Kristallkrona

Kristallkronor är fantastiskt vackra inredningsdetaljer, och när de hamnar i det rätta hemmet kan de göra underverk för helhetsintrycket. Det kan vara svårt att få dessa att passa in i varje hem, vilket gör att du bör ta en funderare innan du lägger en beställning. Tror du att en kristallkrona skulle komma till sin rätt hemma hos dig? Eller skulle den inte få tillräckligt med utrymme för att kunna gnistra och glimma som bara kristaller kan? Om svaret är att den skulle passa som handen i handsken är det bara att slå till. Då gäller det bara att välja vilket exemplar som ska få flytta in hemma hos dig.

Bäst Kristallkrona

Snabbmeny:
Toppval Kristallkronor Vanliga frågor


Kristallkronans fantastiska egenskaper

En kristallkrona är något helt annat än en vanlig taklampa. Den bidrar med så mycket mer i hemmet än bara vanlig belysning. Den för in en tydlig känsla av lyx i det rum där den placeras och den får omedelbart tankarna att sväva iväg till andra tider och andra miljöer. Alla har säkert något minne, må vara verkligt upplevt eller från filmens värld, där just en kristallkrona figurerar. Det här är helt enkelt en typ av inredningsdetalj som de allra flesta har en tanke och en åsikt om.

Ett vackert sken

Att belysningen i ett hem är viktigt för helheten kan nog de flesta vara överens om. Det är till exempel stor skillnad på skenet från en bordslampa och en takplafond för det allra mesta. Valet av lampa har därför stor betydelse för känslan som du får när du kliver in i rummet. På samma sätt bidrar en kristallkrona till en helt annan känsla än en vanlig taklampa. Orsakerna till detta är flera. Dels sitter det mängder av vackra prismor i en kristallkrona, vilka reflekterar ljuset och ger ljusstrålar som varierar i färg och nyans tack vare just reflektionerna. Det här gör att ljuset från den här typen av lampa blir vackrare än någon annan typ av belysning som används inomhus. En taklampa av den här sorten kostar visserligen betydligt mer än en traditionell lampa, men det blir lätt att förstå prisskillnaden efter att ha sett en kristallkrona bredvid en vanlig taklampa. Det finns många som påstår att den här dyra juvelen är värd varje krona, och vi är benägna att instämma.

Kristallkronans fantastiska egenskaper

En pjäs i allas blickfång

Om du har en kristallkrona fäst i taket behöver du egentligen aldrig fundera över vilket som ska bli blickfånget i rummet. Det är nämligen helt givet. Oavsett vad du ställer in för möbler och inredningsdetaljer i rummet, kommer du inte att lyckas hitta något som är lika gnistrande och iögonfallande som just kronan. Det gör att du kan ta det lugnt när du inreder. Även om du satsar på neutrala och lugna färger, möbler med raka linjer och få accessoarer, kommer rummet ändå inte att upplevas som tråkigt. Du kan kosta på dig att vara sparsam med utsvävningar och detaljer, eftersom du redan har något som gör inredningen allt annat än tråkig.

Ett minne från tider som flytt

Kristallkronan är ingen ny typ av lampa. Inte alls. Den här typen av belysning har kunnat ses i välbärgade hem i många, många år. Det gör också att det finns kristallkronor i många olika stilar, med inspiration från olika tidsepoker. Är du förtjust i den gustavianska stilen så finns alternativ som förmodligen kommer få dig att jubla. Gillar du rokoko finns det kronor i den stilen att finna, och lockas du av retro finns det så klart retrokronor också att hitta. Du behöver inte anpassa dig efter vad butikerna har att erbjuda, däremot kanske du behöver besöka några olika butiker innan du hittar det du söker.

Kronans historia

Den här sortens ljuskrona har en historia som sträcker sig tillbaka flera århundraden. Redan på 1600-talet gick det att hitta några få kristallkronor i Sverige. Som du säkert förstår hörde det verkligen inte till vanligheterna att någon hade den här typen av lampa på den tiden. Det var främst på slotten runtom i landet, och på vissa herrgårdar, som den här sortens imponerande krona gick att hitta. Om kostnaden för den här typen av produkt är hög med dagens mått mätt, kan du säkert tänka dig hur högt priset var på den tiden. Det gjorde att ytterst få hade möjlighet att låta en sådan pryda hemmet. Några år senare började det tillverkas en hel del kronor i Sverige, i våra egna glasbruk. Det dök då upp kända varianter som Kungsholmskronan och Hagakronan. De var vanligt förekommande under både slutet av 1600-talet och 1700-talet. Med vanligt förekommande menar vi då bland de hushåll som faktiskt ägde den här typen av produkt. Vitt spridda i de svenska hemmen var de dock fortfarande inte.

Toppval Kristallkronor 2024

Vi har valt dessa Kristallkronor som våra Toppval.
Majestätiska och eleganta kristallkrona som passar i flera olika rum.

===

===

Här passar kristallkronan

Du har säkert sett kristallkronor både här och var, och kanske har du förälskat dig i den här typen av takkrona. Tanken har kanske slagit dig att det skulle vara trevligt att ha en sådan där hemma. Det du behöver göra i nästa steg är att fundera, med handen på hjärtat, över om kronan skulle passa bra i ditt hem, eller om det i ärlighetens namn skulle passa bättre med en annan sorts taklampa. Kristallkronan är som sagt vackrare än alla andra typer av belysning där den passar in, men kan lätt upplevas malplacerad om den sätts i fel sammanhang. De rum där det är vanligast att man använder takkronan är i köket och i vardagsrummet.

Det är en fördel att ha högt i tak, eftersom det låter kronan komma mer till sin rätt och låter den ge rummet det pampiga intryck som den har förmåga att göra. För att komma fram till om en takkrona är rätt typ av belysning för dig behöver du också fundera på om du är beredd att lägga ned jobb på att rengöra den regelbundet. Det tar sin tid att rengöra en kristallkrona, och det gäller att ha tålamod. Att hålla kronan ren är ett måste för att det lyxiga intrycket ska bibehållas. En takkrona som det hänger damm från är det ingen som blir glad av.

Slott, herrgårdar och helt vanliga hem

För några hundra år sedan när den här typen av produkt påbörjade sin resa mot att bli omtyckt och populär, fanns den som nämnts främst i slott och herrgårdar samt i en del kyrkor. De som såg dem imponerades av dem, men för de allra flesta fanns det aldrig ens på världskartan att de själva skulle kunna skaffa en. Idag däremot, finns de här kronorna fortfarande i en hel del slott och herrgårdar, men även i gemene mans hem. Visst passar de alldeles utmärkt i de stora slottssalarna där takhöjden är rikligt tilltagen och där det allra mesta andas elegans, men det betyder inte att de inte även kan passa alldeles fantastiskt bra i ett vanligt hem. Kanske bor du på en stor lantgård med ett stort härligt kök med generös takhöjd. Där skulle en ljuskrona definitivt kunna åstadkomma underverk när den låter prismorna kasta ett härligt sken över rummet.

Slott, herrgårdar och helt vanliga hem

Ett pris värt att betala

Det kostar som tidigare nämnts en hel del att köpa en kristallkrona. Exakt vad det kostar beror på vilken formgivare du satsar på, vilken butik du handlar från, kronans storlek och kvalitet samt design. Det finns enklare former av kristallkronor för runt 1 500 kronor, men det är inte i den prisklassen du hittar majoriteten av produkter i den här produktgenren. Du bör vänta dig priser på 3 000 – 7 000 kronor. Det är nämligen inom det intervallet du hittar det stora flertalet kronor. Om priset får dig att backa en aning kan du alltid tänka att en ljuskrona inte är något som det är akut att köpa här och nu. Ta dig tid att spara ihop till ett exemplar som du verkligen tycker om, istället för att köpa en billig modell som du egentligen inte riktigt faller för. Det kan vara värt att vänta på något som man verkligen vill ha.

Frågor och svar kring Kristallkronor

✅ Hur gör man enklast rent en kristallkrona?

Det allra bästa är om du någon gång då och då lämnar in kronan för att få den ordentligt rengjord. När du sedan sköter underhållet på hemmaplan bör du dammtorka den regelbundet och då och då bör du även rengöra den med en putsduk och ett rengöringsmedel som är milt och skonsamt.

✅ Är det klokt att ha en kristallkrona i köket, eller blir den förstörd av matos?

Det är absolut inget fel att ha en kristallkrona i köket. Däremot bör du vara medveten om att du kommer behöva rengöra den oftare, just med tanke på matos och fett som sprids i köket vid matlagning. Om du är beredd på detta merarbete kan du definitivt sätta upp en takkrona även i köket.

✅ Varifrån kommer de så kallade glasarmskronorna?

De kommer ursprungligen från England, åtminstone är det vad man tror. De sägs ha sitt ursprung från tidigt 1700-tal. Den här typen av takkronor finns än idag, men eftersom de är känsligare än många andra kronor används de inte så ofta i vanliga hushåll. De förekommer däremot i vissa kyrkor, där de är mer skyddade än i ett hem.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Kristallkronor Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom Möbler & Inredning:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin