevas som att det blir väldigt trångt om du väljer ett av de större borden som finns i möbelbutikerna. Bordet kan dessutom stjäla allt fokus om du gör ett sådant val. Det är därför viktigt att bordet du väljer passar in, både när det gäller i förhållande till rummet, och med tanke på den funktion det är tänkt att ha.

Att välja rätt vardagsrumsbord

Höjd

Höjden på bordet är en annan faktor som du behöver titta på och väga in i ditt beslut. Även här kan fel beslut få som resultat att proportionerna i rummet ser väldigt märkliga ut. Om du till exempel har en väldigt låg soffa, och väljer ett väldigt högt bord, kan det se mycket konstigt ut. Det kan å andra sidan se ännu märkligare ut om soffan är hög och du väljer ett bord som är märkbart lägre. Det är därför viktigt att du tittar på soffan, mäter den och därefter ser till att hitta ett soffbord som harmoniserar med soffans höjd. Det kan vara klokt att sträva efter att soffans sitthöjd ska gå i jämn linje med bordets skiva. Det ger ett harmoniskt intryck. Även här spelar den funktionella delen in. Höjden blir en ännu viktigare faktor om du vill kunna sitta och äta vid bordet. Att äta vid ett alltför lågt bord kan bli både besvärligt och opraktiskt. Se därför till att tänka på detta när du ska köpa ett nytt bord till vardagsrummet.

Toppval Vardagsrumsbord 2024

Vi har valt dessa vardagsrumsbord som våra Toppval.
Snygga och mysiga bord som enkelt kan matchas med olika inredningsstilar. Borden kan exempelvis lätt att kombineras tillsammans med en snygg soffgrupp:

===

===

Rätt form och stil

Du behöver hitta ett alternativ som passar in i rummet både stilmässigt och formmässigt. När det gäller form handlar det helt enkelt om att det ska passa in intill soffan på ett bra sätt. Vissa soffor gör sig bäst i kombination med ett runt eller ovalt bord, medan andra soffor passar bäst med ett rektangulärt eller fyrkantigt bord. Det kan vara lättare att välja fritt om du har en soffgrupp med en tvåsitssoffa och en tresitssoffa, än om du har en divansoffa exempelvis. Om du har flera mindre fristående soffor kan dessa ställas så att de anpassas till det nya bordet. En divansoffa kan däremot inte anpassas, där är det bordet som måste anpassas efter soffan. Vad beträffar stil så gäller det förstås att hitta ett soffbord som harmonierar med den inredningsstil du har valt.

Om du till exempel har valt att satsa på en skandinaviskt modern design, kan det se lite malplacerat ut om du ställer in ett lite slitet, rustikt bord i shabby chic-stil bland de andra möblerna. På samma sätt kan ett bord i rostfritt stål passa in väldigt illa i det franska lantliga hemmet. Det gäller helt enkelt att finna ett bord som följer den röda tråd du har valt att satsa på i resten av hemmet. Detta brukar inte innebära några problem, men det är viktigt att du tar dig tid att fundera över vilken stil det egentligen är du vill satsa på.

Välj rätt form och stil på bordet i vardagsrummet.

Material

Något annat som naturligtvis har stor betydelse är bordets material. Du kommer hitta en rad olika alternativ när du börjar se dig omkring. Det finns bland annat bord där skivan är av spegelglas. Det kan vara otroligt vackert i ett hem där en ensam vuxen person, eller ett vuxet par bor. Det är däremot sällan något bra alternativ om bordet ska stå hemma hos en barnfamilj. Det är heller inget lämpligt val om måltider kommer att intas vid bordet. Det är vanligt förekommande med vardagsrumsbord i olika typer av trä eller laminat. Det här är förmodligen de allra vanligaste materialen och de är också hållbara och relativt enkla att ta hand om. Detta gör att många väljer något av dessa material.

Det finns även andra typer av vardagsrumsbord, exempelvis marmorbord och bord i metall och mässing. Alternativen är många, och det gäller att du väljer något som passar in både med hänsyn till inredningsstil och planerat användningssätt. Det som passar utmärkt för ett bord som enbart ska fungera som vacker dekordetalj fungerar inte lika bra för ett bord som ska användas till allt från middagsbord till läxläsning. Du kan med andra ord inte ta hänsyn enbart till det estetiska när du väljer material, du behöver även förhålla dig till hur bordet ska användas.

Pris

Även om många önskar att pengar inte spelade någon roll, så går det inte att komma ifrån att de faktiskt spelar ganska stor roll. Du behöver helt enkelt hitta ett vardagsrumsbord som inte spräcker din budget. Det bör inte vålla några bekymmer. De billigaste borden kostar inte mer än 300 – 400 kronor. Det är främst de små satsborden som är riktigt billiga, men de är också väldigt omtyckta. Om du vill ha lite större bord med lådor och hyllor kostar det ofta lite mer, men är du ute efter budgetvänliga alternativ finns de även inom denna produktkategori. Det går att hitta sådana bord för mellan 1 000 och 2 000 kronor. Det finns naturligtvis betydligt dyrare soffbord också.

Om du är ute efter ett bord i ett specifikt material, som till exempel marmor, får du förstås vara beredd att betala mer. Att vardagsrumsbord kostar 6 000 kronor eller mer är inte alls ovanligt. Eftersom prisspannet är så stort har du goda möjligheter att själv vara med och påverka hur mycket du vill betala. Du avgör själv vad som är viktigt, och vad du är beredd att betala extra för. Om du kan tänka dig ett enkelt bord, i ett lite billigare material och utan lyxig känsla eller en specifik design kan du komma riktigt billigt undan och ändå få ett rejält bord. Om du däremot är ute efter en speciell känd designer eller ett lyxigt och dyrare material får du betala mer, men då är det ett medvetet val du har gjort.

Frågor och svar kring Vardagsrumsbord

✅ När passar det bäst med runda vardagsrumsbord?

De runda borden passar egentligen nästan överallt. De gör sig dock extra bra när de placeras intill en divansoffa. En fördel med detta är också att det runda bordet verkligen smälter in. Det kan annars vara lite svårt att hitta de rätta möblerna att kombinera med just divansoffor som tar stor plats och inte är så flexibla. Om du vill att rummet ska få ett mjukt och välkomnande intryck är också ett runt bord ett bra val.

✅ Vad är ett satsbord?

Det är flera bord som levereras i sats. De skiftar i storlek, så att det ena bordet är något lägre än det andra. De kan användas tillsammans, eller på olika platser i rummet. Fördelen är att du kan anpassa bordets storlek efter stundens behov. Du kan också anpassa höjden efter stundens behov. När det är dags att äta kanske du vill ha två eller tre bord på plats. När det sedan ska dukas av, och gästerna ska komma, kanske du väljer att flytta undan det ena bordet, och placera en vacker blombukett på det någon annanstans i rummet.

✅ Är ett marmorbord tåligt?

Både ja och nej. Det är inte tåligt om du spiller exempelvis vin på det. Då kommer det att bli fläckar på bordet som inte går att få bort, vilket naturligtvis är väldigt tråkigt. Det kan däremot vara hållbart om det utsätts för lättare smällar eller liknande, men tål inte syror på något bra sätt.

Källor:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin