Soffbord

Är du på jakt efter det perfekta soffbordet till ditt hem? Det kan tyckas vara en liten detalj, men den har större betydelse än många tror. Även om soffan är betydligt större än bordet, är det ofta soffbordet som hamnar i blickfånget eftersom det ofta står centralt placerat. Att välja rätt soffbord är därför vitalt för helhetsintrycket. Frågan är då vad du ska tänka på för att välja rätt bland alla de hundratals bord som finns i möbelbutikerna?

Bäst Soffbord

Snabbmeny:
Toppval Soffbord Vanliga frågor


Soffbord till ett litet vardagsrum

Alla hem är inte likadana. Vissa bor stort, andra har ett relativt litet hem. Det soffbord som passar perfekt i ett hem kan därför se helt malplacerat ut i ett annat. Om ditt vardagsrum är relativt litet, vill du förmodligen sträva efter att få det att se större ut. Visste du att valet av soffbord kan ha betydelse för hur väl du kommer att lyckas? Så är faktiskt fallet. Genom att välja rätt bord kan du få rummet att framstå som mer luftigt.

Runt bord, ett smart val

Om du vill få ett rum att framstå som större än det är, är det runda bordet ett smart val. Om du har bestämt dig för ett runt bord och vill få ännu större effekt, kan du satsa på ett runt bord som dessutom är lågt. Det har också en förstorande effekt. Kom dock ihåg att om du vill ha ett lågt bord bör du heller inte ha en alltför hög soffa. Det har helt enkelt att göra med att det inte ser bra ut med en hög soffa och ett mycket lägre soffbord. Du behöver se till att hitta möbler som matchar varandra på ett bra sätt när det kommer till höjd. Ett bra riktmärke är att bordets skiva och soffans sittplatser bör hålla en relativt rak linje.

Att Soffbord till ett litet vardagsrum

Glas förstorar

Att satsa på ett bord med skiva av glas kan vara en bra idé om du vill skapa en förstorande känsla. Glas har nämligen en förstorande effekt, eftersom andra detaljer i rummet syns genom det. Det betyder dock inte att du ska bortse från praktiska aspekter och välja glas till varje pris. Glas kan vara ett utmärkt val i vissa hem, i andra passar det inte alls. Om du till exempel har små barn i familjen är sällan glasskivor på borden det bästa alternativet. Orsaken? Att det ofta blir gott om små fingeravtryck på bordsskivan, något som gör att det ser smutsigt ut. Även om ett glasbord får rummet att se större ut, ger inte en smutsig bordsskiva något vidare gott intryck. Då kan det, trots rummets storlek, vara klokt att satsa på ett annat material.

Små satsbord ett bra alternativ

Gillar du satsbord men är osäker på om det är det rätta valet för ditt hem? Att satsa på en sådan lösning kan definitivt vara en god idé. Satsbord finns i olika former, såväl fyrkantiga som runda, ovala och rektangulära. Om du till exempel väljer två små runda bord med viss höjdskillnad kan det också ge rummet en mer luftig känsla. Det ger också ett spännande intryck, eftersom det gör att det händer något oväntat i inredningen. Små satsbord kanske inte är det optimala valet om du har tänkt använda soffbordet som middagsbord då och då, men rent estetiskt är det väldigt snyggt.

Använd sittpuffen som bord

Var inte rädd för att testa nya saker. Du behöver faktiskt inte välja ett traditionellt bord. Du kan lika gärna testa att låta en sittpuff som du gillar agera soffbord. Det är inte ett bord som familjen kan sitta och äta vid, men det är ett vackert inslag i rummet, som frigör yta och som får rummet att se luftigt och fint ut. Du kan lägga på en glasskiva och placera kaffekoppen på, det får du definitivt plats med. Om du väljer en vacker sittpuff, kanske med klädsel av sammet och detaljer av guld eller silver, kan sittpuffen dessutom ge rummet en lyxigare känsla.

Toppval Soffbord 2024

Vi har valt dessa Soffbord som våra Toppval.
Eleganta soffbord med en stilren design som kan komplettera eller sätta stilen för hela vardagsrummet:

===

===

Soffbord för ett större vardagsrum

Även om det finns många som har ganska små vardagsrum, så finns det också många som har raka motsatsen. Vardagsrummet är ofta det största rummet i huset eller lägenheten. Det är lätt att utgå från att det är mycket enklare att välja ett passande vardagsrumsbord till ett stort rum än till ett litet. Så behöver det dock inte alltid vara. Visst finns det gott om valmöjligheter, men det gäller ju även här att hitta något som verkligen passar in i rummet. Ett stort rum ställer också andra krav på möblerna. Om du väljer ett alltför litet soffbord kan det lätt se lite malplacerat ut. Det kan upplevas som att bordet helt enkelt är felplacerat, just för att det är så litet i ett stort rum.

Soffbord för ett större vardagsrum

Rektangulära bord med raka kanter

Om ditt vardagsrum är stort och du även har en stor soffa eller soffgrupp, kan ofta ett rektangulärt bord med raka kanter vara det mest passande alternativet. Storleksmässigt kan det vara en fördel att välja ett relativt stort bord. Vid den här typen av bord går det generellt också bra att sitta och äta. Huruvida det är en god idé eller inte är däremot även beroende på valet av material. Ett glasbord blir till exempel lätt smutsigt. Om du däremot har ett bord med en skiva av trä eller sten, är det ofta lättare att hålla rent.

Större satsbord

Satsbord passar inte bara bra i små vardagsrum. De kan även göra succé i det stora rummet. Du kan välja större satsbord och du behöver inte hålla dig till ett set med två bord. Det finns även satsbord i set med tre bord, och de finns i varierande storlek. Du kan till exempel satsa på tre fyrkantiga satsbord i tre olika storlekar. Det ger ett snyggt, oregelbundet intryck och ser till att ge lite liv till vardagsrummet. Även om du inte gillar idén först, kan det vara värt att titta närmare på. Det ger nämligen också en väldigt anpassningsbar lösning där du kan plocka bort eller lägga till bord allt eftersom behovet ändras. Det gör också att du kan fortsätta använda samma soffbord även om du skulle byta bostad. Det kan annars vålla stora problem, eftersom du kanske flyttar till ett hem där vardagsrummet ser helt annorlunda ut.

Soffbordets material

När du ska köpa ett nytt soffbord är det inte bara form och storlek du behöver ta hänsyn till. Något som också kräver en hel del eftertanke är valet av material. När du börjar se dig omkring i möbelbutikerna kommer du hitta bord av olika material, både när det gäller bordets ben och underrede, och bordsskivan. Det finns bord med underrede av metall och skiva i glas eller mässing. Det finns även bord med såväl ben som bordsskiva av trä, eller laminat.

Du kan även hitta robusta soffbord med skiva av någon typ av sten eller betong. Vidare finns det bordsskivor av marmor. Som du säkert redan har kunnat konstatera är valmöjligheterna många och skillnaderna stora. Materialvalet gör inte bara skillnad för bordets egenskaper och hållbarhet, det påverkar naturligtvis även utseendet. Du behöver därför komma fram till vilket utseende och stil du är ute efter. Dessutom behöver du ta hänsyn till vilka egenskaper bordet behöver ha. Ska det vara lätt att underhålla? Ska det stå emot fläckar? Är det viktigt att det är riktigt tåligt och hållbart, eller är den estetiska aspekten viktigare? Ska det fungera bra som matbord? Har ni yngre barn i familjen? Allt detta är praktiska frågor som behöver besvarar för att du ska kunna få vägledning i ditt val av material.

Att välja rätt

Ett bord av glas är inte det mest hållbara och heller inte det enklaste att hålla rent, men det är vackert. I ett hem med vuxna, eller där barnen hunnit komma upp i tonåren kan ett soffbord av detta material fungera bra. Förutom vilka som bor i huset eller lägenheten gäller det dock även att utvärdera hur bordet ska användas. Om det även kommer att fungera som middagsbord med jämna mellanrum är det klokare att satsa på en annan typ av bord. Då kan ett träbord fungera bättre.

Ett glasbord kommer behöva mycket regelbunden rengöring om du sitter och äter vid det, eftersom alla fläckar syns mycket väl. Du bör även överväga att välja bort marmorbordet om du vill kunna sitta vid bordet och äta. Marmor är till exempel väldigt känsligt för vissa typer av fläckar, dit bland annat vinfläckar hör. Om du spiller rött vin på bordet kommer du inte lyckas få bort fläckarna sedan, vilket naturligtvis är tråkigt. Om du däremot vill ha ett bord främst som prydnad och som ett vackert komplement till soffan, är glasbordet eller marmorbordet ett bra val.

Frågor och svar kring Soffbord

✅ Hur brett bör bordet vara för att passa ihop med soffan?

Det kan variera beroende på hur stort rummet är och hur stor soffa du har valt, men generellt brukar man rekommendera ett soffbord som sträcker sig över en tredjedel till 50 % av soffans längd. Det brukar skapa ett harmoniskt intryck och passar i de flesta vardagsrum.

✅ Kan man ha koppar och glas på ett bord av sten eller glas utan att det blir fläckar?

Ja, generellt står de materialen emot fläckar från glas och koppar bättre än vad träbord gör. Det går absolut att ha exempelvis en kaffekopp på ett glasbord eller stenbord utan att du ska behöva oroa dig över fläckar.

✅ Hur mycket kostar ett soffbord?

Det beror helt på val av storlek, material och stil. Vissa soffbord kostar bara runt 500 kronor medan andra kostar tio gånger så mycket. Du kan hitta gott om små satsbord som kostar några få hundralappar. Vill du ha ett bord skapat av en känd designer, eller ett bord i ett dyrare material får du räkna med att prislappen istället visar flera tusenlappar. Skillnaderna är stora, både när det kommer till pris, utseende och funktion.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Soffbord Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom Möbler:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin